Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Reform ételek kutatás Trend International Market Research Kft.
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Kémiai reakciók és energia az élő szervezetekben
Bioélelmiszerek Készítette:Győri Dorina Felkészítő tanár: Mécsei Dániel Iskola: Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai szakközépiskola, Dorog.
A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
„Hungarikum” ELIT Klaszter Ülés Minőség biztosítás/minősítés alapjai Prof. Dr. Szigeti Jenő egyetemi tanár, intézetigazgató Szarvas
A bio élelmiszerek olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszerek, amelyeket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
Kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Öltözködés és kozmetikumok
„Szívünk – lelkünk” egészsége Élelmiszerink minőségi előállítása és ami mögötte van! Készítette Budai Tibor Felkészítő Tanár Csaláné Böngyik Edit Corvin.
Mit v/tegyünk, hogy jól mossunk…
Értékesítési csatornák
Termesztő berendezések alatti növényvédelmi munkák.
Szintetikus mosószerek Eutrofizáció
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
Biogazdálkodás.
A Víz Világnapja Március 22..
Az ökológiai lábnyom és számítása
Természeti erőforrások védelme
Mosonmagyaróvár november 25.
Előnyök és alkalmazási területek
Biogazdálkodás. Maga az elnevezés országonként változik (organikus, ill. szerves, biológiai, ökológiai stb.), lényegében azonban ugyanazt jelenti: olyan.
Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet
Bioélelmiszerek Készítette: Taracközi Anna
Bioélelmiszerek Név: Román Róbert
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
Készítette: Felkészít ő tanár: Iskolám neve: Iskolám címe: Kovács Zorica Béky Imre Bartók Béla Ált. Isk Gyál, Bartók Béla u. 75.
Természetes Színezékek
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Bioélelmiszerek Ravasz Melinda Gréta
Élelmiszerek 1032 Budapest, Bécsi út 134 Mihók Ramóna
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
Vállalati piaci orientációk (koncepciók)
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
„Vegyszerezett világ” Növényvédő szerek Pál János, Levegő Munkacsoport.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Magyarországon
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
 van jótékony koleszterin ?  gyógyítható a cukorbetegség ?  napoznunk kéne minnél többet, főleg 11-3 óráig és hogy kerülnünk kell a naptejet ?  kerülnünk.
Kereskedelemtan 7 Biotermékek
Tudatos a fogyasztó? Kozák Ákos március 28..
Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program
Bioélelmiszerek Készítette: Bodó Eszter
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Mosonmagyaróvár november 25.
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezetvédelem.
Testi - lelki egyensúly
Rajta! Távolinak tűnik, hát nem indulunk el, Nehéznek látszik, hát nem emeljük fel, Lehetetlennek látjuk, nem próbáljuk meg. Talán éppen ezért veszünk.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Prof. dr. Szkenderovity Horvát Teréz BIO-ÉLELMISZEREKKEL AZ EGÉSZSÉGÉRT.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Környezet és egészség.
Bemutatkozik az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Zöld reklámok.
A vadhús, mint hungarikum
A TÁPLÁLKOZÁS HATÁSAI SZERVEZETÜNKRE
Az éhezés.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
A gazdasági termelés általános jellemzői
Gasztrokulturális örökség (GCH) ERŐFORRÁS VALORIZÁLÁS tanfolyam
Előadás másolata:

Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné

Két érdekes tényre hívom fel a figyelmet, miszerint Nagy-Britanniában az élelmiszerfogyasztás ¼-ét ma már bioélelmiszerek adják, valamint Dániában a gyermekek immunrendszerének tökéletes kiépítéséhez 3 éves korukig csak biotáplálékot adnak, az emberek elgondolkodnak.

Úton-útfélen hallani, hogy a táplálkozás, az egészséges ételekre való odafigyelés egészségünk alapja. Van, aki hóbortnak vagy épp divatos dolognak tartja, hogy egyre többen vásárolnak tudatosan bioboltokban, zöldségesnél, piacon, de valójában mit is jelent az, hogy bio? Miért érdemes a drágább biotejet választani, ha az áruházak polcai roskadoznak az olcsó tejektől?

A biovásárlók nem csak a természeti környezet megóvása miatt, hanem – a kutatások szerint- egészségük védelme érdekében, s a genetikailag módosított élelmiszerekkel, vegyszerekkel és adalékanyagokkal szembeni ellenérzés miatt választják inkább a biotermékeket.

Ha már tudatosság, akkor tényleg érdemes alaposan megnézni a termékek származási helyét, a minősítést, és ne hagyjuk magunkat becsapni! A csomagoláson található „bio” felirat sok esetben ügyes reklámfogás, s megtéveszti a fogyasztót.

Ha szeretnénk maximálisan meggyőződni arról, hogy ellenőrzött bioélelmiszert vásárolunk, mindenképp érdemes tüzetesen átnézni a termék címkéjét. Az ellenőrzött élelmiszerek csomagolásán megtalálható az ellenőrző szervezet neve, vagy a kódszáma, illetve ez a felirat: Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. BIO-felirat

A termőtalaj, az állatok és növények közötti egyensúly megtartása nélkülözhetetlen a biogazdálkodásban. A cél a természetes körforgás biztosítása, ami ideális esetben például azt jelentené, hogy csak annyi állatot tenyésztenének, amennyit a földeken termő élelemmel el is tudnak látni, vagy csak annyit trágya keletkezne, amennyire a termőföldek táplálásához szükség van.

A mezőgazdaság egyik fő állata a szarvasmarha.

A biogazdálkodásban a hangsúly nem a kártevők elpusztításán, hanem a megelőzésen, a biológiai és fizikai védekezésen van. A biotermékek előállításánál tartózkodnak a szintetikus szerek (műtrágyák, növényvédő és rovarirtó szerek), hormonok, takarmány- kiegészítő és genetikailag módosított anyagok használatától.

A más országokból származó bio élelmiszerek alacsonyabb előállítási költségük miatt olcsóbbak lehetnek, de azért nem árt belegondolni, hogy a szállításuk körülménye eléggé kétséges lehet. A legjobb az, ha lehetőleg olyan terméket vásárolunk, amelynek épp szezonja van, s lehetőleg közelebbi régióból származik.

A termék címkéjén logóval és kifejezéssel jelzi a bio- minősítését, vagyis a termék ellenőrzött. Magyarországon a Biokontroll Kht. tesz eleget ennek a követelménynek, míg a külföldi országok áruin sajátos, az adott ország hivatalos ábrája mutatja az eredetiséget. Az angolszász nyelvterületen használatos az organic megnevezés is. Hazánkban is elterjedőben van az ökogazdálkodás kifejezés, vagy az organikus jelző.

Előfordulhat, hogy egy-egy farmer olyan területen gazdálkodik, amin korábban hagyományos termelés folyt. Ilyenkor köteles feltüntetni, hogy a termék - legfőképpen zöldség - olyan földterületről származik, amin átállás alatt van a termesztés.

A biotól meg kell különböztetni a natúr, vagy a reform terméket, mely nem tartalmaz ugyan tartósítószert és egyéb mesterséges anyagot, de természetesen nem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, mint a bio.

A termelők és a kereskedők egy része azt az elképzelést követi, hogy a hagyományos termelésben előállított bármely terméknek legyen eladható a bio változata is. A biokultúra elterjedését több ok is motiválta. Számos kutatási adat támasztotta alá azt, hogy sok civillizációs betegség hátterében a helytelen táplálkozás során az emberi szervezetben felhalmozódott toxikus anyagok állnak (tartósítószer, adalékanyagok, stb), így ha ezt el szeretnénk kerülni, nyilván ilyen termékeket nem fogyaszthatunk.

Bioélelmiszerek például : Szőlő Répa ParadicsomKörte Dió

1.Mely országokban van hagyománya a biogazdálkodásnak? 2.A biogazdálkodásban mire kell fektetni a hangsúlyt? 3.Honnan lehet tudni, hogy egy termék ellenőrzött? 4. Melyik állat tartozik a mezőgazdaság főbb állatcsoportjába? 5. Dániában a gyerekeknek hány éves korukig adnak bioélelmiszert?

Válaszok: 1.Nagy-Britanniában, Dániában. 2. A megelőzésre és fizikai védekezésre. 3. Ez a felirat látható a terméken: Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. 4. A szarvasmarha. 5. Egészen 3 éves korukig adnak nekik bioélelmiszert.

Források: fzes/fzz-tudatosan/84-bioelelmiszerek-a- mindennapi-taplalkozasban ews.php&parentid=389&topic=5