Isten misztériumának előzetes kérdése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
Advertisements

A szeretet himnusz értelmezése
Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
Az Eukarisztia titkáról elmélkedve az első kérdés, amelyet szemlélünk, hogy mi is az
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
A fotós óriásit alkotott, ahogy összeválogatta a gyerkőcöket és a kutyákat. Imádnivaló!!!
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
Húsvét az élet ünnepe.
Melyik vallás az igazi? Előadás Csongrád május 31.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Nagyböjt első vasárnapja
Gondolatfoszlányok és aforizmák gyűjteménye
Isten?.
A középkori filozófia főbb kérdései
ÉLETBÖLCSESSÉGEK Picasso illusztrációkkal.
“13 tanács egy életre" „13 tanács egy életre”.
Média és Gazdaság, ha a keresztény hit számít NymE-SEK, Szombathely, május 9. Dr. Németh Norbert.
KERESZTÉNYSÉG A KULTÚRÁK VÁLSÁGÁBAN február SEK A vallás és a vele kapcsolatos tárgyak / tudományágak.
Hit és Tudás Szombathely, SEK, április 4. Dr. Németh Norbert.
 A túlvilág egy megosztott világ tartozéka: evilág és túlvilág – együtt képezik az egészet. Érintkezési pontjuk az ember világa. Mintha mi lennénk a.
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Zene és Liturgia?!.
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Mára ugyancsak megtépázta az idő a sárkányok létezését, mivel kizárólag mesékben bukkannak fel. A 16 század elején, az emberek elkedztek hinni a sárkányok.
CITROM ÉS CUKOR Ezt kellene mindenkinek a fürdőszobában a tükrére írni, hogy minden nap szem előtt legyen és elolvashassa.
13 tanács egy életre.
Készítette: Mike Martin Témavezető: Dr. Kovács Ábrahám
Nagyböjt, az újrakezdés lehetősége!
A fotós óriásit alkotott, ahogy összeválogatta a gyerkőcöket és a kutyákat. Imádnivaló!!!
1. Kedvelte őket az egész nép ApCsel. 1:42-47 (47/a) „… és kedvelte őket az egész nép.” χαρις (khárisz):- kegyelem (mint örömteli jutalom),
Vicces, hogy milyen könnyű levegőnek nézni Istent, és csodálkozni, hogy a világ pokollá válik.
7. évfolyam 6. lecke (vázlat)
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
Atya teremtő szeretet Lelke, áradj szét
Ki az ember? Isten eltorzult képe Francis A. Schaeffer:
Mindenütt a földön Vágynak valami jó után,
AZ ATEISTA FILOZÓFUS.
ASZERETET EREJE EREJE Ha valaki elolvasná a világon fellelhető összes írást a szeretetről, valószínűleg nem tudná kiszűrni, hogy melyik igaz és melyik.
Az élet igéje november „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk és benne fogunk lakni.” (Jn 14,23).
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Atya teremtő szeretet lelke, áradj szét
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
Miért nem valóságos az idő?
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
A családközösségek ALAP-PILLÉRE A CSALÁD
Vicces, hogy milyen könnyű levegőnek nézni Istent, és csodálkozni, hogy a világ pokollá válik.
1 Továbblépés - Az üzenet.
Az élet igéje Az élet igéje január január.
Isten mondta.
Mindig kapcsolatban Vele
Az Élet Igéje február „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14).
Meg tudod különböztetni a színeket?! OK, Akkor nézd meg ezt a képet...
Egy élet 14 állomása „…mert megmarad a hit, a remény és a szeretet …”
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Teremtő Istenünk, Hű alkotónk nekünk, Hallgass mi ránk! Hol éj van, s vak sötét, Ahol Te szent Igéd Fényét nem szórja szét Gyúljon világ! Dicséretek –
Most: augusztus 29.van A pontos id ő : 08:48 Automatikus diaváltás A hangszórókat kérem bekapcsolni
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
Az Élet Vonata Olvastam egy könyvet, ahol az életet egy vonatutazáshoz hasonlították. Nagyon érdekes olvasmány.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Barátság Készítette: Kovács Mária.
A hit mint tapasztalat A hit fejlődése.
„Diákok a munkaerő-piacon” NTP-SZKOLL
JÉZUS ISTENSÉGÉBE VETTET HIT ALAPJAI
A teremtő és gondviselő Atya
VIII. A Szentlélek Isten
Mindnyájan néha azt mondjuk a barátainknak. . .
3. parancsolat Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! (2Móz 20,7)
Előadás másolata:

Isten misztériumának előzetes kérdése Kereszténység a kultúrák válságában Szombathely, 2012. március 21. Dr. Németh Norbert

misztérium A különböző vallásokban gyakran előfordul a misztérium kifejezés, jelezvén Isten nemcsak felfoghatatlan végtelenségét, teljességét, hanem a Vele való személyes kapcsolatot is. A misztérium oly történést jelez, amelyben magával az Istennel, az istenség jelenlétével, erejével, végtelenségével és teljességével találkozik az ember és részesedik Isten valóságában. Mindez emberileg felfoghatatlan, titokzatos módon történik.

misztérium A vallásos tapasztalat alapos vallástörténeti és vallásbölcseleti kutatások fényében úgy tűnik két forrásból ered. Isten, mint Teremtő és Isten, mint Megváltó, Üdvözítő. Az egyik alapvető léttapasztalat emberi egzisztenciánk megtapasztalása. Egzisztenciánk alapjaiban kérdéses, rejtélyes; eleve túllép önmagán, transzcendenciával rendelkezik. A másik alapvető léttapasztalat, amelyben az ember felfedezi a teremtő Istent, az embernek a világban való léte, a világgal való szembenállása.

monoteizmus, monolatria, politeizmus és ateizmus Egy Isten van kizárólagosan, egy Isten van, „sok isten van”, „nincs Isten” monoteizmus, monolatria, politeizmus és ateizmus

A vallás feltétele: Isten létezése. Az ember hite.

MIT JELENT „HINNI”? Credere = hinni Credere aliquid = valamit hinni Credere aliqui = valakinek hinni Credere in aliquem = valakiben hinni

A hit értelme A hit a teljes embert érinti és formálja. Az az ember, aki azt állítja, hogy hisz valamiben, de az élete nem „bizonyítja” be, ő valójában nincs meggyőződve, hogy a hitéhez érdemes ragaszkodni. Más szóval hihetünk tévesen.

A Hit két megközelítése A hitet lehet a „lényegi tartalmának” oldaláról nézni, vagy lehet „a személyes beleegyezés és elfogadás” oldaláról nézni. Egyik szint egy főnév jellegű fogalom, és a másik szint egy ige, amely dinamikus, személyes, élő.

Akadályok a hitben: Irreális elvárások a hittel kapcsolatban. Csalódás Istenben. Csalódás az emberben. A „hívő” ember példája nem „hiteles”. Hamis önbizalom. A megosztott figyelem.

A HELYES ISTENKÉP KIALAKÍTÁSA A KINYILATKOZTATÁS ALAPJÁN létezik tehát helyes és helytelen istenkép

Istenképek (forrás: K. Frielingsdorf, Istenképek, Bp. 2007.) Az előadás abban segít, hogy az Istenről alkotott saját, sokféle elképzelésünkkel szembesüljünk, amelyek többnyire a gyermekkorban gyökereznek. Csak a tudatos szembesülés teszi lehetővé, hogy felszínre kerüljenek egyes torz, megbetegítő elképzelések, másrészt, hogy felismerjük az igazi Istent.

Istenképek Távoli Isten. Az ilyen ember sokat tud Istenről, de nem engedi közel magához, érzelmileg érintetlen. A haver Isten, a fenti ellentéte, amikor elfelejtkezünk arról, hogy Ő háromszor szent, szuverén uralkodó, aki feltétlen tiszteletet érdemel. Jóságos nagypapa Isten, aki úgy szeret, ahogy vagy, és nem támaszt követelményeket. Kemény bíró, aki elítél, akinek soha nem lehet megfelelni. Könyvelő Isten, aki mindent beír az életed könyvébe, és a végén számon kéri. Nincs megbocsátás és nincs újrakezdés. Teljesítmény Isten, akinek csak az számít, amit megtettél. Nem az számít, aki vagy, hanem amit megteszel. Tűzoltó Isten, akit csak akkor kell hívni, amikor nagy baj van, egyébként nincs rá szükség.