Versenyjog és fogyasztóvédelem

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

A klaszterek jogállása, jogi szabályozása Magyarországon
A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi tevékenysége dr. Grimm Krisztina október 21.
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Versenyjogi megfelelés
Reklámállítások megítélése Balogh Virág május 5.
Milyen jogsértésért mennyit kell fizetnünk? – kockázatmátrix az e- kereskedelem és az online marketing területén Dr. Ormós Zoltán Ormós.
4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
Szöveg Bankügyek a Gazdasági Versenyhivatal szemszögéből Martinovic Boris Gazdasági Versenyhivatal IIR konferencia május 16.
Dr. Markovich Réka főtitkár Magyar Reklámszövetség Változások szerkezetben és érdemben Az új reklámtörvényről 1.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Járműkereskedelem és a gazdasági versenyképesség erősödése
Hatósági és Jogi Főosztály UCP és Közérdekű Keresetek Osztálya
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
FOGYASZTÓVÉDELMI ALAPISMERETEK
A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a évi XLVII. törvény alapján dr. Nagy Andrea Magdolna ügyvéd május 30.
Fogalma, összefüggések
Wittich Tamás főigazgató Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság október 21. „Fogyasztóvédelem – tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat” A fogyasztóvédelmi.
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
CLV Partners Ügyvédi Iroda
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Magyar Energia Hivatal fogyasztóvédelemben betöltött szerepe Dr. Kispál Edit április.
Az UCP irányelv rendelkezéseinek hatása a GVH gyakorlatára (Fttv) október 21. dr. Nagy Márta.
CHSH Dezső Dr. Dezső A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai és a közbeszerzési törvény.
1. J OHNSON & J OHNSON E GÉSZSÉGÜGYI ÉS B ABAÁPOLÁSI T ERMÉKEKET G YÁRTÓ ÉS F ORGALMAZÓ K FT. Székhely: 2045 Törökbálint, Tó park. Telephelyek száma:
Csomagolástechnológia 1.
„A fogyasztóvédelem iránti igény megjelenése összekapcsolódik annak felismerésével, hogy a gazdaságban nem érvényesülhet tökéletes verseny, így nem jöhet.
A fogyasztók tájékoztatása
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
A fogyasztók tájékoztatása
Felelősség, termékfelelősség
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés Szabályozás 85/577/EGK tanácsi irányelv 370/2004. (XII.26.) Kormány.
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok
Webshopok nemzetközi ügyleteinek adótervezése Mihály Péter
1 A NEMZETI MINŐSÉGÜGYI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER Dr. Veress Gábor egyetemi tanár 2003.
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Fogyasztói igényérvényesítés – közérdekű keresetek
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
Fogyasztóvédelmi Felügyelősége Tipikus fogyasztói panaszok a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében április 3.
Készített: Schneider Gábor GM/N/ Április 1.
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Mezőtúr, november.
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Kunszentmárton, december.
8. Az eladásösztönzés.
Szöveg Versenyfelügyeleti eljárások – Fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok az üzleten kívül kötött szerződések, illetve a távollévők.
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
A klaszterek jogi szabályozottsága
A „VÉD” jegy mint a szellemi tulajdonvédelem fontos eszköze Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Nemzeti Védjegy Osztály Szép Erika.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A DIGITÁLIS MARKETING JOGI VONATKOZÁSAI
Szellemi alkotások és a versenyjog évi LVII. Új törvény (Versenytörvény), amely január 1-jén lépett hatályba évi LVII. Új törvény (Versenytörvény),
Csomagolás. Azoknak a műveleteknek az összessége, amelyeknek alapvető célja: a termék védelme, ill. szállításra, tárolásra alkalmassá tétele, egységbe.
A versenytörvény módosítása
Versenypolitika az Európai Unióban. Az összeurópai versenypolitika alapvető céljai: A szabad piaci verseny korlátozásának megakadályozása A szabad piaci.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Üzleti Jog I. Versenyjog I. Dr. Pázmándi Kinga Tanszékvezető e.doc. Üzleti Jog Tanszék.
Kereskedelmi gyakorlatok megítélése a hatóságok joggyakorlatában dr. Dobó-Kocsis Veronika Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztály 2016.
Versenyjog A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996: LVII. törvény [Tpvt.] I. Rendszere A. Verseny a gazdaságban.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
1 FOGYASZTÓVÉDELMI FÓRUM Tatabánya, március 25.
AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM JOGA
A PSZÁF tapasztalatai a UCP irányelvvel kapcsolatban
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
A gazdasági verseny igazgatása
A Versenyjogi szabályozás rendszere Dr. Pázmándi Kinga
a közbeszerzésekről szóló hatályos törvényben
A vásárlási döntés folyamata
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
Előadás másolata:

Versenyjog és fogyasztóvédelem © dr. Nagy Erzsébet – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter

A versenyjog és a fogyasztóvédelem kapcsolata 1996: LVII. törvény (Tpvt.) III. fejezet: a fogyasztók tisztességtelen befolyásolásának tilalma. Elsődlegesen a verseny védelmére szolgál, csak másodlagosan a fogyasztók védelmére. Hangsúly: tisztességes versenyhez fűződő fogyasztói érdekek. (Nem az egyéni fogyasztói panaszok orvoslása.) A fogyasztók összességét védi, ezért tág a fogyasztó-fogalom.

Fogyasztó-fogalom a Tpvt.-ben a megrendelő, a vevő és a felhasználó. (Tpvt. 8.§ (1) bek. 2. mondat)

A fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása Tpvt. III. fejezetében 2 tényállás: Fogyasztók választási szabadságának indokolatlan korlátozása Fogyasztók megtévesztésének a tilalma

A fogyasztók megtévesztése I. Generálklauzula: Tilos a gazdasági versenyben a fogyasztókat megtéveszteni. Tpvt. 8.§ (1) bek. Tipikus formák: Áruval kapcsolatos aktív megtévesztések Hamis látszat keltése Lényeges körülmények elhallgatása Megtévesztő kiegészítő tájékoztatás

Fogyasztók megtévesztése II. Az áruval kapcsolatos aktív megtévesztések az áru ára, lényeges tulajdonsága összetétele, használata, az egészségre és a környezetre gyakorolt hatása, kezelése, az áru eredete, származási helye, beszerzési forrása vagy módja tekintetében Az árut az áru lényeges tulajdonságairól valótlan tényt vagy valós tényt megtévesztésre alkalmas módon állítanak árujelzővel látják el megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak bármilyen más, megtévesztésre alkalmas Pl. hamis védjegy/márka, összetéveszthető felirat, mint Nike/Hike

Fogyasztók megtévesztése III. Lényeges körülmények elhallgatása Elhallgatják azt, hogy az áru nem felel meg a jogszabályi előírásoknak vagy az áruval szemben támasztott szokásos követelményeknek, annak felhasználása a szokásostól lényegesen eltérő feltételek megvalósítását igényli Pl. az eladó nem hívja fel a vásárló figyelmét, hogy a termék nem felel meg a magyar szabványnak

Fogyasztók megtévesztése IV. Megtévesztő kiegészítő tájékoztatás Az áru értékesítésével Áru forgalmazásával Fogyasztó döntését befolyásoló összefüggő Pl. Forgalmazási módról körülményekről Fizetési feltételekről Kapcsolódó ajándékokról Engedményekről Nyerési esélyekről megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak Pl. fuvardíj felszámolása, ha ingyenes házhozszállítást ígértek Pl. ÁFA-mentes értékesítés ill. adóvisszaigénylés az ajánlatban, amelyre valójában nem tud szerződést kötni

A fogyasztók megtévesztése V. Hamis látszat keltése Különösen előnyös vásárlás hamis látszatát keltik. Pl. 50%-os árengedménnyel reklámoznak, de eredeti áron értékesítenek

A fogyasztó választási szabadságát korlátozó üzleti magtartások Tilos a fogyasztó választási szabadságát indokolatlanul korlátozó üzleti módszerek alkalmazása. Különösen, ha olyan körülményeket teremtenek, amelyek jelentősen megnehezítik az áru illetve az ajánlat más áruval vagy más ajánlattal valós megítélését tárgyszerű összehasonlítását Pl. házaló kereskedés, ügynökök Egyéni sérelemre a polgári jog szabályait alkalmazzuk! A GVH a verseny sérelme miatt jár el, az egyéni sérelmeket nem orvosolja!

Versenyjogi jogorvoslatok I. Általános jogorvoslatok Tpvt. 77-78.§ Eljár: Gazdasági Versenyhivatal. A GVH: megállapíthatja a magatartás törvénybe ütközését, elrendelheti a törvénybe ütköző állapot megszüntetését, megtilthatja a törvény rendelkezéseibe ütköző magatartás további folytatását, elrendelheti a megtévesztésre alkalmas tájékoztatással kapcsolatban helyreigazító nyilatkozat közzétételét, bírságot szabhat ki. Kiszabható: a többi érdemi döntés mellett, halmozottan is. Összege az eset összes körülményének a függvénye (pl. a jogsértő piaci részesedése)