Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I"— Előadás másolata:

1 Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I. Előadás: Bevezetés a hozam a kockázat, és a tőke alternatív költségének fogalmába

2 Tartalom I. A tőkepiac történeti adatsorai 2. A Portfólió
A kockáza mérése A Portfólió kockázatának csökkentése A Portfólió kockázatának számítása Béta mint a piaci kockázat mértéke 3. Feladatok

3 1. A tőkepiac történeti adatsorai
„A tőke költség függ a befektetés kockázatától.” Tudnunk kell definiálnunk a kockázatot, illetve, hogy milyen kapcsolatban áll a tőke költségével. Előtte azonban érdemes tisztázni a definíciókat. Kincstári váltó USA rövid lejáratú adósságlevelei. USA hosszú lejáratú államkötvények. Hosszú lejáratú vállalti kötvények portfóliója. S&P kompozit (300 vállalat) részvény indexe Kisvállalatok részvényeiből álló portfólió. Ezek a portfóliók különböző kockázati szinteket képviselnek és hozammal bírnak. Az első ábra azt mutatja, hogy mennyi pénzünk lenne, ha folyamatosan ebbe fektettük volna be a kezdeti egy dollárunkat. A másik ábrán már az inflációval korrigált reálhozamokat mutatja. De vajon miért kell ilyen hosszú időtávra visszatekinteni. Válasz: mert hosszabb távon tudunk csak (számtani) átlagos hozamokat megfelelően kiszámítani.

4 I. A tőkepiac történeti adatsorai

5 I. A tőkepiac történeti adatsorai
A piaci portfólió (S&M) hozama: (rm) esetében ekkora hozamról mond le a befektető, ha elfogadja az adott befektetést. Nem valószínű azonban, hogy időben stabil marad ezért a kockázatmentes kamatlábbal ( rf: váltó) korrigált kockázati díjjal (rm-rf) számolnak általában (lásd a táblázatot).

6 2. A Portfólió Egyedi eszköz: pl. kincstárjegy, vállalati kötvény, részvény hozama, kockázata Portfólió: többféle (egyedi) pénzügyi eszköz együttese. Célja: a kockázat csökkentése „ A portfólió egy kockázatos elemmel való bővítése általában kockázatcsökkentő tényező a portfólióra nézve.” „ A portfólió egészének kockázata általában kisebb, mint az azt alkotó értékpapírok elkülönítve mért kockázatainak összege.”

7

8

9 A kockázat mérése Várható hozam és kockázat számítás Variancia, avagy szórás, illetve a Kovariancia és korreláció fogalma és szerepe

10 Variancia és szórás A szóródás (kockázat) általános statisztikai mértékei a variancia, vagy szórásnégyzet és ennek négyzetgyöke a szórás. Ebben az esetben a hozam varianciája a várható piaci hozamtól való eltérés négyzetének várható értéke: rm: az aktuális piaci hozam. E(rm) a várható (átlagos) piaci hozam

11 Egy konkrét példa: fej vagy írás
A kockázat számítása Egy konkrét példa: fej vagy írás Ezek után már meg lehet elméletileg becsülni bármely kötvény, vagy részvényportfólió hozamingadozásainak (kockázatainak) a mértékét. De honnan vegyük a valószínűségeket? Az újságból? Mérésekre van szükségünk, amelyet már megfelelően súlyozva már átlagolhatunk.

12 A hozamingadozás mérése
1. A megfigyelt négy portfólió időszakra vonatkozó éves hozamaiból. 2. A S&P alakulása 1926-tól.

13 2. 2. A Portfólió kockázatának csökkentése
Csak nagyon kevés olyan részvény van, amelynél a hozamok ingadozása kisebb, mint a piac átlagos változékonysága. Ha a piaci portfoló csak egyedi részvényekből áll miért nem tükrözi a változékonyságot? Az ún diverzifikáció csökkenti a kockázatot. A diverzifikáció azért ilyen hatású mert a különböző részvények árfolyamai nem mozognak teljesen együtt.

14 2. 2. A Portfólió kockázatának csökkentése
A diverzifikációval csökkentett kockázatot egyedi kockázatnak nevezzük. Van azonban egy olyan kockázat amit diverzifikációval nem lehet csökkenteni. A piaci kockázat abból ered, hogy vannak az egész gazdaságra kiterjedő veszélyforrások, amelyek minden vállaltra egyaránt hatnak. Egy jól diverzifikált portfólió már csak piaci kockázatokat tartalmaz.

15 2. 2. A Portfólió kockázatának csökkentése

16 2. 2. A Portfólió kockázatának számítása

17 A portfólió hozama és kockázata
Kovariancia: A hozamok együttmozgásának mértéke A hozam várható értékektől való eltérések szorzatainak valószínűséggel súlyozott átlaga.

18 A kovariancia és a korreláció összefüggése
Szintén a hozamok együttmozgását méri Értéke: -1 és +1 között mozog -1: a hozamok teljesen ellentétesen mozognak +1: a hozamok teljesen együtt mozognak 0: a hozamok nem mozognak együtt, függetlenek a hozammozgások

19 A kovariancia és a korreláció összefüggése

20 A korreláció hatása a portfólió kockázatára

21 2. 3. Béta mint a piaci kockázat mértéke
Jól diverzifikált portfólió esetében csak a piaci kockázattal kell foglalkoznunk. Azt, hogy milyen érzékenyen reagál a piaci mozgásokra az ún. Béta (ß) fogja megmutatni. A σim az i-edik részvény és a piaci hozam közötti kovariancia, σ2m pedig a piaci hozam varianciája. Egy jól diverzifikált portfólió kockázata arányos a portfólió bétéjával. Ha több az értékpapír, tehát nagyobb a diverzifikáció, akkor az összes egyedi kockázat megszűnik és a béta értéke egy lesz. (Kérdés)

22 2. 3. Béta mint a piaci kockázat mértéke
Ha (ß) > 1 akkor a részvények hajlamosak felnagyítani a piaci kockázatokat. Ha 1 > (ß) > 0 azt jelenti, hogy az értékpapír ugyanabba az irányba mozog a piaccal, de a mozgás átlagosan kisebb. Ha az érték 1, akkor a portfólió az összes létező (piaci) értékpapír portfóliója.

23 2. 3. Béta mint a piaci kockázat mértéke

24 2. 3. Béta mint a piaci kockázat mértéke

25 2. 3. Béta mint a piaci kockázat mértéke

26 3. Feladatok I.

27 3. Feladatok II.

28 3. Feladatok III.

29 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I"

Hasonló előadás


Google Hirdetések