Matematika és fizika a XX. századi zeneszerzők műveiben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Advertisements

RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
Iskolatörténeti hét  A murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola a központi iskolaépület 50 éves évfordulójára, január 21-től január 26-ig iskolatörténeti.
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
A szolgáltatásai Gödöny Péter ELTE IK Pataky István Inf. Szki.
Széchenyi István Gimnázium Nyitott nap negyedikeseknek november 27.
Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera – Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola Lučenec.
Realista építészet EKLEKTIKA
Liszt Ferenc ( ) Barabás Miklós festménye.
Témahét a Szent László Gimnáziumban november 2-9. Radnóti Miklós és kora (Radnóti Miklós 100 éve, május 5-én született… …és 65 éve, november.
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Bodó Zalán – MFKI Félvezető Kutatás MTA MFA, 2005 december.
Automatikus diaváltás A hangszórókat kérem bekapcsolni.
Kvíz kérdések az Toldi iskola múltjából és jelenéből
IPPI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZILÁGY MEGYE
CAMILLE PISARRO Zene: Clayderman automata képváltás.
Johannes Brahms.  Született : m á jus 7. én Hamburgban  Német zeneszerző  2. gyerek ként született ben zongora ór á kat kezdett venni.
Johannes Brahms 1833.május.7-Hamburg 1897.április.3-Bécs.
Közösségi portálok használata
Matematika a tudományban és a művészetekben
Matematika a zenében „A zene az érzelem matematikája, a matematika az értelem zenéje.” J. J. Sylvester Készítette: Lóránt Gergő Városmajori Gimnázium.
Bácsszentgyörgy Adatok: Rang: község Terület: 1473 hektár Lakosság: 190 fő Telefonkörzet:76 Irányítószám: 6511 Régió: Dél-Alföld Megye: Bács- Kiskun.
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
Magyarország a 2010-es Sanghaji Világkiállításon Dr. Huszty András.
Hearst kastély Kalifornia Készítette: Dr Bajzák Tamásné 2008.
Liszt Ferenc 26/C.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
Építészeti Emlékek Tanútja - Szocreál Tanösvény
A nemzeti kisebbség oktatása és elhelyezkedése a társadalomban, különös tekintettel a német kisebbségre Készítette: Maráczi Andrea Pécsi Tudományegyetem.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
NIKOLA TESLA 1856 – 1943.
Jedlik Ányos Élete és munkássága.
Ányos István Pál Készítette: Horváth Vivien. Amiről szó lesz… Élete Művei Stílusa Gróf Zrínyi Miklósról című verse Utóélete.
Témahét a Szent László Gimnáziumban november 2-9. Radnóti Miklós és kora (Radnóti Miklós 100 éve, május 5-én született… …és 65 éve, november.
VASBETON SZERKEZETEK Dr. Visnovitz György Dr. Dulácska Endre 2014.
Charles Augustin de Coulomb
Zipernowsky Károly                           Zipernowsky károly Tóth Fruzsina.
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
WTC A Világkereskedelmi Központ (World Trade Center, WTC) egy eredetileg hét épületből álló épületkomplexum volt New York város Manhattan kerületében.
Készítette: Szép Zsófia 8.a
Newton és gravitációs törvénye
119 éve nyerte Magyarország első és második olimpiai bajnokságát
Készítette:Povázsony István!
Erdőművelés Tanszék Selmecbánya – Sopron
Köszöntjük vendégeinket!. „A könyvek azért vannak, hogy megtartsák magukban a tudást, mialatt mi a fejünket valami jobbra használjuk. Az ismeretek számára.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédia felhasználásávavl készítettem.,a Peles –Kastélyról ezt az összeállítást. Rámánia legszebb és legnevezetesebb emlékművéről,
1833. december 16. – október 13.) festőművész
 Royal Society: Magyarul Királyi Természettudományos Társaságnak nevezik. A legrégibb angliai tudományos társulat ban alapították, 1662-ben.
Zámbó Imre, ismertebb nevén Zámbó Jimmy (Budapest, január 20. – Budapest, január 2.) A magyar zenészvilág egy része, és főként rajongói.
Máthé Elek Miért jó a nyelvtanároknak? Company Success tréning Budapest, 2007 július 10. mert van net, Web 2.0 és Hot Potatoes.
Jurij Bartolomej Vega Készítette: Tóth Bence 9/c.
Variációk egy téglalapra Szabolcsi Sámuel, Szilágyi Brigitta.
PERJÉSI LILLA ÉS TRESZKAI ANETT KÖZÖSSÉGI KÖNYVTÁR AZ EGYETEMEN.
Leonardo Da Vinci.
A magyar kultúra napja Január 22. Összeállította: Garajszki Erika.
 Lucille Philips  Melville Feynman  New York  125 Pont  Tudomány iránti érdeklődés  Matematika Bajnokság.
GITÁR. Húros, ezen belül pengetős hangszerek csoportjába tartozó hangszer. Megszólaltatása pengetővel vagy ujjal történik. Általában hat húrja van. A.
Vörösmarty Mihály Készítette: Koch Sámuel, Kalmár Alex Leon, Zsák Ármin, Szula Milán.
A versenyek!. Megyei verseny nyertes csapatai: GYŐR helyszínen, Mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági.
BUDAPEST RETRO Készítette: Kustra Gergely 6. osztályos tanuló
BARABÁS MIKLÓS (1810, Kézdimárkosfalva , Budapest)
1567 – 1643 Olasz barokk zeneszerző, pedagógus, karnagy.
Életműve Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
Bemutatkozik a TotálGáz csapat 
A Fraktálok Szent István Király Zeneművészeti szakközépiskola és AMI
Készítette: Rubik László és Horváth Gábor 5.C Forrás wikipádia
VIK - Mérnökinformatikus szak
Madách Imre: Útravaló verseimmel
Félévi eredmények
Előadás másolata:

Matematika és fizika a XX. századi zeneszerzők műveiben

Arnold Schönberg (1874-1951) és a tonalitás kerülése Gyermekkorában hegedülni és csellózni tanult Életét csak a zenének szentelte 1904-ben Anton Webern és Alban Berg lesznek a tanítványai. (Új bécsi iskola) Elfordult a tonális keretektől és az 1920-as években fejleszetette ki a dodekafón technikát. Főbb művei: Zongoradarabok, Egy varsói túlélő, Mózes és Áron (opera)

Anton Webern (1883-1945) Schönbergtől tanult zeneszerzést és dodekafón technikát Létrehozta az atonális lírát Teljes életműve nem halad meg három órányi hangzó zenét

Webern: Öt zenekari darab op. 10. III. Sehr langsam Atonális líra: -programzene -rövid, de tartalmas tételek alkotják -szabadon alkalmazza a dodekafónia szabályait

Iannis Xenakis (1922-2001) és az algoritmikus zene továbbfejlesztése Gyermekkora óta érdeklődött a zene iránt. Építészetet tanult. Görög forradalomban harcolt 1947-től Párizsban élt Matematika iránti tisztelete az építészet és a zene területén is megnyilvánul Xenakis: Keqrops

Az ST-sorozat (A mester első számítógép által generált darabjai) Az algoritmusokat és a csoportelméleteket kiterjesztette a zene minden paraméterére. A zenei átalakulás történhet: -mikroszinten -makroszinten A Xenakis által tervezett Philips-pavilon az 1958-as világkiállításon

Részletek az Eonta partítúrájából

Ligeti György (1923-2006) A nemzetközi kortárs zene kiemelkedő egyénisége az európai hangrendszertől való elszakadás Mikropolifónia elmélete: nagyon sűrű szövésű imitációs zenei anyag Atmosphéres

Ligeti György: Hamburg concerto Kamaraegyüttesre négy natúrkürtre és egy szólókürtre íródott A natúrkürtöknek egy alaphangja van, ennek a felhangjait képes megszólaltatni VI. Capriccio VII. Hymnus

Köszönjük a figyelmet: Szilágyi Miklós 10.A Cservenák Ármin 10.A A Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola tanulói Forrás: Varga Bálint András: Beszélgetések Xenakisszal, www.wikipedia.org, Zenei lexikon, Google képek, www.4shared.com BMC információs központ és zenei könyvtár, www.youtube.com