A fogyasztóvédelemi jog kialakulása, gazdasági és jogi alapjai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Advertisements

Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.
A piac Szakiskola.
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
DR. SARKADY ILDIKÓ MÉDIAPIACI TENDENCIÁK Jogi kihívások „Célkeresztben a fogyasztó” NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA Budapest Mariott Hotel március 30.
FOGYASZTÓVÉDELMI ALAPISMERETEK
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
EU alapismeretek E-Learning.
Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
Egészségpolitika.
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
„A fogyasztóvédelem iránti igény megjelenése összekapcsolódik annak felismerésével, hogy a gazdaságban nem érvényesülhet tökéletes verseny, így nem jöhet.
A fogyasztók tájékoztatása
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
Versenyjog és fogyasztóvédelem
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Reklám etika.
Fogyasztóvédelem.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
NAV ÁNTSZ OMMF Fogyasztóvédelem Jogszabályfigyelés
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
Mi a liberalizmus? "manchesteri" változat Alaptípus ("classic") "adóztató és költekező" (tax and spend) Liberalizmust inkább termékcsalád, semmint konkrét.
Fogyasztóvédelem az Európai Unióban
Fogyasztói igényérvényesítés – közérdekű keresetek
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
A VÁLLALKOZÁSOK SZEREPE A FOGYASZTÓVÉDELEMBEN Dr. Kohuth Viktor
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Hatósági és civil fogyasztóvédelmi feladatok, merre tovább fogyasztóvédelem? Dr. Baranovszky György Gödöllő, április 22.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Az Európai Unió közös agrárpolitikája (CAP)
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
A fogyatékkal élők integrációjának kérdése Románia EU csatlakozása után.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Kereskedelmi gyakorlatok megítélése a hatóságok joggyakorlatában dr. Dobó-Kocsis Veronika Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztály 2016.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
A fogyasztóvédelmi felügyelőségek feladat-és hatásköreit megállapító legfontosabb jogszabályok -Fogyasztóvédelemről szóló törvény -Nemzeti Fogyasztóvédelmi.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Fogyasztóvédelem.
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

A fogyasztóvédelemi jog kialakulása, gazdasági és jogi alapjai

A fogyasztóvédelmi jog alapjai A fogyasztóvédelmi jog célja „A fogyasztóvédelmi jog célja egy egyensúlyi helyzet megteremtése a piaci viszonyok két szereplője, a fogyasztó és a termelő/kereskedő között.” Két irányzat Protekcionista elmélet „Bourgoignie-féle” irányzat A fogyasztói jog céljának a fogyasztói érdekek védelmének jogi segítségét tekinti A „védelem” helyett a „támogatás” az elsődleges A fogyasztók áldozatai a szabad piac visszaéléseinek A fogyasztóvédelmi jog célja a fogyasztók védelem protektív jogi szabályozással Oktatás Tájékoztatáshoz való jog Jogi védelemhez való jog Jogorvoslathoz, igényérvényesítéshez való jog

A fogyasztóvédelmi jog alapjai A fogyasztóvédelmi jog elhelyezkedése Polgári jog Kereskedelmi jog F o g y a s z t ó v é d e l e m Közigazgatási jog Polgári eljárásjog Büntető jog

A fogyasztóvédelmi jog fejlődéstörténete Nemzetközi kitekintés A fogyasztóvédelem joga a XX. század terméke Történelmi emlékek: Ókorban: - Leviták könyve - Hammurapi törvényei - Római jog Középkorban: - Egyház által felügyelt piacok - Királyi ediktumok - Céhek és ipartestületi szabályok XVIII-XIX. század: - „jogi passzivitás” - „lasser faire” elv

A fogyasztóvédelmi jog fejlődéstörténete Nemzetközi kitekintés A fogyasztóvédelem fejlődési irányai Amerikai modell Európai modell

A fogyasztóvédelmi jog fejlődéstörténete Amerikai modell Az amerikai fogyasztóvédelem az önszerveződések közreműködésére épül 1872-be postai csalások elleni törvény 1900-ban első élelmiszertörvény 1914 Federal Trade Commission Act (FTCA) a tisztességtelen kereskedelmi módszerek tilalmáról Federal Trade Commission (FTC): - független állami szerv - verseny tisztaságának ellenőrzés, majd fogyasztóvédelem 1960 –as évek „Thalidomide gyógyszerügy” 1962 Alapvető fogyasztói jogok deklarálása, amelyek biztosítják a jogot: - az információra - a biztonságra - a válsztásra - és a meghallgatásra

