Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szelektív hulladékgyűjtés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szelektív hulladékgyűjtés"— Előadás másolata:

1 Szelektív hulladékgyűjtés
Felhasznált anyagok, források: ÖKO-Pannon prezentáció Ronkay Ferenc György osztályfőnöki óra Összeállította: Haász Berta

2 HULLADÉK Az ember termelő és fogyasztó tevékenysége során keletkezik.
A hulladékot az adott műszaki és társadalmi feltételek mellett tulajdonosa sem felhasználni, sem értékesíteni nem tudja. A hulladékok tehát mindazon anyagok, amelyek keletkezésük helyén haszontalanná váltak. Kezeléséről a környezetszennyezés elkerülése végett és gazdaságossági okokból is gondoskodni kell. Forrás: ÖKO-Pannon pr.

3 HULLADÉK NÖVEKVŐ MENNYISÉGE
NÖVEKVŐ VILÁGNÉPESSÉG (ezen belül városi népesség) NÖVEKVŐ FOGYASZTÁS (globális szinten) NÖVEKVŐ TERMELÉS (globális szinten) HULLADÉK NÖVEKVŐ MENNYISÉGE MIT GONDOLSZ? MI JELENTHETI A FŐ PROBLÉMÁT A FEJLETT ORSZÁGOKBAN, FEJLŐDŐ ORSZÁGOKBAN?

4 2010 és 2025-ben (globális becslés)
A városokban keletkező hulladék mennyisége jövedelmi kategóriák szerint 2010 és 2025-ben (globális becslés) Forrás: World Bank 2012 Faragó Tibor

5

6 Nápoly a 2010-es „szemétválság” napjaiban
Nápoly a 2010-es „szemétválság” napjaiban. A közeli Terzigno város lakosainak előbb békés, majd egyre harcosabb tiltakozása a helyi szeméttelep ellen megakadályozta a nápolyi szemét ideszállítását és lerakását. A naponta keletkező 3600 tonna szemét napok alatt elborította Nápoly utcáit.

7 A hulladékok csoportosítása
sok szempontból történhet Pl. Keletkezésének helye szerint termelési: ipar, mezőgazdaság települési: háztartási, intézményi !!!!! Pl. települési szilárd hulladék Ide tartozik például: csomagolási étkezési szerves lakossági

8 Magyarországon ~ 105 millió t/év hulladék
Forrás: Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség Magyarországon ~ 105 millió t/év hulladék  ebből települési szilárd hulladék: 4,3 millió t/év (bevásárló kocsikba téve, 2x körbeérné a Földet!)

9 Mi lesz a hulladékok sorsa?
Lerakás Ipari komposztálás Energetikai hasznosítás Újrahasznosítás

10 kevesebb hulladék több
Környezetkímélőbb és gazdaságosabb hulladékkezelés

11 Lerakás A legkevésbé hatékony hulladékkezelési módszer VAJON MIÉRT?
a lerakók értékes területeket foglalnak el még a korszerű technológiák mellett is környezeti kockázatot jelentenek (talaj-, víz- és légszennyezés) rovarok és rágcsálók elszaporodása szaga van a szél elhordhatja a könnyebb szemetet a lerakókba kerülő anyag semmilyen formában nem hasznosul

12 Illegális hulladéklerakás
– a legsúlyosabb és legveszélyesebb hulladékkezelési forma CSAK A BEJELENTETT ILLEGÁLIS SZEMÉTLERAKÓK SZÁMA MA MAGYARORSZÁGON 1000 FELETT VAN.

13 Mesterséges szigetelés
nélküli hulladéklerakás Szakszerűen épített szigetelt tárolók

14 2. Korszerűbb megoldásnak számít az ipari komposztálás, amely a biológiailag lebomló hulladékok hasznosulását oldja meg.

15 3. Égetés Az EU direktívái szerint a lerakáshoz képest a kisebbik rossz az energetikai hasznosítás, amelynek során a hulladékégetőben keletkező hőt távfűtésre, illetve villamos áram termelésre használják. Ekkor – bár az anyagot többet már nem lehet használni –, legalább a benne rejlő energia kiaknázható. Természetesen a környezeti kockázat (elsősorban a levegőszennyezés) itt sem elhanyagolható.

16 Magyarországon egyetlen kommunális hulladék égetésére alkalmas égetőmű található Rákospalotán.
Az égető az országban keletkező teljes települési szilárd hulladék mennyiségének 10%-át tüzeli el.

17 4. Anyagában hasznosítás
A legjobb megoldás az anyagában történő hasznosítás, amikor például az üveget vagy a műanyagot megolvasztjuk, és új tárgyakat gyártunk belőle. Ekkor azt az energiát is megspóroljuk, amelyet hajdanán az alapanyag előállításába fektettek, tehát nem kell ismét kvarchomokból üveget vagy kőolajból műanyagot gyártani.

18 Egy fontos megállapítás: LEGJOBB HULLADÉK A NEM KELETKEZŐ HULLADÉK!
GYŰJTSÜNK ÖTLETEKET, HOGYAN KERÜLHETJÜK EL A HULLADÉK KELETKEZÉSÉT! HOGYAN VALÓSULHAT MEG A GYAKORLATBAN A „MEGELŐZÉS” ILLETVE AZ „ÚJRAHASZNÁLAT”?

19 Az anyagában hasznosítás feltétele a SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS

20 Pl. műanyag, papír, üveg, fém, veszélyes hulladék …
A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS a hulladék anyagfajtánkénti külön gyűjtését jelenti. Pl. műanyag, papír, üveg, fém, veszélyes hulladék …

21 Béke u. (Patakparti Óvodánál) Melyik van lakóhelyedhez legközelebb?
SZELEKTÍV HULLADÉK LERAKÓHELYEK - Ajka : Béke u. (Patakparti Óvodánál) Béke u Csokonai u. 11. Futó u. Hétvezér u. Kohász u. 2. Kossuth u. 17. Kosztolányi u Móricz Zs. U. Semmelweis u. Sport u. Tűzoltó u. Verseny u. Közszolgáltatást végző szervezet: "AVAR-AJKA" Városgazdálkodási Kft. Melyik van lakóhelyedhez legközelebb?

