Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gazdálkodás illetve kaszálóhasználat Csíkban és Gyimesben – egy szociológiai kutatás tapasztalatai – Június 9.
Advertisements

Bioélelmiszerek Készítette:Győri Dorina Felkészítő tanár: Mécsei Dániel Iskola: Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai szakközépiskola, Dorog.
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
 A föld elég mindannyiunk szükségleteire, de nem elég mindannyiunk mohóságára! Mahatma Gandhi.
Táplálkozás.
A bio élelmiszerek olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszerek, amelyeket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.
Bioélelmiszerek Herman Ottó Általános Iskola és Munkácsy Mihály AMI Miskolc Készítette: Bereznay Krisztián 8/2 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné.
Az ökológiai gazdálkodás előírásai és a feldolgozás
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
Hegyes paprika Piaci árviszonyainak vizsgálata Készítette:
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Öltözködés és kozmetikumok
A Föld mezőgazdasága.
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
Flavon max termékcsalád
A környezetbarát növénytermesztés
Szintetikus mosószerek Eutrofizáció
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Előnyök és alkalmazási területek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet
Bioélelmiszerek Készítette: Taracközi Anna
Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Bioélelmiszerek Ravasz Melinda Gréta
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
Készítette: Néveri Mercédesz Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Élelmiszerek 1032 Budapest, Bécsi út 134 Mihók Ramóna
Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné.
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
B I O F A R M Integrált ökogazdálkodási K+F EU programok, állatbarát lovarda és regionális nagytestű állatkórház
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
Multivitamin és ásványi anyagok EGÉSZSÉG AZ EGÉSZ CSALÁDNAK Mindannyian szeretnénk egészségesek lenni, és ezt kívánjuk családtagjainknak is. Az új, a szervezet.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Gazdasági viszonyszámok képzése IKT eszközök felhasználásával
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
Kereskedelemtan 7 Biotermékek
Bioélelmiszerek Készítette: Bodó Eszter
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Mosonmagyaróvár november 25.
Kőolaj és földgáz Oroszi eszter 10.b.
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Készítette: Trajer Péter
Testi - lelki egyensúly
A moszatok gazdasági jelentősége
Napraforgó Napraforgó.
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
Biokiskert méreg nélkül. Mit érdemes termelni? Általában megbízható: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma,
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
„A legszebb konyhakertek”
Az éhezés.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Előadás másolata:

Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola Bio élelmiszerek Készítette:Fehér Imre Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola Felkészítő tanár: Utassy Andrea

A bio élelmiszer az ellenőrzött bio- gazdálkodás és gyártás szabályainak megfelelően előállított termék. 

Az állattartásnál figyelembe veszik a terület eltartó képességét, betegségeknek ellenálló őshonos fajtákat választanak, helyben termelt bio-takarmányt etetnek.

A növényeknél különböző fajtákat ültetnek egymás mellé, melyek távol tartják a kártevőket, továbbá biológiai eszközökkel védekeznek. Csak természetes hatóanyagokkal permeteznek. Tilos a szintetikus műtrágya, növényvédő- és rovarírtószer, állattartásnál pedig a hormonok, növekedésszabályozók, takarmány kiegészítők használata.

A biotermékek előállítását az EU-ban, így hazánkban is szigorúan szabályozzák. A feldolgozás során csak ártalmatlan adalék- és segédanyagokat használhatnak, melyeket gyakran már évtizedek vagy évszázadok óta alkalmaznak. A biotermékekhez a gyártás során nem használhatnak fel génmódosított szervezetet, és nem alkalmazhatnak ionizáló sugárzást.

A bio élelmiszerek fogyasztásával elkerülhetjük a növényvédő- és gyomirtószer-maradványok és egyéb vegyszerek bejutását a szervezetünkbe, amelyeket a növénytermesztés során ma rutinszerűen használnak. A bio élelmiszerek általában táplálóbbak is, mert a talaj (ahonnan a növények felszívják a tápanyagokat) kevésbé van kimerülve, mint a hagyományos gazdaságok durva kezelésnek alávetett földje.

A bio-gazdálkodással termesztett növények tápanyagtartalma akár 300 százalékkal is nagyobb lehet, mint a hagyományos gazdálkodással termesztetteké. A lehető legfrissebb ételek fogyasztása is kulcsfontosságú. A betakarítás pillanatától a növény tápanyagai elkezdenek lebomlani.

Ideális esetben mindannyian egy olyan világban élnénk, ahol csak kisétálnánk a kertünkbe, letépnénk a vacsorára valót, azonnal elkészítenénk, és még abban az órában élvezettel elfogyasztanánk. Ha nem szerezhető be bio élelmiszer, akkor vásároljuk meg a lehető legfrissebb terményt, és alaposan tisztítsuk meg a reform élelmiszerboltokban kapható zöldségmosó segítségével.

Néhány bio élelmiszer:

Új uniós ökologó Az új uniós ökologót 2010. július elsejétől minden előre csomagolt biotermékre rákell rakni, amely teljes egészében az EU ökológiai gazdálkodásról szóló rendeletének megfelelően állítottak elő.

A világon az egyik nagy probléma az éhezés. Rossz példák! Éhezés: A világon az egyik nagy probléma az éhezés.

Az „A” típusú éhezésnél a szervezet nem jut elég kalóriához, sem ásványi anyaghoz és vitaminhoz. Ez az úgynevezett elsoványodás. Csonttá, bőrré fogyott emberek.

Kevesen tudják, hogy van egy, úgynevezett „B” típusú éhezés, amikor a szervezet ugyan elegendő kalóriát kap, de a táplálék nem fedezi a működéséhez szükséges vitamint és ásványi anyag mennyiséget. A „B” típusú éhezésben szenvedőkről soha nem gondolnánk, hogy éheznek, mert gyakran kövérek. A sok, de sajnos rossz minőségű táplálék fogyasztása miatt a szervezetükből hiányoznak alapvető, de létfontosságú egészségvédő anyagok.

Kérdések: Mi a Bio? Az állattartásnál mit vesznek figyelembe? Mivel permetezik a növényeket? Mit nem használhatnak a biotermékhez a gyártás során? Az új uniós ökologót mikor vezették be? Hol lehet kapni zöldségmosót? Mi a különbség a két éhezés között?

Források: http://www.spar.hu/spar/spar_markatermekek/natur http://www.google.hu/imghp?hl=hu&tab=wi http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=285%3Aa-biotermekek-taplalkozasbeli-elnyei-a-szemleletvaltozas-szueksegessege&catid=255%3Aszakcikkek&Itemid=118&lang=hu Dr. Robert O. Young - A pH csoda