Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A komlói andezit anyagminősítése és felhasználási területei
Advertisements

A felsőoktatási szakképzési programok
Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n
AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE AZ INTERSZEKTORÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN Dr. Juhász Gábor.
A projekt építési tevékenységének megvalósítása A megvalósítás menete: •Generál-kivitelező kiválasztása •Munkaterületek átadása • Heti koordinációs megbeszélések.
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
8. cikkely: A személyes adatok védelme AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPVETŐ JOGOK CHARTÁJÁBÓL (2000/C 364/01) ©2010 Alpár Gergely.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
10. Tétel.
Mechanika I. (statika) Példatár és módszertani útmutató
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
Egységes tankönyvek a természetvédelmi mérnök képzés szolgálatában
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Szabályozási Rendszerek
Ápolásetika.
Mentorképzés a Debreceni Egyetemen
MŰSZAKI KOMMUNIKÁCIÓ.
A GÉPELEMEK, GÉPSZERKEZETEK II. TÁRGY ÁLTALÁNOS JELLMZÉSE
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
Az iterációtól a diszkrét dinamikus rendszerig CSERESZNYEÉRÉSI KONFERENCIA Június Pécs Klincsik Mihály Sárvári Csaba.
Emelkedünk és ereszkedünk
A szakdolgozat készítés minőségirányítási aspektusai
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
tűzvédelmi tapasztalatai
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
Építészettörténet.
A feladatok szerepe Kaposi József.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
ANDRAGÓGIATÖRTÉNET.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Általános művészetpszichológia 1. I. rész Illés Anikó ELTE TáTK, Társadalmi Kapcsolatok Intézete, Szociálpszichológia Tanszék Művészetterápia.
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Informatikai projektmenedzsment Oktató: Dr. Rutkovszky Edéné Tantárgykód: I3782 Előfeltétel: I2401 (Rendszerszervezés) Kredit: 4 Számonkérés: kollokvium.
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben
Perjésiné Hámori Ildikó
Pedagógiai szempontok a szakmai vizsga során
Szabályozási Rendszerek 2014/2015, őszi szemeszter Automatizálási tanszék.
Új modulok a szakképzésben Projektmenedzsment – MS Project 2007 Szentirmai Róbert.
Tematikus kutatás, 2. félév Témák és feladatok. Kutatás – írás Témák (szűkítés, konkretizálás) Módszerek (külön is: PhD-sok rövid bemutatója: történeti.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
BERUHÁZÁSI KÖLTSÉGEK BECSLÉSE
.. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd – Szerda18.05.
Golda János: Stílus és korszerűség „kritika” a kritikáról (sokkal inkább néhány gondolat összefüggésben a leírtakkal, mintsem, határozott vélemény és bírálás)
Környezettudomány mesterszak (MSc) Analitikai, Környezettudományi és Limnológiai Intézet Pannon Egyetem, Mérnöki Kar.
Manhertz Gábor; Raj Levente Tanársegéd; Tanszéki mérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék.
LAKÁSÉPÍTÉS-LAKÁSPIAC2016 Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bevezetésre vonatkozó jogszabályok kérdésköre e.a.: Révi Zsolt főépítész.
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények szeptember 6.
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények 2017 ősz
Tervezési folyamat.
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
Továbbképzés Ide írja be a tárgyat..
Mezopotámia építészete
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Tantárgyi követelmények Térinformatika BMEEOFT041
ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK
Üdvözöljük önöket Jó szórakozást
Előadás másolata:

Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar Építész Szakmai Intézet Urbanisztika Tanszék Építési Ismeretek I 1. előadás

2 Az építészeti tervezés gyakorlata Az „Építési ismeretek” tárgyon belül az építészeti tervezés alapjainak ismertetésre kerülő elméleti tananyaga elsősorban a gyakorlati tervezést szolgálja Az „Építési ismeretek” tárgyon belül az építészeti tervezés alapjainak ismertetésre kerülő elméleti tananyaga elsősorban a gyakorlati tervezést szolgálja A tárgyalt ismeretek elsősorban lakóépületek tervezését célozzák, ahhoz szükségesek, de nem elégségesek. A tárgyalt ismeretek elsősorban lakóépületek tervezését célozzák, ahhoz szükségesek, de nem elégségesek. Az építészeti tervezés alkotói folyamat, amely csak bizonyos ismeretanyag birtokában végezhető, de a tervező ösztönös értékítéleteit, érzelmeit, ízlését, formaérzékét, fantáziáját és alkotói készségét nem nélkülözheti. Ezek a készségek könyvből nem sajátíthatók el, csak a folyamatos gyakorlat és felkészült oktatóval való személyes együttműködés útján fejleszthetők. Az építészeti tervezés alkotói folyamat, amely csak bizonyos ismeretanyag birtokában végezhető, de a tervező ösztönös értékítéleteit, érzelmeit, ízlését, formaérzékét, fantáziáját és alkotói készségét nem nélkülözheti. Ezek a készségek könyvből nem sajátíthatók el, csak a folyamatos gyakorlat és felkészült oktatóval való személyes együttműködés útján fejleszthetők.

3 Az előadások tárgya Az építészeti tervezéssel foglalkozó előadások központi témája a lakás alapvető funkciójának tervezése, megfelelő használati érték biztosítása. Az előadások az alábbi tankönyv ismeretanyagát veszik alapul: DR. BITÓ JÁNOS: LAKÓHÁZAK TERVEZÉSE, B+V Kiadó, 2004 Az épületszerkezeti, állékonysági, épületfizikai szempontok ismertetését elsősorban az „Építési ismeretek” tárgy épületszerkezettannal foglalkozó előadásai szolgálják, az épülettervezéssel foglalkozó tárgy keretében ezeket a témákat olyan mélységig érintjük, amely a lakóépület tereinek elrendezését, főbb formáinak kialakítását és komfortját alapvetően befolyásolják. Az esztétikai minőség kérdését az előadások az egyes témákhoz kapcsolódóan bemutatott példákon keresztül érintik. Az építészet esztétikai, művészi aspektusa az épületek rendeltetésétől független, de mivel az építészeti minőség meghatározója, a tervezési gyakorlatok érintik a térformák, tömegformák, lépték és ritmus, anyaghasználat és a stiláris problémák alapvető kérdéseit.

4 Az építészeti minőség - Nem lehet építészetileg színvonalas az olyan ház, amely tetszetős, de használhatatlan, vagy formái ellentmondanak a felhasznált anyagok és építőelemek természetéből fakadó összeépítési szabályoknak. - A tétel fordítva is igaz: a használhatóság és szerkezeti ésszerűség önmagában nem hoz létre igazi építészeti értéket, ha a ház nem hordoz valamilyen eszmeiséget, nem közvetíti alkotójának érzékileg felfogható üzenetét. A ház építészeti minősége csak az épület egységében mérhető:

5 Az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazása Az építészeti tervezéshez szükséges ismeretek csak analitikus módszerrel közölhetők meg. Az építészeti tervezéshez szükséges ismeretek csak analitikus módszerrel közölhetők meg. Az ismeretek szintézise a tervezés gyakorlatában valósul meg. Az ismeretek szintézise a tervezés gyakorlatában valósul meg. A tervezés során az analízis részterületein érvényes értékelési szempontok gyakran kerülnek ellentmondásba egymással. A tervezés során az analízis részterületein érvényes értékelési szempontok gyakran kerülnek ellentmondásba egymással. Az építészeti tervezés egyik legfontosabb mozzanata a különböző, egymás rovására érvényesíthető értékek optimális egyensúlyának megteremtése.

6 Előírások, követelmények, ajánlások Az építészeti tervezést mindenkor megkötik az érvényes építési jogszabályok és előírások, melyek a hazai gyakorlatban meglehetősen gyakran változnak. Ezért az előadások elsősorban az előírások és követelmények indokainak, céljainak ismertetésére fektetnek nagyobb hangsúlyt. Mindig a tervezés idején érvényes előírásokat kell mérvadónak tekinteni. Az építészeti tervezést mindenkor megkötik az érvényes építési jogszabályok és előírások, melyek a hazai gyakorlatban meglehetősen gyakran változnak. Ezért az előadások elsősorban az előírások és követelmények indokainak, céljainak ismertetésére fektetnek nagyobb hangsúlyt. Mindig a tervezés idején érvényes előírásokat kell mérvadónak tekinteni. Az érvényes előírások követelményein, illetve elemi kívánalmakon túlmenően - ezek hiányosságait áthidalandó – az előadások során olyan ajánlásokat fektetünk le, melyek a lakások használati értékében szintén meghatározóak. Az érvényes előírások követelményein, illetve elemi kívánalmakon túlmenően - ezek hiányosságait áthidalandó – az előadások során olyan ajánlásokat fektetünk le, melyek a lakások használati értékében szintén meghatározóak.