A szervezeti centralizáció jelentősége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PÁLYAKÖVETÉSI KUTATÁSOK MÓDSZERTANI SAJÁTOSSÁGAI KABAI IMRE ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT (ZSKF TKK) DPR Szakmai Nap 2009.
Advertisements

A Stratégiai vezetés gyakorlati kérdései
Iskolai egészségfejlesztés – iskolai egészségterv
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Humán rendszerek, közszféra
A BIZTONSÁGTECHNIKA ALAPJAI
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
2. előadás.
Az összevont intézmények helyzetéről, működéséről Egy év végi vizsgálat alapján Fehér Miklós Gödöllő,
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Értékesítési csatornák
Szervezeti formák.
A vállalat szervezete.
Közigazgatási alapismeretek
SZERVEZET FORMÁLÓ TÉNYEZŐK ÁTALAKÍTÁS - divat vagy összhangteremtés?
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
A külső környezet elemzése
6. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
RFID labor az Intézetünkben
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A.
A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA
A SZERVEZETI FORMÁK ALAPTÍPUSAI
Divizionális (divíziós) szervezet
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
III. A logisztika jövője
Szervezeti formák 1. rész
Könyvösszefoglaló Készítette: Zimányi Orsolya
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
A kompenzálásnak 3 lehetséges módja van: Δ=0 →amikor nincs kompenzálás Δ>0 →a kompenzálás érték pozitív Δ
Csoport, szervezet, hálózatok
A szervezeti felépítés definíciója
A lineáris-funkcionális szervezeti forma
Kérdések a második zh-hoz
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
A Stratégia értékelése, visszacsatolása
Vállalkozások elemzése
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Szervezeti struktúra és kultúra
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK 1.A MENEDZSMENTRŐL ÁLTALÁBAN - KÖZÉPPONTBAN: AZ EMBER 2.A CSOPORTOK MŰKÖDÉSE 3. KOMMUNIKÁCIÓ 4.MOTIVÁCIÓ 5.VEZETÉSI.
A változások menedzselése, szervezetfejlesztés
Vízi és vasúti szállítás
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Az elfogadók tipizálása. A., Az elfogadók innovativitás alapján történő kategorizálása I. Kezdetek II. Az elfogadás és normalitás S-alakú görbéje 1. kiindulópont:
Innovációk a szervezetekben. A., Alapok I. A szervezet fontossága II. Az átvétel eredménye B., Az innováció-döntési folyamat típusai I. Opcionális innovációs.
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
A fenntarthatóság anyagi és kommunikációs motivációja CARBON SOLUTIONS GLOBAL LTD.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
A projektmunka jelentősége Minőségjavítási elvárások A minőségbiztosító ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE.
A kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozásának pedagógiai szakszolgálati feladata BMPSZ Pécsi Tagintézménye Berta Zita.
Egyedül vagy partnerségben?. Konzorcium fogalma  több érdekelt vagy egy érdekcsoport időleges együttműködése valamely közös cél megvalósítása érdekében.
Az ISO/IEC szabvány követelményeihez kapcsolódó feladatok az önkormányzati, államigazgatási szerveknél Lábodi Csaba PhD jelölt Témavezető: Dr. Dimény.
Szervezeti alapformák
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Hatalom és szervezeti politika
A közigazgatás általános kérdései
VÁLTOZÁSMENEDZSMENT „Semmi sincs állandóbb, mint a változás”
„Aperitif” Innovációs potenciál az Arany János Kollégiumi és Kollégiumi Szakiskolai Programba programban AJKP-AJKSZP ORSZÁGOS TANÉVNYITÓ Kiskunfélegyháza.
Előadás másolata:

A szervezeti centralizáció jelentősége Vázolja fel a szervezeti centralizáció lehetséges előnyeit!

A szervezeti centralizáció jelentősége A szervezetekben ható centrifugális és centripetális tendenciák hatása a szervezeti működésre. A centripetális tényezők erősítése a centralizáció által. A centralizáció előnyei: a szervezeti egységek önállósulási törekvéseinek kompenzálása a szervezet vezetése, működtetése a hatékonysági szempontok a működés során a döntésmenedzsment szempontok

A szervezeti centralizáció jelentősége Vázolja fel a szervezeti centralizáció lehetséges hátrányait!

A szervezeti centralizáció jelentősége A centralizáció hátrányai: szervezeti merevség, rugalmatlanság a problémák felismerése nehézkes alacsony innovációs hajlandóság a döntések nem ott és nem akkor születnek, ahol és amikor a problémák jelentkeznek (idő és távolság) a döntések hatékonysága nem optimális ahol nincs döntési jogosultság, ott nincs felelősség, motiváltság

A szervezeti centralizáció jelentősége Milyen tényezőket célszerű elemezni a szervezeti centralizáció vizsgálatánál?

A szervezeti centralizáció vizsgálata centralizáció-decentralizáció mértéke a szervezet és környezet viszonya, valamint a szervezeti centralizáció mértéke a döntések meghozatalának szintjei kommunikációs csatornák átmérője, kommunikációs láncok hossza a problémák keletkezése és a döntési szintek között a döntések és az időtényező a döntések és a racionalitás a döntések és a részvétel, a felelősség, a motiváció

A szervezeti centralizáció vizsgálata input felület input érzékenység a felelősség kérdésének változása szervezeti környezeti hatás A szervezeti decentrumok hatalma nő szervezeti környezeti hatás A szervezeti centrum hatalma nő A centralizáció nő