Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Csikó György DVM, CSc, egyetemi docens

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Csikó György DVM, CSc, egyetemi docens"— Előadás másolata:

1 Malacok választás körüli problémái és megelőzésének takarmányozási praktikái
Dr. Csikó György DVM, CSc, egyetemi docens Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar Gyógyszertani és Méregtani Tanszék

2 Fontosabb betegségek Választás előtt Fertőző: Nem fertőző:
E. coli-hasmenés, Cl. perfringens A-enterotoxaemia, kokcidiózis, impetigó (Staph. hyicus), baktériumok okozta septicaemia - ízületgyulladás Nem fertőző: hypoglycaemia, fejletlen magzat, fejlődési rendellenességek Választás után E. coli-hasmenés, sertésdizentéria, PPE (proliferatív bélgyulladás), cirkovirus PCV-2, légúti fertőzések (Mycoplasma, Pasteurella, Streptococcus), impetigó (Staph. hyicus), sertésorbánc ecto-endo parazitózisok (ízeltlábúak, bélférgek) Gyomorfekély, bélcsavarodás

3 Betegségek megelőzésének eszközei:
Gondos és szakszerű tenyésztés, tartás és takarmányozás Járványvédelmi intézkedések Immunizálás Preventív gyógyszeralkalmazás - Vas és további elemek, vitaminok, probiotikumok. - Antibiotikumok  túlzott antibiotikum használat - REZISZTENCIA TERJEDÉSE - ÉLELMISZER BIZTONSÁG Takarmány-kiegészítők, gyógyhatású szerek

4 Fontosabb takarmány-kiegészítő és gyógyhatású szer csoportok
Takarmány-savanyítók (szerves és szervetlen savak, szerves savak sói) Fémionok (ZnO, Cu) Probiotikumok, prebiotikumok, szimbiotikumok Antimikrobiális peptidek, enzimek Gyógynövények, azok kivonatai Esszenciális olajok Béta-glükánok Humátok

5 Takarmány-savanyítók
Szervetlen savak Foszforsav Szerves savak (általában Na, K sói) Hangyasav, ecetsav, propionsav, vajsav, tejsav, szorbinsav, fumársav, almasav, borkősav, citromsav Hatásmechanizmus: A pH optimalizálás révén az emésztés hatásfokának javítása, szuboptimális miliő a (fakultatív)patogéneknek. A butirát megnövelte a mikrovillusokkal rendelkező sejtek számát és a mikrovillusok hosszát a csípőbélben. Na-n-butirát gátolja az enteralis patogén baktériumok szaporodását, (E. coli, Salmonella és Clostridium spp.) Ár/haszon arány vizsgálandó

6 Fémionok (ZnO, Cu) Réz-szulfát (200–250 ppm rézion)
Cink-oxid (2000–3000 ppm cinkion) - A takarmányokban alkalmazott antibio-tikumokkal megegyező hatékonyságot mutatnak malacokban, szinergizálnak (E. coli, Salmonella és Clostridium spp.). A takarmányokban engedélyezett szint több mint tízszerese Mérgező, környezetre ártalmas lehet használatuk

7 Probiotikumok, prebiotikumok, szimbiotikumok
Probiotikumok: életképes mikroorganizmusok (tejsavbaktériumok, különféle Bacillus spp. és Saccharomyces cerevisiae) - Fenntartják a bélflóra egyensúlyi állapotát. - Kiszorítják a patogén baktériumokat (pl. E. coli, Clostridium spp.) - Antimikrobiális hatású savakat termelnek(vajsav, tejsav) - Bakteriocin fehérjéket termelnek (nisin, lactocidin). Prebiotikumok: 2–20 monoszacharidból felépülő oligoszacharid molekulák (nem élő, nem emészthető) kedvező hatású baktériumok (bifidobaktériumok és laktobacillusok) szubsztrátjai megkötik a cukorkötő (lektin) fimbriával rendelkező, kedvezőtlen hatású mikroorganizmusokat (Salmonella spp. és E. coli), így azok nem tudnak a bélhámsejtekhez tapadni

8 Gyógynövények, azok kivonatai
Az oregano és a rozmaring antioxidáns aktivitását a fenolos vegyületek, a kakukkfűét a monoterpének adják A magas mákkóró gyulladáscsökkentő, a bíbor kasvirág immunstimuláns hatását feltételezik A nagy flavonoid és antocián tartalmú növények (élénk piros, vörös bogyótermésű) antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek Fokhagyma, ayurvedikus szerek, ginzeng antimikrobás, immunerősítő hatásúak

9 Béta-glükánok Mikrobák, elsősorban gombák sejtfalanyagának fő összetevői Közvetlen hatnak a makrofág és a neutrofil aktivitásra, ezáltal fertőzés-ellenes hatásúak Malacokban növelik a napi testtömeg-gyarapodást (0,015 kg/nap), továbbá megemelte az intesztinális TNF-α és IL-1Ra génexpresszió szintjét Csökkentik az ileumban és a colonban az Enterobacteriaceae populációt, de a tejsavbaktériumokét és bifidobaktériumokét nem Csökkentik a gyulladásos citokinek génexpresszióját, az IL-8 génexpressziót fokozzák (a vízoldhatók) Kiküszöbölik a tartós stressz miatti csökkent immunválaszt Javítják az aktív immunizálás hatásfokát

10 Humátok A humuszanyagok képződése:
Egyes növényi összetevők (lignin, tannin, flavonoidok, glikozidok) aerob és anaerob oxidációja Humuszanyagokban gazdag: Tőzeg, lignin (10-40%) Két nagy csoport: Huminsavak: sötétebb barna, lúgban oldódó, nem vagy alig szívódnak fel az emésztőcsatornából Fulvosavak: világosabb sárgás-barna, vízben és savban is oldódnak a lúgok mellett, az emésztőcsatornából gyorsan és jól szívódnak fel, de nem akkumulálódnak (gyors kiürülés)

11 Irodalmi adatok alapján a huminanyagok
Nem toxikusak Nincs magzatkárosító hatásuk Baktericidek Virucidek Gyulladáscsökkentők Toxinkötők, adszorptívak Antioxidáns hatásúak Immunstimuláns hatásúak Javítják a mikroelemek felszívódását Csökkentik a nehézfémek toxicitását Fekélyellenes hatásúak (fulvosav  cornea, gyomor) Hozamfokozó hatás (baromfi)

12 A humátok hatékonysága választási malacok E
A humátok hatékonysága választási malacok E. coli-hasmenésének megelőzésében n= 10 malac/csoport, klinikailag egészséges, vegyes ivar életkor: 4 hét (a vizsgálat kezdetekor) Csoport szám Csoport megnevezés Fertőzés Kezelés Csoport 1. Kontroll nem volt Csoport 2. Fertőzött kontroll fertőzött Csoport 3 Humátos huminsavas termék 1%-ban, 4 héten át a takarmányba keverve Fertőzés: 5 napos akklimatizációt követően 2 ml 5108 CFU/ml E. coli szuszpenzió

13 Hasmenéses napok* száma/állat Hasmenés átlagos súlyossága
Eredmények Csoport Hasmenéses napok* száma/állat Hasmenés átlagos súlyossága 1. (kontroll) n=10 4,2$ 1,21 2. (fertőzött kontroll n=8 18,1§ 1,83 3. (humát) 11,8§,$ 1,40 (0=nincs hasmenés, 1=enyhe, 2=közepesen súlyos, 3=súlyos hasmenés) * a fertőzést követően, a kísérlet 6. napjától a kísérlet utolsó (28.) napjáig § szignifikáns eltérés az 1. csoporttól (p<0,01) $ szignifikáns eltérés az 2. csoporttól (p<0,01)

14 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Dr. Csikó György DVM, CSc, egyetemi docens"

Hasonló előadás


Google Hirdetések