72. Horvátország, Bosznia és Magyarország a 12. századtól a középkor végéig Dr. Mészáros Zoltán A 6. és a középiskola 2. osztályában használható.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A bolgárok és a magyarok letelepedésének hatása a délszlávokra
Advertisements

Az utolsó Árpádok ( ).
IV. BÉLÁTÓL AZ ÁRPÁD-HÁZ KIHALÁSÁIG
Magyar politikai gondolkodás története es tanév, 1. félév.
Az újjáépítés kora a Magyar Királyságban
A 12. század és a magyar-bizánci ellentétek
AZ ARANYBULLA-MOZGALOM
Az Aranybulla.
Bibliotheca Corviniana
A török elleni harc kibontakozása: a védekezés és támadás kettőssége
MAGYARORSZÁG A SZÁZADBAN
A görög történelem kezdetei
A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG ÉS A HÓDOLTSÁG
Árpád-házi királyaink
Iskolánk névadója: Szent László király
A HUNYADIAK KORA.
Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a
84. Nagy Lajos és kora A 6. és a középiskola 2.
Nincs béke a Duna mentén
Zsigmond király és kora
Az új berendezkedés, Aranybulla tatárjárás
A Német-római Birodalom és a Habsburgok dunai monarchiája
Szent István ( ).
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába
I. (Anjou Nagy) Lajos ( ).
LUXEMBURGI ZSIGMOND
A mohácsi csata.
Zsigmond király uralma
Fehérvár (Székesfehérvár) (7): Magyarország től Géza fejedelem szálláshelye; 1001-től koronázóváros; : török uralom alá.
Szent László- Könyves Kálmán uralkodása
A királyi hatalom helyreállítása
A Jagelló-kor – a rendi monarchia válsága
Az ország 2 majd 3 részre szakadása
Serege Krisztina: Corvin János
Némedi István: A nándorfehérvári csata előzményei
Dombi Zsuzsanna–Strincz Beatrix:.  nevel ő és barát  Mátyás koronázásának segí tőj e  kancellár és esztergomi érsek  összeesküvés – 1471.
A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert.
Szent István, Szent László
Felvidék.
Ómagyar kor ( ).
A török kor Magyarországon
A mohácsi csata.
Luxemburgi Zsigmond uralkodása
Népek és népesség az Árpád-kori Magyarországon
Napóleon A császár.
Az állami oktatáspolitika főbb intézkedései.
Törökök Magyarországon
A török kiűzése – Magyarország a dunai monarchiában Savoyai Jenő Badeni Lajos Lotharingiai Károly XI. Ince pápa.
Ismertesse Hunyadi János törökellenes harcait, főbb hadjáratait! Mutassa be Mátyás külpolitikáját, hadjáratait! Válaszában térjen ki az alábbiakra:  A.
Nagy Lajos Nagy Lajos, a lovagkirály A király jövedelmei az Anjouk idején.
Magyarország Habsburg Birodalomban
Gazdaság, társadalom és népesség a XVI-XVII. századi Magyarországon.
A királyi hatalom meggyengülése A Jagelló-család.
Kelet-Európa és a Balkán
85. Zsigmond király és kora A 6. és a középiskola 2. osztályában használható Dr. Mészáros Zoltán.
LUXEMBURGI ZSIGMOND Zsigmond uralkodása két szakaszra bontható: 1. Harc a trónért, a királyi hatalom megszilárdítása: Nagy Lajos fiú utód nélkül.
HUNYADI JÁNOS Hunyadi Mátyás apja Hunyadi János, eredeti neve Szibinyáni Jánk, egy havasalföldi nemes család sarja volt. Birtokait, és ezzel a Hunyadi.
A Német-római Birodalom
Gazdaság, társadalom és népesség a XVI-XVII. századi Magyarországon
Kinizsi pál 1431?-1494.
Európa peremén: A Török Birodalom hanyatlása
A sztyeppei vándorlás szakaszai
Mátyás Király ( ) Ifjúkora:
A királyság újjászervezése: Károly Róbert
Cseh- és Lengyelország
Szövetségi rendszerek
Szilágyi mihály ?.
Kolozsvár.
Előadás másolata:

72. Horvátország, Bosznia és Magyarország a 12. századtól a középkor végéig Dr. Mészáros Zoltán A 6. és a középiskola 2. osztályában használható

Előzetes tudnivalók A középkorban a Horvátország két jelentésben használható. Jelentheti az ún. Háromegy Királyságot (Regna Tripartita Dalmatiae, Croatiae et Slavoniae, Dalmácia, Szlavónia és a szűkebb értelemben vett Horvátország) A szűkebb értelemben vett Horvátország a Szlavónia és Dalmácia közötti vidéket jelölte (benne a mai Zágráb tágabb környékével is.) A középkorban Bosznia, Dalmácia és Horvátország története nagyon sok szállal kapcsolódott egymáshoz (nemesi családok, közös ellenségek, közös szövetségesek, vazallusi kapcsolatok)

Horvátország

Szent László és Horvátország A rokoni szálakat kihasználva 1091-ben meghódította Horvátországot. Magyarországon belül Horvátországnak megmaradt: Neve Határai Sajátos jogi helyzete A helyi intézmények és szokásjog (ezek között a Sabor, a horvát rendi országgyűlés is) A magyar királyok nem telepítettek magyarokat Horvátországba Ekkoriban Magyar királyság több területén különböző szláv nyelveket is használtak. A Pacta Conventa tan: a horvát nemesség a Magyarországgal való államközösséget egy megállapodásra vezette vissza.

A horvát részleges önállóság Horvátországban (szükebb Horvátország, Szlavónia, Dalmácia) megmaradtak a helyi nemesek. A horvát és szlavón nemesség (főnemesek, köznemesek) szerveződése és a nemesi társadalom működése nagyon hasonlított a magyarországihoz. Szlavóniában és szűkebb Horvátországban megalakultak a vármegyék (Megyeszékhelyek: Zágráb, Varazsd és Kapronca). Az XV. századtól minden egyes vármegyét követek képviseltek az országgyűlésen Dalmáciában a városok miatt különbözött az ország működése. A városok közvetlenül a királyhoz kötődtek. A magyar királyok nem egyszer herceggé nevezték ki fiaikat, testvéreiket, vejeiket, hogy kormányzati tapasztalatot szerezzenek. Ezeknek udvartartásuk és katonaságuk is volt. Horvátország kormányzója a bán volt, a királyt képviselte. A XIII. századtól Horvátországnak és Dalmáciának közös bánja lett A köznemesek a Szábor (Sabor) révén jelenítették meg érdekeiket.

Jelentősebb horvát családok A horvát nemesség beleszólt országos ügyekbe is, szerepük volt az Anjouk hatalomrajutásában is. A Šubićok és a Zrinskik egyesítették birtokaikat így lehettek ebben az időben egész Bosznia és Hum egy részének az urai További családok: Kurjakovićok Nelipčićok Babonežovićok

A kisnemesek (szűkebb Horvátország) A horvát királyság tizenkét törzse helyettesítette a köz-és kisnemesek vármegyei szervezeteit, melyek képviselték jogaikat Így mentesültek minden adóteher alól Saját bíróságuk lehetett A köznemesség 1351-ben elérte I. Nagy Lajosnál, hogy az Aranybulla újabb megerősítésében az ország minden nemesére azonos szabályok vonatkozzanak.

A városok Dalmáciában már az ókorban is voltak városok. A tengerparti városok nagy tradiciókkal rendelkeztek, és kifinomult belső berendezkedéssel. A tengerparti városok általában nem tartoztak hosszú ideig a magyar királysághoz, Velence prioritásai közé tartozott, hogy saját befolyása alatt tartsa őket. A tatárjárás után kereskedők és kézművesek telepedtek le a városokban. Ezek attól tartottak, hogy a főnemesek kiterjesztik hatalmukat a városokra is. Ennek megakadályozására volt jó a szabad királyi város cím.