22 Soroljuk fel, milyen színű gyűjtőbe, milyen hulladék helyezhető!
A szárazelemen kívül milyen veszélyes hulladékfajták gyűjtéséről tudsz?

23 Háztartási, intézményi gyűjtés!!
Gyűjtősziget Hulladékudvar Háztartási, intézményi gyűjtés!!

24 Mi kerülhet bele? Papír Újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz gyűjtésére való. Tejes és gyümölcsitalos (kombinált) dobozokat tapossuk laposra! Majd a papír vagy a műanyag konténerbe helyezzük el, attól függően, hogy hogyan jelzik!  Ne dobjuk bele az élelmiszer- maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat. A feldolgozás legfontosabb feltétele, hogy a papír ne legyen szennyezett, zsíros! Fordítsunk figyelmet arra is, hogy nem kerülhet a papírgyűjtő konténerbe műanyag!

25 Műanyag Üdítős, ásványvizes PET-palackokat, kiöblített háztartási flakonokat és azok lecsavart kupakjait (samponos, habfürdős stb.) háztartásban előforduló tiszta fóliát (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák stb.) dobhatunk bele. Tejes és gyümölcsitalos (kombinált) dobozokat tapossuk laposra! Majd a papír vagy a műanyag konténerbe helyezzük el, attól függően, hogy hogyan jelzik! Ne dobjunk bele zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett flakont. Tejes, joghurtos poharat, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert hasznosításuk jelenleg nem megoldott!

26 Fehér üveg A tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált színezetlen üvegeket dobhatjuk ide.  Ne dobjunk bele színes üveget (pl. zöld, barna üveget), tükröt, ablaküveget, villanykörtét, szemüveget, nagyítót, drótszövetes üveget, kerámiát, porcelánt, neoncsövet! Színes üveg Dobhatunk bele színes (zöld, barna, sárga) italos, parfümös, konzerves üveget. Ne dobjunk bele színezetlen, azaz fehér üveget, drótszövetes üveget, katedrálüveget, kerámiát, porcelánt. Az üvegekről távolítsuk el a fém kupakokat!

27 A konzerves, kutya- illetve macska-eledeles dobozokat csak
Fém A fémek talán a legkevésbé érzékenyek a különféle szennyeződésekre. Nagyon fontos volna ezek szelektív gyűjtésének elterjedése, mert a gazdaságba történő visszaáramoltatásuk igen jelentős energiamegtakarítást eredményez. Ez az edény a fém csomagolódobozok (üdítős, sörös, konzerves stb.) és a háztartási kis fémhulladékok (pl. evőeszközök stb.) gyűjtésére szolgál.  A konzerves, kutya- illetve macska-eledeles dobozokat csak kimosva szabad beledobni!

28 A szárazelemet és a használt sütőolajat az iskolába is behozhatod!
Veszélyes hulladék Gyógyszertár- kihelyezett gyűjtőedény Elektronikai üzletek - Önkormányzati (célzott!) lomtalanítás Sok üzletben, intézményben találsz kihelyezett gyűjtőedényt A szárazelemet és a használt sütőolajat az iskolába is behozhatod!

29 Mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal?
A hulladékkezelőben gondosan utóválogatják!

30 A papír gyártása az egyik legszennyezőbb folyamat, mivel az előállításához rengeteg víz, energia és vegyszer szükséges, nem beszélve a felhasznált faanyagról!

31

32

33

34 Számos termék csomagolásán találkozunk vele. MIT JELENT?
ZÖLD PONT Számos termék csomagolásán találkozunk vele. MIT JELENT?

35 A Zöld Pont védjegyet először Németországban tüntették fel a gyártók a termékek csomagolásán, hogy jelezzék, gondoskodnak a hulladékká vált csomagolás hasznosításáról. Mára 26 ország használja a Zöld Pontot a PRO EUROPE hálózatán belül, összesen 170 országban bejegyzett védjegy, és kb. 460 milliárd terméken találkozhatunk vele. A fogyasztó számára azt a jelentést közvetíti, hogy a védjeggyel ellátott csomagolás kibocsátója a jogszabályi előírásoknak megfelelően teljesíti hasznosítási kötelezettségét. Magyarországon a védjegy használati jogosultságát kizárólag az ÖKO-Pannon ruházhatja a kötelezettekre.

36 ÉRDEKES!? Mansiat Nasszert, Kairó egyik elővárosát gyakran hívják egyszerűen a Szemét városának. A rengeteg szemetet maguk a helyi lakosok hordják ide az egyiptomi fővárosból. A felhalmozott szemetet gondosan átválogatják, hátha találnak benne valami használhatót vagy eladhatót. 

37 Azért reméljük, nem ez a jövő vár ránk és utódainkra!
ÉRDEKES!? Azért reméljük, nem ez a jövő vár ránk és utódainkra! A szörnyű irónia az, hogy Mansiat Nasszer lakói sokkal hatékonyabbak az újrahasznosításban, mint bármely reciklálási rendszer, amit a fejlett országokban bevezettek. A szemét 80 %-át (!) újrahasznosítják, míg a maradékát részben feletetik az utcán élő disznókkal, vagy elégetik tüzelőként. Kairó szemetének egyharmadát ők dolgozzák fel.

38


Letölteni ppt "Szelektív hulladékgyűjtés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések