Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Autóipar Magyarországon – 2007.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program felsőoktatást érintő részei Dr. Peredy Zoltán GKM Innovációs és K+F Főosztály
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Vállalkozások Fejlesztési Lehetőségei az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Vállalkozások fejlesztési lehetőségei az Új Magyarország Fejlesztési Tervben.
„Pénz, de honnan?” Gyakorlati ismeretek pályázóknak
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A felsőoktatás kapcsolódása a vállalati törekvésekhez Felsőoktatási intézmények a magyar klaszterekben Dr. Nádai László Főosztályvezető Oktatási és Kulturális.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Határon átnyúló vállalkozásfejlesztési kapcsolatok.
Balla Gergely kabinetfőnök, szakállamtitkár
Gazdaságfejlesztési politika – II. NFT ( ) Eszes Gábor GKM Miniszteri Kabinet Nyíregyháza, december 14.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
1 Szellemi tőke szerepe a tudástársadalom korszakában
Innovatív Magyarország
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Innovatív gazdaságfejlesztési központ Hargita megyében – Hargita Business Center – Vállalkozói inkubátorház.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Klaszter és egyéb vállalkozásfejlesztési pályázatok 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei ( ) vállalkozások számára Keller Péter osztályvezető GKM Vállalkozásfinanszírozási Főosztály.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése ÉMOP 1. Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A magyarországi K+F politika
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
Előadás másolata:

Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Miskolc, október

Miért fontos az innováció a régiók számára? A régiók szerepe felértékelődött! A régiók versenyképessége döntő az ország versenyképessége szempontjából. A régiók versenyképessége döntően innovációs teljesítményüktől függ. A tudás klaszterekben terjed, az informális hálózatok segítik a kutatási eredmények átadását a vállalkozásoknak (technológia transzfer). KKV-knak helyi szinten van szükség üzleti szolgáltatásokra, tőkére. A megújult lisszaboni stratégia üzenete: Európa és régiói váljanak a beruházások és a munka ösztönzésére alkalmas hellyé (vonzó helyszín), a növekedés hajtóereje: a tudás és az innováció, több és jobb munkahelyek teremtésére ösztönző vállalkozói környezet. A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Miskolc, október

Az innováció regionális szereplői Az innováció forrása a régiókban: a tudás –létrehozóinak, –felhasználóinak és –közvetítőinek minőségi együttműködése, egymásrahatása. Az innováció regionális szereplői: –vállalatok, –technológiai transzfer központok, –helyi koordinációs intézmények („hídképzők”), –kutatási intézmények, –pénzügyi szolgáltatók. A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Miskolc, október

GERD/GDP: Helyünk a világban, Európában GERD/GDP (%) BERD/GDP (%) USA2,671,7 Japán3,172,37 EU-271,841 Finnország3,432,5 Magyarország0,950, GERD/GDP 2006: 1 % A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Miskolc, október

Összesített innovációs index (SII) és növekedési rátája 2006 Forrás: European Innovation Scoreboard 2006 Összesített innovációs index (SII) és növekedési rátája 2006

Innovációs erősségeink, gyengeségeink

Régióink Forrás: KSH

Innováció, K+F és GDP Forrás: 2006 Regional Innovation Scoreboard, (2006 RIS)

Innovációs különbségek: belső struktúrák Forrás: 2006 Regional Innovation Scoreboard, (2006 RIS)

A regionális innovációs teljesítmény indexe (RIPI), régió: GERD/GDP: 27 régióban >3%, 100 régióban <1 %

Lisszaboni helyzetkép Lisszaboni gazdasági indikátor alapján, Forrás: 4. kohéziós jelentés

Innovációs teljesítmény – gazdasági teljesítmény Innovációs teljesítmény – Gazdasági teljesítmény korrelációs tényezője: 0,59 magas, különösen, ahol a GDP/fő magasabb!

A kihívásokra válasz: Innováció a kohéziós politikában Cél: A kutatások és az innovációs hálózatok megerősítésével ösztönözni az innovációt és a tudás-alapú gazdaság növekedését. CSG 2. iránymutatás: Tudás és innováció a növekedésért (tudás-alapú gazdaságfejlesztés) 1.KTF befektetések növelése, fejlesztése (KKV-k is!) 2.Az innováció ösztönzése, vállalkozói tevékenység előmozdítása 3.Információs társadalom kiterjesztése 4.Pénzeszközök fejlesztése A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Miskolc, október

Hangsúlyosabb a K+F+I a kohéziós politikában K+F+I-re, és IKT-ra fordított összegek megduplázódnak között!

Kohéziós politika K+F+I intézkedései között A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Miskolc, október

Kohéziós támogatások Lisszabon-pántlikázása (earmarking) Lisszaboni kategóriák: kutatás-fejlesztés és innováció ösztönzése, IKT, ipari versenyképesség erősítése, vállalkozási képességek ösztönzése, fenntartható erőforrások, környezetvédelem és növekedés, európai fontosságú közlekedési hálózatok, befektetés az emberbe. EU egészében: 64 % a konvergencia régiókban, 80,8 % a versenyképességi régiókban. Tervezett magyar: 53 %, cél >60 %. A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Miskolc, október

K+F + innováció az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Átfogó célok: foglalkoztatás bővítése, tartós növekedés K+F+I finanszírozása: Gazdaságfejlesztési OP, Társadalmi megújulás OP, Társadalmi infrastruktúra OP, Környezet és Energia Op, Rop-ok A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Miskolc, október

1. K+F és innováció a versenyképességért 2. Vállalkozások (kiemelten a KKV-k) komplex fejlesztése 3. A modern üzleti környezet erősítéséért 4. Pénzügyi eszközök a KKV-k finanszírozáshoz juttatásáért (tőke, hitel, garancia) Forrásallokáció a teljes keretben 35% 30% 12% 23% Összesen 100% Szakmai prioritás Gazdaságfejlesztés OP A GOP prioritások a magyar gazdaság hosszú távon fenntartható növekedését segítik elő (2,5 mrd. euró) GOP szakmai prioritások A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Miskolc, október

Energetikai hatékonyság fokozása Hő- és/vagy villamosenergia-előállítás támogatása Nagy és közepes kapacitású bioetanol üzemek létesítésének támogatása Társadalmi megújulás OP, Társadalmi infrastruktúra OP Munkahelyi képzések támogatása K+F helyek, egyetemek kutatási infrastruktúrájának fejlesztése Környezet és energia OP További ágazati OP-k A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Miskolc, október

Innováció a ROP-kban Kiindulás Magyarországon: K+F a GOP-ban! De: innovációra alapozott gazdaságfejlesztés, új technológiai transzfer irodák kiépítése és működtetése a KKV-k megalapítását támogató inkubációs szolgáltatások létrehozása, illetve a vállalkozói tanácsadás és információ ellátás támogatása ipari parkok, telephelyek támogatása, ezen belül: innovációs stratégia megvalósítása, kísérleti akciók, programok a regionális innováció támogatására. A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Miskolc, október

Fejlesztési pólusok A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Miskolc, október

Fejlesztési pólusok szerepe Funkciók: −Innovációs funkciók –Gazdaságfejlesztési, gazdaság-szervező funkciók –Egyéb, a regionális központ szerephez kapcsolódó funkciók –Városfejlesztési funkciók, melyeknek célja a vonzóbb befektetési környezet kialakítása 2010-ig elérendő célok –Innovációvezérelt, tudásbázisú gazdaság megteremtése –Fejlődőképes hazai kis- és közepes vállalatok megerősítése versenyképesség növelése Elvárt eredmények –GDP-re vetített K+F ráfordítások arányának növekedése –KKV szektor megerősítése, nemzetközi versenyképesség és beszállítói képesség jelentős növekedése –Oldódik az ország innovációs kiegyensúlyozatlansága Finanszírozás –Európai uniós források (GOP, TIOP,TÁMOP, ROP + 7. KP, CIP) –Hazai források (K+F) –Magántőke

Néhány összegző tézis A régiók iparpolitikájában az innovációnak prioritást kell kapnia. Célközönség: KKV-k. Nem csupán a K+F fejlesztése fontos, hanem a humán erőforrást célzó befektetés is. Élni kell a lehetőségekkel (pl. pólus program) Források szinergiáját ki kell használni(ÚMFT, hazai KTIA, 7. Keretprogram, CIP, stb.) Klaszterek, technológiai transzfer! Komplex, rendszerszerű megközelítés kell (támaszkodás a regionális innovációs stratégiákra) A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Miskolc, október