Kábítószer Élvezők Információs Oldala Tovább

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
2012 Március 22:A Víz világ napja.
ÚJ EMLŐRÁKTÜNETEK.
A szabad akaratról I. V. Rész
A Drog és a Kábítószer fogalma
Szenvedélyek fogságában - az alkohol
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Szenvedélyek fogságában - a drogok
A drogok, a kábítószerek és a függőségek
Energia a középpontban
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
A VALÓSÁG ILLÚZIÓ.
13. Tétel.
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
Újévi vidámságok Néhány válogatott humoros mondás – hogy jókedvben fogadd az Új Esztendőt! Gyűjtötte és szerkesztette: Hermess.
Idézetek Carl Gustav Jungtól ( )
Küldd el ezt a szívet mindazoknak, akiket nem szeretnél elveszíteni 2009-ben, nekem is, amennyiben nem akarsz elveszíteni. Sorolj fel 12-t közülük! Lássuk.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
Alkoholizmus.
Food for Thought.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Bizalom, bizalmatlanság, csalás
A POLITIKAI-GAZDASÁGI VÁLSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ KÉSZITETTE: GILIGOR ANITA.
Isten?.
Természetes kábítószerek
Szakíts magadnak egy kis időt, hogy elolvasd ezt az üzenetet! Lehet, hogy fontos!
„Minden ember boldog akar lenni…”
Az ülő Buddha okos gondolatai:
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
K ábítószer É lvező k Információs Oldala Tovább. lsd Az LSD majd mindegyik érzékszerv mûködésében súlyos zavarokat okoz, akárcsak a pszichés funkciókban.
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
A kényszeres drogfogyasztó személyisége, drogkarrier
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
A Mennyben fenn a trónusnál a Krisztus értem közbenjár
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Mindennapi veszteségeink
K ábítószer É lvező k Információs Oldala Tovább. morfium Ha valamilyen okból az orvos szükségesnek látja, hogy betege morfiumot kapjon, akkor egy labilis.
Kábítószer Élvezők Információs Oldala Tovább
MÁJUSI IDÓJÁRÁS 2013-BAN ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM EL. KEZDETBEN  Kiválasztottam a témát, ami az időjárásjelentés lett  A hónapot is kiválasztottam ami a május.
A sínekről. (Krónikus betegségek, allergiák, visszatérő betegségek.)
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Felnőtt újraélesztés.
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Hát én lennék, és Botond!! 
BÖLCSESSÉGEK A MISZTÉRIUMBAN.
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
A fiatalok és a drogok dr. Bobkó Éva.
Humán Papillóma Vírus (HPV)
4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!. csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire.
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek A drogok.
Ciki a cigi! Dohányzás.
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek Az extasy.
Kábító szerek világa.
Káros szenvedélyek Készítette: Fördős Beatrix
Káros szenvedélyek Drogok.
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Készítette: Mayer Vivien
Kábítószer Bármely szer, mely a szervezetbe jutva megváltoztatja a hangulatot, az érzékelés minőségét vagy az agy működését.
Nyugtató hatású drogok
Előadás másolata:

Kábítószer Élvezők Információs Oldala Tovább

heroin A heroin a szervezetbe jutva rendkívül gyorsan hat. Az első két percben kialakul a flash, vagyis túláradó, indokolatlan örömérzet és boldogság érzés jön létre. Ezt követi a két-három órás nyugalom. A kialakuló állapot ismerõs, megszûnik a belsõ feszültség, s túláradó önbizalom, eufória foglalja el a helyét. Ebben tehát a morfiumhoz viszonyítva nincs különbség. Más azonban a hatás idõtartama, míg az ópium vagy a morfium hatása kb. tíz óráig is eltart, addig a heroiné csak három órán keresztül. Az igazán tragikus különbség azonban abban van, hogy a heroin után vágy (mind a testi, mind a lelki függõség következményeként) a leghatalmasabb valamennyi ópiumszármazék közül… Sokan úgy váltak a heroin rabjává, hogy elõtte már más kábítószert is megpróbáltak, úgy találták azonban, hogy a legteljesebb kielégülést a heroin adja számukra, vagy a terjesztõk keverték hozzá enyhébb szerekhez, hogy a függõség gyorsan kialakuljon. Amikor az agyukban eléri, a heroin okozta mámor (a "heroin flash") a tetõpontját, úgy érzik, a világ megszûnt számukra létezni, fekete-fehér víziók veszik körül õket, s a valóságot a nirvána, álmaik birodalma foglalja el.

