Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az új berendezkedés, Aranybulla tatárjárás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az új berendezkedés, Aranybulla tatárjárás"— Előadás másolata:

1 Az új berendezkedés, Aranybulla tatárjárás
70. Az új berendezkedés, Aranybulla tatárjárás Dr. Mészáros Zoltán A 6. és a középiskola 2. osztályában használható

2 A korszak magyar királyai
III. Béla ( ) Imre ( ) III. László ( ) II. András/Endre ( ) IV. Béla ( )

3 III. Bélától II. Andrásig
III. Béla balkáni hatalommá tette Magyarországot Imrét III. Béla még az életében királlyá koronázta, hogy biztosítsa a gond nélküli utódlást. Öccse a majdani II. András a nemességre támaszkodva ellene lázad 1197-ben. Ez után újabb konfliktusok és békülések következnek (A pápa III. Ince is közbenjár) Imre beavatkozott Stefan Nemanja és Vukan harcába is. Imre fő célja, hogy biztosítsa fia László trónutódlását (királlyá koronázta). II. András mindent megtett, hogy meghiúsítsa a gyermek III. László hatalomra jutását ill. a hatalom gyakorlását.

4 Ezzel gyökeresen átalakította Magyarország belső viszonyait.
II. ANDRÁS ( ) - A gyermek III. László halála után minden akadály elhárult, hogy király legyen. Egykori híveinek nagy birtokokat adományozott, és ugyan ezt tette az új hívek megnyeréséért is. A birtokokat „iure perpetuo” adományozta, azaz kevesebb kötelezettség járt velük. A királyi földbirtokok területe megcsappant. A jövedelem lecsökkent. az uralkodó a főurak magánhadseregeit (bandériumok) vette igénybe. A főurak báróknak nevezték magukat. Ezzel gyökeresen átalakította Magyarország belső viszonyait.

5 Az aranybulla 1222 Magyarország történetének egyik legfontosabb okmánya, sokszor megújították és évszázadok múlva is hivatkoztak rá. ELŐZMÉNYEI A nemesség zokon vette, hogy feleségének Gertrúdnak a rokonai (a „merániak”) nagy birtokokhoz és tisztségekhez jutnak Az uralkodó minimálisra csökkentette a tisztségviselőket az országban 1213 Gertrúd meggyilkolása A nemességgel újból ki kell egyezni.

6 A bulla a pecsét régies megnevezése
Az aranybulla A bulla a pecsét régies megnevezése

7 Az Aranybulla jellemzői
31. cikkelyt tartalmaz Szabályozza a király és a nemesség viszonyát. Szabályozza a várjobbágyok, szerviensek, a köznép helyzetét 1231-ben módosítják az egyház helyzetének meghatározása érdekében. Érdekes párhuzamok figyelhetőek meg az 1215-ös angol Magna Chartával

8 IV. Béla uralkodása a tatárjárásig
Ambiciózus király volt Nem értett egyet apja politikájával, nyílt és burkolt ellenségeskedések jellemezték viszonyukat. III. Béla volt a példaképe. A II. András idejében fennálló birtokadományozási gyakorlatot meg akarta változtatni. A kiosztott birtokok tulajdonjogának felülbírálatát kezdte meg. (vissza akarta venni a királyi birtokokat)

9 IV. Béla a képes krónikából

10 Tatárjárás, tatárok, mongolok
A tatárjárás kifejezés nem pontos, a tatárok egy csatlósnép volt a mongol birodalomban. A mongol birodalom rendkívül gyorsan válik világbirodalommá Dzsingisz Kán uralma alatt. Ögödej Kán ( ) folytatta a hódításokat, és az ő idejében érik el Magyarországot A „tatárjárás” Magyarország történetének talán legnagyobb pusztítással járó eserménye.

11 A mongol invázió Az első híreket Julianus barát hozza (1236-ban), ezek félelmetesek (1237-ben kezdődő útján már nem találja meg a volgai magyarokat). IV. Béla megpróbál felkészülni, segítséget kér, bebocsátást ad a kunoknak (mindez sikertelen, sőt a kunok pusztításokkal elhagyják az országot). A mongolok Batu Kán vezetésével támadnak három irányból. A muhi csatában tönkreverik a magyar sereget (1211. ápr ) A király elmenekül, a mongolok szörnyű lakosságirtást hajtanak végre. Szerencsére Ögödej Kán meghal, és Batu Kán visszamegy Mongóliába, hogy részt vehessen az uralkodó választásban (aminek ő az egyik várományosa).

12 Ögödej kán

13 A második honalapítás A mongol pusztítás iszonyú mértékű volt, egyes becslések szerint elérte a 60%-ot is (ennyi település nem újult meg elvonulásuk után). IV. Béla felülvizsgálja birtokpolitikáját, és támogatni kezdi a várépítéseket (ugyanis a mongolok nem tudnak ostromolni, és a király egy újabb támadástól is tart). A nemesség pozícióinak gyengítésétől eltekint, és az aranybulla szellemében megegyezésre törekszik. A városokat támogatja kiváltságokkal. A kereskedelmet és az ipart támogató intézkedéseket hoz.

14 Felhasznált irodalom Romsics Ignác (szerk): Magyarország története. Akadémiai kiadó, Budapest, 2007. Rade Mihaljčić: Történelem az általános iskolák hatodik osztálya számára. Zavod za udžbenike, Beograd, (A magyarokra vonatkozó rész szerzője Dr. Csehák Kálmán) Képek: Az aranybulla pecsétje: IV. Béla a képes krónikából: Ögödej kán:


Letölteni ppt "Az új berendezkedés, Aranybulla tatárjárás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések