A földnyilvántartások története Szilágyi J. Ede

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hieroglifák.
Advertisements

Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
A szökőnap.
Az 1. világháború.
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
AZ ÖNELLÁTÁSTÓL AZ ÁRUTERMELÉSIG
A befektetési bank helye a bankrendszerben
Az újjáépítés kora a Magyar Királyságban
Róma az örök város.
Adózási alapismeretek 5.2 konzultáció Helyi adók
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
e-jövedék konferencia
A nemzetközi kapcsolatok történeti gyökerei I.
A POLITIKAI-GAZDASÁGI VÁLSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ KÉSZITETTE: GILIGOR ANITA.
HAZÁNK MÁRIA TERÉZIA URALKODÁSÁNAK IDEJÉN
VÁLTOZÁSOK EURÓPA TÉRKÉPÉN ÚJ NEMZETÁLLAMOK: OLASZORSZÁG, NÉMETORSZÁG
HAZÁNK A HABSBURG BIRODALOMBAN A SZATMÁRI BÉKE UTÁN
A számírás története.
Modern magyar polgári eljárásjog vázlata
Aranykoronás földértékelési rendszer Szilágyi János Ede
A szőlő és borgazdálkodás területi és használati szabályai
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS TÖRTÉNETE
Világ legrégebbi még lakott városa
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodási Napló (2.modul) Várszegi Gábor Dr. Lucskai Attila Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Kalkuláció.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Polgári jog 2. Tulajdonjog.
A csillagászat keletkezése
számú főút Jászberény elkerülő szakasz II. ütem
Szabályozási reform – az intézményrendszer és a járadékszabályozás továbbfejlesztése Szikszainé dr. Bérces Anna PM, főosztályvezető Pénztárkonferencia.
J. Ignaz von Felbiger: Normaiskola
Természet- és környezetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
Urbárium Keller Martin
Európa városi történelme
A népesség számának változása Európában
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak Dr Darák Péter Budapest, április 11.
Választójog és választási bíráskodás. Reformjavaslatok a XVIII. században  Cél: a képviseleti rendszer alapjainak kiszélesítése  Hajnóczy József Alkotmánytervezete.
Felvidék.
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
A világnépesség növekedése
Gazdaság és társadalom változása a korai középkorban
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Többcélú kataszterek Építetett, természeti környezet, magánjog, közjog … Dr. Szabó György, Wirth Ervin egyetemi docens, PhD hallgató BME Fotogrammetria.
Földhasználati nyilvántartás
Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich
Családtámogató ellátások
Az újjáépítés kora Magyarországon
1 Ingatlan-nyilvántartási jog I szeptember 19.
Üzleti Jog I. Társasági jog 1. Bevezetés – Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok Pázmándi Kinga.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
A felvilágosult abszolutizmus
Róma a világ ura i. e. 27-ben Octavianus Augustust Róma első polgárává választották. Megalakult a császárság, élén a császárral, aki teljhatalmú.
A kezdetektől…. …”napjainkig” ( )
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Bevezetés a művelődés- és zenetörténetbe
Az újjáépítés kora a Magyar Királyságban
Cseh- és Lengyelország
Franciaország 1714-től a forradalomig
Demográfiai változások a XVIII. századi Magyarországon
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Nemzetközi magánjog II.
Lengyelország története
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Előadás másolata:

A földnyilvántartások története Szilágyi J. Ede A földkataszter (állami földnyilvántartás) és a telekkönyv története

Vázlat a földnyilvántartások típusai (céljuk szerint) közjogi földnyilvántartás magánjogi földnyilvántartások a közjogi és magánjogi földnyilvántartás egyesítése: ingatlan-nyilvántartás

A földnyilvántartások típusai céljuk alapján közjogi nyilvántartások céljuk: adóztatási, választójogi példa: földadókataszter (1963-tól állami földnyilvántartás) magánjogi nyilvántartások céljuk: forgalmi biztonság példa: telekkönyv

A közjogi földnyilvántartás A földre vonatkozó közjogi földnyilvántartások problematikája az adóztatás témakörével kapcsolódik össze. A földnyilvántartások történeti fejlődését elemezve két releváns szakaszt lehet megkülönböztetni ókor a modern (XVIII. század-tól)

Az ókor közjogi földnyilvántartásairól az i. e. III. század Indiájában a földművesek munkájának eredményét külön könyvelő (agoronomos) tartotta nyilván Rómában az ager publicus felméréséről már i. e. 162. Készültek tervek később a Római Birodalom egész területének geometriai felmérését Augustus császár rendelte el, amely munka feltehetően egészen Traianus császár idejéig elhúzódott

A modern értelemben vett közjogi földregisztráció A XVIII. században tűzték napirendre a közteherviselést, a nemesi adóztatás kérdését Az adóztatás szempontjából alapvető fontosságú a földértékelés a korabeli földértékelés módszerek: 1. Értékkataszter: alapja a földbirtok, a hozzátartozó felszerelés és az állatállomány értéke 2. Hozadékkataszter: alapja az egységnyi területen megtermelt érték és az abból levont ráfordítási költség

A modern értelemben vett közjogi földregisztráció 1785: Az általános földadó bevezetését kísérelte meg II. József a hozadéki kataszter bevezetésével (sikertelenül) 1850: A hozadéki kataszter bevezetésére a szabadságharc leverése után végül császári pátens formájában került sor a regiszter felfektetéséhez ismerni kellett a földadó tárgyát (azaz a földet), az alanyát (a földet ténylegesen birtokló személy), a földadó alapját (tiszta jövedelem) a kataszter ekkor még csak becsléssel készült, ezért nevezték ideiglenes kataszternek fontos: a nemsokkal ezután készülő magánjogi nyilvántartásnak is ez a közjogi nyilvántartás képezte az alapját

A modern értelemben vett közjogi földregisztráció 1875: Az állandó földadókataszter, amely immár nem becsléssel hanem részletes felméréssel készült érdekes volt a tulajdonos személyének megállapítása az e törvény alapján kialakított aranykoronás földértékelési rendszer mind a mai napig használatban van 1963: A földadókatasztert felváltja az állami földnyilvántartás a régi földadókataszter adóztatási célokat szolgált, a mezőgazdaság szocialista átszervezésével (nagyüzemi gazdálkodás) azonban ez a cél értelmét vesztette, helyette a tervgazdálkodás kiszolgálása lett az új cél jellemzője: (1) perszonálfólium, (2) közhitelesség elve!

A magánjogi földnyilvántartás célja: a forgalom biztonsága korszakok: ókori Róma középkor: (1) egyetemes (2) magyar a magyar telekkönyv

Az ókori Róma általánosságban elterjedt nézett szerint, bár közjogi nyilvántartás volt, magánjogi nyilvántartás nem létezett Rómában tehát a tulajdonjog megszerzésének nem volt feltétele semmiféle nyilvántartásba vétel; az itáliai telek átruházásának módjai: a mancipatio ill. az in iure cessio volt a magánjogi nyilvántartások előzményeit lehet ugyanakkor felfedezni két római provinciában: Hellas, Egyiptom

Középkor - egyetemes a modern telekkönyv intézményének megalapozása a germánok érdeme előzményei már a XII-XIII. században megjelentek a német városokban ismertek ua. olyan vélemények is, amelyek szerint a szláv jog meghatározóbb a telekkönyv fejlődése szerint a középkort követően térségünkben két modell jön létre: német-osztrák rendszer: jellemzője a konstitutív hatályú bejegyzés (pl. Magyarország, Lengyelország) francia rendszer: kizárólag deklaratív hatályú bejegyzések (pl. Románia regáti területei)

Középkor - magyar 1439: Pozsony városában az ingatlanok átruházását már nyilvántartásban vezették: (1) felismerhetőek benne a közhitelesség és a nyilvánosság elvei (2) nem érvényesült a teljesség elve. 1723: A betáblázásról rendelkezett dekrétumában III. Károly: a városokban, megyékben vezetett nyilvántartás jelzálogkönyvnek tekinthető, és találkozhatunk itt a rangsor elvével. 1840: A betáblázással foglalkozott az 1840: XXI. tc. is. 1844: A telekkönyv egész országban történő bevezetésének gondolata az 1843/44. évi pozsonyi országgyűlésen már irományi (52.sz.) formát öltött.

A magyar telekkönyv 1853: helyszínelési rendeletek kiadása, amelyekben elrendelték az ingatlanok felmérését. 1855: osztrák igazságügyminiszteri rendelet (telekkönyvi rendtartás); formája: (1) eleinte jegyzőkönyv (2) később betét II. vh előtt:három féle telekkönyv volt a : 1. általános v. rendes telekkönyv 2. bányatelekkönyv 3. központi: - a vasúti és csatornavállalatoké - a jelzálogadósággal terhelt iparvállalatoké 1960: (1) perszonálfólium (2) csorbák közhitelesség elvén

Az ingatlan-nyilvántartás születése Az állami földkönyv és telekkönyv egybevonásának indoka: 1. a két nyilvántartás párhuzamossága, ami a közhitelesség sérelmével járt (a valósághoz képest különösen a telekkönyv maradt el) átfedés volt: (1) a nyilvántartás tárgyánál (2) alanyánál 2. politikai indíték: befejeződött a mezőgazdaság szocialista átszervezése, és ezek után a bíróságok által vezetett telekkönyv, mint a kapitalizmus egy meghaladott intézménye, „fölöslegessé vált”

Az ingatlan-nyilvántartás születése megszületett az 1972:31.tvr.az ingatlan-nyilvántartásról jellemzője: 1. megszünteti a párhuzamosságot 2. ellátja mind közjogi, mind a magánjogi földnyilvántartás feladatait 3. a földhivatalok vezetik a bevezetésére szánt 8 éves átmeneti időszakban 3 nyilvántartás is működött Magyarországon!

Következő előadás Aranykoronás földértékelési rendszer