Tovább Vámosi Zoltán Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola Csákiné Baukó Beáta Háttértárak Napjainkban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI
Advertisements

Háttértárak ismertetése
Nyitray Norbert 6. Tétel: Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb.
6.tétel Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb hardveres hibák.
A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Napjaink háttértárolói
Adattárolási technológiák
Napjaink háttértárolói
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
M AGNETO - OPTIKAI H ÁTTÉRTÁRAK Készítette: Dobos Rhea Szilvási Orsolya.
Napjaink háttértárolói
A számítógép felépítése
DISZKréten az adathordozókról
Készítette: Diczházi Attila
A lyukkártyától a Blu-Ray-ig…
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
A számítógép alapegységei
Háttértárak.
Készítette: Simon Anett 9.c
Diczházi Attila munkája alapján
A pendrive.
A pendriveok az ezredforduló után kezdtek el megjelenni a kereskedelmi forgalomban. Két céget érdemes megemlíteni ezzel kapcsolatban:  TREK: adattároló.
Készítette: Verle Ágnes SHQWPT  1982, Sony és Philips  A cél: nagy tárképességű, tartós információhordozó  ne csak szöveget: zene, kép, videó.
Készítette: Majdán Csaba. A dokumentumok összegyűjtésével feldolgozásával rendszerezésével foglalkoznak Biztosítják a dokumentumokhoz való hozzáférést.
Háttértárak: Pendrive, GD-Rom
Amit az adathordozókról tudni kell
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat Készítette: Eichhardt Iván.
Háttértárak Informatika tananyag.
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Damjanich János Általános Iskola
Napjaink háttértárolói
Nevem: Tóth Nándor Témám: Közösségi portálok használata
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
A Gimp képszerkesztő program
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
TT Kovács Sándorné.
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Mágneses háttértárolók
Háttértárak és adathordozók
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
ASZTALI GÉPEK KONTRA TABLETEK Melyiket válasszam? Készítette: Kiss László IALMGR)
A számítógép felépítése
Perifériák: Monitor Nyomtató Billentyűzet Egér Hálózati kártya Háttértárak: FDD HDD CD/DVD.
A számítógép felépítése
Perifériák és jellemzőik
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
A számítógép feladatai és felépítése
Hardver eszközök.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Háttértárak.
Tároló perifériák.
A számítógép feladatai és felépítése
Készítette: Diczházi Attila
Előadás másolata:

Tovább Vámosi Zoltán Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola Csákiné Baukó Beáta Háttértárak Napjainkban

Indítás Típusok Fogalom Előzmény Kilépés Üdvözlöm a kedves nézőket, most egy interaktív oktatóanyagot kezdünk el. Minden dián ki lesz emelve az interaktív feladat.

Fogalom: Információt,anyagot lehet rajta tárolni majd később felhasználni. Példa: Számítógép Saját készítésű játék Megakarom osztani a haverokkal. Ráírom egy adathordozóra. Esetünkben Dvd-re Átadom a haveromnak Aki felmásolja a gépére Játszik vele Menü

Előzmény: Floppy: Előnyös adattároló hely, az előzőkhöz képest kezelése könnyű. Kezdetben számos formában létezett de csak igazán egy maradt fenn, pusztán a méreténél fogva. Gondoljunk bele melyiket egyszerűbb magaddal vinni a három közül? Persze, hogy a 3.5-öst. Gondolom nem kell magyarázni. Előde a lyukkártya ezzel macerás volt bánni és még sérülékeny is volt. Sáv Szekto r Menü

Milyen formájú típusú háttértárak léteznek? A CD-k nem csak multimédiát tárolására alkalmasak, hanem számítógépek háttértáraként is használhatjuk. A CD-k tipikusan Megabyte tárolókapacitással rendelkeznek. Felépítése meg egyezik a floppy-val. Sávokra és Szektorokra van osztva, innen olvassa be az olvasó az adatokat. Menü

Manapság a cd eléggé elterjedt de a dvd sokkal elterjedtebb. Mert sokkal több adat fér rá. 4.7 Gb adat fér rá és szinte minden készülék le tudja játszani. Nem mellesleg ha filmeket másolunk rá akkor a minősége se romlik. Esetekben használhatók úgy a dvd-k mint egy wincseszter, mert ha az írás során nem zárjuk le a lemezt akkor arra írhatunk még adatokat. Ez nagyszerű mert ha lehagytuk a filmek mellől a txt fájlokat akkor oda bemásolhatjuk később és a lemez se ment tönkre. Menü

Pendrive: Eleinte csak kicsike méretben léteztek de így is több adatot lehetett rátenni mint egy floppy-ra. Az idők folyamán egyre nagyobb tárhelye lett ezeknek a készülékeknek. Manapság már igen elterjedt a 4-8 esetleg a 16Gb méretek. Gondoljunk bele pár év múlva az egész életünk adata elfér majd a kezünkben. Menü

Gépünk egyik nélkülözhetetlen alkatrésze a wincseszter. Ami az idők során egyre egyre nagyobb lett. Öt, hat évvel ezelőtt nagynak számított ha ki mondtad 120 Gb a wincseszter-em. Persze most se kicsi az de már úgymond alapvető. Nagyobb cégek, weblapot üzemeltető, szervert vagy akár nagy hivatalt üzemeltető cégeknek mát több Tb-nyi adatot tárolni képes wincsesztere van. Ez szép és jó valószínűleg használni is fogják. De nekünk kell ez? Miért? Menü

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a külső wincseszterek. Minek is? Elsősorban a könnyű kezelhetőségtől,Méretében való hordozhatóságra. Nem kell ki írni adathordozókra csak egyszerűen át kell másolni és már vihetünk is. Manapság egyre nagyobb tárhellyel vihetünk haza egy- egy jobb példányt. Némely modellnek van egy kicsi hátulütője ami nem is nagy gond mert kell neki egy kiegészítő áramforrás a működéshez de csak azért mert nagy a tárhelye. Jó tulajdonságuk a csendességük,ami abból ered, hogy nincs benne ventilátor. Helyette elvezeti a hőt, esetenként hűtőborda van rajta. Esetleg meg lehetne említeni ha mostanában vásároltunk ilyet akkor ahhoz van egy új csatlakozó amit használhatunk ha a gépünk támogatja ezt így gyorsabb lesz az adatátvitel. Menü

Figyelmüket köszönöm. Forráskód: Programok: Opera;PowerPoint;Gimp2; Képek: Beírt kifejezések a képekhez: C64 Cd Dvd Pendrive Wincseszter Külső wincseszter Szektor lyukkártya Háttérképet Gimp-pel csináltam. Kezdőképernyő: Menü Kilép