Fülemüle verseny 2013 Az ember által űzött mezőgazdaság a kezdetek óta biogazdálkodás volt, csupán az ipari forradalom beindulása után jött létre a modern.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A víz ökölógiai ismertetője
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
E85 Szűcs Dániel 11.A.
A napsugárzás jótékony hatásai:
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Energia a középpontban
A bio élelmiszerek olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszerek, amelyeket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
Helyes táplálkozás.
A hulladék szerepe az ember életében
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Öltözködés és kozmetikumok
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
Flavon max termékcsalád
Mik azok a mikrobák?.
Szintetikus mosószerek Eutrofizáció
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
A Víz Világnapja Március 22..
Természeti erőforrások védelme
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Az alternatív energia felhasználása
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
Természetes Színezékek
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Bioélelmiszerek Ravasz Melinda Gréta
Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné.
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
A helyes táplálkozás.
A növények ásványianyag-felvétele
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
Biopeszticidek Készítette: Nagy Gábor (VODQM9)
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
„Vegyszerezett világ” Növényvédő szerek Pál János, Levegő Munkacsoport.
Ásványokhoz és kőzetekhez köthető környezeti károk.
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
MÁJUSI IDÓJÁRÁS 2013-BAN ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM EL. KEZDETBEN  Kiválasztottam a témát, ami az időjárásjelentés lett  A hónapot is kiválasztottam ami a május.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
Napraforgó termesztése. Származása - géncentruma A napraforgó géncentruma Észak- Amerikában, a jelenlegi Mississippi- Missouri medencéjében, Arizonában.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Mitől szennyeződtek el hazánk felszíni vizei?
Az éhezés.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Energiaforrásaink.
Előadás másolata:

Fülemüle verseny 2013

Az ember által űzött mezőgazdaság a kezdetek óta biogazdálkodás volt, csupán az ipari forradalom beindulása után jött létre a modern mezőgazdaság, mely egyre több mesterséges anyagot, valamint technológiát alkalmaz. A nagyüzemi mezőgazdaság káros mellékhatásai gyorsan napvilágra kerültek, így már a 20-as években megjelent ez a gazdálkodási forma.

Fülemüle verseny 2013 A 40-es években Angliában is megjelent a biogazdálkodás, a mezőgazdaság egyre nagyobb szintetikus műtrágyafüggőségének és Albert Howard munkásságának eredményeként. Az biogazdálkodás a legrégibb mezőgazdasági termelési forma, melynek megteremtője: Albert Howard.

Fülemüle verseny 2013 A mezőgazdasághoz szükséges földnek nitrogénre, foszforra és káliumra is szüksége van, mikrotápanyagok és szimbiotikus gombák mellett. Ezek közül a nitrogénszükséglet fedezése a megfelelő időben az, ami a legtöbb gondot okozza a biogazdálkodók számára. Ennek elérésére kiváló eszköz lehet a vetésforgó alkalmazása és a különböző zöld trágyák használata. A rizóbia baktériummal szimbiózisban élő hüvelyesek ültetése és a vegyes ültetés tovább segíthet a talaj nitrogéntartalmának növelésében, emellett védelmet nyújthat a rovarok és a betegségek ellen is

Fülemüle verseny 2013 A biogazdálkodás nem tűzi célul a gyomok teljes megsemmisítését, ehelyett azok csökkentését és elnyomását tartja megfelelőnek, például nagyobb verseny segítségével. Emellett is számos megoldás kínálkozik a gyomnövények ellen, így például a növények rotációja segítségével elkerülhető, hogy az egy bizonyos növénnyel párhuzamosan megjelenő gyomok hosszabb távon megmaradhassanak. Néhány évente a gyomokat elnyomó fedőnövények ültetése és a gyomnövények magvait károsító mikrobák megjelenése tovább képes csökkenteni azok megjelenését. A biogazdálkodás emellett természetesen alkalmaz fizikai és mechanikus megoldásokat is a gyomnövények irtása céljából, és van néhány természetes eredetű gyomirtó is, mint például a tömény ecetsav. A bioherbicidek alkalmazása azonban jelenleg csak csekély szerepet tölt be az organikus gazdaságok életében.

Fülemüle verseny 2013 A növényeket megtámadó baktériumok, állatok, gombák és rovarok ellen számos megoldás kínálkozik, kezdve a növények fizikai bekerítésétől a talajcseréig. A növények rotációja itt is hasznos lehet, a több növényt tartalmazó polikultúrák pedig különösen sokat segíthetnek a betegségek elkerülése érdekében, szemben a nagyüzemi mezőgazdaságban használt monokultúrákkal. A különböző kártevőktől úgy is meg lehet szabadulni, hogy azokat más organizmusok segítségével szorítjuk vissza, melyek nem vagy kevésbé károsak a növények életére. Végső esetben persze lehetséges biológia alapú növényvédő szereket, rovarirtókat vagy gombairtókat is alkalmazni, ám ezek használatára általában nincs gyakran szükség.

Fülemüle verseny 2013 A közhiedelemmel ellentétben az organikus gazdálkodás hozamai nem sokkal alacsonyabbak a hagyományos mezőgazdálkodásban elérteknél. Egyes tanulmányok szerint a hozam a hagyományos 91%-a, mások szerint a % közötti tartományban mozog, közel fele akkora trágyázási és 97%-kal alacsonyabb gyomirtói költségekkel. A bioélelmiszerek árában található prémium tovább növeli az ilyen típusú mezőgazdaság versenyképességét. További gazdasági előnyt jelent az is, hogy a biogazdálkodás jóval ellenállóbb az extrém időjárásra, aszály 70-90%-kal magasabb hozamot hoz, mint a hagyományos mezőgazdaság.

Fülemüle verseny 2013 Az organikus gazdálkodás emellett esetén a fedőtalajból 20-40%-kal többet őriz meg, és az egyéb károk is kisebbek. A biogazdálkodás emellett munkaigényesebb a hagyományos mezőgazdasághoz képest, hiszen a vegyszerhasználat mellőzését a legtöbb esetben emberi munkával pótolják, így annak széleskörű elterjedése számos új mezőgazdasági munkahelyet is teremthet. A biogazdálkodás jelentőségét mutatja az is, hogy a bioélelmiszerek piaca 2001-es adat) 20 milliárd dollárról -> (2007-es adat) 46 milliárd dollárra nőtt.

Fülemüle verseny 2013 A bioélelmiszerek forgalma hazánkban jócskán elmarad a nyugat-európaihoz képest. A magasabb ár mellett visszatartó erő, hogy a vevők egy része nem tartja hitelesnek a csomagoláson feltüntetett jelzést, és nem tudja eldönteni, mit nyer, ha a drágább bioterméket fogyasztja. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége gondozásában megjelenő hírlevél, a Táplálkozás és Tudomány legújabb száma összefoglalja a témával kapcsolatos tudományos szempontokat is.

Fülemüle verseny 2013 Jogszabályi rendelkezés, hogy ökológiai (bio, öko, organikus) jelöléssel csak azok termékek és élelmiszerek vagy takarmányok forgalmazhatók, amelyeket az előírások betartásával, és elismert ellenőrző szervezet ellenőrzése mellett termeltek, dolgoztak fel, illetve importáltak. Fontos, hogy a mezőgazdasági alapanyagokon, élelmiszeren és takarmányon kívül egyéb - sok mezőgazdasági alapanyagot tartalmazó - termék (pl. ruhák, kozmetikumok, bútorok stb.) is viselik a "bio". ökológiai" stb. jelzőt. Ezek nem állnak a jogszabályok védelme alatt, ezért nem árt megismerni a termék előállítása során alkalmazott előírásokat.

Fülemüle verseny 2013 Tudományos adatok egyelőre nem igazolják, hogy a bioélelmiszerek rendszeres fogyasztása mennyire pozitívan befolyásolja az ember egészségi állapotát. Nincsenek bizonyítékok a haszonról, a kutatók pedig nem találtak igazán jelentős tápanyagkülönbséget a biomódszerekkel és a hagyományosan termelt élelmiszerek beltartalma, illetve fogyasztása között.

Fülemüle verseny 2013 A különféle zöldségek, gyümölcsök C-vitamin tartalmát vizsgáló 13 tanulmányból hét az organikus termékeknél mutatott ki magasabb szintet, 6 viszont nem talált igazolható eltérést. (Az összehasonlítást nehezíti, hogy az organikus növények érési ideje hosszabb, víztartalmuk alacsonyabb, ezért tarthatók el hosszabb ideig.)

Fülemüle verseny 2013 Az egészségmegőrzés mellett sokan a környezetvédelmi és világnézeti szempontokkal is magyarázzák, amiért előnyben részesítik a bioterméket. Ez utóbbiak számára lehet tanulságos elgondolkodni az alábbi adatsoron, vajon a közeli gazdaság hagyományos terméke, vagy a távolabbról ideszállított bioélelmiszer terheli-e inkább a környezetet: tudományos számítások szerint ugyanis 1 kcal energiatartalmú étel tányérunkra kerülése - az előállítás, a csomagolás és a szállítás miatt - akár 7-10 kilokalóriának megfelelő fosszilis energiahordozó (szén, kőolaj, földgáz) felhasználását igényli. Ez pedig a 400 kcal energiatartalmú reggelinél kilokalóriát jelenthet.

Fülemüle verseny 2013 A biotermék fogyasztásakor is fontos szempont azonban a mértékletesség, mert a túlzott mennyiség az energiában gazdag ökoélelmiszerből éppúgy elhízáshoz, egészségkárosodáshoz vezethet, figyelmeztetnek a dietetikusok. Továbbá, még a biotermelésnél se lehet teljesen kizárni a környezetből (a levegő, csapadék közvetítésével) érkező szennyeződést. Az ökotermékek minőségtanúsítványa, a csomagoláson feltüntetett jelölés ezért nem végtermék-, hanem folyamatcentrikus, csak azt tudják szavatolni, hogy a termék-előállítás folyamata során nem kerülnek - további (!) - veszélyes anyagok az élelmiszerekbe.

Fülemüle verseny 2013 Még a műtrágya forgalomba kerülésekor végzett egy gazda egyszerű kísérletet az állataival. A legelőjének egy részét műtrágyázta, a másikat istállótrágyázta. Tavasszal az állatok a szerves trágyával kezelt legelőt választották. Az állatok ösztönei még jól működnek, megérzik, mi tesz jót a szervezetüknek.

Fülemüle verseny 2013 A biotermék is tartalmaz permetszermaradványt, de ez mindig máshonnan bekerülő szennyeződés, és alacsonyabb mértékű. A bioélelmiszerek %-a vegyszermaradványtól teljesen mentes. Azért más az értékük, mert egészséges talajon nőnek, több vasat, kálciumot, ásványi agyagot, C-vitamint, nyomelemet tartalmaznak. Kisebb a víztartalmuk, így jobban eltarthatók, a baktériumok nem támadják meg. Ízük finomabb.

Fülemüle verseny 2013 VÉ GE

Fülemüle verseny 2013 FIT-WAY A fenti képekre kattintva megjelennek az általam felhasznált webhelyek! Képek forrása: Google f