Kisiskolások élményszerű környezeti nevelése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)
Komplex Instrukciós Program
A mentori munka kihívásai a mentorképzés tapasztalatai alapján
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Angol nyelvi kompetencia
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Értékünk az ember – értékünk a gyermek!.
Napocska Napköziotthon
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
A matematikai kompetencia jellemzői, fejlesztése, módszerei
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
A tanulók tanulási stílusa és az oktatási módszerek közötti kapcsolat
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
Harmadik előadás.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Egy 20 évvel ezelőtt indult pedagógiai kísérlet eredményességi vizsgálatainak töredéke Visszapillantás az első logopédiai osztály indulására és a rendelkezésre.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
PEDAGÓGIAI KÍSÉRLET KOOPERATÍV MÓDSZEREK ALAKAMAZÁSA II. OSZTÁLYBAN A MATEMATIKA TANÍTÁSÁBAN ARI LÁSZLÓ II. év- távoktatás.
PEDAGÓGIAI KUTATÁS BARTHA ( ZSEBENYI) KLEMENTINA TEMPFLI (MARTIN) GABRIELLA II. éves hallgatók- távoktatás.
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Egészséglelkesek az iskolákban Az egészségfejlesztés helyzete az általános iskolákban.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Helen Parkhurst Dalton-terve Gömöry Zsuzsa Ilse Mayer mellékleteivel.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Harmadik matematikakönyvem
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Tudományos irányítók: Végzős hallgató:
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
A matematika-logika programcsomag bevezetése Készítette: Csócsics LajosTokaj, 2008 január 22.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
Az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskola bemutatkozik Gyöngyös
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
A pszichológiai mérés alapjai
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Szociális kompetencia
KRE-AKTÍV motivációs projekt
DRÁMAPEDAGÓGIA ÓVODAPEDAGÓGUSI SZEMMEL
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Előadás másolata:

Kisiskolások élményszerű környezeti nevelése Tudományos irányító: Végzős hallgató: Dr. Lovas János Bauman Ildikó Papp Piroska

Fejezetek A környezeti nevelés célja és feladatai A környezeti nevelés pszichológiai és pedagógiai alapjai A környezeti nevelés alternatív módszerei Élményszerű környezeti nevelés Környezeti nevelési órákon alkalmazott feladatok, játékok, mesék, találós kérdések Pedagógiai kutatás Összegzés, következtetés

A környezeti nevelés Eszközöket ad, melyekkel a környezeti problémákat orvosolhatják. Információkat, motivációt, értéket közvetít. A szerepvállalást népszerűsíti, a felelősségvállalást a környezet állapotának megőrzéséért. A fiatalok egész életének része legyen a természetvédelem miközben önálló, aktív, felelősségteljes felnőttekké válnak.

A környezeti nevelés célja, feladatai Tudatosítás: a gyermeket megtanítja környezetbarát életvitelre; segít megérteni a környezet egészét, annak problémáit. Megismerés: a környezet működését, megtanulni gondoskodni róla. Viselkedés: olyan szokások, viselkedésformák kialakítása melyek meghatározzák a környezettel való harmonikus együttélést. Képesség: segít a problémák felfedezéséhez és megoldásához szükséges készségek elsajátításában. Részvétel: kezdeményezőkké, a környezet szempontjából érzékennyé, felelősen cselekvővé válnak.

A környezeti nevelés pszichológiai, pedagógiai alapjai Az utánzásos tanulás, modellkövetés Élményközpontú tanulási helyzetek Erős érzelmi hatások Pozitív légkör, derű, vidámság Tapasztalatokra építeni

Alternatív módszerek Megfigyelések Egyszerű kísérletek Kiselőadások, beszámolók Séták, kirándulások Esettanulmányok Didaktikai játékok Projekt módszer

Élményszerű környezeti nevelés Gyermekközpontúság Sikerélmény Sok cselekvési helyzet Lelkesedés felébresztése Játékos tevékenységek

Pedagógiai kutatás A kutatási probléma: A gyakorló pedagógusok mennyire törekednek élményközpontúságra a környezeti nevelés tanítása során.

Hipotézisek megfogalmazása A régiség befolyásolja azt, hogy a tanítók hogyan vélekednek az élményközpontú környezeti nevelésről. A mese alkalmazható a környezeti nevelésben. A tanítók szerint a versenyek motiválják a tanulókat a jobb eredmények elérésében. A jól választott és irányított játékos feladatok élénkítik, érdekesebbé teszik a tanulási folyamatot.

