Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gazdasági viszonyszámok képzése IKT eszközök felhasználásával

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gazdasági viszonyszámok képzése IKT eszközök felhasználásával"— Előadás másolata:

1 Gazdasági viszonyszámok képzése IKT eszközök felhasználásával
Statisztika

2 Dinamikus viszonyszám
Az időbeni változást kifejező viszonyszámokat dinamikus viszonyszámoknak nevezzük. Az összehasonlítás tárgyát képező (összehasonlítandó) időszakot vagy időpontot tárgy- vagy beszámolási időszaknak, az összehasonlítás alapjául szolgáló időszakot vagy időpontot bázisidőszaknak nevezzük. Jele: Vd

3 Dinamikus viszonyszám számítása
Vd = a tárgy időszak adata / bázisidőszak adata Vd = f1 / f0

4 Dinamikus viszonyszám számítása
A dinamikus viszonyszámot idősor adataiból számítjuk. Az idősor gyakran nem két tagból, hanem kettőnél több tagból áll. Ilyenkor el kell dönteni, hogy az idősor minden elemét egyetlen, állandó bázisul kiválasztott időszak (időpont) adatához viszonyítjuk, vagy az idősor minden elemét a közvetlenül megelőző időszak (időpont) adatához viszonyítjuk.

5 Dinamikus viszonyszám számítása
EXCEL-ben: Ellenőrizni a nullával való osztás elkerülését! Elrejteni a felesleges részszámításokat! Elkerülni a későbbi véletlen módosítását a képletnek!

6 Bázis viszonyszám Ha az idősor minden elemét egyetlen, állandó bázisul kiválasztott időszak - általában az első - adatához viszonyítjuk, akkor bázisviszonyszámról (Vdb) beszélünk.

7 Bázis viszonyszám számítása
Vdb = f0 / f2 * f1 / f f0, f1 : tárgyidőszakok (hónapok, évek, …) f2 : a bázis időszak

8 Bázis viszonyszám számítása
EXCEL-ben: A képlet elkészítéséhez szükséges a bázisidőszak cellaazonosítójának lerögzítése (F4 billentyűvel)! Elrejteni a felesleges részszámításokat! Ellenőrizni a nullával való osztás elkerülését! Elkerülni a későbbi véletlen módosítását a képletnek!

9 Lánc viszonyszám Ha az idősor minden egyes elemét a közvetlenül megelőző időszak adatához hasonlítjuk, vagyis változó bázissal számolunk, akkor láncviszonyszámról (Vdl) beszélünk.

10 Lánc viszonyszám számítása
Vdl = f1 / f0 * f2 / f

11 Lánc viszonyszám számítása
EXCEL-ben: Ellenőrizni a nullával való osztás elkerülését! Elrejteni a felesleges részszámításokat! Elkerülni a későbbi véletlen módosítását a képletnek!

12 Összefüggés bázis és láncviszonyszámok között
Ezeknek az összefüggéseknek különösen akkor van jelentőségük, akkor hasznosíthatók, ha az idősor eredeti, abszolút adatai nem ismertek, csak az azokból számított viszonyszámok állnak rendelkezésre.

13 Kiszámítása: f3 / f0 * f2 / f0 = f3 / f2
Bázisból lánc A bázis- és láncviszonyszámokat ugyanazon idősorból számítottuk ki. A két viszonyszám tehát egymásból kiszámítható. A bázisviszonyszámokat úgy számítottuk ki, hogy az idősor minden tagját ugyanezzel a számmal osztottuk, köztük tehát az arány nem változott, vagyis a bázis viszonyszámokat úgy kezelhetjük, mintha abszolút számok lennének. Kiszámítása: f3 / f0 * f2 / f0 = f3 / f2

14 Kiszámítása: f1 / f0 * f2 / f1 = f3 / f0
Láncból bázis A láncviszonyszámokat úgy számítottuk ki, hogy az idősor minden tagját a megelőző időszak adatához hasonlítottuk, a láncszerű kapcsolat miatt a láncviszonyszámok szorzatai bázisviszonyszámot adnak. A láncviszonyszámokból a bázisviszonyszámokat úgy számítjuk ki, hogy a vizsgált időszak láncviszonyszámát szorozzuk az idősor összes előző láncviszonyszámával. Kiszámítása: f1 / f0 * f2 / f1 = f3 / f0

15 IKT eszközökkel megvalósítás előnyei
Elég egyszeri megvalósítása a képleteknek! Az üres sablon ezek után bármikor felhasználható más időszakok, bármely típusú adatainak feldolgozásához! A elkészült adatok, illetve viszonyszámok grafikus feldolgozása könnyen egyszerűen megvalósítható!

16 IKT eszközökkel megvalósítás

17 IKT eszközökkel megvalósítás

18 Forrás(ok)

19 Köszönöm a figyelmeteket!


Letölteni ppt "Gazdasági viszonyszámok képzése IKT eszközök felhasználásával"

Hasonló előadás


Google Hirdetések