Komposztálás Készítette: Németh Balázs Felkészítő: Szabó László

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

A víz ökölógiai ismertetője
Milyen anyagok kerülnek a levegőbe?
Balatonmáriafürdő, Április 16.
Hulladékgazdálkodás.
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
A Hulladék Torma Sándor Szabolcs XI.B.. Megváltozott fogyasztói szokásaink, de főleg az ipar fejlődése következtében egyre több olyan anyaggal találkozunk.
ZÖLD TÖMB Élhetőbb panel
Kőbányai Komposztálási Program Szentirmai-Zöld Máté programvezető.
A hulladék szerepe az ember életében
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Hulladékkezelés.
KOMPOSZTÁLÁSI KISOKOS
Megújuló energiaforrások.
Hologén Környezetvédelmi Kft. Kovács Miklós November 24. A szennyvíziszapok mezőgazdasági hasznosítása.
Fenntartható életmód és életstílus
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A környezetbarát növénytermesztés
Talaj 1. Földkéreg felső, termékeny rétege
A földkéreg „kérge”: a talaj
Flesh 2/12b ker. szi..
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
A szemét útja Felkészítő tanár: Dr. Endrészné Monori Gyöngyi
Történeti áttekintése Lebomló anyagok Környezetszennyező anyagok Hova kerül mindez?
A környezet-szennyezés
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
Mi is az a hulladék? Egyes megfogalmazás szerint hulladéknak vagy szemétnek azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek.
A Biogáz (házilag) Felhívjuk a kedves nézők figyelmét, hogy ha a következő szövegek hallatán,illetve képek láttán valakinek bármilyen baja lesz, azért.
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
„E-hulladék” Készítette: „El nem veszünk, csak átalakulunk” csapat Veszprém, 2012.
Szelektív hulladékgyűjtés
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
Forrás: Hétköznapi mérgeink, Levegő munkacsoport,
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
Talajszennyezés.
Környezeti problémáink A hulladékfelhalmozódás. Adatok Magyarországon évente közel 114 millió tonna hulladék keletkezik. Megközelítőleg 3,5 millió tonna.
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Komposztáljunk! Hogyan lesz a hulladékból termék?
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Komposztálási alapismeretek
Komposztálni Jó! Projektazonosító: KEOP /B/
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Zöldjavak a szemétben.
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
A hulladékok fajtái és jellemzői
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Komposztáló tervezése
Szelektív hulladékgyűjtés
Környezetvédelem.
Talaj.
Komposztáljunk együtt!
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Környezetvédelem és vízgazdálkodás Mezőgazdasági hulladékok és melléktermékek hasznosítása.
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
A talaj Az emberi tevékenység hatása a talajra
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Készítette: Üsth Ella Mónika
PAPÍR ÜVEG MŰANYAG FÉM A szemét szelektálása
Gombák.
Mitől szennyeződtek el hazánk felszíni vizei?
Agrár-környezetgazdálkodás
A háztartási hulladékok csökkentése Újrahasználat és újrahasznosítás Összeállította: az Ökológai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta:
A trágya. A trágya a növények tápanyagigényének kielégítésére használt, különböző összetételű, és halmazállapotú anyagok gyűjtőneve. Trágyázás: a szerves.
Előadás másolata:

Komposztálás Készítette: Németh Balázs Felkészítő: Szabó László Általános Iskola, Nagykanizsa-Miklósfa 8800 Nagykanizsa. Iskola u. 10

MI AZ A KOMPOSZT? Komposztnak nevezzük azt a morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű, magas szervesanyag tartalmú anyagot, amely szerves hulladékokból, maradványokból, elsősorban mikroorganizmusok, valamint a talajlakó élőlények tevékenységének hatására jön létre, megfelelő hatások mellett (oxigén, megfelelő nedvességtartalom).

HOGYAN KELL KOMPOSZTÁLNI? A komposztálás olyan biológiai folyamat, amely a hulladékok, melléktermékek szerves anyagait, humuszszerű anyaggá alakítja át. A mezőgazdaságban, különösen a kertészetekben régóta ismert és alkalmazott módszer.

Humusz A humusz a talaj sajátos és egyik fontos alkotóeleme: az a szerves anyag a talajban, amely átesett a humifikáció folyamatán. Minél nagyobb a talaj humusztartalma, annál nagyobb a termékenysége is. A humusz talajokból, tőzegből, lignitből, barnakőszénből nyerhető ki. talaj

Mikroorganizmusok A mikroorganizmusok vagy mikrobák mikroszkopikus (szabad szemmel nem látható) élőlények. A mikrobiológia foglalkozik a mikroorganizmusok tudományos vizsgálatával. A mikroorganizmusok között akadnak baktériumok, gombák, archaeák és protisták, de a vírusokat és az élettelennek tekintett prionokat általában nem sorolják közéjük. A mikroorganizmusokra gyakranegysejtűekként hivatkoznak, bár akad olyan egysejtű protista, ami szabad szemmel is látható, valamint előfordulnak mikroszkopikus többsejtű élőlények is.

