Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor 2005. nov. 14.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Mit öröklünk és mit nem? Életmód, egész-ség, (epi)genetika EDUVITAL
REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR.
AZ ÓVODA EGÉSZSÉGNEVELÉSI GYAKORLATA (febr. 25.)
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Gyógytestnevelés tanítására felkészítő szakirányú továbbképzési szak
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Egészségvédelem Egészség, vagy használható állapot, együttélés a természettel, vagy önérdekű pusztítás? Veled Európa, de nélküled EU!
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
az általános iskolákban
Rehabilitáció és dementia
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Közegészség.
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
Egészség-műveltség = Health Literacy ☺
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Egészségtudatos magatartás kialakítása
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
Sikeres, egészséges vagy örömteli szervezet? Készítette: Frank Ádám.
Egészségpolitika.
Nyugat – Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar
Az egészség és a kultúra kapcsolata
Ihász Ferenc PhD. Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
A MENTÁLHIGIÉNÉ FOGALMA, TÖRTÉNETE, JELENTŐSÉGE A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Indikátorok a Magyar Egészségadattárban
Epigenetika és életmód
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Roma egészségklubok létrehozása és működtetése három dunántúli megyében Sex Edukációs Alapítvány.
ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
A Magyar Köztársaság kormánya
Közösség és mentálhigiéné – Eszmecsere a közösségi lelki egészségfejlesztésről Török Péter 2013.március 26.
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
Mi is az a társadalmi integráció?
A BETEGSÉGMODELLEK KÉRDÉSEI, FAJTÁI
A lelki egészség védelme az iskolában
Egészségfejlesztés Ihász Ferenc PhD. Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
Az egészséges életmód és a stressz
Köcséné Szabó Ildikó NyME-SEK Pedagógia Tanszék
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
A sporttudomány helye a tudományok rendszerében
Modern edzésmódszerek
WELLNESS TURIZMUS MENEDZSMENT Boronyák Mária.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből Rozner Gábor.
A népegészségügyi kutatások szerepe az egészségfejlesztésben Dr. Horváth Edina PhD Dr. Molnár Regina PhD, Dr. habil. Paulik Edit PhD SZTE ÁOK Népegészségtani.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
A testnevelés szerepének és tartalmának átalakulása az elmúlt években Dr. Honfi László MEFS alelnök.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Előadó: Dorka Péter SZTE JGYPK TSTI
TAPASZTALATAINK Az egészségügyi világszervezet (WHO) KÜLDETÉSÜNK Az egészségügyi világszervezet (WHO) definíciója szerint:
Egészség és sport.
Közoktatási vezető II. félév
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor 2005. nov. 14.

Szomatikus nevelés fogalmi értelmezése, célja AZ EGÉSZSÉG DEFINICIÓJA WHO szerint : az egyén , a közösség, a társadalom pszychoszomatikus jóllétének a lehető legteljesebb egysége, s nem csupán a betegség vagy a nyomorékság hiánya. Új szemlélet az egészségtudományban annak elismerése, hogy az egészséget az ember viselkedése befolyásolja, így az egészségmegőrzésben a megelőző és az egészségfejlesztő tényező jelentős szerepet kap. A holisztikus megközelítés szerint az egészség általános meghatározói és dimenziói, fizikai állapot, lelki, szociális és spirituális biztonság – ökölógiai-epidemiológiai interakcióban vannak a genetikus, környezeti és egyéni tényezőkkel. (Vergeer F, Leeuwe J.: A jól-lét fogalma az egészségnevelésben Egészségnevelés 2002 43., Csabai M.: Az egészségpszichológia mint diszciplina in Buda B, Kopp M.: Magatartástudományok Bp. Medicina Kk. 2001)

Ezen folyamatnak része a szomatikus nevelés Az egészség tehát semmiképpen nem statikus állapot, magában foglalja a dinamikus mivoltát, fenntarthatóságát és a fejleszthetőségét. Ezen folyamatnak része a szomatikus nevelés vagy talán ez maga a szomatikus nevelés?

Egészségdeterminánsok: ( EU Parlament Eü. Biz.: Jelentés az EU Unió egészségi állapotáról) Szociális – gazdasági meghatározók Magatartásbeli tényezők Fizikai környezet (pl. légszennyezés) Egészségfejlesztés

A szomatikus nevelés komponensei Az egészségérték helye az értékpiramisban A szomatikus nevelés lehetőségei, színterei

Általában az oktatásban: a mozgásműveltség fejlesztése, (pl. computer használata) a szervezet edzése egészséges táplálkozás hygiene egészséges életmód egyéb tényezői (bioritmus, munka és pihenés, rekreáció) egyén és környezeti harmónia fenntartása, fejlesztése

Egészségügyi szakmai tevékenységben az egészséges egyéni és közösségi környezet – egyén, közösség és környezet közötti harmónia helyreállítása a szomatikus nevelés mint egészség helyreállító – gyógyító és rehabilitáló tevékenység (pl.: physiother., kímélő életmód, segédeszköz használat, mindezek megtanítása)

Egészségügyi szak- és felsőoktatási képzésekben hol a helye? CÉLCSOPORTOK Egészségügyi szak- és felsőoktatási képzésekben hol a helye?

Hallgatók szomatikus nevelése - Mozgásműveltség fejlesztés, edzettség növelése, rekreáció - A szakmai szocializáció elősegítése - Kiégés megelőzése Szakképzés részeként motoros funkciók kifejlesztése, hivatásra nevelés Állóképesség Megváltozott képességű hallgatók

Kliensek szomatikus nevelése: Egészség helyreállítás Egészség fejlesztés - Betegség megelőzés Rehabilitáció – foglakozásterápia Speciális környezet kialakítása

Hitelesség, hatékonyság Nevelők képzése Hitelesség, hatékonyság

A képzés minden szintjén az érintettek aktív egészség magatartásra nevelés, felhasználva a szomatikus testi nevelés ezsközrendszerét is, célként megfogalmazható. Az eü. szakképzésekben a képzési szinteknek megfelelő szakmai kompetenciák eléréséhez vezető képzési folyamat része. Kliensek szomatikus nevelése az eü. ellátó szakmai tevékenységben mint nevelési feladat merül fel.

Szomatikus nevelés szervezése: TESTNEVELÉS – KRITÉRIUM TANTÁRGY EXTRACURRICULARIS REKREÁCIÓS PROGRAMOK TUDOMÁNYOS MUNKA Tudatos környezet kultúra! A kar oktatóinak aktív egészségmagatartása ?!

Szakamai törzsanyagban: Egészségnevelés Egészségpedagógia SZAKMAI TANTÁRGYAK: Szakamai törzsanyagban: Egészségnevelés Egészségpedagógia Szakirányú képzésben (specializációban): Kari szűrővizsgálatok, védőoltások, egészségi állapot fellmérések – tancélosan is ! Hallgatói közreműködés jelentősége!

A szomatikus nevelés a kimeneti követelmények teljesítése érdekében a képzési folyamat nélkülözhetetlen része. Szentgyörgyi Albert prof.: A szomatikus nevelés a lélek nevelésének és egyáltalán a nevelésnek nélkülözhetetlen eszköze. Hozzáteszem: az eü szakképzésekben a szakmai nevelésnek, a hivatásra nevelésnek is lényeges eleme, módszere.

Köszönöm a figyelmet, és az inspirációt, hogy mindezt végiggondolhattam! www.sote-efk.hu holloss@se-efk.hu.