Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
Advertisements

Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
Memória.
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A számítógépes memória jellemzői
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
Informatikai eszközök
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése és működése
Készítette: Simon Anett 9.c
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
A MEMÓRIA.
A memória.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Memóriák.
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
A memóriák típusai Ahogy én tanítanám….
Memóriák típusai, jellemzői
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Memóriák típusai, jellemzői
Név: Szilágyi Krisztián
Készítette: Felkészítő tanár: Iskola:
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
A memóriák típusai, jellemzői
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
Tematikus fogalomtár FÉLVEZETŐS TÁRAK
MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
A számítógép felépítése
A Memória.
A mikroszámítógép felépítése
A számítógép teljesítménye
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
Hardware ismeretek.
A számítógép elvi felépítése
Processzor, alaplap, memória
A számítógép tárolóeszközei
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Az adatok/programok külső tárolása és kezelése
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Memóriák.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- architektúrák dr. Kovács György DE AVK GAIT.
Számítástechnikai alapismeretek 2. (TK o.)
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
A Számítógép memória jellemzői Készítette: Döbrei Péter DOPSAAI.
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép tárolóeszközei
Előadás másolata:

Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta

 A személyi számítógépen 3 alapvető memóriát különböztetünk meg : Operatív tár, Cach, ROM-BIOS  A memória megvalósítja az elektronikus adattárolást. A memória fontos típusai : RAM ROM PROM EPROM EEPROM FLASH

A számítógépek memóriáját több szempontból lehet osztályozni :  Elsődleges, másodlagos, harmadlagos tároló  Maradandó vagy nem maradandó tároló  Csak olvasható vagy írható és olvasható is  Tetszőleges vagy soros hozzáférésű  Blokk vagy fájl hozzáférésű  Közvetítő közeg alapján : félvezető optikai mágneses

 Processzor által használt  Gyors elérésű memória  Futó programok használják Elsődleges memória Másodlagos memória  Háttértár olyan információ tárolására szolgál, ami elérésére hosszabb idő is megfelelő,  Általában lassabb, mint az elsődleges memória Harmadlagos memória  Az adatok mentésére szolgál  Nagy kapacitással rendelkezik  Maradandó memóriák

RAM / Random Access Memory / Operatív tár  Leggyakoribb számítógép memória  Írható és olvasható memória.  A memória tartalmát tetsz ő legesen rendezhetjük és id ő nként kiolvashatjuk.  Hosszú ideig nem alkalmas a tárolásra.

 STATISZTIKUS RAM / Static RAM : Egyszerű a címzési módja Nem igényel frissítést  DINAMIKUS RAM / Dinamic RAM : Rendszeres frissítést igényel, különben elveszik a tartalma.

 Bármelyik részhez hozzá lehet férni egy adott pillanatban  A soros memóriát MINDIG végig kell olvasni

o Gyárilag préselt lemez o Nem módosítható o Csak olvasható adatlemez o Egyszer írható o Többször olvasható o Többször írható o Többször olvasható

o Programozható o Csak olvasható memória o Gyártás után nem tartalmaz semmit o Saját programokat és adatokat tárolhatunk rajta o Az adatok nem törölhetők

 Tartalmat csak ultraibolya fény segítségével lehet törölni  Előnye, hogy tartalma szükség szerint frissíthető

Elektronikusan törölhető PROM  Elektromos feszültséggel törölhet  Újraírható  PL : Flash memória

Források Dr. Kovács Tivadar, Dr. Kovácsné Cohner Judit, Ozsváth Miklós, G. Nagy János: Mit kell tudni? : a PC- ről az OKJ és ECDL vizsgákhoz : a PC-k hardver, szoftver és üzemeltetési kérdéseiről : számítástechnikai alapismeretek, Windows 95, Office 97 szoftverek, adatbáziskezelés, elektronikai levelezés, 2002, ComputerBooks; ISBN ; IsmertetőISBN Ismertető Mike Meyer: PC hardver és karbantartása, 2004, PANEM KFT; ISBN ; IsmertetőISBN Ismertető