GENETIKA- GÉN-ETIKA?? Falus András

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit öröklünk és mit nem? Életmód, egész-ség, (epi)genetika EDUVITAL
Advertisements

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Tudás, közösség, hatalom
Család.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
A közszolgálati tartalom Konferencia a közmédiáról, Budapest június 16.
A regeneráció kulcsa MAKROFÁG NEOURONSZÍVIZOM BŐR.
Hisztamin szerepe az elhízásban: génexpressziós vizsgálatok vad és hisztamin hiányos egereken O B E K O N Tamási Viola, Éder Katalin, Tölgyesi Gergely,
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL
ATORVASTATIN ALKALMAZÁSA MAGASVÉRNYOMÁS BETEGSÉGBEN Dr.med.habil. Barna István Semmelweis Egyetem I. Belklinika December 6. MHT Kongresszus.
Az egészségügyi ellátás teljesítménye
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Ápolásetika.
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet
Molekuláris genetika Falus András.
Dr. Falus András egyetemi tanár Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar B lymphocyták (ontogenezis,
Antigén receptorok Antitest, T sejt receptor A repertoire (sokféleség) kialakulása Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Falus András.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
A gombák genetikai manipulációi
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
III. Sz. Belgyógyászati Klinika
Dr. Falus András egyetemi tanár Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Antigénfelismerő receptorok.
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
A kutya és az ember evolúciója: Viselkedési és genetikai párhuzamok 2006 MTA Genetika és az emberi változékonyság Miklósi Ádám ELTE Etológia Tsz Együttműködő.
A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot érintő vállalati önszabályozás perspektívái Verseny és Szabályozás MTA KRTK Közgazdaság-tudományi.
Epigenetika és életmód
Transzgénikus állatok
Transzpozonok, tumormarkerek
AZ MHC RÉGIÓ ÁLTAL KÓDOLT
A genetika (örökléstan) tárgya
1 A genetikai diszkrimináció megakadályozásának közpolitikai megközelítései Géntesztek és a Biztosítók: Tiltás vagy átláthatóság? Kakuk Péter, Tudományos.
Tory Kálmán Semmelweis Egyetem, I. sz. Gyermekklinika
Üdvözöljük konferenciánkon!
Kognitív funkciók genetikai alapjai A genetikai variáció forrásai és vizsgálati lehetőségei Réthelyi János Semmelweis Egyetem, Pszichiátriai és Pszichoterápiás.
Csak szomatikus génterápia végezhetô!
Középkori szerzetesrendek
Készítette: Czigléczki Gábor
A molekuláris evolúció neutrális elmélete
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
A genom variabilitás orvosi jelentősége Gabor T. Marth, D.Sc. Department of Biology, Boston College Orvosi Genomika kurzus – Debrecen, Hungary,
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
Ember és környezetének viszonya
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Gének, környezet, viselkedés
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
Dr. Falus András egyetemi tanár Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar B lymphocyták (ontogenezis,
Személyes életvitel. Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek.
Készítette: Kiss András
Márk Ágnes, Barna Gábor, Csomor Judit, Kriston Csilla, Matolcsy András
2-es típusú diabetes mellitus: újdonságok
43. lecke A Humán Genom Program
A nemi betegségek napjainkban
Közösségfejlesztés.
Antigén receptorok Keletkezésük, a sokféleség kialakulása
FOGALMAK DNSasfehérje (szabályozó/szerkezeti)
Az Általános Orvostudományi Kar szervezeti felépítése
Az Általános Orvostudományi Kar szervezeti felépítése
Biotechnológia.
EPIGENETIKA OLYAN JELENSÉGEKKEL FOGLALKOZIK, AMELYEK KÖVETKEZTÉBEN
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

GENETIKA- GÉN-ETIKA?? Falus András Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet

Hogyan tovább?

BIOINFORMATIKAI ROBBANÁS 1 éven belül humán genom teljes annotációja nemzetközi adatbankok web-en betegség-, gyógyszerérzékenység gének alkalmassági (?) gének identitás megállapítására alkalmas gének ….. rassz gének PREDIKCIÓS POTENCIÁL? HOZZÁFÉRHETŐSÉG ?? GÉNPROFILOK PIACI ÁRA???

Jog-Etika-Világnézet Nyilvánosság- oktatás-ismeretterjesztés Konszenzusok- szabályrendszerek EU vs USA Új személyi identifikációs jog

A gén-etika „klasszikus” kérdései Genetika/genomika felhasználása Biotechnológia gyógyszer-őssejt-GMO drog-GMO/mellékhatások/ökológia A gén-etika „klasszikus” kérdései Géndiagnosztika örökl.betegség-fertőzés- igazságügy Személyiségi-munka-biztosításjogi problémák Génterápia Gyógyítás képesség emelés betegség rezisztencia gének??

FILOZÓFIAI ALAPKÉRDÉS Enyém a testem... vagy Én vagyok

KULCSPROBLÉMA A KUTATÁS SZABADSÁGA TÁRSADALMI AZ EGYÉN HASZNOSSÁG VÉDELME

KULCSPROBLÉMA AZ EGYÉN VÉDELME A KUTATÁS SZABADSÁGA TÁRSADALMI HASZNOSSÁG

KULCSPROBLÉMA TÁRSADALMI HASZNOSSÁG AZ EGYÉN VÉDELME A KUTATÁS SZABADSÁGA TÁRSADALMI HASZNOSSÁG AZ EGYÉN VÉDELME

KULCSPROBLÉMA A KUTATÁS SZABADSÁGA AZ EGYÉN VÉDELME TÁRSADALMI HASZNOSSÁG AZ EGYÉN VÉDELME

ETIKAI DILEMMA Hogyan aknázhatók ki úgy a genetika előnyei, hogy közben nem sérülnek az egyéni jogok, azaz a személyi integritás és a magánélet? A személy tisztelete, előnyök biztosítása önrendelkezése mások számára EGYÉN KÖZÖSSÉG, UTÓDOK

Anonimitás kérdése Irreverzibilis Populációk, etnikumok Reverzibilis kódrendszer- dupla, tripla jelszavakkal védett felelős testület, hatóság Klinikum, beteg érdeke

A D4-es dopamin receptor (DRD4) hosszúság polimorfizmusa PSZICHOGENETIKA A D4-es dopamin receptor (DRD4) hosszúság polimorfizmusa III. exon DRD4 exon III. 48 bp VNTR 48 bp VNTR „rövid” „hosszú”

Csinosnak mondott „CC” hölgy megismerkedne magas, barna, VNTR „7-es” fiatalemberrel. „Kitartás” jeligére... CC homo-zigóta Impulzív, extravagáns, ÚJDONSÁGOT KERESŐ HÖLGY keresi KITARTÓ társát!!! T allélt hordozó

mutáció: intermedier filamentum lamin A french.epochtimes.com/ news/5-4-6/1452.html info.med.yale.edu/.../ syndrome/week21.html Betegség: HUTCHINSON-GILFORD PROGERIA SYNDROME; HGPS mutáció: intermedier filamentum lamin A

Őssejt tudomány Felnőtt őssejtek Mire mondok igent? Genomikai-bioinformatikai tudás fejlesztés Géndiagnosztika Őssejt tudomány Felnőtt őssejtek

Mire mondok nemet? Emberklónozás minden formája Emberi ivarsejtek génmanipulációja Nemek megválasztása

Határsértések tudomány és hit között “Csak kesereghetünk azok vakságán, akik a fizika területén az egyházi hagyomány érvényességét fogadják el az értelem és a kísérleti tapasztalás helyett; viszont elrettenhetünk azok tévedésén, akik a teológiában az értelem érveit tolják a Szentírás és az Atyák hagyománya helyébe.” (Blaise Pascal) Meg kell-e különböztetni a tudomány és hit területeit? Igen! Elszakítható-e a két terület? Nem!

Hegyi Krisztina Pós Zoltán Wiener Zoltán Malcolm Campbell

elbizakodottságunkat.” Claude Bernard „A tudomány annyival növeli hatalmunkat, amennyivel csökkenti elbizakodottságunkat.” Claude Bernard (1813-1878)