A fogyasztóvédelmi jog fejlődéstörténete Európai modell I. A fogyasztói politikában is bekövetkezik az integráció 1957-ben az Európai Gazdasági Közösség alapvető céljai között még nem szerepelt a fogyasztóvédelem 1970-es években merült fel az igény 1972 – párizsi csúcstalálkozó: életminőség és életszínvonal emelés Az EGK első fogyasztóvédelmi programja 1975-80 Deklarálja a fogyasztók 5 alapjogát: - Jog az egészség és biztonság védelmére - Jog a fogyasztók gazdasági érdekeinek védelmére - Jog a kárigények érvényesítésére - Információhoz és oktatáshoz való jog - Jog a képviseletre (meghallgattatás joga)

A fogyasztóvédelmi jog fejlődéstörténete Európai modell II. Második fogyasztóvédelmi program 1981-85 - A fogyasztóvédelmi politika megerősítése és fellendítése - Megtévesztő reklámokról és a termékfelelősségről szóló rendeletek A Európai Közösség Harmadik fogyasztóvédelmi programja 1985-89 „Új impulzusok a fogyasztóvédelmi politikában” - Közösség piacán a termékek egészségügyi és biztonsági követelményeinek biztosítása - Fogyasztók életszínvonalának emelése - Fogyasztói érdekek érvényesítése Első három éves program 1990-1992 - Jogi hatékonyság növelése Második három éves program 1993-95 - A Maastrichti Szerződés jelentős változásokat hozott - Önálló Főigazgatóság a Bizottságon belül

A fogyasztóvédelmi jog fejlődéstörténete Európai modell III. Fogyasztóvédelmi program 1996-1998 - A fogyasztási cikkekre vonatkozó szavatossági és jótállási rendelkezések közelítése - Irányelv a távollévők közötti kereskedelemről (97/7/EK) Az Amsterdami Szerződés fogyasztóvédelmi rendelkezései - Alapvető célja továbbra is a fogyasztóvédelem magas szintjének biztosítása - „A közösség egyéb politikáinak a meghatározása és véghezvitele során tekintetbe veszi a fogyasztóvédelem követelményeit” - „Minimumharmonizáció elve” Fogyasztóvédelmi program 1999-2001 - A fogyasztói érdekérvényesítés erősítése - Az egészségvédelem és a biztonság magas szintjének biztosítása - A fogyasztók gazdasági érdekeinek fokozott védelme Fogyasztóvédelmi politikai stratégia 2002-2006 - Egységesen magas színvonalú fogyasztóvédelem kialakítása és biztosítása - A fogyasztóvédelmi szabályok hatékony végrehajtása - A fogyasztóvédelmi szervek bevonása az EU politikájának kialakításába

A fogyasztóvédelmi jog fejlődéstörténete A magyar fogyasztóvédelmi jog fejlődése I. A fogyasztóvédelem helyzete a rendszerváltás előtt - 1990-ig „nyugati értelemben” nem volt - gazdasági akadálya a hiánygazdaság - fogyasztás pejoratív felfogása - felek kapcsolatrendszere aszimmetrikus és egyenlőtlen - 1997-es Ptk. módosítás: ASZF közérdekű bírósági megtámadása - 1984-es Versenytörvény Fogyasztóvédelem a rendszerváltást követő időszakban - 1991-ben létrehozták a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget - kötelező jótállásról és termékfelelősségről szóló törvények - 1996-os Versenytörvény - 1997-ben: gazdasági reklámokról szóló törvény - 1999-ben: Timeshare –ről és a távollévők által kötött szerződésekről szóló kormányrendeletek

A fogyasztóvédelmi jog fejlődéstörténete A magyar fogyasztóvédelmi jog fejlődése II. A magyar integrációs törekvések és a jogharmonizáció - Az integrációs törekvések hatása egyértelműen kimutatható a fogyasztóvédelmi szabályok korszerűsítése terén - Európai Megállapodás -1995-ös jogharmonizációs program - Fehér Könyv fogyasztók számára biztosítani kell az un. Alapjogokat fogyasztóvédelemért felelős, megfelelő intézményi, szervezeti struktúra kialakítása tanácsadó, konzultatív testületek felállítása tájékoztató, nevelő programok hatékony jogérvényesítési rendszer biztosítása Fogyasztói társadalmi szervezetek fejlődésének támogatása - AGENDA 2000 - 1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről

A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai „A fogyasztóvédelem iránti igény megjelenése összekapcsolódik annak felismerésével, hogy a gazdaságban nem érvényesülhet tökéletes verseny, így nem jöhet létre a vevő és az eladó közötti tökéletes egyenlőség” Elméleti modellek Klasszikus közgazdaságtan és fogyasztóvédelem Neoklasszikus közgazdaságtan és fogyasztóvédelem Állami beavatkozás keynesiánus gazdaságelmélete A jóléti állam közgazdaságtana

A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai Klasszikus közgazdaságtan és fogyasztóvédelem Adam Smith-i laissez faire gazdasági filozófia jellemzi „Láthatatlan kéz” elmélete: Az állam zavartalan gazdasági környezetet teremt és nem állít akadályokat a gazdasági növekedés elé Elveti a fogyasztók oldalán az állami beavatkozás lehetőségét Az autonóm fogyasztó képes racionálisan választani a termékek és áruk közül A termelők közötti szabad verseny megakadályozza a fogyasztói döntés befolyásolását

A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai Állami beavatkozás keynesiánus gazdaságelmélete A XIX. század végére a mono- és oligopóliumok elegendő hatalommal rendelkeznek, hogy a szabad versenyt, a fogyasztók szabad döntését korlátozzák vagy kizárják A fogyasztók kívánságát igyekszenek a termeléshez igazítani marketingmódszerekkel. A magasabb szintű termelés magasabb szintű szükséglet-kielégítést kényszerít ki Gazdasági egyensúly felbomolhat Állami beavatkozás szükségessé válik

A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai A jóléti állam közgazdaságtana A két világháború közötti állami beavatkozás nyomán fejlődött ki A jóléti állam az alapvető szociális jogokat az állami újraelosztás útján minden polgár számára biztosítani kívánja Gunnar Myrdal a szabályozott kapitalizmus svéd modelljének megalkotója Harold Wilensky jóléti állam felfogása Bevridge-jelentés Szövetségi foglalkoztatási törvény

A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai Neoklasszikus közgazdaságtan és fogyasztóvédelem Milton Friedman és a Chicago-i iskola Az állami beavatkozás megfosztja az egyént a szabadságától Jóléti állam többet oszt el, mint bevételei megengedik Ez Költségvetési hiányt és inflációt okoz Ezért a gazdasági növekedés lelassul Thurow elmélete Fogyasztók „tudatlanok” Nem képesek az információk értékelésére Garry S. Baker A termelő és a fogyasztó közötti kapcsolatot úgy írja le, mint az Adott számú cselekvési lehetőségek közötti folyamatos, racionális választást Thomas Balogh A fogyasztó nem tudja követni a naprakész piaci információkat A keresletet gyakran a termelő hozza létre vagy manipulálja azt

A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai A fogyasztóvédelem társadalmi ismérvei és a közgazdaságtan I. A piac megelőzi a termelést Minőségi termelés A fejlett társadalmakban a megrendelések irányítják a termelést A tartós fogyasztási cikkek tömeges birtoklása Tömegtermékek előállítása olcsóbb A reklám egyik célja az igények egyöntetűségének biztosítása A fogyasztóvédelem segítse elő a racionális választást Állami beavatkozás jelenléte Mindenhol jelen van Intenzitását a politikai struktúra határozza meg

A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai A fogyasztóvédelem társadalmi ismérvei és a közgazdaságtan II. A szellemi tőke és a minőségi munkaerő felértékelődése Megnő a dolgozókkal szembeni „tudásigény” Nő a társadalmi mobilitás Korábbi osztályszerkezet bonyolultabbá és elmosódottabbá vált Gazdasági globalizáció „Free Trade Agreement” A fogyasztóvédelem komplex interdiszciplináris jelenség, amely a modern közgazdaságtan, szociológia és a jog határmezsgyéjén helyezkedik el

Köszönöm a figyelmet... © Prof. Dr. Miskolczi Bodnár Péter – dr. Szuchy Róbert - 2005