Kapilláris elektroforézis

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hőterjedés differenciál egyenlete
Advertisements

Készítette: Bráz Viktória
A megoszlási egyensúly
Kromatográfiás módszerek
Kromatográfiás módszerek
Elektromos alapismeretek
Folyadékok vezetése, elektrolízis, galvánelem, Faraday törvényei
A félvezető dióda (2. rész)
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Elválasztástechnika2011Eke Zsuzsanna Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium Elválasztástechnika kv1n1lv1.
Mikronalalitikai kurzus elválasztástechnika
Elválasztástechnika2012Eke Zsuzsanna Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium Elválasztástechnika kv1n1lv1.
Tömegspektroszkópia (MS = mass spectrometry)
MIKROELEKTRONIKA 3. 1.Felületek, felületi állapotok. 2.Térvezérlés. 3.Kontakt effektusok a félvezetőkben. 4.MES átmenet, eszközök.
Élelmiszeripari műveletek
Redoxi-reakciók, elektrokémia Vizes elektrolitok
KOLLOID OLDATOK.
Kapilláris elektroforézis Mikro-elektromigrációs technikák a laboratóriumi diagnosztikában Fehérje-diagnosztika - tanfolyam Pécs,
Tswett első kromatogramja
Királis elválasztás kapilláris elektroforézissel Chankvetadze, B., Capillary Electrophoresis in Chiral Analysis, John Wiley & Sons, Chichester Lammerhofer,
FOLYADÉKKROMATOGRÁFIA
Kromatográfia Balla József: A gázkromatográfia analitikai alkalmazásai, Abigél Bt., Budapest, Fekete Jenő: Folyadékkromatográfia, BME jegyzet, Budapest,
Királis elválasztások szuperkritikus kromatográfiás (SFC) technikával
Többdimenziós kromatográfia
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
1 Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
IMMUNSZEROLÓGIA, AGGLUTINÁCIÓ, PRECIPITÁCIÓ
John B. FennKoichi Tanaka The Nobel Prize in Chemistry 2002 "for their development of soft desorption ionisation methods for mass spectrometric analyses.
A határfelületi jelenségek szerepe a kolloid diszperziók viselkedésében, kinetikai stabilitásában A fáziskolloidok termodinamikailag nem stabilak, csak.
HS-GC-MS Hámornik Gábor Koványi Bence Simó Zsófia Szabó Eszter
Gélelektroforézis Molina Csaba.
Műszerezettség és mintaelőkészítés kapcsolat
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
ELVÁLASZTÁSTECHNIKA VI.
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
A víz.
A gélelektroforézis Alkalmazása: különböző molekulák (nukleinsavak, fehérjék) -méret szerinti elválasztását, -detektálását -mennyiségének meghatározását.
ADSZORPCIÓ.
ELVÁLASZTÁSTECHNIKA 1.
KROMATOGRÁFIÁS FOGALMAK DEFINICIÓJA
Vizsgaidőpontok – Elválasztástechnika (kv1c1lv1)
Bioszeparációs technikák ELVÁLASZTÁSTECHNIKA
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Elválasztástechnika2011Kremmer Tibor, Eke Zsuzsanna Vizsgaidőpontok (kv1n1lv1) DátumKezdésHelyszínMegjegyzés dec : Az etr-ben dec. 19-ére.
Az elektromos áram.
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
ELEKTROSZTATIKA összefoglalás KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfia
A kvantum rendszer.
Kromatográfia Ajánlott irodalom
Elektromos áram, áramkör
Elválasztástechnika előadás Dr. Kremmer Tibor, Dr. Torkos Kornél Vizsgaidőpontok – Elválasztástechnika (kv1c1lv1) DátumKezdési.
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
Potenciometria Elektroanalitika fogalma, Potenciometria fogalma, mérőcella felépítése, mérő- és összehasonlító elektródok, Közvetlen és közvetett potenciometria.
Molekuláris biológiai módszerek
Áramlástani alapok évfolyam
Elválasztás-technika alkalmazása nélkül nincs modern kémiai analízis!
Proteomika, avagy a fehérjék „játéka”
Méréstechnika 15. ML osztály részére 2017.
A folyadékállapot.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
OLDATOK.
Előadás másolata:

Kapilláris elektroforézis

Definíciók Az elektroforézisnél az oszlop (réteg) két végére elektródokon keresztül feszültség van kapcsolva. Az oldatban lévő ionok a feszültség hatására elmozdulnak az ellentétes pólusú elektród felé. Az ionok töltésüktől és „méretüktől” függő sebességgel mozognak (migrálnak). Az elektroforézis alapjaiban nem kromatográfia, mert nincs megoszlás két fázis között. A minőségi jellemző a migrációs idő (tm) Mennyiségi jellemző a csúcsterület (A)

Ion sebesség és mobilitás Az ionok sebessége arányos a feszültséggel.

Elektroforetikus mozgékonyság függése töltéstől és a súrlódástól

Kromatográfiás módok összehasonlítása

Különböző kölcsönhatási erők szerepe egyes kromatográfiás módokban Ideális kromatográfiás Módok egyes anyagokra GC Könnyenilló, hőstabil vegyületek HPLC Poláros, nehezen illó, hőre bomló vegyületek EKC Ionos vegyületek A gázkromatográfia túlnyomórészt (70-95%) Forrpont szerinti szelektivitást mutat.

Klasszikus gél elektroforézis A feszültség 1-2 kV. Magasabb feszültségnél az oldat felforr a Joule hő miatt. Analízisek több óráig tartanak.

Western blots módszer

Kapilláriselektroforézis készülék diagramja Oszlop: kvarc, 15-70 cm x 0,02-0,075 mm.

A teljes és az effektív oszlophossz

Agilent CE instrument

Kapilláris előnyei az elektroforézisben Nagy hőleadás → nagyfeszültségesés → gyors analízisek → nagy hatékonyság U alakú áramlásprofil On-column detektálás Kevés puffer és minta szükséglet Csekély mintaelőkésztés igény az analízisek közötti gyors, hatékony oszlop regenerálás (0,1 N NaOH) miatt Egyszerű kezelés

A kapilláris kis átmérőjének előnye A puffer tömegéhez képest nagy a kapilláris felülete, ezért intenzív a hőleadás. A nagy hőleadás megakadályozza azt, hogy a molekulák pufferben való áramlásakor keletkező súrlódási Joule hő felforralja a puffer. A nagy sebesség eléréséhez nagy feszültséget (30kV) lehet alkalmazni. A nagy sebesség gyors analíziseket eredményez. A nagy sebesség nagy hatékonyságot (100 000-1000000 tp) biztosít

Nyomelemzések CE-vel A nagy hatékonyság lehetővé teszi több nagyságrenddel különböző csúcsok egymás melletti meghatározását.

CE csekély a mintaszükséglete Mátrix komponensek két analízis között kimoshatók erős vegyszerekkel.

Gyors analízisek A rövid oszlophossz és a pufferben oldott reagens teszi lehetővé a nagy sebességet.

Gyors analízisek Injektálás a rövidebb detektorhoz közeli végén (fordított polaritás). Az elválasztás 15 cm úthosszon történik.

Az elektroozmotikus áramlás kialakulása (EOF) kvarc kapillárisban

A töltéssel elrendeződés és a zeta potenciál kvarc kapillárisnál A kvarc kapilláris felületén lévő szilanol negatív töltéssel rendelkeznek pH 3 fölött.

Az EOF áramlás profilja Az EOF áramlásprofilja laposabb mint a laminárisé, ezért a minta keskenyebb tartományba oszlik el, azaz nagyobb a hatékonysága.

EOF csökkentése és átfordulása pozitív töltésű detergenek hatására Az EOF poliakrilamid vagy teflon borítással is megszüntethető.

Rendszerint az EOF nagyobb az ionok saját migrációs sebességénél A nagysebességű EOF miatt az anionok is a katód felé áramlanak.

A tényleges és a látszólagos mozgékonyság

Az EOF egyenlete

Az EOF függése puffer koncentrációjától és az ionerősségtől

Az EOF függése a pH-tól és a függés hiszterézise Az egyensúlyi szilanol koncentráció beállása időigényes folyamat. A gyakorlatban nem várják meg az egyensúly beálltát, hanem két analízis között lúggal mossák a kapillárist, ezért az EOF értéke reprodukálható.

A különböző kapilláris elektroforézises módszerek Zonális Elektroforézis Izoelektromos fókuszálás Izotahoforézis.

A különböző kapilláris elektroforézises módszerek Zonális elektroforézis: A különböző anyagok eltérő sebességgel haladnak töltésük és méretük szerint. Izoelektromos fokuszálás: A kapillárison pH gradiens van. Az ampholitok (pozitív és negatív töltéssel is rendelkezetnek) az izoelektromos (semleges) pontjuknak megfelelő helyen koncetrálódnak, és nem vándorolnak tovább. Kapilláris izotachoforézis: A vizsgált anyagok vezető és záró elektrolit között foglanak helyet vezetőképességűk sorrendjében, és egyforma sebességgel haladnak.

Zónás kapilláris elektroforézis

Zónás kapilláris elektroforézis Az ionok sebessége függ A töltésüktől Töltésük polaritásától A méretüktől (hidrátburokkal együtt), alakjuktól A feszültségtől Az EOF-től A puffer viszkozitástól

Micelláris elektrokinetikus kromatográfia

Micelláris elektrokinetikus kromatográfia A minta megoszlik a micellák és a háttér puffer között. A micellákba zárt minta migrációs sebessége eltér a háttér pufferben lévő molekulák sebességétől A töltéssel rendelkező micellákkal semleges molekulákat is el lehet választani

A kapilláris elektroforézis alkalmazásai