A memória.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép műszaki, fizikai része
Advertisements

Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
A memória.
Memória.
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A számítógépes memória jellemzői
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
Alaplapra integrált csatlakozók
A számítógép felépítése
a számítógép kézzelfogható részei.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
A MEMÓRIA.
A memória.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Memóriák.
Számítógép memória jellemzői
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
A memóriák típusai Ahogy én tanítanám….
Memóriák típusai, jellemzői
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Memóriák típusai, jellemzői
Készítette: Felkészítő tanár: Iskola:
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
Tematikus fogalomtár FÉLVEZETŐS TÁRAK
MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
A számítógép felépítése
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A Memória.
A mikroszámítógép felépítése
A számítógép teljesítménye
Mikrokontroller (MCU, mikroC)
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
Hardware ismeretek.
A számítógép felépítése
Processzor, alaplap, memória
A számítógép tárolóeszközei
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Memóriák.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- architektúrák dr. Kovács György DE AVK GAIT.
A Számítógép memória jellemzői Készítette: Döbrei Péter DOPSAAI.
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Memóriák képekben Takács Béla
A számítógépek felépítése
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
RAM (Random Access Memory)
Memória áramkörök Név: Vígh Balázs
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Az információ.
A számítógép felépítése és működése
Előadás másolata:

A memória

A memória mint fiókos szekrény Fiók = memóriarekesz sok memóriarekesz = memóriaegység

funkciójuk alapján: központi memória (operatív tár) - közvetlen kapcsolat a processzorral - gyors kommunikáció - közvetlen elérésű memória háttér tár

Működésük szerint két csoportba oszthatjuk a memóriákat: RAM (Random Access Memory) ROM (Read Only Memory)

ROM tartalma csak egyszer írható tartalma a gép kikapcsolása után is megmarad, ezért itt tárolódik (pl.:rendszer-BIOS, ...) fajtái: - rendszer ROM - priférikus ROM

Speciális ROM-ok PROM(Programmable Read Only Memory) EPROM(Eraseable Programmable Read Only Memory) EEPROM(Electrically Eraseable and Programmable Read Only Memory) utólag programozhatóak Flash-ROM(Flash Programmable Read Only Memory) olyan mint a RAM

RAM tartalma a gép kikapcsolása után törlődik itt találhatók a végrehajtás alatt álló programok ill. adatok a számítógép operatív tára tartalma állandóan változik

a RAM fajtái DRAM ( Dynamic RAM) EDO RAM (Extended Data Output RAM) SDRAM (Syncronous DRAM) SRAM (Static RAM) CACHE SGRAM () VRAM (Video RAM) CMOS RAM ()

DRAM dinamikus RAM kisméretű memóriacellák, kondenzátorok nagy tárolókapacitás lassabb sebesség folyamatos frissítés alkalmazása:operatív memória

DRAM típusai EDO RAM a DRAM továbbfejlesztése, kisebb az elérési ideje SD RAM az alaplap órajelével képes működni, így gyorsabb adatelérést biztosít

SRAM statikus RAM nagyobb méretű memóriacellákat használ gyors elérési idő kisebb tárolókapacitás, gyors memóriaegységek alkalmazása: gyorsítótárakhoz(cache) (operatív tárnak magas áruk miatt nem használják)

SRAM típusa(i) aszinkron SRAM szinkron SRAM ezen típusai csak sebességben térnek el egymástól CACHE

CACHE nagy sebességű SRAM gyorsítótár a processzorban vagy az alaplapon helyezkedhetnek el növelésével nem arányosan nő a gép sebessége 256 KB CACHE 20%-ot gyorsít a semmihez képest 1024 KB CACHE 10-15%-ot gyorsít a 256 KB-hoz képest

SGRAM Videó kártyákban alkalmazott RAM

VRAM Videó RAM, vagy grafikus RAM videó kártyán található a képernyőt kezeli cellái a képernyő pontjaira vonatkozó információkat tárolják alkalmazása: képernyőkezeléshez (a videó kártyán néha ezt DAM-mal oldják meg)

CMOS RAM az alaplapon található tartalma a gép kikapcsolása után is megmarad, erről egy akkumulátor gondoskodik bármikor átírható a ROM-ból futó BIOS segítségével tartalma:pl.:dátum,idő,perifériákra vonatkozó adatok

Különböző típusú memóriák : hagyományos memória extended memória high memória upper memória expanded memória

Hagyományos memória 1981-ben az első számítógép még csak 1 MB memóriával rendelkezett,ezt nevezték hagyományos memóriának a mai gépek DOS környezetben használnak ekkora méretű memóriát

Extended memória az 1 MB-ot kinövő programok miatt lett rá szükség adattárolásra használják (pl.:táblázatkezelőben vagy szövegszerkesztőben létrehozott dokumentumokat)

High memória Az extended memória első 64 KB-ja

Upper memória a 640 KB és 1 MB közötti memória 384 KB-os blokkja

Expanded memória Az első gépeken a processzorok nem lettek volna képesek megcímezni az 1 MB fölötti részeket, ezért kellett ez a memóriafajta ma már nem használják

hagyományos memória 64KB upper memória 1MB high memória hagyományos memória 64KB upper memória 1MB high memória 1088KB extended memória