I. Probiotikumok Mint termékek: a probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, melyek az emberi szervezet szempontjából jótékony hatású baktériumokat tartalmaznak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az élelmiszerek mikrovilága
Advertisements

A bélflóra szerepe a gyulladásos bélbetegségekben
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Mi az a mikroorganizmus?
III. Belgyógyászati Klinika
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
AZ ANTIGÉN FOGALMA ÉS SAJÁTSÁGAI IMMUNOLÓGIAI FOGALOM
Megoldások.
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Mik azok a mikrobák?.
Antibiotikumok fejlesztése a genomika segítségével
KOMETABOLIZMUS. A fogalom tisztázása Régóta ismert tény, hogy a mikroorganizmusok képesek átalakítani szerves vegyületeket, de a termék felhalmozódik.
Az emésztőszervek gyógyszertana
II. divízió: Firmicutes (Gram-pozitív baktériumok)
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Baktériumok által közvetített génterápia kísérletes bélgyulladás esetén egereknél Pálffy Roland, Behuliak Michal, Gardlík Roman, Jáni Peter, Celec Peter.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Antibiotikumok hatásmechanizmusa
A szinbiotikumok jelentősége
A tejkészítmények összetétele a tejhez viszonyítva nem változott meg lényegesen
Szappanok káros hatása
ALLOSZTÉRIA-KOOPERATIVITÁS
Készítette: Leidecker Orsolya
Biopeszticidek Készítette: Nagy Gábor (VODQM9)
A talajtermékenység növelésének új, lehetőségei napjainkban Dr. Biró Borbála 1, P. Angerer Ildikó 1 Magyar Tudományos Akadémia, Talajtani és Agrokémiai.
Limulus-test A név egy alsóbbrendű tengeri rák latin nevéből ered; Limulus polyphemus. A Limulus-test segítségével a Gram-negatív baktériumok által termelt.
A növények lebontó folyamatai: Az erjedés és a légzés
A PATOGÉNEK ELLENI IMMUNVÁLASZ
Az Immunválasz negatív szabályozása. AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA Naiv limfociták Az antigén-specifikus sejtek száma Elsődleges effektorok Másodlagos.
PROTEKTÍV IMMUNITÁS Vírusok Baktériumok Protozoa Gombák Férgek
AZ INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
PROTEKTÍV IMMUNITÁS Vírusok Baktériumok Protozoa Gombák Férgek
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
A KOMPLEMENTRENDSZER MŰKÖDÉSE
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
Mikrobiológiai veszélyek
Az élelmiszer-biztonság és gyártástechnológia
Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia
FOLYADÉKVESZTÉS ÉS REHIDRÁCIÓ
Nano Silver.
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
IV. RÉSZ NITRÁT MENTESÍTÉS, BIOGÁZ TERMELÉS.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Dr. Csikó György DVM, CSc, egyetemi docens
Hasznos baktériumok Oláh Szófia 10.B.
Gastrointestinális fertőzések/2 V. évfolyam, I. félév,
BAKTERIÁLIS SZENNYEZÉS
A probiotikumok helyes terápiás alkalmazása
A probiotikumok II..
1 A probiotikus gyógyszerek szerepe a gyógyszerészi gondozásban.
Gasztrointesztinális hormonok Dr. Bódis Beáta PTE I.sz. Belgyógyászati Klinika „Hetényi Géza” Endokrinológiai és Anyagcsere Osztály.
AZ EXTRACELLULÁRIS PATOGÉNEKRE ADOTT IMMUNVÁLASZ.
MEGNEVEZÉS VIZSGÁLAT n c m M TejporSalmonella /25 g S. aureus x10 2 L. monocytogenes /25 g Coli f orm Darabolt hús,
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Rezisztencia helyzet változása, új szempontok, új antibiotikumok Dr. Szabó Judit egyetemi docens Debreceni Egyetem KK. Orvosi Mikrobiológiai Intézet, Debrecen.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
Az emésztőrendszer egészséges mikroflórája
SALMONELLA Gr - pálcák, csillók, bifázisos, H1 és H2 antigének
CAMPYLOBACTER campylo= görbe pálca poláris csilló
ESCHERICHIA COLI Enterobacteriaceae család, Escherichia genus
22. lecke A szénhidrátok.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Előadás másolata:

Probiotikumok “Let your food be your medicine, and your medicine be your food “

I. Probiotikumok Mint termékek: a probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, melyek az emberi szervezet szempontjából jótékony hatású baktériumokat tartalmaznak “Live microorganisms which when administered in adequate amounts confer a health benefit on the host“ (FAO/WHO)

leggyakrabban tejsavbaktériumokat alkalmaznak régóta használják az élelmiszeriparban, mivel képesek átalakítani a cukrokat (a laktózt is) és más szénhidrátokat tejsavvá Gram-pozitívak

leggyakrabban előforduló probiotikus baktériumok a Lactobacillus és a Bifidobacterium törzsekbe tartoznak a természetes bélflóra helyreállítását segítik gyakran javasolják orvosok antibiotikumos kezelések után

Szénhidrát-metabolizmus alapú osztályozás Két csoportra oszthatjuk: Homofermentatív: a szén-forrást tejsavvá alakítja elsődlegesen (Lactococcus, Pediococcus, Enterococcus, Streptococcus) Heterofermentatív: tejsavat, széndioxidot és etanolt vagy ecetsavat termelnek (Leuconostoc, Weissella)

Probiotikumok alkalmazásának pozitív hatásai

Különböző betegségekre ajánlott probiotikumok

Probiotikus tulajdonságok 1. Sav- és epetolerancia 2. Adhéziós képesség 3. A patogének gátlása 4. Immunogén jelleg

1. Sav- és epetolerancia a probiotikumok alkalmazásánál elengedhetetlen, hogy képesek legyenek élve eljutni a vastagbélbe és ott megtelepedni adott tűrőképességgel kell rendelkezniük a gyomor alacsony pH-jú és a patkóbél (doudenum) epesó tartalmú közegében túlélési arány növelése: kapszulázás (kalcium-alginát, zselatin stb.)

