A szemét útja(újrahasznosítás)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

Környezetvédelem Tanuló: Ursinyi Krisztián 1/9 élelmiszer eladó osztály (1/9 E2) Felkészítő tanár: Fülöp Márta Marianna Iskola neve: Terézvárosi Kereskedelmi.
E-hulladék *Koca Elit*. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? Felgyorsult világunk egy.
Szelektív hulladékgyűjtés
A Főváros települési szilárd hulladék
A mi generációnk nem lesz híres semmiről, Soha nem mondja majd senki, hogy Mi vagyunk az emberiség csúcsa. Tévedés, az igazság az, hogy A generációnk.
A Szelektív Hulladékgyűjtés
Zöld Híd Hulladékgazdálkodási
A rákospalotai hulladékhasznosító mű
A hulladék szerepe az ember életében
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
A szemét útja, ártalmatlanítása, illetve újrahasznosítása
Hulladékkezelés.
Mit v/tegyünk, hogy jól mossunk…
Napocska Napköziotthon
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
A diasor csak segédanyag, kiegészítés az előadáshoz!
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
A Szemét Útja Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola
A szemét útja Készítette: Rain Tamara
Fülemüle informatika verseny
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
A szemét útja Hipszki Viktória munkája
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
Megújuló Energiaforrások
A szemét útja Készítette: Szolyka Vivien
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A környezet-szennyezés
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
Ökoiskola Készítette:Horváth Eliza Anna Felkészítő tanár:Marton Anikó
Mi is az a hulladék? Egyes megfogalmazás szerint hulladéknak vagy szemétnek azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek.
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Igen, vajon mi is az a kötnyezet? Hogyan védhetjük meg, hogyan tehetünk pusztulása, pusztítása ellen? Hogyan lehetne „zöldebben” élni? Vajon kinek mekkora.
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
„E-hulladék” Készítette: „El nem veszünk, csak átalakulunk” csapat Veszprém, 2012.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Szelektív hulladékgyűjtés
Szemléletformálási stratégia az ÖKO-Pack Kht.-nál
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
REMOPLAST KHT. Balázs Ildikó ügyvezető igazgató
Coca-Cola Magyarország gyakorlatában Coca-Cola Magyarország
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
Hulladékgyűjtés a Délép Ipari Park Kft.-nél
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 3. Mi történik a válogatott hulladékkal?
Mi így gyűjtjük a szemetet
Szelektív hulladékgyűjtés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / A papír útja-Tóth-Pliska Ágnes.
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
A háztartások nagyobb szennyezők az iparnál A háztartások szennyezőanyag-kibocsátása már nagyobb, mint az iparé - állapították meg kutatók. A prágai Károly.
Szelektív hulladékgyűjtés
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Szelektív hulladékgyűjtés
Vértesi Erőmű átállítása szénről biomassza tüzelésűre
Hulladékanalízis és –kezelés 14. évfolyam
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
Projekt hét a Békésyben decemberében „A globalizáció veszélyei, környezettudatos élet”
Kanizsa Trend Kft Környezetvédelem a Kanizsa Trend Kft-nél Nagykanizsa.
Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Rendszer közvélemény-kutatás az általános és középiskolások körében.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Készítette a Pápai Gazdasági Szakközépiskola és Kollégium 9.D osztálya
Szelektív hulladékgyűjtés
a logger-használat kérdései
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
A háztartási hulladékok csökkentése Újrahasználat és újrahasznosítás Összeállította: az Ökológai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta:
A 10 éves pécsi szelektív hulladékgyűjtés története és eredményei
Előadás másolata:

A szemét útja(újrahasznosítás) Készítette:Molnár Rebeka Felkészítő tanár neve: Szabó László Általános Iskola Nagykanizsa-Miklósfa 8800 Nagykanizsa, Iskola u. 10.

Mi is az az újrahasznosítás? Az újrahasznosítás a gyűjtőneve mindazon tevékenységeknek, amelyek célja, hogy az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékká váló anyagokat nyersanyaggá alakítsa át és olyan másodlagos, újra hasznosítható anyagokat állítson elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését.

A papír újrahasznosításának fontossága A papír hulladékok újrafeldolgozása rendkívül fontos a környezet és a papír ipar számára is. A papír 65 %- a újra feldolgozható a papíriparban. Néhány papírfajta rendkívül keresett és így értékes a feldolgozók számára. - Például: Nyomdai papír Irodai papír Tissue - papír Kéztörlő papír Darált papír Papír csévék

Az első lépés… A papír, színes üveg, fehér üveg, vagy műanyag hulladékot válogassuk szét és külön gyűjtsük őket. Majd (ha van rá lehetőség) vigyük el a szelektív hulladékgyűjtő kukákba.