A heroinisták intelligenciája csak lassan-lassan csökken, de a jellemük hamar megváltozik, gyorsan elvész helyes erkölcsi és szociális érzékük, magatartásuk. S jóllehet kábult és éber állapotukban egyaránt sokat beszélnek a szexualitásról, a valóságban, életükben a heroin helyettesíti a nemi életet. Gyakorlatilag aszexuális lényekké válnak. Miként az ópiumnál is írtuk, a heroin rendszeres használata is az önkasztrálás legbiztosabb módszere. A rövid ideig tartó heroin mámort hosszas depresszió követi. Ez olyan kellemetlen, rossz érzés, hogy a heroinista megfogadja, soha többé nem él a heroin mámorral. Sajnos ez az elhatározása semeddig sem tart. Rövidesen ismét vágyik arra, hogy átélje a néhány perces bódulatot. S azután minden megy tovább feltartóztathatatlanul a tragédia felé. A hozzászokás nagyon hamar kialakul.

Ennek elsõ következménye, akárcsak az ópiumnál és a morfiumnál, hogy az alkalmi élvezetbõl a heroin mámor lesz élete értelme, célja. S ebbõl egyedül, orvosi segítség nélkül már nem tud szabadulni. Ha elhagyja a mérget, akkor a többi ópiumszármazék elhagyásakor jelentkezõ panaszoknál sokkal súlyosabb, kínzóbb tünetek mutatkoznak, kegyetlen viszketés, könnyezés orrcsöpögés, hasmenés, kínzó-fájdalmas görcsök, általában elviselhetetlennek érzett testi szenvedés. Szervezete annyira hozzászokott a heroinhoz, hogy jóformát már a halálos adag sem váltaná ki a kezdetben megismert boldogító mámort. Ezért a heroinista úgy érzi, hogy már nem is erre van szüksége, hanem csakis azért kell bármi áron megszereznie az újabb adag heroint, hogy megmeneküljön az õrjítõ-kínzó elvonási tünetektõl…

A heroinista azonban nemcsak a méregnek lesz rabja, hanem függõ helyzetbe kerül a kábítószer-kereskedõk leglelkiismeretlenebb fajtájától, a heroin kereskedõtõl is. Kizárólag tõlük tudja megkapni a heroint, õk pedig könyörtelenül kizsákmányolják áldozataikat, nagy részük a busás haszonért, kisebb részük azért, mert maguk is heroinisták, s a heroin eladásával tudják csak megszerezni a számukra is nélkülözhetetlen drog mennyiséget. Ezért a heroin nemcsak azért a legveszedelmesebb morfiumszármazék, mert a legnagyobb a függõség tõle, hanem azért is, mert a legnagyobb anyagi áldozatot követeli meg rabjaitól. A testi károsodások megjelenéséig, s az ismerõs végállomásig, vagyis a szervezet fizikai és lelki értelemben vett csõdjéig aránylag hosszú idõ telik el. De a kép teljességéhez, a heroin veszélyességéhez még hozzátartozik, hogy az elvonási tünetek súlyosabbak, nehezebben leküzdhetõk, mint az ópium vagy morfiumszenvedély eseteiben, s ezért az elvonókúra is lényegesen gyötrelmesebb a beteg számára.