2. Adhéziós képesség legtöbb baktérium adhezinekkel (pl. mannóz-specifikus adhezin=Msa L.plantarum) rendelkezik a sejtfelszínén, így tud kötődni az M-sejtekhez, amelyek kapcsolatban állanak a Peyer plakk immunsejtjeivel (Perdigon et al, 2001.) egyéb erők: passzív, elektrosztatikus kölcsönhatások, hidrofób és sztérikus erők stb. is befolyásolják az adhéziót

Tapadás-vizsgálati módszerek: Gram-festés (Tuomola, Salminen, 1998.) radioaktív jelölés (Ouwehand et al, 1999. és Tuomola, Salminen, 1998.) lemezöntés Elisa fluoreszcens festés (hexidium-jodid)

3. Patogének gátlása Savtermelés→ Lactobacillus: ecetsav, tejsav, propionsav termelés, ezáltal csökken a helyi pH (Vanderpool et al, 2008. és Herich, Levkut, 2002.) az alacsony pH gátolja a Gram negatív patogén baktériumok egy részét pl. Salmonella enterica gátlása

Bakteriocinek termelése (rövid C-láncú peptidek) →pórusokat képeznek a Gram-pozitív (Lactococcus, Listeria, Staphylococcus) baktériumok citoplazmatikus membránjain, ill. egyes esszenciális enzimek aktivitására hatnak pl. Nizin - a nizin kereskedelemben kapható élelmiszeradalék (E234), használják sajtgyártásnál

Hidrogén-peroxid termelése→oxidáló hatás, gátolja a patogéneket Szabadgyökök keletkeznek

Kompetitív inhibíció: egyes Lactobacillus és Bifidobacteria fajok kiszoríthatják a patogéneket kötőhelyeikről azokat is, amelyek már kötődtek az intesztinális epitélium sejtekhez (Vanderpool et al, 2008.) → a szénhidrát kötőhelyeket blokkolják

Kompetitív inhibíció

a patogének enterotoxinjainak kötődését megakadályozzák, pl. E a patogének enterotoxinjainak kötődését megakadályozzák, pl. E. coli enterotoxinja esetén a toxin-receptor (gangliozid GM1) blokkolásával

Bizonyított gátló hatás Escherichia coli (pathogenic) Salmonella typhimurium Shigella spp. Campylobacter jejuni Streptococcus mutans Bacillus subtilis Clostridium perfringens Helicobacter pylori Staphylococcus aureus → Listeria monocytogenes Pseudomonas fluorescens Candida albicans Fusarium samiaciens Aspergillus flavus

4. Mechanizmusok a probiotikumok immun-modulálásának lehetséges útjaira (Shida, Nanno, 2008).

Immunogén jelleg szabályozzák az IL-12 és IL-10 termelést sok esetben figyeltek meg Lactobacillus fajok adagolása esetén IL-12 szint növekedést Növelik a „gyulladásgátló” (antiinflammatory) citokinek szekrécióját→IL-10 (Hessle et al, 1999. és Shida, Nanno, 2008.), Pl. Lactobacillus reuteri, L. casei

Elfojtják a “gyulladáselősegítő” (proinflammatory) citokinek termelését →IL-6 és IL-8, TNF-α Pl. - Lactobacillus GG inhibálja a Helicobacter plyori által stimulált TNF-termelést - L. rhamnosus GR-1 gátolja az E.coli TNF termelését

A probiotikumok feltételezett hatása az immunrendszer sejtejeire

újabb kutatások alapján az IL-17-termelő T-sejtekre is hatnak a probiotikumok ezek nagy számban megtalálhatóak a belekben, fontos szerepet töltenek be a bélrendszeri betegségek kialakulásánál ezek szabályozása egy új kihívás a probiotikumok hatásának tanulmányozása esetén (Vanderpool et al, 2008.)

II. Növényi probiotikumok Olyan mikroorganizmusok, amelyek különböző mechanizmusaik révén képesek jótékony hatást kifejteni a növény egészségére → vannak fitostimuláló és termékenység elősegítő mikrobák → sok rizoszféra mikroorganizmus a növények védekezési mechanizmusát aktiválja

Hol alkalmazhatóak a növényi probiotikumok? kémiai peszticidek helyettesítésére lehet használni pl. egyes fluoreszcens Pseudomonas fajok (P. putida, P. fluorescens) széleskörben alkalmazhatóak a növény-patogének ellen (baktériumok, gombák, nematodák)

III. Prebiotikumok olyan anyagok, amelyek az emésztőenzimeknek ellenállnak és serkentik a bélflórában lévő hasznos baktériumok szaporodását elvárások: felső-emésztőrendszerrel szembeni rezisztencia jótékony hatás a probiotikumok szelektív stimulációja stabilitás a techológiai műveletek során lebontható legyen a bélrendszer mikrobiotája által

ezek általában oligoszacharidok inulin, laktulóz, lakto-szukróz, frukto-, galakto- és glükooligoszacharidok különböző élelmiszerek előállításánál használják: joghurtok, desszertek italok húsipari termékek dietetikus termékek kekszek csecsemő-ételek

Köszönöm a figyelmet!