A Zadari (Zárai) Szent Donáth templom

Zadar és környéke (Tengerfehérvárral – Biograd na moru)

Szabad királyi városok Ha megkapták ezt a címet, az életük sokkal könnyebbé vált: Nem fizettek többé vámot Saját önkormányzatuk volt Saját bíróságuk volt Viszont: Városfalat kellet emelniük És katonákat kellett küldeniük a királyi seregbe

Az Anjouk és Horvátország Caroberto (Károly Róbert) fő támogatói a horvátországi nemesek voltak. Az Anjou uralkodók csökkentették a főnemesek hatalmát, ezért azok szembenálltak az uralkodóval, nem csak Horvátországban. Horvátországban II. Mladen volt az egyik legnagyobb áldozat. Az Anjou uralkodók érdekei a polgárok és a köznemesek érdekeivel estek egybe. I. Lajos akinek felesége, a bosnyák-horvát Kotromanić (Kotrománus) Erzsébet volt, csak lány örököst hagyott (Máriát) maga után (1382-ben halt meg). A horvát főnemesek lázadtak a kiskorú örökös és jegyese (Luxemburgi Zsigmond) ellen. Ebben a harcban szövetkeztek Tvrtko (boszniai uralkodókkal). Ezt a mozgalmat csak 1392-ben sikerül letörni.

A horvát címer 1868-tól, benne Dalmácia, Horvátország és Slavónia címerével Az Árpád sávok és az Anjou liliomok

Bosznia

A magyar befolyás kezdetei A 12. században Magyarország megszerzi a mai Bosznia északi területeit. II. (Vak) Béla 1138-ban Ráma néven illeszti címei közé Boszniát. A 12. századi Bizánccal történő háborúskodásban Bosznia fontos, és vita tárgyát képezi. (1160-ban Bizánc megszerzi Boszniát, de befolyása nem lesz tartós). 1154-ben Borić bán viszonylag önálló állammá szervezi. A leghíresebb bosnyák uralkodó Kulin bán (1172 – (1180) – 1204) békét és stabilitást hozott, megerősítette az ország gazdaságát Raguzával és Velencével kötött szerződésekkel. Uralma alatt indult a bosnyák egyház – a katarok – körüli harc. Ez belső eredetű vallási irányzat volt, amelyet szektának tartott a római katolikus és a keleti ortodox egyház egyaránt. Magyarország törekvésére – hogy beavatkozzon egyházi ügyekbe és így korlátozza a bosnyák szuverenitást – Kulin válaszul gyűlésbe hívta a helyi egyházi vezetőket, elutasították az eretnekség vádját és kinyilvánították hűségüket a római katolikus egyházhoz 1203-ban. A déli területeken továbbra is kis, független vazallus hercegségek működtek.

Bosznia hatalmának csúcsán Bosznia fénykorát II. Stjepan Kotromanić irányítása alapozta meg (1322-53) élte, aki egy viszonylagosan független államot hozott létre, amely később Dalmáciára és Horvátország egy részére is kiterjesztette hatalmát. Ez egybeesett az Anjou-k uralmával Magyarországon. Fia I Tvrtko (Tvartko 1353-91), Bosznia királya lett, és Szerbia egy részét is meghódította és 1377-ben magát Szerbia királyává is koronáztatta, lévén, hogy rokonságban állott a Nemanja-házzal. Ebben a történelmi pillanatban Bosznia a balkán legjelentősebb állama, de ebben annak is szerepe van, hogy az oszmánok már tönkretették ill. meggyengítették Bulgáriát, Bizáncot és Szerbiát is.

I Tvrtko címere

Az Oszmánok Az Oszmánok hatalmas erejű birodalmat hoztak létre. Ravaszul, nem csak az erejüket, hanem az ellentéteket kihasználva törtek előre a Balkánon. Magyarország Várrendszerrel és a szövetségesek révén próbált védekezni (Moldova, Havasalföld, Szerbia, Bosznia is a szövetségese volt). A szövetségeseket sorra foglalta el az Oszmán birodalom. A magyar területek közül, Boszniát, Horvátországot is támadások érik. A birodalom a legerősebb a 16. században, 1683-tól kezdi veszteni területeit.

