Napjaink Háttértárolói

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

Napjaink háttértárolói
Elektronikus háttértárak
A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Napjaink háttértárolói
Adattárolási technológiák
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Napjaink háttértárolói
A számítógép felépítése
DISZKréten az adathordozókról
A merevlemezek tegnap, ma, holnap
Bevezetés Az adathordozó: félvezetős, mágneses, optikai vagy egyéb elven működő eszköz, amely egy számítógép-környezetben adatokat, programokat, képeket.
Mai számítógép perifériák
A számítógép alapegységei
Háttértárak.
Informatikai eszközök
Régen és most. Háttértárolók.
12. Óra Háttértárak.
Lemezkezelés, RAID, partícionálás, formázás, defragmentálás
A pendrive.
A pendriveok az ezredforduló után kezdtek el megjelenni a kereskedelmi forgalomban. Két céget érdemes megemlíteni ezzel kapcsolatban:  TREK: adattároló.
Pendrive Készítette: Galyas Virág Informatikus könyvtáros szak
Háttértárak: Pendrive, GD-Rom
Számítógép memória jellemzői
Amit az adathordozókról tudni kell
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat Készítette: Eichhardt Iván.
Mai számítógép perifériák
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
Háttértárak Informatika tananyag.
Napjaink háttértárai Blázsovics Martin Soós Gábor
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Áttekintés:  A merevlemezek működési elve  A merevlemezekkel kapcsolatos fogalmak  A merevlemezek története és jövője.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Mágneses háttértárolók
A háttértárak felépítése és működése
MEREVLEMEZEK TEGNAP, MA, HOLNAP
A merevlemez(winchester)
Hardware: (=kemény áru)
A számítógép felépítése
Háttértárak.
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Honka Ádám. RAMAC szeptember 13 5 megabájt 15 darab, hatalmas 24 hüvelykes tányér író-olvasófej függőlegesen mozog.
Készítette: Szabó Richárd SZRSAAI.ELTE Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
Készítette: Diczházi Attila. Mágneses Winchester Floppy Optikai CD DVD Egyéb Pendrive Memóriakártyák.
Pendrive (anyag gyűjtés)
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Napjaink háttértárolói
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
A háttértároló olyan számítógépes hardverelem, amely nagy mennyiségű adatot tud tárolni és azokat a számítógép kikapcsolása után is megőriz Mert a számítógép.
Háttértárak.
Háttértárak.
Napjaink háttértárai Blázsovics Martin Soós Gábor
Tároló perifériák.
Előadás másolata:

Napjaink Háttértárolói Készítette: Szabó Tibor Felkészítő tanár: Oláh Mariann Iskola: Vámospércs, Mátyás Király Általános és Alapfokú Művészeti Iskola

HDD története A mai merevlemezek ősét, az első mágneses elvű, tányérokat alkalmazó adatrögzítő és -olvasó eszközt az IBM kutatói fejlesztették ki a vállalat kaliforniai, San Jose-i laboratóriumában. Ekkor még nem (HDD)-nek hanem: Random Access Method of Accounting and Control (RAMAC) hívták.

Merevlemez IBM 1956-ban dobta piacra (Angolul hard disk drive, rövidítése HDD) egy számítástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben, mágnesezhető réteggel bevont, forgó lemezeken tárolja.

Tárolókapacitás Ez jellemzi a winchestert abból a szempontból, hogy mennyi adat fér rá: kezdetekben csak pár megabájt volt, manapság már 40 GB – 2TB között mozog.

Formattálás/Formázás Ahhoz, hogy a mágneslemezeken lévő mágneses réteg alkalmas legyen adatok tárolására, létre kell hozni a tároláshoz szükséges rendszert. Ezt formázásnak nevezzük. Formázáskor jönnek létre a sávok, szektorok. Formázáskor az adott partíción lévő fájlok törlődnek, bár egyes technikákkal visszaállíthatóak.

Több merevlemez használata Ha több merevlemezünk is van egy csatornán, akkor be kell állítani, hogy melyik legyen az elsődleges (master), és melyik legyen a másodlagos (slave, azaz a szolga). Jellemzően a masteren van a boot szektor, az a szektor, ami az operációs rendszer betöltését szolgálja.

Merevlemezek a 70-es évekből Itt van egy Cserélhető merevlemez a 70-es évekből. 

Képek Hordozható HDD-k.

A HDD-k jövője A merevlemezt az egyre nagyobb kapacitású, gyorsabb, és sokkal kisebb fogyasztású flashmemóriák (SSD) szoríthatják ki, először a hordozható számítógépek terén.

Pendrive Története A pendrive kifejlesztésének elsőségét több cég is magának igényli. A Trek nevű cég kezdte először forgalmazni a 2000-es év elején, viszont az ő szabadalmuk nem írja le pontosan ezt az eszközt, inkább egy szélesebb adattároló családdal foglalkozik.

USB pendrive USB-flash-tároló, USB-kulcs, pendrive, tollmeghajtó egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitása 8 MB-tól-256 GB-ig terjed. Némelyik képes 10 évig megőrizni az adatokat, és egymillió írás-törlési ciklust is kibír. A modern operációs rendszerekkel szabványos USB mass storage szabványt használja.

Mit tartalmaz a pendrive? A pendrive egy parányi nyomtatott áramkört,a ráerősített fémcsatlakozóval, általában egy műanyag tokba téve.

Fájlrendszer A pendrive-ok általánosan FAT vagy FAT32 fájlrendszerrel vannak előformázva, azonban NTFS-sel vagy más fájlrendszerrel is formázhatók. Fontos tudni, ha 4GB-nál nagyobb fájlokat akarunk rámásolni, mindenképpen NTFS-re formázzuk. Ez azért fontos, mert a hibajavítókat, vírusellenörzőket tudjuk rajta futtatni de már a töredezettmetesítést nem!

8. Egy második memóriachip helye A pendrive felépítése 1. USB csatlakozó 2. USB vezérlőmodul 3. Ellenőrző pontok 4. Flash chip 5. Kvarc-oszcillátor 6. LED 7. Írásvédelmi kapcsoló 8. Egy második memóriachip helye

Képek Ma már sokféle kinézetű Pendrive létezik.

Vége Köszönöm a figyelmüket remélem tetszett ez a prezentáció. 

Források Wikipédia Google 