Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
1 EU pályázati lehetőségek •Strukturális Alapok: –Célja: az Európai Unió tagállamai közötti regionális különbségek csökkentése, a gazdasági és társadalmi.
Innováció II. Rákóczi Ferenc Szakközép –és Szakiskola Kisvárda.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Strukturális Politika múltja és jelene. Fejlettség közötti különbségek az EU-ban nemzeti szinten  Egyetlen új tagállam sem éri el A 27-ek GDP-jének 90%-át.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
EU regionális politikája
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A Strukturális Alapok működése
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
A vidékfejlesztés kihívásai az Észak-alföldi régióban Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Hazánkba érkező uniós támogatások története Tóth István Kecskemét, január 26.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Kulcsár Gábor VÁTI Stratégiai Tervezési Igazgatóság ELTE TTK geográfus szak február 22. Területi programozás és monitoring 1. Alapfogalmak.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Pályázatírás módszertana
A muzeális intézményrendszer átalakítása
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az EU támogatási politikája és pénzügyi alapjai Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2005/2006.
Az EU Agrár- és Vidékfejlesztési Politikája Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek Klubja.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek 9. óra.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális gazdaságtan 6.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Európai Uniós ismeretek Magyarország és az Európai Unió.
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
Az Előcsatlakozási Alapok és a Közösségi Kezdeményezések rendszere
Európai Uniós ismeretek
Előadás másolata:

Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Az Európai Unió támogatáspolitikája 141. lecke

Az Európai Unió támogatásai a közösségi politikák megvalósításának eszközei. Az EU támogatáspolitikájának alapelveit lényegében a közösségi politikákban megfogalmazott szakmai célok jelentik, kiegészülve olyan horizontálisan alkalmazandó politikákkal, mint a versenypolitika, a fenntartható fejlődés vagy az esélyegyenlőség politikája. Magyarország mint tagállam számára jelenleg hozzáférhető támogatások elsősorban a Strukturális Alapok (Nemzeti Fejlesztési Terv és közösségi kezdeményezések) és a környezetvédelmi beruházások legnagyobb támogatója, a Kohéziós Alap, a közösségi programok (pl. LIFE) környezet- és természetvédelmi közösségi program, (EU 6. kutatás- fejlesztési keretprogramja) valamint a Közösségi Agrárpolitika megvalósítását szolgáló mezőgazdasági támogatások (Nemzeti Vidékfejlesztési Terv) keretében vehetők igénybe. A csatlakozás előtti időszakban pályázható támogatások közül a legjelentősebb pénzügyi segítséget az Előcsatlakozási Alapok (Phare ISPA, SAPARD) jelentették.

1. Horizontális politikák 2. Strukturális Alapok a. Nemzeti Fejlesztési Terv b. Közösségi kezdeményezések 3. Kohéziós Alap 4. Közösségi programok 5. Mezőgazdasági támogatások 6. Előcsatlakozási Alapok

Előcsatlakozási eszközök A csatlakozás előtt álló országok számára három pénzügyi eszköz áll rendelkezésre: –Phare, –ISPA –SAPARD. Az előcsatlakozási időszak lényege, hogy a jelölt országok megismerkedjenek az Európai Unióban honos struktúrákkal, intézményekkel, támogatási formákkal, és felkészüljenek a Strukturális Alapok és a Kohéziós Alap támogatásainak fogadására az előcsatlakozási eszközök segítségével.

Phare Az óta nyújtott támogatás célja eredetileg a piacgazdasági átmenet és a politikai demokrácia kiépítésének elősegítése, később az EU tagságra való felkészülés, az integrációs folyamat társfinanszírozása vált. Az EU előírásai szerint a Phare forrásokat a csatlakozást szolgáló jogharmonizációs, intézményfejlesztési feladatokra, illetve beruházások finanszírozására kell fordítani. A Phare részben az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Európai Szociális Alap pályázataira történő felkészítést segíti.

ISPA Az ISPA a csatlakozóknak a környezetvédelem és a közlekedés területén nyújt támogatást. A csatlakozást követően az addig ISPA finanszírozással megvalósuló projektek automatikusan a Kohéziós Alapból és annak szabályai szerint kapják forrásaikat. SAPARD A SAPARD célja kettős: segítséget nyújtani a tagjelölt országnak az európai uniós jogrend átvételéhez, beleértve a Strukturális Alapok, különös tekintettel pedig az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap fogadására való felkészülést, valamint hozzájárulni a fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés kialakításához.