Az oszmán birodalom térnyerése 1359 és 1856 között

Az Oszmán birodalom legnagyobb kiterjedés 1683-ban

A boszniai magyar befolyás 1394-ben ifj. Garai Miklós Kninnél legyőzte Vuk Vukčićot, aki a trónkövetelő nápolyi Lászlót támogatta, ezért erősödik a magyar befolyás. Ebből kifolyólag Dabiša király halála után Magyarország igényt formált a Bosnyák trónra. Zsigmond nikápolyi (1396) veresége után, sokáig nem volt Magyarországon, és a magyar nemesség felkelt ellene. Nápolyi (Anjou) László ismét előállt trónigényével (Zárában királlyá koronáztatja magát), Bosznia ismét önállóbb lett. Stjepan Dabiša, Jelena Gruba és Stjepan Ostoja (1391-1418) idején romlik a helyzet (belső harcok kezdődnek). László király Itáliába ment és az 1409-ben Dalmáciára formált jogát eladta Velencének Boszniában háború tört ki Ostoja és Hrvoje Vukčić közt, Hrvoje győzött. II. Tvrtko meglehetősen zavaros korszakban, három alkalommal is uralkodott (1404 és 1443 között) A királyi hatalom többé nem szilárdul meg, Hercegovina kiválik 1448-ban.

Dél-kelet Európa 1400 körül

Bosznia hanyatlása és bukása 1415-ben, bosnyák főuruk hívására, I. Mohamed szultán hadai betörtek Boszniába, és egyes részeit birtokukba vették. A későbbiekben a török nyomás fokozódik. A bosnyák állam széthullott, a magyarok végvárrendszer kiépítésébe kezdtek Boszniában. Hunyadi János és Mátyás király sikeres harcokat vívott az oszmánok ellen, de 1463-ban II. Mohamed elfoglalta Boszniát s az utolsó királyt, Stjepan Tomaševićot lefejeztette. A végvárrendszer, a jajcai és sói (Sol, Tuzla) bánságok csak rövid ideig tudja útját állni az oszmánoknak. Legismeretesebb csata a térségben a jajcai vár eleste 1482-ban. Ekkorra a Boszniából kivált Hercegovina is oszmán kézre kerül. Bosznia egyes északi részei maradtak magyar uralom alatt 1527-ig (pl. Jajce 1464-1527 között)

Európa 1500 körül

Krbavai (Korbávmezei) csata (1493. szept. 9.) Hadum Jakub pasa a korszakban szokásos fosztogatóhadjáratot vezetett, mintegy 8000 akindzsival (könnyű lovasok). Visszafelé a törököknek útját állta Derencsényi Imre és serege 2-3000 nehézlovassal, 2000 gyalogossal és 5-8000 paraszttal. Jakub pasa teljes győzelmet aratott Derencsényi, a horvát nemesség nagy része („a horvát nemesség színe java”), és még 10-13000 horvát odaveszett. Az oszmánok vesztesége mindössze 1000 ember volt. Ez volt a horvátok legnagyobb vesztes csatája az Oszmánokkal szemben.

Felhasznált irodalom Képek: Romsics Ignác (szerk): Magyarország története. Akadémiai kiadó, Budapest, 2007. Rade Mihaljčić: Történelem az általános iskolák hatodik osztálya számára. Zavod za udžbenike, Beograd, 2003. (A magyarokra vonatkozó rész szerzője Dr. Csehák Kálmán) Sima Ćirković: Történelem az általanos és társadalmi-nyelvi gimnáziumok 2. osztálya számára Száray Miklós: Történelem 2. középiskolák, 10. évfolyam Képek: A Zadari (Zárai) Szent Dontát templom: http://www.adria24.com/travelguide/dalmatia/zadar/ Zadar és környéke: http://www.apartmani-venera.hr/en%20razanac%20zadar.html Az árpád sávok és az anjou liliomok, és a horvát címer: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Armoiries_Charles_Robert_Hongrie.png, http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Coa_Croatia_Country_History_%28with_crown%29_%281868-1918%29.svg&filetimestamp=20110405204750 I Tvrtko címere: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Coat_of_Arms_of_the_House_of_Kotromani%C4%87.svg Az oszmán birodalom térnyerése 1359 és 1856 között: http://www.ottomansouvenir.com/img/Maps/Ottoman_Empire_Map_1359-1856.jpg Az Oszmán Birodalom legnagyobb kitarjedése: http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Ottoman_1683.png&filetimestamp=2005031913115 Délkelet-Euróla 1400 körül: http://www.euratlas.net/history/europe/1400/1400_Southeast.html Délkelet-Euróla 1500 körül: http://www.euratlas.net/history/europe/1500/1500_Southeast.html