Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

A globális világgazdaság regionális átrendeződése
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
„LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK” Lakitelek Népfőiskola január 25.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Integrációtörténet 2. témakör.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
A gazdasági fejlettség mutatói
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
GAZDASÁG ÉS KÖRNYEZET KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN – II. ELŐADÁS Előadó:
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Az EU többéves pénzügyi kerete
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
Kék gazdaság – Blue Economy 10 év – 100 innováció – 100 millió új munkahely Dr. Ulbert József.
Kék gazdaság – Blue Economy 10 év – 100 innováció – 100 millió új munkahely Dr. Ulbert József.
A vidéki tér sikertényezői
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Előzmények Rugalmas gyártó rendszerek kb. 20 éve fejlődnek –elosztott, intelligens, és holonikus vagy fraktál Önállló gyártó egységek kialakítása és integrálása.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Fejlesztéspolitika és fenntartható fejlődés A programozási időszak tanulságai Gyulai Iván.
Környezetjogi alapelvek
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A fenntarthatósági átmenet természeti erőforrás feltételei Bartus Gábor titkár, NFFT Budapest, június 4.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
Civil Európa – civilek Európában
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
DEDICATED TO MAKING A DIFFERENCE A válság létrejöttének okai NFFT konferencia május 14. Kriza Máté igazgató.
Közigazgatási technológia E-kormányzat. E-kormányzat jelentősége Kormányzási reform Közigazgatási modernizáció Közszféra fejlődése.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
Globalizáció és környezeti problémák
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből Rozner Gábor.
Globális környezeti problémák
Tájékoztató AK011 Dr. Szigeti Cecília.
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Aktuális gazdasági irányvonalak Szlovákiában
Előadás másolata:

Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet

A fenntartható fejlődés piaci/neoliberális modellje „Gyenge fenntarthatóság” : a környezeti tőke csökkenését helyettesítheti a gazdasági tőke vagy társadalmi tőke (tudás) növekedése. ↔ H. Daly: A környezeti javak korlátozott helyettesíthetősége. Ökoszisztéma szolgáltatások A neoliberális gazdaságpolitikák gazdasági növekedést eredményeznek, a növekedés teremt forrásokat a környezetvédelemre. ↔ H. Daly: A környezeti problémák oka a gazdaság túl nagy mérete a környezeti rendszerhez képest.

A GDP növekedése egy ponton túl csökkenő környezetszennyezéssel jár. „Környezeti Kuznets- görbe” (Grossman és Krueger, 1995) ↔ Nem automatikus a hatás: politikai, intézményi, társadalmi feltételei vannak. ↔ Nem minden szennyezőre igaz, pl. kommunális hulladék, széndioxid A szegénység környezetfeléléshez vezet. (Közös Jövőnk, World Development Report, 1992) ↔ Duraiappah: nem igaz. Közvetítő változók szerepe. ↔ Ökológiai lábnyom: a gazdag országok használják igazán a környezetet

A gazdasági növekedés javuló környezeti hatékonyságot eredményez. ↔ Nem feltétlenül igaz. ↔ A hatékonyságnövekedésből fakadó hasznokat a fogyasztás abszolút szintjének növekedése ellensúlyozza. Daly: frugality first. A környezetvédelem kulcsa az innováció („ökológiai modernizáció”). ↔ Minden innováció hasznos? ↔ A tudástermelés monopóliumai: az ipari szabadalmak 80%-a a multinacionális vállalatokhoz kötődnek ↔ A. Lovins: A mai ismereteink alapján is a negyedére lehetne csökkenteni a fogyasztás környezeti hatását. Más korlátok (gazd., kultúra).

A környezetvédelem versenyképességi kérdés: a fogyasztói elvárások és a vállalati innováció javuló környezeti teljesítményhez vezet. (M. Porter) ↔ Porter: egyértelmű és folyamatosan szigorodó környezetpolitikát feltételez. ↔ A gazdasági globalizáció új ökológiai és társadalmi teret nyit a vállalatoknak. Szabályok alól való kibújás, más fogyasztói, befektetői csoportok.

A szabadkereskedelem globális méretekben mozdítja elő az erőforrások hatékony felhasználását. (WTO) ↔ A gazdaság túlmérete ↔ A szállítás környezeti hatásai ↔ A kereskedelem egyéb hatásai. A globális piac létrejötte a fejlett országok magasabb szintű környezeti és társadalmi normáinak intézményesülését eredményezi a szegényebb országokban is. (D. Vogel: Trading Up) ↔ Történeti összehasonlításban igaz. Ha a kitelepülő ipar környezeti teljesítményét nézzük, már nem igaz.

A piac a környezeti javak tekintetében is segítheti a hatékony gazdálkodást. Pl. emissziókereskedelem, vagy a szellemi tulajdonjogok a biodiverzitás védelmében. ↔ Az emissziókereskedelem számos gyakorlati és elvi problémát vet fel. Lokálisan használható, de a klímaváltozás problémáját nem fogja megoldani. ↔ A biodiverzitás védelméhez a szellemi tulajdonjogi rendszer elhanyagolható mértékben járul hozzá.

A fenntarthatóság alternatív gazdaságmodellje Értékelés A pénzügyi tőke mellett a természeti, társadalmi, fizikai és humán tőkére is figyel. Többszempontú értékelés. A gazdaság szerveződése A gazdaság lokális szerveződése. „Self- sufficiency”. A nki kereskedelem és tőkeáramlás korlátozása, szabályozása. A piac helyett/mellett más gazdasági koordinációs mechanizmusok: reciprocitás, önellátás, közjavak közösségi szolgáltatása.

Technológia A környezeti hatékonyság növelése nem elég, az energia- és anyagáramlást csökkenteni kell (legalábbis a gazdag országokban). A hatékony technológiáknak a szegény országokba eszközlendő beruházások esetében van kiemelt jelentősége. Kisléptékű, decentralizált technológiák. Hagyományos tudás újraértékelése. A természetes anyagok, eljárások előtérbe helyezése: „biomimikri”, dekemikalizálás. Megújuló energia.

Szektorok A mezőgazdaság társadalmi, ökológiai szerepének újraértékelése. Szolgáltatásökonómia: az anyagáramlások szolgáltatássá alakítása. Kommunikáció jelentősége nő, a szállításé csökken. Intézmények, politikák Új intézmények, döntési eljárások (jövő nemzedékek szószólója, participáció, „governance”) Globális környezeti igazságosság. Szabályozás és erőforrás- ill. technológiatranszfer.