A regionális politika forrásai Az Európai Unión belüli területi fejlettségi különbségek mérséklését a Strukturális Alapok és a Kohéziós Alap szolgálják.

Strukturális Alapok Strukturális Alapok alatt négy alapot értünk, amelyeknek a felhasználása egységes célrendszer és mechanizmusok alapján történik. A négy alap: -Európai Regionális Fejlesztési Alap, -Európai Szociális Alap, -Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Orientációs Szekciója, -Halászati Orientációs Pénzügyi Eszköz.

Európai Regionális Fejlesztési Alap Az Alap célja: segíteni a térségek fejlettségi szintje és életszínvonala terén tapasztalható különbségek csökkentését, illetve a legkedvezőtlenebb adottságú térségek elmaradottságának enyhítését, segíteni a Közösség fő területi különbségeinek csökkentését az elmaradott térségek fejlesztésében és strukturális alkalmazkodásában való szerepvállalással, valamint a térségek gazdasági és társadalmi szerkezetváltásával. Európai Szociális Alap Az Alap célja: a foglalkoztatás bővítésének elősegítése a foglalkoztathatóság, a vállalkozói szellem és az esélyegyenlőség támogatásával, valamint a humán erőforrásokba történő befektetéssel, képzéssel.

Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Az Alap célja: a többfunkcióssá vált mezőgazdaság és a termőföld közötti kapcsolat fenntartása; - a mezőgazdaság - mint a vidék fő tevékenysége - versenyképességének javítása; - a vidéki gazdaság diverzifikációjának biztosítása; - a vidéki közösségek megtartásának segítése; - a környezet, a táj és a kulturális örökség megőrzése és javítása.

Halászati Orientációs Pénzügyi Eszköz Az Alap célja: - a tengeri erőforrások és hasznosításuk közötti fenntartható egyensúly elérésének elősegítése; - a halászati struktúrák modernizálása az iparág jövőjének biztosítása érdekében; - a dinamikus és versenyképes halászat fenntartásának és a halászattól függő térségek fellendítésének segítése; - a halászati termékek kínálatának és hasznosításának javítása.

A Strukturális Alapoknál az egyes projektekhez nem közvetlenül a különböző Alapokból, hanem egy vagy több Alap által finanszírozott programokból, támogatási Rendszerekből nyújtható támogatás. Ezeknek a programoknak, támogatási rendszereknek nagy része a Nemzeti Fejlesztési Terv alá tartozik, kisebb része az EU által előre meghatározott célokra, így a határon átnyúló, nemzetközi együttműködések ösztönzésére (Interreg), vagy a humánerőforrásnak az esélyegyenlőséget a központba helyező fejlesztésre (Equal) kerülfelhasználásra.

Kohéziós Alap A Kohéziós Alap finanszírozásával nagy környezetvédelmi illetve közlekedési infrastruktúra fejlesztési projektek valósulnak meg az EU elmaradott tagállamaiban. A Kohéziós Alap kiemelt területei: - a közlekedés területén a vasúti közlekedés, a közúti közlekedés, a belvízi hajózás, a polgári légi közlekedés, valamint a kombinált szállítás; - a környezetvédelem területén a levőszennyezés csökkentése, a felszíni- és a talajvizek védelme, az ivóvízellátás biztosítása, szennyvízkezelés, a hulladékgazdálkodás. A Kohéziós Alap meghatározott projekteket támogat, amelyek a Kohéziós Alap Stratégia alapján kerülnek kiválasztásra.

A közös agrárpolitika forrásai A közös agrárpolitika megvalósulását az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Garancia Szekciója szolgálja, amely a két fő részre bontatható: termékekhez kötődő illetve terület alapú kifizetések: ártámogatások, export visszatérítések, valamint területpihentetés támogatása. Kísérő intézkedések, mint például korai nyugdíjazás, mezőgazdasági területek erdősítése, kedvezőtlen adottságú területek támogatása stb. Ezen intézkedések fő célja a mezőgazdaság szerkezeti átalakulásának elősegítése, illetve a fenntartható vidékfejlesztés és az alternatív tevékenységek biztosítása.

A különböző belső politikák forrásai Az EU különböző belső politikáinak megvalósulását számos támogatási rendszer segíti. Ezek közül a legjelentősebbek, és Magyarországon már a csatlakozás előtt is hozzáférhetők: - a 6. kutatási keretprogram a kutatás-fejlesztés területén; - a Leonardo da Vinci és a Socrates programok a képzés területén; - a Life program a környezetvédelem területén; - a Youth program a fiatalok csereprogramjai területén.

Köszönöm a figyelmet!