A szemét útja Granilla László Jakab Géza Beregszászi Magyar Gimnázium

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

A szemét útja Készítette: Musicz Tünde Bianka
Tiszta környezet Hulladékok kezelése.
Környezetvédelem Tanuló: Ursinyi Krisztián 1/9 élelmiszer eladó osztály (1/9 E2) Felkészítő tanár: Fülöp Márta Marianna Iskola neve: Terézvárosi Kereskedelmi.
Szelektív hulladékgyűjtés
A Hulladék Torma Sándor Szabolcs XI.B.. Megváltozott fogyasztói szokásaink, de főleg az ipar fejlődése következtében egyre több olyan anyaggal találkozunk.
A HULLADÉKOKRÓL Hajdú-Bihar Megyei Hulladékgazdálkodási Program.
A HULLADÉKOKRÓL.
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
HULLADÉKOK A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMEN
A Szelektív Hulladékgyűjtés
Készítette: Kapcsa Szabina Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon 1144.
Zöld Híd Hulladékgazdálkodási
A hulladék szerepe az ember életében
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
A szemét útja, ártalmatlanítása, illetve újrahasznosítása
Hulladékkezelés.
E-hulladék Zöldikék. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? A régi, megunt elektronikai.
Kartondoboz Környezetvédelmi Egyesület
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
A szemét útja Készítette: Rain Tamara
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
A szemét útja Hipszki Viktória munkája
A szemét útja! Szerkesztette: Récsei Eszter Felkészítő tanár:
„A legjobb és legolcsóbb hulladék az, amelyet meg sem termelünk!”
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
A szemét útja Felkészítő tanár: Dr. Endrészné Monori Gyöngyi
A szemét útja Készítette: Kovács Dávid Felkészítő tanárom: Papp Attila
A szemét útja Készítette: Sima Veronika
A környezet-szennyezés
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
A szemét útja Készítette: Tyukody Anita Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Mi is az a hulladék? Egyes megfogalmazás szerint hulladéknak vagy szemétnek azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek.
A hulladék körforgása - hasznosítás
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Szelektív hulladékgyűjtés
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
A HULLADÉKOK A hulladék fogalma: minden olyan gáznemű, folyékony vagy szilárd anyag, amely a keletkezése helyén haszontalan vagy felesleges, zavarja az.
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
Hulladékgyűjtés a Délép Ipari Park Kft.-nél
Környezeti problémáink A hulladékfelhalmozódás. Adatok Magyarországon évente közel 114 millió tonna hulladék keletkezik. Megközelítőleg 3,5 millió tonna.
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 3. Mi történik a válogatott hulladékkal?
Mit lehet és mit kellene tenni?
Mi így gyűjtjük a szemetet
Szelektív hulladékgyűjtés
A fejlesztés céljainak meghatározása
Polimerek újrahasznosítása
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Szelektív hulladékgyűjtés
Változások a hulladékgazdálkodás szabályozásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető Tokaj,2011.
Készítette: Kereki Orsolya
Szelektív hulladékgyűjtés
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Szelektív hulladékgyűjtés
A hulladékok környezeti problémái
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodással és köztisztasággal foglalkozó vállalata, amely mintegy két millió.
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Szelektív hulladékkezelés, Újrahasznosítás
Szelektív hulladékgyűjtés
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
A háztartási hulladékok csökkentése Újrahasználat és újrahasznosítás Összeállította: az Ökológai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta:
Előadás másolata:

A szemét útja Granilla László Jakab Géza Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy u. 25

Papír, műanyag, fém, ételmaradék: általában egy átlagos kuka tartalmát hisszük hulladéknak. Nagyon sok háztartási hulladékot termel az emberiség de ez kevés az ipari hulladékok mellett.

Honnan származnak világszerte a szeméthegyek, és mi történik a mindennapi szemetünkkel, miután elhagyja a kukát? - ez a kérdés világszerte felmerül. Ami önnek szemét, az nekem kincs. Az országok szintjén is így van ez, azzal a különbséggel, hogy a statisztikák általában az utolsó fillérig jellemzik egy ország jólétét, míg a szemétről szóló adatok megbízhatatlanabbak.

