GONDOLATOK AZ OSZTÁLYF Ő NÖK ÉS A GYERMEKVÉDELMI FELEL Ő S EGYÜTTM Ű KÖDÉSÉR Ő L Csillag Ferenc – pedagógiai szakért ő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Van-e „Fazekas titok”?.  1911 – ben Bárczy István f ő polgármester alapította  1948 – tól óvoda, általános iskola és módszertani központ egy épületben.
Advertisements

Kapcsolattartás a szülői házzal
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Konfliktusok fogalma, okai, kezelése
Óvoda.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Utcai és lakótelepi szociális munka
Differenciált tanulásszervezés 3. Szervezési módok, munkaformák
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Az iskolai szociálismunka
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Kis csoport szeptember
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Zalai Falvakért Egyesület Zala megyei Önkéntes Centrum.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Public Affairs – Issues management
A térségi vasutak, az élhető vidék október 27. A térségi vasutak, az élhető vidék – október 27. Közlekedési szövetségek alakítása, lehet ő.
TÁMOP – 08/2 Iskolai tehetséggondozás. A pályázat azonosító jele: TÁMOP – 08/2 Iskolai tehetséggondozás TÁMOP – 08/2 Iskolai tehetséggondozás.
Hogyan készítsünk pedagógusi portfóliót?
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények Kiegészítő pedagógiai szolgáltatások.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Méltányossági elvek a közoktatásban
Belvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
A tanárképzés új szerepl ő je: a mentor Kotschy Beáta Eszterházy Károly F ő iskola Kotschy Beáta Eszterházy Károly F ő iskola 2009.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Osztályfőnöki műhelyfoglalkozás Téma: egy új kiadvány bemutatása
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
„Szemléletváltás az oktatásban” Az Igazgyöngy Alapítvány pályázata.
Készítette: Lengyelné Bencsik Judit
Kaposvár Jó gyakorlat Készítette: Lengyelné Bencsik Judit.
as tanév 1. félév beszámolója.
Mi fáj, gyere, mesélj! (Beszéljük ki konfliktusainkat!)
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Az NKE RTK min ő ségbiztosításának jelene és jöv ő je Prof. Dr. Valcsicsák Imre.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Speciális gyermekvédelem
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
Tanodavezető, Motiváció Tanoda-Tiszasziget
Készítette:Tóth Sándorné
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A polgárőrség: alulról szerveződő, helyi lakosok által létrehozott, az adott település közigazgatási határain belül működő, a helyi közbiztonság javítása.
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
NEVELŐI ÉRTEKEZLETRE A FÉLÉVES ÉRTÉKELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE Farkasné Egyed Zsuzsanna saját óvodai munkaanyag, forrásként felhasználható.
Pedagógiai kísérés és reflexió az iskolai közösségi szolgálatban Szontagh Katalin Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium, Esztergom.
IPR 2009/2010 Ősztől tavaszig IPR.
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Család – és Gyermekjóléti Központ
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

GONDOLATOK AZ OSZTÁLYF Ő NÖK ÉS A GYERMEKVÉDELMI FELEL Ő S EGYÜTTM Ű KÖDÉSÉR Ő L Csillag Ferenc – pedagógiai szakért ő

A két szerepr ő l: a gyermekek, a diákok segítése: a gyermekvédelmi felel ő s → egyéni úton, a gyermekvédelmi felel ő s → egyéni úton, az osztályfőnök → a közösségen belüli helyzetben (nem kizárt azonban az egyéni foglalkozás sem!) az osztályfőnök → a közösségen belüli helyzetben (nem kizárt azonban az egyéni foglalkozás sem!) Mindkét esetben a konfliktuskezelés hangsúlyos! Ami összeköti a feladatokat: - pedagógusok, - az iskola felel ő s munkatársai, - pedagógiai tevékenységük és elkötelezettségük, - a gyermekek, a diákok segítése.

A közösség: Azonos irányba haladó csoport. CÉL De mi van velük?

Szerepek, felel ő sségi pontok (1.): Az osztályf ő nök találkozik a jelenséggel; a rendelkezésre álló eszközökkel segítséget ad: beszélgetés, beszélgetés, csoportkohézió alakítás, csoportkohézió alakítás, szociometria elkészítése (már a szabályok kialakítása is az együttm ű ködést segíti) szociometria elkészítése (már a szabályok kialakítása is az együttm ű ködést segíti) kapcsolatok kialakítása. kapcsolatok kialakítása. A gyermekvédelmi felel ő s él a segítségadás formáival: a pedagógusoknak megoldási lehet ő ségeket kínál (nev. tan., gyermekjóléti szolgálat, stb.) a pedagógusoknak megoldási lehet ő ségeket kínál (nev. tan., gyermekjóléti szolgálat, stb.) gyermeknek is segítséget ad, beszélgetést szervez a szül ő vel, a pedagógussal, a tanulótársakkal. gyermeknek is segítséget ad, beszélgetést szervez a szül ő vel, a pedagógussal, a tanulótársakkal.

Szerepek, felel ő sségi pontok: (2.) Miért fontos mindez? Az egyéni ill. a munkahelyi konfliktusok feltétlenül csökkennek. Hatással van a teljesítményre Az intézményi légkörre, klímára A jó közérzet alapja

A gyermekvédelmi felel ő s bels ő segítésének rendszere (1.): Ha a ház egy szimbólum: Bejárás: A problémák megismerése Tatarozás – stratégia (1.) kapcsolat- tartás Tatarozás – stratégia (2.) korrekciós folyamat

A gyermekvédelmi felel ő s bels ő segítésének rendszere (2.): Eredmény – szép ház: az elfogadás elindul, a közérzet javul. „Az év háza” díj: a bels ő viszonyok megváltoznak, er ő södik a bels ő viszonyrendszer.

Módszerek: Els ő lehet ő ség: Els ő lehet ő ség: Meghallgatás ítéletalkotás nélkül! Meghallgatás ítéletalkotás nélkül! A korrekció kidolgozása a szerepl ő kkel. A korrekció kidolgozása a szerepl ő kkel. Nyomonkövetés. Nyomonkövetés. Második lehet ő ség: A probléma vizsgálata (pl. óralátogatás) a helyszínen. A probléma vizsgálata (pl. óralátogatás) a helyszínen. A jelenség okelemzése a szerepl ő k bevonásával. A jelenség okelemzése a szerepl ő k bevonásával. Stratégia kidolgozása az életkori sajátosságok figyelembevételével. Stratégia kidolgozása az életkori sajátosságok figyelembevételével. Nyomonkövetés. Nyomonkövetés.

Melyek az eljárás közös elemei? Beszélgetés- szervezés objektív módon. Stratégia kialakítás. Nyomonkövetés. A folyamat újra indul!

A végs ő cél: A harmónia megteremtése, a közös nyelv kialakítása. Rövid ill. hosszabb távon a konfliktusok, a munkafegyelmi problémák elkerülése, azaz a partnerkapcsolat kialakítása.

Zárszóként: „A testi sértésekr ő l készíthet ő látlelet. Így az is megállapítható, hogy hány napon belül gyógyulnak. De ki mondja meg egy szóról, egy hangsúlyról, egy vállvonogatásról vagy egy röhögésr ő l, hogy meddig lehet utána életben maradni, s miféle bels ő vérzésekbe hal bele ilyenkor az ember?” (Ancsel Éva)