HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, 2011. november 25.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

MTA Regionális Kutatások Központja Együttműködési irányok és kapcsolathálózati struktúrák a hazai kis és közepes méretű vállalkozások körében GENERÁCIÓK.
A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tevékenysége Kiss Ágnes mb. igazgatóhelyettes MNVH Hatékonyság, Innováció, Szakmaiság HISZ-ünk benne! Budapest, november.
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
Budapest, március 5. Az MNVH és a NAKVI szerepe az IKSZT program lebonyolításában Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató.
A CBC-programok és a területi kohézió Budapest, június 6.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
LEADER nemzetközi együttműködés „A projekt útja” Parizán Anna Tanácsos Vidékfejlesztési Minisztérium Szeptember 26.
‘rEUsearch’ Az Európai Unióhoz való csatlakozás hatásai a határon átnyúló kapcsolatokra, agráriumra és kereskedelemre – kutatási projekt (HURO/0801/075)
LEADER nemzetközi együttműködés „A projekt útja” Parizán Anna Tanácsos Vidékfejlesztési Minisztérium Szeptember 26.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet GODA PÁL DOKTORJELÖLT, TANSZÉKI MÉRNÖK R.
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
A GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR FELADAT- ÉS STRUKTURÁLIS RENDSZERE Szerkesztette: © Dr. Szilágyi Tivadar, KARI TANÁCS KARI TANÁCS TÁRSADALMI.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
MTA Regionális Kutatások Központja Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Albizottság november 28-i üléséről Dr. Finta István Ph.D.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
A Stratégiai Monitoring Jelentés ÚMVP Monitoring Bizottság június 28., Budapest Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
LEADER SZAKOSZTÁLY ÉVI MUNKATERV Páliné Keller Csilla, MNVH elnökségi tag.
Tájékoztató a területfejlesztésért felelős főigazgatók üléséről Drahos Zsuzsanna Budapest, április 7.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Az ÚMVP intézményrendszere
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
„New Hungary” Rural Development Programme Győr, április 27–28. Gönczi Zsolt Ügyvezető igazgató A vidék fejlesztésének titka – a civil szerveződés.
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
VEDD KI A RÉSZED! minden, amit az EU és a civilek egymásért tehetnek Dandé István Magyar Szegénységellenes Hálózat Strukturális Alapok Munkacsoport.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Strukturális és Kohéziós Alapok
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
A VM VKSZI aktuális feladatai a LEADER Akciócsoportokkal kapcsolatban Országos LEADER HACS értekezlet Kismaros, április 16. Tar Gyula Osztályvezető.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
ÚJ SZEREPLŐ A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Helyi Vidékfejlesztési Iroda.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Pályázatírás módszertana
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
A hajdúnánási szociális rendszer és modellprogramok továbbfejlesztésének és összehangolásának lehetősége (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
LEADER, Identitás, Sport
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Előadás másolata:

HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25. Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet KASSAI ZSUZSANNA doktorjelölt

Tartalom Bevezetés – a partnerség elvének elterjedése az EU-ban – az EU LEADER programjai – a kutatás céljai Az alkalmazott módszerek – adatgyűjtés, – matematikai-statisztikai módszerek Az előzetes eredmények 2

A partnerségi elv elterjedése az Európai Unió vidékfejlesztési politikájában I. AZ Európai Bizottság felismerte, hogy a hierarchikus intézmények nem képesek megfelelően reagálni a gyorsan változó helyzetekre A fejlesztési folyamatokban szükségessé vált a helyi és a regionális hivatalok, a gazdasági érdekcsoportok és a civil szervezetek bevonása is. 3

A partnerségi elv elterjedése az Európai Unió vidékfejlesztési politikájában II. A partnerségi elvet bevezették – a Strukturális Alapokban, – a Közösségi Kezdeményezésekben, – a Cork-i Nyilatkozatban – és az Agenda 2000 dokumentumban. A partnerségek népszerűségének okai: – a hatékonyság, az integráció, az elszámoltathatóság javulása, – a helyi érzékenység, innovációk elősegítése, – konfliktusok csökkenése, jobb finanszírozási lehetőségek,stb. 4

Forrás: A LEADER módszertan alappillérei Helyi kezdeményezés Terület-alapú megközelítés Helyi finanszírozás és menedzsment Hálózat és együttműködés Innováció Integrált megközelítés Partnerség és Helyi Akciócsoportok 5

A kutatás célkitűzései 1.Azoknak a puha társadalmi tényezőknek a feltárása, amelyek hozzájárulnak a partnerségek sikeres működéséhez. 2.Valamint a hazai ÚMVP LEADER partnerségek tipizálása fenti tényezők alapján. 6

Az adatgyűjtés lépései 1.szakirodalmi áttekintés; 2.statisztikai adatok gyűjtése; 3.mélyinterjúk készítése; 4.két kérdőíves felmérés – a munkaszervezetek vezetőivel; – a Helyi Akciócsoportok tagjaival. 7

Statisztikai módszerek két- és többváltozós módszerek függőségi kapcsolatkölcsönös függőségi kapcsolat kereszttábla- elemzés korreláció- számítás klaszter - analízis nem metrikus változók metrikus változók Forrás: saját szerkesztés,

Matematikai módszerek ahol: ∑X ij = az adott kérdésre kapott válaszok összpontszáma a vizsgált HACS-ra vonatkozóan X imin = az adott kérdésre adható válasz minimum pontszáma X imax = az adott kérdésre adható válasz maximum pontszáma n= az adott kérdésre kapott válaszok száma a vizsgált HACS-ra vonatkozóan Az egy csoportba tartozó változók részindexeinek számtani átlaga alapján határoztam meg az indexeket. 9

ÚMVP LEADER ( ) 10 Forrás: ÚMVP Monitoring Bizottság (2009), 86.p.

A vizsgált LEADER partnerségek 11 Szerkesztette: Kassai Zsuzsanna és Goda Pál

A partnerség vizsgálatának dimenzió 1.a helyi szereplők részvétele a partnerségben (RI); 2.a partnerek bevonása a fejlesztési stratégia tervezési és végrehajtási folyamataiba (BEI); 3.a tagok aktivitása (AI); 4. a partnerek együttműködési hajlandósága (EGYI); 5.a tagok közötti bizalom (BII). 12

Partnerségi indexek 13 Forrás: saját szerkesztés, 2011

1) Részvételi hajlandóság 14 Forrás: saját szerkesztés, 2011 min.max.átlagszórásalsó kvartilis (25%)felső kvartilis (75%) 0,30,790,440,10,370,48

2) Bevonási jellemzők 15 Forrás: saját szerkesztés, 2011 min.max.átlagszórásalsó kvartilis (25%)felső kvartilis (75%) 0,20,790,520,130,460,61

3) Aktivitási jellegzetességek 16 Forrás: saját szerkesztés, 2011 min.max.átlagszórásalsó kvartilis (25%)felső kvartilis (75%) 0,350,730,530,080,470,59

4) Együttműködési hajlandóság 17 Forrás: saját szerkesztés, 2011 min.max.átlagszórásalsó kvartilis (25%)felső kvartilis (75%) 0,560,90,740,090,690,8

5) Bizalmi jellemzők 18 Forrás: saját szerkesztés, 2011 min.max.átlagszórásalsó kvartilis (25%)felső kvartilis (75%) 0,510,930,690,110,610,78

A Helyi Akciócsoportok elhelyezkedése a partnerségi jellemzőik alapján 19 Szerkesztette: Kassai Zsuzsanna és Goda Pál

20 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!