A háztartási hulladékok összetétele

Hulladékok csoportosítása Halmazállapot szerint: - szilárd - folyékony - gáz H Keletkezés helye szerint: - termelési (ipari, mezőgazdasági) - települési (háztartási, intézményi) Veszélyesség szerint: - veszélyes (közvetlen veszélyt jelentenek a környezetre) - nem veszélyes

Hulladékgyűjtő szemetesek Tovább Hulladékgyűjtő szemetesek Műanyag Papír Üveg Fém

MŰANYAG – sárga fedél Vissza Anyagfajta Szelektíven gyűjthető Nem gyűjthető szelektíven MŰANYAG     - ásványvizes és üdítős PET palackok (LAPÍTVA!) - elöblített tejfölös és joghurtos poharak, - műanyag zacskók, reklámtáskák műanyag fóliák, - PP és HDPE jelzésű kozmetikai szeres flakonok - hungarocell - italos karton - vegyszeres, zsíros flakonok, - fogkefe, - műanyag játékok, - videó-, és magnókazetta, CD/DVD lemez

PAPÍR – kék fedél Anyagfajta Szelektíven gyűjthető Vissza PAPÍR – kék fedél Anyagfajta Szelektíven gyűjthető Nem gyűjthető szelektíven - újságpapír, - kartondobozok összehajtva, - tiszta csomagolópapírok, - irodai papírhulladékok, telefonkönyv, - szórólapok és reklámkiadványok - zsíros, szennyezett papírok, műanyag borító, - indigó, faxpapír - használt egészségügyi papírok - pelenka

Üveg – zöld fedél Anyagfajta Szelektíven gyűjthető Vissza Üveg – zöld fedél Anyagfajta Szelektíven gyűjthető Nem gyűjthető szelektíven FEHÉR ÜVEG    - befőttes üvegek, - ásványvizes üvegpalackok, - rövid italok üvegpalackjai - ablaküveg, - tükör, - villanykörte, - hőálló üvegtál, - szemüveg, - neoncső, - orvosságos üvegek SZÍNES ÜVEG     - borosüvegek, sörösüvegek - porcelán, - kerámia, - orvosságos üvegek

FÉM – szürke fedél Anyagfajta Szelektíven gyűjthető Vissza FÉM – szürke fedél Anyagfajta Szelektíven gyűjthető Nem gyűjthető szelektíven FÉM   - alumínium italdobozok, - alufólia, - fém konzervdobozok, - fém zárókupakok - ételmaradékkal szennyezett konzervdoboz

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS PRIORITÁSI SORRENDJE Tovább HULLADÉKGAZDÁLKODÁS PRIORITÁSI SORRENDJE Megelőzés Újrahasználat Újrahasznosítás Ártalmatlanítás

Vissza Megelőzés A korszerű hulladékgazdálkodásban ez az első lépés. Ennek érdekében hulladékszegény technológiákat kell bevezetni: A betétdíjas csomagolás alkalmazása Hosszú élettartamú termékek gyártása Kisebb tömegű termékek gyártása

Vissza Újrahasználat Újrahasználat - az adott terméket ugyanarra a dologra használjuk. Példáúl: újratöltésre. Az innivaló visszaváltható és ekkor újratöltik. Ezt a folyamatot 40 alkalommal lehet újra ismételni. Az újratölthető csomagolás sokkal környezetvédőbb.

Vissza Újrahasznosítás Az újrahasznosítás célja – az ember által nem természetes anyagok átalakítása és azok újra felhasználása, és ezek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését.

Vissza Ártalmatlanítás Ártalmatlanítás - nagy mennyiségű hulladékaink kezelésének leggyakoribb módja még ma is a lerakás. Ennek során a hulladékot elszállítják egy távoli és jól elszigetelt helyre ahol egy gödörbe lerakják. Ez a azért jó az embereknek mert olcsó és egyszerű.

Figyeljünk oda a csomagolásra! Kerüljük az egyutast, azaz NE VEGYÜNK: Fémdobozos italt. Eldobós PET palackos üdítőt, ásványvizet. Előre kicsomagolt felvágottat, gyümölcsöt, sajtot. Kombi-dobozos csomagolású árut. Feleslegesen nylonzacskót, Egyszer használatos tárgyakat! Keressük a többutast, azaz VÁLASSZUK A: Visszaváltható üveget vagy műanyagot. A legkevesebb csomagolásút. A pultnál kimérős felvágottat, sajtot. A piacon árult, bio zöldséget-gyümölcsöt. Tartósított helyett frisset. Tartós, javítható dolgokat!

Tegyünk a városunk ért nehogy ez legyen belőle:

Források: http://www.origo.hu/idojaras/20120817-amibol-a-szemethegyek-allnak-haztartasi-telepulesi-ipari-hulladek-lerakas-egetes.html http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/hulladek/hulladekhierarchia/artalmatlanitas/ http://diak.hulladekboltermek.hu/hulladek/hulladekhierarchia/megelozes/ http://diak.hulladekboltermek.hu/hulladek/hulladekhierarchia/ujrahasznalat/ http://hu.wikipedia.org/wiki/Hullad%C3%A9k http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Ajrahasznos%C3%ADt%C3%A1s Google képkereső