Gazdálkodási ismeretek 11. osztály

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Advertisements

Mezőgazdasági üzemek erőforrásai Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP /1-
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
BEVEZETÉS A HUMÁN ERŐFORRÁS MENEDZSMENTBE
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
A piac Szakiskola.
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
A gazdasági fejlettség mutatói
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
1. ELŐADÁS.
1. előadás.
Munkaerő és Létszám tervezés
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
A munkaerő-gazdálkodás és hatékonyságának vizsgálata
A makrgazdasági munkakínálat:
A munkaerő struktúra alakulása 2015-ig Készítette: Nagy Viktória.
A szállodai létszám meghatározása
Emberi erőforrás menedzsment
Munkaerő, foglalkoztatás
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Munkajogi alapismeretek
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 KOMPETENCIA SZÁMVITELI ALAPOK dr. Laáb Ágnes BME, egyetemi docens, kandidátus elé r.
Operációkutatás eredete
EMBERI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS A TURISZTIKAI VÁLLALATOKBAN
A munkahelyek szociális létesítményei
A munkakörnyezet integrálása a sikeres foglalkoztatási rehabilitáció érdekében: Jó gyakorlat bemutatása - MEMFO Kft. FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
IV. A munkaerő keresleti előrejelzés becslési módszere Kutatásvezető: Dávid János 3K Consens Iroda 2007.
TSZVSZ konferencia Vecsés 1 Minősített kivitelezők az építéstechnikai tűzvédelem területén Előadó: Dr. Bánky Tamás.
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
Az elemzés és tervezés módszertana
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Mérnökök szerepe a gazdaság fejlődésében AGTEDU tudományos konferencia Kecskemét Rónay István Elnök Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Készletgazdálkodás és logisztika
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
U NIVAC 1 Készítették: Gőz Laura Boldizsár Henrietta.
Üzemi Tanács Általános ismertető
IT ESZKÖZÖK KEZELÉSE. P ROJEKT HÁTTERE, KONTEXTUSA, HELYI IGÉNYEKRE REFLEKTÁLÁS A technikai eszközök megosztják az idősebb és a fiatalabb generációt.
1 P iaci háttér - Új készségek és munkahelyek  Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) szektor az egyik legígéretesebb és gazdaságilag.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
CÉL – ADAT - ELLÁTÁS Törvénynek hosszútávon megfelelő költség- hatékony rendszer működtetése Szakember szükséglet optimalizálása Szempont: 16 – 08 óra.
"Munkahelyek megőrzéséért" központi munkaerő-piaci program Készítette: Koren Monika ÉMRMK Gyöngyösi Kirendeltsége 3200 Gyöngyös, Vezekényi u. 24.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A közigazgatás személyi állománya
Bérköltség - csökkenés - jogszerűen?
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
A piac és a piacgazdaság
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
Munkagazdaságtani feladatok
Munkagazdaságtani feladatok
3. osztályban.
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Munkagazdaságtani feladatok 1
Előadás másolata:

Gazdálkodási ismeretek 11. osztály Létszámgazdálkodás Gazdálkodási ismeretek 11. osztály

Létszámgazdálkodási alapfogalmak Létszámgazdálkodás A létszámgazdálkodás lényege, hogy adott feladatra a megfelelő számú és végzettségű munkaerőt biztosítsuk. A legfontosabb feladata meghatározni a létszám nagyságát és a munkaerő képzettségének szintjét, majd ezeket összehangolni a hatékony és gazdaságos foglalkoztatás érdekében. Létszámgazdálkodás jellemzői A vállalkozás létszámának kialakításakor tekintettel kell lenni arra, hogy ha a vállalkozás a szükségesnél több dolgozót foglalkoztat, az jelentős többletkiadással jár (munkabér és járulékai), azonban, ha a kelleténél kevesebb munkavállalóval dolgozik, az a színvonal csökkenéséhez vezet (pl. lassabb kiszolgálás).  A vállalkozás színvonalának csökkenését eredményezi továbbá, ha alulképzett munkaerőt alkalmaz, illetve ha a jól képzett munkaerő tudását nem hasznosítja.

Létszámszükséglet A vállalkozások létszámszükségletét több tényező egyszerre befolyásolja:  a forgalom nagysága (ez a legfontosabb tényező, mert a forgalom nagyságával egyenes arányban növelni kell az alkalmazottak létszámát), a forgalmazott árukra a munkaerő által fordítandó munka mennyisége (pl. az előrecsomagolt termékeket forgalmazó boltokban kisebb a létszámszükséglet), a vállalkozások technikai háttere (minél korszerűbb felszereléssel rendelkezik a vállalkozás, annál kevesebb munkaerőre van szüksége),  a dolgozók képzettsége (amennyiben a vállalkozás jól képzett, jó képességű munkaerővel dolgozik, kisebb létszám is elegendő), az üzletek nyitva tartása (pl. az éjjel-nappali üzletekben a több műszak miatt nagyobb létszámmal kell számolni), a munka szervezettsége (az ésszerű munkaszervezés is hozzájárul a létszámmal történő gazdálkodáshoz.