Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 A túlvilág egy megosztott világ tartozéka: evilág és túlvilág – együtt képezik az egészet. Érintkezési pontjuk az ember világa. Mintha mi lennénk a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " A túlvilág egy megosztott világ tartozéka: evilág és túlvilág – együtt képezik az egészet. Érintkezési pontjuk az ember világa. Mintha mi lennénk a."— Előadás másolata:

1

2  A túlvilág egy megosztott világ tartozéka: evilág és túlvilág – együtt képezik az egészet. Érintkezési pontjuk az ember világa. Mintha mi lennénk a két világ köszübén, mintha rajtuk mérné a két világ igazát: az evilág főszereplői mi vagyuk (vagy legalábbis így hisszük), és a túlvilág célcsoportja is belőlünk képződik (mi kapunk erre meghívót).

3  Ismerveit az evilág jellemzői kiegészítőiként soroljuk fel:  (az ember történelme) véges – végtelen (az ember történelme istennel)  (múlandó) időbeli – idő fölötti (én-em Isten színe előtt)  (tér-és idő-kötöttség) behatárolt – határtalan (élet istenben)  (léttöredékek) megosztott – egységes (én-em individuális és közösségi birtoklása)

4  az első közvetlenül a halál pillanatában kezdődik. Az elhunyt, halála „percében” szembesül az örökkévalósággal: megmérettetik ennek tükrében. Másképp mondva: a túlvilág fényében vizsgálat alá esik az evilági. (Ez azt jelenti, hogy a túlvilág értékesebb, minőségileg előbbrevaló, mint az evilág.)  Az ember vizsgálatot/ ítéletet szenved el vagy különböző próbatételekkel szembesül. Lénye átalakul: megszűnik az, ami eddig volt. Állapota viszont nem végleges, hanem átmeneti. Ezt a szakaszt pareszkatológiának nevezhetnénk = az eszkatológia előszobájának. (John Hick: Death and Eternal Life. San Francisco 1976). Rendkívül gazdagon ecseteli ezt az úgymond átmeneti állapotot a vallásos fantázia.

5  erre következik a második szakasz, mely végleges/ örök jellegű. Ez a szakasz az evilági lét teljes megszüntét jelenti (nem hiszem, hogy végig tudjuk barangolni a túlvilágban evilági életünk állomásait). Ezzel párhuzamosan egy új világ születéséről beszél. Ezért nevezhető beteljesült eszkatológiának.

6  Az elsőt élet-redukciót jelent.  A második élet-többletet jelent.  A harmadik az egymásmelletiség/ korreláció modellje  A negyedik megosztott / dichotomikus rendszer  Az ötödik modell a személy feltámadásáról tanít.  Holisztikus teljességet

7  egyértelmű, hogy a vég/ túlvilág kizárólagosan Isten műve. Ezért beszélünk ezzel kapcsolatban beteljesülésről és nem apokaliptikus katasztrófáról. A túlvilág üzenete evangélium: „Isten minden mindenben”!


Letölteni ppt " A túlvilág egy megosztott világ tartozéka: evilág és túlvilág – együtt képezik az egészet. Érintkezési pontjuk az ember világa. Mintha mi lennénk a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések