Készült a HEFOP-3.3.1-P.-2004-06-0018/1.0 projekt keretében PÉNZÜGYI MATEMATIKA ÉS KOCKÁZATANALÍZIS VI. Előadás TŐKEPIACI ÁRFOLYAMOK MODELLJE Elektronikus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A diákat készítette: Matthew Will
Advertisements

A bizonytalanság és a kockázat
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
A diákat készítette: Matthew Will
Állóeszköz-gazdálkodás
Újszegedi Rendezvényház Június 29.. CBA módszertani háttér  Diszkontált pénzáram (cash-flow) módszert alkalmazunk.  A felmerülő tételeket fejlesztési.
Pénzügyi alapszámítások
12. A díjtartalék számítása
Befektetési döntések 6. Szeminárium
Gazdasági informatika 2001/2002. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
A TŐKEKÖLTSÉG.
A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Mit kezdjünk az alacsony hozamkörnyezettel? MABISZ Konferencia október 19. Hamecz István elnök-vezérigazgató.
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Műveletek logaritmussal
17. fejezet A vállalati hitelfelvételi politika jelentősége
Piaci portfólió tartása (I.)
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
A diákat jészítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam II
Hitelfelvételi problémák
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében PÉNZÜGYI MATEMATIKA ÉS KOCKÁZATANALÍZIS VIII. Előadás FORWARDS, FUTURES, SWAPS Elektronikus.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
6. SZÁMELMÉLET 6.1. Oszthatóság
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
Darupályák tervezésének alapjai
KOCKÁZAT – HOZAM.
Exponenciális egyenletek
9.Szeminárium – Tőkeköltség Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Az opciók értékelése Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will 21. fejezet McGraw Hill/Irwin.
A diákat készítette: Matthew Will
Befektetési döntések Bevezetés
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%? A) F 3 = 7000$ B)
13. A zillmerezés, mint bruttó
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
IV. Terjeszkedés 2..
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Mikroökonómia gyakorlat
Valószínűségszámítás II.
előadások, konzultációk
A TŐKEKÖLTSÉG. Tőkeköltség a tőkepiacról  Tőkepiac: pénzt cserélünk pénzre  Pl. pénzt adok egy vállalatnak valamilyen jövőbeli (várható) kifizetésekért.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›6 Tőkejavak árazódása –6.1 Várható hasznosság modellje –6.2 Kockázatkerülési együttható –6.3 Relatív.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 Részvényportfóliók fedezése Hatékony portfóliók –β paraméter megmutatja mennyire érzékenyen reagálnak.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›6 Tőkejavak árazódása –6.1 Várható hasznosság modellje –6.2 Kockázatkerülési együttható –6.3 Relatív.
2009. tavaszTőzsdei spekuláció tavaszTőzsdei spekuláció2 Tőzsdei kereskedés Tőzsdejáték –Egry József u-i ERSTE fiók Portfólió elmélet –Csökkenő.
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések1.
2015. őszBefektetések I.1 V. Optimális portfóliók.
BME Üzleti gazdaságtan konzultáció - szigorlat Andor György.
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Vállalati pénzügyek II.
Hatékony portfóliók tartása (I.)
Pénzügy szigorlat Üzleti gazdaságtan
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
V. Optimális portfóliók
Üzleti projektek a CAPM tükrében (I.)
Andor György ~ Pénzügyek
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Tőzsdei spekuláció tavasz Tőzsdei spekuláció.
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Hol tartunk… IV. Hozamok és árfolyamok
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések.
Alacsony reálkamatláb Pillanatnyi árfolyam ($)
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Előadás másolata:

Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében PÉNZÜGYI MATEMATIKA ÉS KOCKÁZATANALÍZIS VI. Előadás TŐKEPIACI ÁRFOLYAMOK MODELLJE Elektronikus kereskedelem Az Európai Szociális Alap támogatásával

2006 HEFOP P / Tartalom Piaci egyensúly Optimális portfólió Tőkepiaci egyenes Árazási modell Béta faktor Értékpapírpiaci egyenes és piaci kockázat A CAPM alkalmazásai A kockázatmentes egyenértékes

2006 HEFOP P / KÉT ALAPPROBLÉMA az optimális portfolió meghatározása a fair ár meghatározása

2006 HEFOP P / A PIACI EGYENSÚLY I. Feltételek: minden piaci szereplő a várható hozam és a szórás figyelembevételével optimalizál (mean-variance optimális) mindenki azonos átlagokkal és kovarianciákkal számol mindenki számára ugyanaz a kockázatmentes kamat: r f Kérdés: mi fog történni a piacon?

2006 HEFOP P / A PIACI EGYENSÚLY II. A one – fund tétel és a feltevések következménye: minden opt. portfólió: egyetlen kockázatos F és a kockázatmentes eszköz keveréke Ami változik: a portfóliók összetétele: kockázataikban különböznek kockázatkerülés: az F hányada kicsi kockázatkeresés: az F hányada nagy Kérdés: mi az F ?

2006 HEFOP P / A PIACI EGYENSÚLY III. Meggondolás: mindenki F -et veszi – adja → a kockázatos termékek aránya ugyanaz ez az arány megegyezik a piacon forgalmazott összes eszköz arányával ! A piaci portfolió (market portfolio): az összes forgalmazott eszköz együttese (a forgalmazott IBM, Microsoft stb. részvények teljessége) Következmény:

2006 HEFOP P / A PIACI EGYENSÚLY IV. F = piaci portfolió

2006 HEFOP P / Az i -dik eszköz w i súlya = az i -dik eszközhöz tartozó tőkehányad (capitalization weights)

2006 HEFOP P / AZ OPTIMÁLIS PORTFOLIÓ KIALAKULÁSA Meglepetés: Hogyan alakul ki a F az és  ismerete nélkül - vagyis a Markowitz - probléma megoldása nélkül vagy: hogyan találja meg a paic a w i súlyokat ? Önjavító (adaptiv) mechanizmus: az átlaghozam és  becslései alapján mean-variance opt pf. -k ha az order nem teljesithető: adjust price → új átlaghozam és  becslések → egyensúly: mean-variance opt. az egyensúlyi átlagh. és  -ra „Oldják meg mások a problémát!”

2006 HEFOP P / A TŐKEPIACI EGYENES I. Észrevétel: F = M az síkon. A hatékony portfoliók halmaza: a tőkepiaci egyenes (capital market line)

2006 HEFOP P / A TŐKEPIACI EGYENES II. Formális összefüggés: A meredekség: Ez a kockázat ára !

2006 HEFOP P / EGY PÉLDA (MR SMITH) I. a kockázatmentes kamat: 6% a piaci portfolió várható hozama: 12% a piaci portfolió várható szórása: 15% Kezdeti tőke: $ 1.000,00 Cél: $ 1 millió Kérdés: hány év alatt érhető el a portfolió várható hozamával ? (10/7 rule) Pontosabban: 60 év alatt érhető el ! Kérdés: Elérhető-e $ 1 millió 10 év alatt valamilyen hatékony portfolió hozamával ?

2006 HEFOP P / MR SMITH II. A cél átfogalmazása: átlagos duplázás évente (2 10 = 1024) → 100%-os átlagos hozam évente A tőkepiaci egyenes alapján a keresett  –ra: Innen:  = 10 vagyis  = 1.000% Nagyon kockázatos portfólió!

2006 HEFOP P / AZ ÁRAZÁSI MODELL I. A tőkepiaci egyenes: egy efficiens eszköz hozama vs. kockázata (szórása) Kérdés: tetszőleges eszköz hozama vs. kockázata ? Tőkepiaci árfolyamok modellje (capital asset pricing model, CAPM): Állítás: Ha az M piaci portfolió hatékony, akkor tetszőleges i eszköz várható hozama, eleget tesz az összefüggésnek, ahol

2006 HEFOP P / AZ ÁRAZÁSI MODELL II. A bizonyítás alapgondolata: Veszünk egy  portfoliót:  rész i eszköz 1 -  rész M piaci portfolió A várható hozam: A várható szórás:   Tekintsük a görbét.

2006 HEFOP P / AZ ÁRAZÁSI MODELL III. Megjegyzés: az i eszköz a tartomány belsejében van.

2006 HEFOP P / AZ ÁRAZÁSI MODELL IV. A görbe érintőjének meredeksége  = 0 -ban ( M mellett): Ezt egyenlővé téve a tőkepiaci egyenes meredekségével, ami és megoldva -re kapjuk a CAPM-t.

2006 HEFOP P / BÉTA    i : az i -dik eszköz bétája Ez egy eszköz az igazi kockázati karakterisztikája.

2006 HEFOP P / CAPM – DISZKUSSZIÓ Diszkusszió:  = 0, a piaccal nem korrelált eszköz → ekkor ! Nincs kockázati prémium ! Magyarázat: a kockázat 0 -ra diverzifikálható ! Diszkusszió:  < 0 → ! Értelmezés: az eszköz piaci kockázata kisebb, mint  M Alkalmazás: biztosításban „They do well when everything else does poorly.”

2006 HEFOP P / CAPM: PÉLDA a kockázatmentes hozam: r f = 8% a piaci várható hozama: = 12% a piaci várható hozam szórása:  M = 15% Legyen egy i eszközre:  iM = 0,045 Ekkor: Így a várható hozamra → 16%

2006 HEFOP P / RÉSZVÉNYEK BÉTÁJA I. A béták becslése: historikus adatok alapján pénzügyi szolgáltatók Tapasztalati tény: a béták viszonylagos stabilitása ! Agresszív vállalkozások:magas béta érték Konzervatív vállalkozások:alacsony béta érték (kisebb piacfüggés) A táblázat:  k és  k (volatilitások)

2006 HEFOP P / RÉSZVÉNYEK BÉTÁJA II.

2006 HEFOP P / EGY PORTFOLIÓ BÉTÁJA A relatív portfolió: Innen a hozam: Ezért: Következik, hogy Megjegyzés: az r i -k korreláltak is lehetnek !

2006 HEFOP P / ÉRTÉKPAPÍRPIACI EGYENES Értékpapírpiaci egyenes ( security market line) Két lineáris kapcsolat: vs. Cov(r,r M ) és vs. 

2006 HEFOP P / SZISZTEMATIKUS VAGY PIACI KOCKÁZAT Szisztematikus vagy piaci kockázat (systematic risk) Írjuk fel az r i hozamot az alakban Ekkor várható értéket véve ill. kovarianciát r M –mel, kapjuk: E  i = 0 Cov(  i, r M ) = 0 Így (javitás: gamma helyett  M irandó) Az előtag a szisztematikus vagy piaci kockázat. Nem diverzifikálható !

2006 HEFOP P / A CAPM BERUHÁZÁSI ALKALMAZÁSA A piaci portfolió szintetizálása: befektetési alapok (mutual funds) index alapok (pl. S & P 500, index funds) Egy kockázatmentes eszköz: pl. amerikai kincstárjegy (US Treasury bill) Egy CAPM feltétel: azonos információk A CAPM meghaladása: inkrementális javitás

2006 HEFOP P / CAPM, MINT ÁRAZÁSI FORMULA I. Hozamok és árak: egy eszköz ismeretlen vételi ára: P az eszköz későbbi, véletlen eladási ára: Q Kérdés: mi legyen a P ? A hozam: r = (Q-P)/P. Ezt a CAPM-be írva: P -re megoldjuk.

2006 HEFOP P / CAPM, MINT ÁRAZÁSI FORMULA II. A CAPM árazási formula : egy periódus után Q véletlen kifizetésű (payoff) eszköz jelenlegi árát a összefüggés adja meg. Értelmezés: P a várható hozam diszkontált értéke. A kockázattal kiigazított hozam: (risk adjusted interest rate)

2006 HEFOP P / AZ ÁRAZÁSI FORMULA LINEARITÁSA Két eszköz együttesét vesszük: Igaz-e, hogy: ?

2006 HEFOP P / KOCKÁZATMENTES EGYENÉRTÉKES I. Kockázatmentes egyenértékes ( certainty equivalence form of CAPM). Írjuk fel, hogy r = Q / P – 1 ! Így Innen A CAPM-árazó formulába beírva és P -vel átosztva:

2006 HEFOP P / KOCKÁZATMENTES EGYENÉRTÉKES II. Állítás: Egy Q véletlen kifizetésű eszköz jelenlegi P árára: A zárójelben: Q kockázatmentes egyenértékes diszkontálás: szokásos Észrevétel: a P érték lineáris Q -ban ! A lineáris árazás más értelmezése: arbitrázs megfontolás