Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gasztrointesztinális hormonok Dr. Bódis Beáta PTE I.sz. Belgyógyászati Klinika „Hetényi Géza” Endokrinológiai és Anyagcsere Osztály.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gasztrointesztinális hormonok Dr. Bódis Beáta PTE I.sz. Belgyógyászati Klinika „Hetényi Géza” Endokrinológiai és Anyagcsere Osztály."— Előadás másolata:

1 Gasztrointesztinális hormonok Dr. Bódis Beáta PTE I.sz. Belgyógyászati Klinika „Hetényi Géza” Endokrinológiai és Anyagcsere Osztály

2 Gasztrointesztinális hormonok (neuropeptidek) hatásmechanizmusa: endokrin, parakrin és neurokrin hatásmód

3 Gastrointestinális hormonok (neuropeptidek) megoszlása

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20 Bélmikróbák és hormonok

21 Fogalmak Mikrobióta: az emberi testtel együttélő mikroorganizmusok összessége Alkotóelemei a baktériumok, archeo- baktériumok, gombák, vírusok, protozoonok A humán mikrobióta 99%-a a tápcsatornában található Mikrobiom: a mikrobióta genetikai állománya Eubiózis ↔ diszbiózis

22 A humán mikrobióta összetétele

23 A tápcsatorna baktériumtörzsei Firmicutes: pl. Clostridium, Lactobacillus Bacteroidetes: pl. Bacteroides, Prevotella Acinetobacteria: pl. Bifidobacterium Proteobacteria: pl. Escherichia coli Verrucomicrobia: pl. Akkermansia

24 A mikrobióta diverzitása

25 A tápcsatorna mikrobióta élettani szerepe Barrier funkció Veleszületett és adaptív immunválasz Szintézis – vitaminok pl. B és K Metabolizmus: emészthetetlen rostok lebontása → rövid láncú zsírsavak képződése (SCFA) – acetát, propionát, valerát, butirát

26 Metabolitok hatása a vastagbél L-sejtek GLP-1 elválasztására Chimerel et al., 2014, Cell Reports 9, 1202–1208

27 Indol hatása a GLP-1 szekrécióra Chimerel et al., 2014, Cell Reports 9, 1202–1208

28 A mikrobióta összetételét és hatását szabályozó tényezők A nyálkahártya integritása Gyomorsav, epe, antibiotikumok pH Lokális és szisztémás immunválasz Motilitás Különböző törzsek közötti interakció Étkezés és életmód

29 A diszbiózis következményei Flatulencia, dyspepsia, hasmenés, székrekedés Candidiasis, kontaminált vékonybél Gyomorfekély, IBS, colitis ulcerosa, diverticulitis, Crohn-betegség Áteresztő bél szindróma – Leaky Gut Carcinogenesis: MALT lymphoma, colon, HCC Étel allergia, intolerancia, coeliakia, T1DM Elhízás, metabolikus szindróma, T2DM

30 A mikrobióta és az anyagcsere Tilg et al, J Clin Invest. 2011;121(6):2126–2132

31 Patomechanizmus SCFAs mennyiség csökkenése → G-protein coupled receptor → PYY és GLP-1 szekréció csökken → jóllakottság érzet hiánya FIAF csökkent termelése → LPL fokozott aktivitása → zsírszövet mennyiségének növekedése Toll-like receptor5 csökkent aktivitása → IL-1β, IFN ɣ → inzulinrezisztencia, hyperphagia Endocannabinoid rendszer: anandamid → CB1 receptor antagonista → barrier funkció károsodása Kóros permeabilitás → LPS, metabolikus endotoxaemia → low-grade gyulladás → elhízás, CH és lipid anyagcsere betegségek Cox and Blaser, Cell Metabolism 2013;17:883-894

32 A mikrobióta változása elhízásban és különböző diéták hatására Tilg et al., GASTROENTEROLOGY 2009;136:1476–1483

33 Elhízás és mikrobióta

34 Elhízás elleni baktérium? Akkermansia muciniphila A mikrobiota 3-5%-a, mennyisége fordítottan arányos a testsúllyal Everard et al., PNAS 2013;110:22

35 Mikrobióta-gut-brain-axis Montiel-Castro et al. Frontiers in Integrative Neuroscience 2013;7:70

36 Stressz hatása a permeabilitásra

37 A mikrobióta összetétele módosítható Az étrend változtatása Antibiotikumok Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok fogyasztása Széklet transzplantáció

38 Az étrend hatása a mikrobióta összetételére Összetett szénhidrátok fogyasztása kedvező a Firmicutes és Aktinobacteria számára SCFA termelés, kedvező anyagcserehatás, malignitás ellen véd Állati eredetű fehérjékben és zsírokban gazdag étrend csökkenti a diverzitást és a Bacteroides szaporodásának kedvez A fermentáció során bioaktív fenolok és nitrózamin képződés, oxidatív stressz, carcinogenesis

39 Prebiotikumok nem emészthető élelmiszer összetevők (pl. frukto oligoszacharidok, inulin) a vastagbélben szelektíven elősegítik a kedvező hatású probiotikus mikroorganizmusok szaporodását forrása a csicsóka és a cikória, de megtalálható a következő növényekben is: vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, bab, borsó, zabpehely, búza, banán, tej, és a prebiotikumokkal dúsított élelmiszerek, például joghurtok, kefírekcsicsókacikória

40 GAPS (Gut and Psychology Syndrome) diet Dr. Natasha Campbell-McBride Tojás, friss húsok, hal, kagyló, friss zöldségek és gyümölcsök, diófélék, magok, fokhagyma és olivaolaj. Zöldségeket nyersen is, gyümölcsöt önmagában, köztes étkezésként Minden főétkezéshez telítetlen zsírok, hidegen sajtolt olajak, a húson levő zsír mértékkel engedélyezett Fermentált ételek hasznosak, pl. savanyú káposzta, joghurt, kefír A készételek kerülendők www.gapsdiet.com

41 „Étked váljék gyógyszereddé, s gyógyszered legyen az étked.” Hippokratész


Letölteni ppt "Gasztrointesztinális hormonok Dr. Bódis Beáta PTE I.sz. Belgyógyászati Klinika „Hetényi Géza” Endokrinológiai és Anyagcsere Osztály."

Hasonló előadás


Google Hirdetések