A memóriák típusai, jellemzői

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép műszaki, fizikai része
Advertisements

Rendszertervezés Hardver ismeretek.
Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
Memória.
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A számítógépes memória jellemzői
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
A számítógép felépítése
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
A MEMÓRIA.
A memória.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Memóriák.
Mikrokontrollerek - MCU -. Mikor kontroller, amikor professzor? Az Aranyköpések c. gyűjteményből…
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
A memóriák típusai Ahogy én tanítanám….
Memória típusai, jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Memóriák típusai, jellemzői
Készítette: Felkészítő tanár: Iskola:
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Tematikus fogalomtár FÉLVEZETŐS TÁRAK
MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A Memória.
A mikroszámítógép felépítése
A számítógép teljesítménye
Mikrokontroller (MCU, mikroC)
A számítógép felépítése
Processzor, alaplap, memória
A számítógép tárolóeszközei
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Az adatok/programok külső tárolása és kezelése
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Memóriák.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- architektúrák dr. Kovács György DE AVK GAIT.
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Memóriák képekben Takács Béla
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Sz&p prof.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
RAM (Random Access Memory)
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Félvezető Memória elemek alapjai és használatuk
A számítógép tárolóeszközei
Előadás másolata:

A memóriák típusai, jellemzői Szakály László Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium Posta utca 18., 24400, Zenta, Szerbia Felkészítő tanár:Kőrösi Gábor

Tartalom: Alapfogalmak Általános tudnivalók Operatív tár DRAM SRAM ROM PROM EPROM EEPROM Flash CACHE Források

Alapfogalmak Memóriacím: egy rekesz sorszáma, amelyben adatot tárolunk (a memórián belül) Címbusz: itt történik a memóriacímek továbbítása Memória rekesz: ez a memória legkisebb címezhető egysége Memória kapacitás: a memória rekeszek száma határozza meg, mértékegysége a byte Hozzáférési (elérési) idő: az az időtartam, amely a kiadási parancs és az információ megjelenése közt telik el, mértékegysége a nanosecundum (ns).

Általános tudnivalók Mi is az a memória A számítógépben a memória tárolja a működéséhez szükséges adatokat,programokat (elektronikus adattárolást valósít meg). Memóriák fontosabb típusai: Operatív tár (RAM); ROM; PROM; EPROM; EEPROM; Cache.

Operatív tár: Ram(Random Access Memory) Magyarul: véletlen elérésű memória Az a memória terület, ahol a processzor a számítógéppel végzet munka során dolgozik. Ennek a memóriának tartalmát tetszőlegesen kiolvashatjuk és megváltoztathatjuk bármikor.

Nagy kapacitású, de viszonylag lassú írható-olvasható memória Nagy kapacitású, de viszonylag lassú írható-olvasható memória. Minden bevitt adat először a RAM-ba íródik és ott is kerül feldolgozásra. Itt helyezkednek el az aktuálisan futó programjaink is. A RAM alkalmatlan adatok huzamos ideig tartó tárolására, mert a működéséhez áram szükséges. Tehát a RAM minden bekapcsoláskor üres (minden kikapcsoláskor törlődik). Pl.: Szövegszerkesztő programba írt szöveg először a RAM-ba íródik, és ha nem mentjük, akkor egy váratlan áramszünet esetén, az a szöveg törlődik.

DRAM Dinamikus RAM (Dynamic RAM) Egy memória cella egy kondenzátorból és egy tranzisztorból épül fel. Az információt addig tárolja, míg a kondenzátor ki nem sül. Olcsó és kicsi, hátránya viszont az, hogy frissíteni kell, és lassú.

SRAM Statikus RAM (Static RAM). A memóriacellákat egy kétállapotú tároló alkotja, amelyet több tranzisztor alkot, ez így bonyolultabb és drágább. Előnye, hogy fogyasztása nagyon alacsony és a sebessége nagyobb a DRAM-énál.

Rom(Read Only Memory) Magyarul: csak olvasható memória Tartalmát a gyártás során alakítják ki, azaz beleégetik a memóriába. Ez tartalmazza a setup programot, amellyel módosíthatjuk a CMOS RAM-ot.

A ROM tartalma nem módosítható és nem is törölhető A ROM tartalma nem módosítható és nem is törölhető. Ha egy ROM meghibásodik, azt ki kell dobni. Nagy előnye az, hogy kikapcsoláskor vagy esetleg áramszünetkor, a benne tárolt adatok nem törlődnek. Ilyen memóriát használtak pl.: a számítógép „életre keltésére” szolgáló BIOS program tárolására.

PROM Programozható ROM (Programmable ROM) A PROM programozható, csak olvasható memória. Gyártás után még nem tartalmaz semmit, a felhasználónak kell be programoznia, vagy adatokat elhelyeznie rajta. Egy speciális beégető készülék segítségével lehet beprogramozni, ez után a PROM úgy viselkedik, mint egy ROM- nem törölhető és nem is módosítható.

EPROM Törölhető és írható ROM (Erasable PROM) Különleges körülmények közt törölhetőek a rajta lévő adatok. UV fény segítségével törölhető, majd többször is újra írható.

EEPROM Elektromosan törölhető PROM. Az EPROM továbbfejlesztett változata, amelyet egyszerűen elektromos úton módosíthatunk.

Flash Ez egy speciális formája az EEPROM-nak. Melynek programozása és módosítása nem byte-onként történik, hanem blokkonként. Ez jelentősen növel a sebességén.

Cache A cache (cache memory) kis kapacitású, ám gyors írható-olvasható memória. Ez a gyorsítótár kis kapacitású, de rövid elérési idő alatt biztosít adatokat a processzor számára. A gyorsítótár a processzor és a RAM közt helyezkedik el, gyakran használt adatokat, utasításokat tárol. Típusai: Belső (első szintű) cache- a processzorral egy tokban van; Külső (második szintű) cache- az alapon helyezkedik el.

Források: www.wikipedia.org www.informatika.gportal.eu Informatika füzet

Köszönöm a figyelmet!