A hiperaktivitás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Ha az 50-, 60- vagy 70-es években voltál gyerek, hogyan vészelted át a gyermekéveidet ?
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
Viselkedésformák a csoportban
Szülői elégedettség mérés eredménye
Szenvedélybetegségek
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
Korunk paradoxona Kattints a követezô dia megjelenítéséhez 
Korunk paradoxona Automatikus prezentáció Bill Miller - Wind Spirit.
M ASZKOK MÖGÖTT A gyermekpszichodráma módszerének bemutatása Készítette: Kovács Ágota.
Biztos kezdet- gondolat Projekt? Program? gyerekházak.
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
SZÜLŐI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztési keretében között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.
Önismeret Horváth Renáta.
Két magzat beszélget az anyja hasában …
Gyermekkori depresszió
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
Játék.... KISISKOLÁSOK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Nagy Erzsébet Mátis Katalin Bóné Orsolya.
Kedvezőtlen iskolai hatások,az iskolai környezeti ártalom
Terézvárosi Nevelési Tanácsadó és Pedagógiai Szakszolgálat
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Gabriel García Márquez
1 1 1.
KUTYASORS.
Gabriel Garcia Márquez: 13 jó tanács az élethez
Tanári beírások – szülői válaszok
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Speciális tanulási nehézségek
Az informatika tanítása Montessori-jellegű iskolában
Az alkohol Készítették Csébi Reni Ferenczi Maxim Gelléri Peti
A pedagógus.
DECEMBER 3. A FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA A másság elfogadása
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
Nevelés és nevelői attitűdök
Kedves Fiam ....
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
Mit nyújt a gepárd-iskola©?. Minden gyerek gepárd- kölyökké válhat? O Igen, minden gyereknek van tehetsége valamihez. O Igen, minden gyerek felszínre.
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
Kompetencia bevezetésének tapasztalatai egy” integrált” 1. osztályban
Amikor én még… Ha az 50-, 60- vagy 70-es években voltál gyerek, hogyan vészelted át a gyermekéveidet ?
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Az Élet Igéje szeptember.
Bölcsességek, aforizmák
Dr. Gyarmathy Éva MTA Pszichológiai Kutatóintézet
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Tanodánkban Tanodánkban Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Kulturális programok Kulturális.
Kockázatkezelés. Nem tartják fontosnak, mert  „A kockázatelemzés időrabló és unalmas feladat”  Ezzel szemben –jó lenne, ha a „jövőbe láthatnánk” –rengeteg.
Mountain of China Tudjuk…. - miért nem teszünk róla ?
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Demens gondozás (Kommunikáció) Készítette: Jónyer Lajosné
Biztosan tapasztaltátok már, hogy manapság 2010-ben a számítógép elengedhetetlen az életben a tanulásban és a tanárok munkájában is. Nos mai beszámolóm.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
A diszfunkcionálisan működő család
Előadás másolata:

A hiperaktivitás

Peti kiságyából alig szűnt a sírás. Éhes. Fázik. Fáj a hasa Peti kiságyából alig szűnt a sírás. Éhes? Fázik? Fáj a hasa? Rosszul evett és keveset aludt,amióta megszületett. Elgyötört mamája szinte éjjel-nappal talpon volt. Aztán Peti megtanult járni,és egy percre sem lehetett ellenőrzés nélkül hagyni. Akaratos volt,ha nem az történt,amit ő akart,hisztizett. Az óvodában durva volt,az óvó nénik panaszkodtak rá,a szülők folyamatosan kapták a szomszédok,rokonok rosszalló megjegyzéseit nevelési módszerükkel kapcsolatban. Szégyellték magukat az utcán, a buszon,Peti, rettenetesen viselkedett mindenhol. Amikor Peti iskolás lett, a problémák csak fokozódtak, a szülők magukban keresték a hibát. Pedig nem ők hibáztak, és Peti sem neveletlen, rossz gyerek, hanem hiperaktív.

Hiperaktív szindróma,figyelemzavar. Manapság egyre többet hallani ezekről a problémákról. A különböző elnevezések közel azonos tünetegyüttesre vonatkoznak. Többnyire a viselkedésben megjelenő tünetek a központi idegrendszer kisméretű zavarára vezethetők vissza. Nem agykárosodásról van szó, hanem az agy bizonyos funkcióinak zavaráról,mely a magzati életkorban, a születés után elszenvedett sérülés-oxigénhiányos állapot, betegség,mérgezés-következménye. Más elmélet szerint az okozza az eltérést, hogy az agyban az idegsejtek közötti információáramlásért felelős ingerületátvivő anyag mennyisége bizonyos területeken kisebb, így ezek a területek kevesebb impulzust kapnak.

Figyelme csak rövid időre köthető le. A foglalkozások alatt elmászkál. Óvodai észrevételek Figyelme csak rövid időre köthető le. A foglalkozások alatt elmászkál. Társaival nem tud együtt játszani,saját akaratát kényszeríti rájuk. Hangulatváltozásai követhetetlenek. „Üzenet” a bölcsőből A hiperaktivitás első jelei már csecsemőkorban megmutatkoznak: A baba nyugtalan Hasfájós Alvászavarai vannak.