Kutatási stratégiák, módszerek, eszközök Induktív stratégia Írásbeli kikérdezés módszere Eszköz: kérdőív Statisztikai módszer

Mintavétel, mintavételi eljárások Egyszerű véletlen mintavétel A megkérdezettek 4%-a I. éves, 19%-a II. éves, 57%-a III. éves, 20%-a kiegészítő éven tanul. A megkérdezettek 62%-a nappali, 18%-a távoktatáson, 20%-a kiegészítő éven tanul.

Régiség szerinti megoszlás Osztályok szerinti megoszlás A megkérdezettek 40%-a 10 év alatti régiséggel rendelkezik, 60%-a több, mint 10 éve tanít. Az eredmények szerint a pedagógusok többségének, vagyis 30%-ának, III. osztálya van, 23%-a I. osztályt, 20%-a II. osztályt, 21%-a IV. osztályt, 6%-a pedig szimultán osztályt tanít.

Vélemények az élményközpontú nevelésről Előnyei: -hatásosabb, érdekesebb. -megkönnyíti a tanulást. -maradandóbb ismeretek. -észrevétlen tanulás. -konkrét tapasztalatokat szereznek. -a tanulók aktívabbak.

-nem sikerül megtanítani a teljes anyagot -időigényes Hátrányai: -nem sikerül megtanítani a teljes anyagot -időigényes -nehezebb fegyelmet tartani A 10 év alatti régiséggel rendelkezők 42%-a tartja előnyösnek az élményközpontú nevelést, a 10 év feletti régiséggel rendelkezőknek pedig a 62%-a .

Élményszerű tevékenységek alkalmazása az osztályokban gyakran néha Soha I. osztály 12 2 1 II. osztály 10 - III. osztály 9 5 IV. osztály 6 3 Szimultán osztályok Látható, hogy a IV. osztályban használják legkisebb gyakorisággal az élményszerű tevékenységeket, vagyis 16%-ban. A helyzet az II. osztályos pedagógusoknál a legkedvezőbb, ők használják leggyakrabban, vagyis 90%-uk, az I. osztályos tanítók 80%-a és a III. osztályban tanítók 45%-a alkalmaz gyakran mesét és játékot.

Játékos feladatok alkalmazása Teljes mértékbern egyetértek Részben egyetértek Semleges vagyok Részben ellenzem Teljes mértékben ellenzem a. Komolytalanná teszik a tanulást 3 - 4 56 b. Megkönnyítik a tanulást 55 7 c. Élénkítik, érdekesebbé teszik a tanulást 63 2 A pedagógusok többsége gyakran használja a játékot a tanítási órákon, falun gyakrabban mint városon, a válaszadók 41%-a szerint megkönnyítik a játékos feladatok a tanulást, 48%-uk szerint élénkítik, érdekesebbé teszik. A válaszadók 43%-a teljesen ellenzi, hogy a játékos feladatok komolytalanná teszik a tanulást.

Mese alkalmazása A pedagógusok nagy része, 90%-a egyetért azzal, hogy a mese eredményesen alkalmazható a környezeti nevelésben.

Motiválják-e a tanulókat a versenyek a jobb eredmények elérésében? A megkérdezettek közül 58-an alkalmazzák a versenyeket, közülük 40% azt vallja mindig, 48% gyakran, 12% szerint pedig néha motiválják a tanulókat a jobb eredmények elérésében.

Egyszerű kísérletek alkalmazása A pedagógusok 3%-a soha, 43%-a néha, 46%-a gyakran és 8%-a mindig alkalmaz egyszerű kísérleteket.

Eredmények megvitatása Első hipotézis. A régiség befolyásolja azt, hogy a tanítók hogyan vélekednek az élményközpontú környezeti nevelésről. Második hipotézis. A mese eredményesen alkalmazható a környezeti nevelésben. Harmadik hipotézis. A versenyeknek motiváló hatása van. Negyedik hipotézis. A játéknak hangsúlyos szerepet kell szánnunk, mert megkönnyíti a tanulást, aktivizálja a gyermeket, kedvező légkört teremt. Így a tanulás örömmé válhat.

Összegzés, következtetés Élményszerű oktatásunkban fontos: -tapasztalatokon keresztül történő tanulás: életszerű szitúációkat teremt. -szabadtéri tanulás: természeti környezetben zajló módszer -kivezeti a gyermeket a való világba, hogy próbára tegyék tudásukat. -a tanulók aktív cselekvése. -figyelemfelkeltés: fenntartani a tanulók érdeklődését. -változatos munkaformák: az aktív ismeretszerzést teszik lehetővé. -játékos munka: játszva oldják meg a problémahelyzeteket. Célom: Az élményszerű oktatáshoz ötleteket adni.