Az üveg hulladék feldolgozása.. Az első fázis: A használt palackokat megtisztítják és eltávolítanak róluk minden címkét, illetve védőkupakot.

A második fázis: Ezután az üvegeket szín szerint csoportosítják, majd a folyamat következő lépésében üvegcserép szerű törmelékké zúzzák a már előkészített üvegeket, amik végül ilyen formában kerülnek vissza a gyárakba az újrafelhasználáshoz.

A műanyag hulladékról… A felsorolt anyagok közül tán ezt a legfontosabb szelektíven gyűjteni,hiszen nem lebomló anyag. Szennyező hatással van ránk már ezen anyag előállítása is (műanyag gyárak füstje,stb.)

és annak feldolgozásáról….. Az első fázis: A műanyag hulladék újrahasznosítás technológiai folyamata jellemzően a hulladékkezelők, begyűjtők által összegyűjtött hulladékok válogatása után, anyagfajtára bontva indul, melyeket bálázva, tömörítve adnak át a műanyag újrahasznosítással foglalkozó vállalkozásoknak beérkezett műanyag hulladékok anyagtípustól függően kerülnek az előkészítő üzemben feldolgozásra, ill. indokolt esetben a feldolgozást megelőzően utóválogatásra.

… A fólia típusú hulladékok újrahasznosításának első fázisa az ún. agglomerálás, melynek során gyakorlatilag ledarálódik a hulladék anyag, viszont a folyamatba bevitt vízzel történő hűtés hatására az összedarabolt anyag ún. agglomerátummá válik – jellemzően gubacsszerű és nem lemezszerű alakká. Ezután kerül sor a darálásra.

A második fázis: A műanyag hasznosítás második fázisa az előkészítő üzemben létrehozott félkész anyagok granulálásra való előkészítése, mely a mindenkori másodnyersanyag megrendelői igényekhez illeszkedik. A megfelelő minőségű, újrahasznosított műanyag re-granulátum előállításához, az üzemben használatos receptúrák szerint, mesterkeverék illetve egyéb adalékanyagok felhasználásával történik a megkeverés, vagyis a homogenizálás.A csigás extruder gépeken a homogenizált szárazkeverék megömlesztett állapotban kerül feldolgozásra. Ennek végső állomása a darabolóval konfekcionált re-granulátum (HDPE, LDPE, PP, PS) mely csomagolást követően alkalmassá válik - mint újrahasznosított műanyag - késztermék legyártására az ezt megvásárló műanyag feldolgozóknál.

A műanyag újrahasznosítását ez az ábra részletesen szemlélteti.

A papír feldolgozása… A papír újrahasznosítás alapvető lépései: A hulladékpapírt vízzel keverik és rostjaira bontják, majd eltávolítják belőle az idegen anyagokat (kapcsok, ragasztószalag stb.), ezután a rostkeverékből eltávolítják a nyomdafestéket. A tisztított rostkeveréket homogenizálják, víztelenítik, szárítják (ha szükséges fehérítik), a felszínét simítják és el is készült az óriási méretű papírtekercs.

..Egy kicsit másképpen Néhány ötletes megoldással az elhasznált papírt már nem hulladékként fogjuk fel,hanem például valamilyen ajándéktárgyként :

a mai világban… A mai emberiség még nem is érzi igazán annak a súlyát, hogy mennyire is fontos a szelektív hulladékgyűjtés..

A képek hivatkozásai: http://www.holofon.hu/technologia http://napidoktor.hu/cikk/85.19433/Kornyezetvedelem-uvegbe-zarva http://www.tisztajovo.hu/kornyezetvedelem/2012/06/16/kornyezetvedelem-uvegbe-zarva http://www.lakas1x1.hu/kreativ/papirbol/73-papir-ujrahasznositas-csavart-magazinok http://romlovilagunk.blog.hu/2010/03/28/szemeteles_graffiti_kepekben http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/kornyezettechnika-eloszo/ch06s05.html

Miért is fontosak ezek a dolgok? Önök nem éreznék magukat jobban egy környezetbarát világban? Nem lenne könnyebb abban a tudatban élni,hogy tettünk a Földért és még unokáink is jól érzik magukat a bolygónkon? Mindezen kérdések megválaszolásához csak egy kis önismeret kell,és egy kis tenni akarás Földünk megőrzése érdekében. Köszönöm a figyelmet!  