Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ómagyar kor (896-1526).

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ómagyar kor (896-1526)."— Előadás másolata:

1 Ómagyar kor ( )

2 Az ómagyar kor a honfoglalással kezdödött
Az ómagyar kor a honfoglalással kezdödött. A Duna-Tisza közelében a honfoglaló magyarság olyan szláv népekkel került kapcsolatba,amelyek már fejlettebb gazdasági és társadalmi viszonyok között éltek .Ebben az időben vette fel a magyarság szláv,német és olasz közvetitéssel a kereszténységet .A megismert új dolgok nevét azoktól a népektől vették át ,amelyek a fejlettebb államszervezettel a földműveléssel ,állattenyésztéssel,az új vallással megismertették őket .

3 Ebből a korból való jövevényszavaink legnagyobb része szláv eredetű - rab,robot,megye,dajka. Latin eredetűek -iskola,diák,tábla,templom,doktor. Német eredetűek - ostrom,páncél, zsold,herceg A magyar nyelv legrégibb összefüggő irott emléke A Halotti Beszéd és könyörgés az 1200 körüli idökből származik. Prózában irták. Az első verses emlékünk ,az Ómagyar Mária-siralom pedig az 1300 körüli időkből származik .

4 A kor nyelvi jellemzése:
Az Anjou-ház és Zsigmond király uralmának ideje a magyar nyelv története szempontjából az ómagyar kor középső szakaszának tekinthető. Árpád-korban szélesebb körűvé vált hang- és alaktani változások.

5 Egyházi tárgyú nyelvemlékek :
Az egyházi tárgyú nyelvemlékek többségükben kódexek. Legrégibb kódexünk az Assziszi Szent Ferenc legendáit tartalmazó Jókai-kódex. Ez az első kézzel írott, teljesen magyar nyelvű könyvünk, amely egy 1372 után latinból fordított kódexnek 1448 körül készített másolata. Az eredeti fordítás elveszett, csak másolata maradt fenn.

6 Szent Ferenc Jókai-kódex

7 Készítette : Péity Rita Bite Anna Márki Klaudia Szabó Roland
Simon Adrián Osztály : 8/4 Forrás: nyelvtan könyv , wikipédia , mek.oszk.hu .


Letölteni ppt "Ómagyar kor (896-1526)."

Hasonló előadás


Google Hirdetések