A heroin fogyasztás formái igen változatosak, különösen keleten A heroin fogyasztás formái igen változatosak, különösen keleten. A kezdõk (nemcsak keleten, hanem világszerte) dohánnyal keverve cigarettában szívják. Pontosabban, a kis heroin golyócskákat a cigaretta végében helyezik el, ezt nevezik "firing the ack-ack gun"nak, géppuskasorozatnak. Egyszerre több kis golyócskát tesznek a cigarettába, s hátrahajtott fejjel, hogy a golyócskák ki ne essenek, a cigarettát függõleges helyzetben tartva szívják a heroint. A kezdõk másik szokása, a cigarettát heroin porba mártják szívás elõtt. Hongkongban egy sajátos eljárást találtak ki, s ennek jellegzetes kínai elnevezést is adtak: sárkányeregetés. Ilyenkor a heroin szemcséket, barbitonnal keverve, alumíniumfóliába csomagolják, és gyertyával melegítik. A felszálló füstöt kis bambusz vagy papírcsövecskén át szívják be. A füst a sztaniollemezkét fel-le mozgatja, s ez a felszálló füstnek olyasféle alakot kölcsönöz, amely a régi mitológiák kínai sárkányára emlékeztet. Ha el akarják kerülni a heroin ilyenfajta szívási módjából elkerülhetetlenül adódó veszteséget, akkor a heroint egy gyufaskatulyába rejtve égetik el, s innen szívják fel az említett csövecskékkel a füstöt. Ezt, a sajátságos szájmozgás miatt, szájharmonikázásnak nevezik.

Késõbb azután, hogy minél kevesebb anyag menjen veszendõbe és minél elõbb beálljon a várt hatás, már injekcióban adják be maguknak. Eleinte csak a bõr alá, majd még gyorsabban akarják elérni a mámort, s áttérnek az érpályába történõ (vénás) adásra. A junkie-k körében is ez terjedt el, mivel csak rossz minõségû, erõsen hígított áruhoz jutnak, amely a szájon át bevéve teljesen hatástalan. Ezek az injekciók természetesen házilag készülnek, egyszerûen úgy, hogy a heroin port közvetlenül a beadás elõtt vízben feloldják. S még talán az a kisebb veszély, hogy a heroin port egyszerûen közönséges csapvízben oldják fel, s egy szemcseppentõre szerelt injekciós tû segítségével adják be. A sokkalta nagyobb veszély a túladagolásból eredõ halálos "lövet". Ennek oka lehet egyszerûen az, hogy a különbözõ, de ismeretlen mértékû hígítások miatt gyakorlatilag semmiféle megbízható adagolás nem lehetséges. A heroinista maga sem tudja pontosan, hogy mennyi heroint is oldott fel. Csak azt tudja, mennyit adott neki az árus, hiszen õ a heroint kiadagolva, kis tasakokban veszi meg, s nyilvánvaló, hogy az árus nem patikamérlegen mérte ki.

Sokszor azonban maga az árus sem tudja, hogy a valóságban mennyi heroin is van a neki kiadagolt csomagocskában. Csak azt tudja, hogy neki mennyit mondtak ! Így azután, ha egyszer véletlenül (a szokástól eltérõen) az adag valóban a jelzett mennyiségû heroint tartalmazza, azaz ha a szerencsétlent kivételesen nem csapják be, akkor ez az injekció könnyen utolsó lehet ! Sok heroinista lelte már így a halálát, amikor felbukkant a piacon egy új terjesztõ, a korábbinál tisztább szerrel. Az ópiumszármazékokat, mint fájdalomcsillapítókat az orvostudomány nem nélkülözhette és sok esetben ma sem nélkülözheti. Bár nagyon sok szintetikus morfiumszármazékot sikerült elõállítani, s majd mindegyiket valamilyen célra fel is használja az orvostudomány (némelyiket fájdalomcsillapítóként, másokat a mûtéti érzéstelenítés során), de olyat még ez ideig nem sikerült találni, amelyik ha a morfiumnál kisebb mértékben is, de ne okozzon megszokást. Közülük említésre méltó a heroinnál enyhébb kábítószer, a metadon. Van ugyanis egy kórházi elvonókúrás módszer heroinistáknál (akiknél, mint említettük, az elvonás igen nehéz feladat) vagy morfinistáknál, amelynek során a heroint, illetve a morfiumot metadonnal helyettesítik. A metadon elvonása ugyanis lényegesen könnyebb, mivel elvonási tünetei kevésbé kínzók, mint a heroiné vagy a morfiumé…