Mezőgazdaság A mezőgazdaság a termelőszféra azon ágazata, amely magába foglalja a földművelést (növénytermesztést) és az állattenyésztést. A mezőgazdasági termelés folyhat önellátó, tőkés illetve kollektív keretek között. A mezőgazdasági termékeket önellátásra és eladásra lehet termelni.

Hulladékok Hulladéknak vagy szemétnek azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek és a keletkezésük helyén (gyárak, üzemek, háztartás stb.) feleslegessé váltak, tőlük tulajdonosuk megválik, vagy megválni köteles. A szemetelés a rend ellen való cselekvés. Ameddig az ember által létrehozott hulladék csak szerves volt és kis mennyiségű, nem okozott gondot. Mihelyt az ember városi körülmények közé került, és szervetlen hulladékokat is produkált, azóta gond a szemét és a szemetelés. A hulladékok hasznosítása mindig jelen volt a társadalomban, kiegészítette a természetes lebomlási folyamatokat. Az „ipari méretű” hulladékhasznosítás új keletű dolog, ahogy a nem lebomló és erősen mérgező hulladékok vagy szemét megjelenése is az.

Hulladék képek

Komposztálás kellékei Komposztálható nyersanyagok Megfelelő komposztláda és komposztálóhely Víz(eső) Lapát , rosta

A komposztot kiegészítő anyagok mészkőőrlemény, lápi mész, mészhidrát, vagy oltott mész, (összetört tojáshéj) zeolitőrlemény, csontliszt, vérliszt, granulált baromfitrágya, stb. kis mennyiségben rozsdás fém (pl. vasreszelék) (mű)trágya)

Nem javasolt anyagok  dió- és a (vad)gesztenyefák levelei, fenyők tűlevelei beteg (gombás, fertőzött) növényi részek, gyomnövények magvai javallott nagy halom közepére rakni, hogy a szokásosnál nagyobb hőmérséklet ártalmatlanítsa húsevő állatok ürüléke állati tetemek csont, hús, főtt ételek maradékai

Komposztálható anyagok konyhai hulladékok: gyümölcs, zöldség, kávézacc, teafű (tasakkal is), tojáshéj (összetörve) háztartási hulladékok: kezeletlen papír, pamut rongy kerti hulladékok: gallyak, falevelek, fű, sövények, bokrok nyírásából származó nyesedékek (ezeket a gyorsabb komposztálódás érdekében érdemes apróra vágni), egyes gyomnövények (amennyiben még nem hoztak magot) egyéb hulladékok: kartonpapír, fa hamu, elhervadt virágok (vágott és cserepes egyaránt, földlabdástól), megunt növények növényevő állatok ürüléke (javasolt szénával vagy hasonlóval jól elkeverni, illetve vastagabb növényi réteg alá elhelyezni a szagok elkerülése végett)

Komposztálható anyagok képekben:

Nem komposztálható anyagok kövek, műanyagok, fémek, üveg, gumi építési törmelék festék, vegyszer veszélyes, illetve radioaktív hulladék

Javaslatok, ötletek  1-2 havonta átforgatni, összekeverni a komposzthalmot hogy gyorsabban komposztálódhasson a tartalma nedvesen kell tartani félárnyékos helyen felállítani a komposztálót vagy komposzthalmot, a túlzott felmelegedés és kiszáradás megelőzése végett a kész komposztot felhasználás előtt átrostálni és a nem komposztálódott vagy darabos részeket az új komposzthoz adni nagy mennyiségű falevelet érdemes külön komposztálóban gyűjteni, és apránként adni a készülő komposzthoz

Javaslatok, ötletek képekben:

Fűtésre használt komposzt Komposzt felhasználásával fűtésre alkalmas "kazánt" is lehet építeni.  Baji Béla permakultúrás üvegházak fűtésére használja a komposztból keletkező hőt. 

Figyeltél? Milyen eljárás a komposztálás? Milyen eszközök szükségesek a komposztáláshoz? Van olyan anyag amit nem lehet komposztálni? Mennyi időre van szükség a komposztáláshoz? Mit lehet komposztálni? Milyen alternatív lehetőségek vannak?

Köszönöm a figyelmet!