„De nehéz az iskolatáska” Figyelemzavar esetén több ponton is elakadhat a folyamat: Meg sem hallja,hogy mit kell csinálni,hacsak nem mondja el neki külön a tanító néni háromszor-négyszer. Ha hozzákezd a feladathoz,elfelejti befejezni. Az órai munkában emiatt állandóan lemarad. A feladott házi feladatra nem emlékszik. Mindez azért van,mert nem tudja,hogy a környezetből jövő ingerek közül melyekre kell odafigyelnie,és az adott helyzetben melyek fölöslegesek. Nem képes semminél hosszasan elidőzni. Társakéhoz hasonlóan intellektus ellenére egyre romlik iskolai teljesítménye.

A hiperaktivitás és figyelemzavar gyakran társul speciális tanulási nehézségekkel,mint az olvasás,számolás,az írás zavara.

Örökmozgó zsongásban A hiperaktivitás vezető tünete az állandó mozgáskényszer. Ha ülnek,akkor is kopognak a kezükkel,harangoznak a lábukkal,hintáznak a széken. Mindenhol ott van,mindent elakar érni,mégis céltalan.

Nincs veszélyérzete,ezért állandó veszélyben van. Ha valamit szeretne,azt azonnal szeretné,és ha nem kapja meg,óriási hisztire,indulatkitörésre képes. Pillanatnyi felindulásában cselekszik,nem gondolkodik előtte.

A tanítási órákon olykor lehetetlenné teszi a munkát: feláll, járkál, közbeszól, bohóckodik. A hiperaktív gyermek nem neveletlen vagy rendetlen, amit tesz, nem szándékosan csinálja.

A hiperaktív gyermek viselkedése nem nevelési hiba kövekezménye. A tünetek enyhítésére gyógyszeres vagy pszichoterápiás segítség igényelhető,mozgásterápiát is alkalmaznak. Ugyanakkor a megfelelő otthoni nevelési légkör is segíthet a gyermeknek. Következetes neveléssel felelőssé tehető tetteiért.

A hiperaktív gyermek lelkileg sokkal sérülékenyebb társainál. A gyereknek nagyon jó lehet a megfigyelő készsége, pusztán a figyelem fenntartásában van nehézsége. A hiperaktív gyerek másképpen veszi fel az információt, másképpen tárolja,és másképpen idézi fel, mint az átlag gyerek.

Sokat,és gyorsan beszél, többnyire másról, mint amit kérdeznek tőle. A belső ellenőrzés hiányát figyelhetjük meg akkor is, amikor a gyerek a megfelelő szó helyett hangzásban hasonlót mond. Amikor kijavítjuk a tévedést, kisebb gyerek dühbe gurul, a nagyobb gyerek egyszerűen nem ismeri el a tévedését.

Mivel értelmes a gyerek,nem vállalja,hogy butaságot mondott,elkezdi megmagyarázni,bebizonyítani,hogy ő éppen azt akarta mondani,amit mondott. Nem tanul a tapasztalataiból. Számára az események között nincs egyértelmű kapcsolat.

Mindezek összegzésében eredményezik, hogy társai közül gyorsan kitűnik „furcsa” viselkedésével. Általában nem nagyon tudja a közösség szeretetét kivívni magának, holott minden másnál jobban vágyik rá. A hiperaktív gyerek az „itt és most”-ban él. Nem tud a sorára várni, nem gondolkodik, mielőtt beszél vagy cselekszik.

Gyakran meglök másokat, berobbanásaival megzavarja a többiek játékát. Ha kitalál valamit, azt akarja, hogy azonnal úgy történjen minden, ahogy ő mondja. A gyerekek ellenállására túl gyorsan reagál, odacsap, vagy valamit megrongál. Meggondolatlanul beszél, megsért másokat.

Ha akadályoztatva van valamiben, akkor sír vagy dühöng. Nem akar bántani, de meggondolatlanul cselekszik, nem gondol a következményekre: így válik agresszívvé a viselkedése, holott ő maga nem agresszív. Sokszor nem is érti, hogy a másik most miért haragszik rá, miért nem akar vele játszani.

Nehéz vele egyezkedni, kompromisszumot kötni. Emiatt, ha nem kap felnőtt segítséget, az iskolában a többi gyerek könnyen kiközösítheti. Ki vannak szolgáltatva belső impulzusaiknak.

Többnyire rossznak tartják önmagukat, nincs önbizalmuk. Vágynak a szeretetre, mások elismerésére, de nem ismerik az ehhez vezető utat. Nyughatatlanságuk miatt gyakran szenvednek, rossz a közérzetük, ingerlékenyek lesznek.

Sokan közülük depressziósak lesznek, ami nyugtalanságukat fokozhatja, illetve 1O éves koruk után is fennmaradhat. A hiperaktív gyerek teljesítménye hullámzó.

Nagyon lényeges a megbízható, konstruktív tájékoztatás, segítség és támogatás nyújtás a hiperaktivitással kapcsolatban.

Köszönjük a figyelmet!