E-learning kompetenciák a mérnöktanár képzés számára

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Advertisements

Iskolai egészségfejlesztés – iskolai egészségterv
Tutori tevékenység a gyakorlatban
E-learning alapú távoktatásos képzés
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Benedek András – BME GTK APPI Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében V. Országos Távmunka Konferencia Budapest, december 7.
A tanári munka értékelése
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
A megismerésről másként – konstruktivista pedagógia
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
DIGITÁLIS TANESZKÖZÖK ALKALMAZÁSA AZ OKTATÁSBAN
Fontosabb fogalmak Képesség :
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Értékünk az ember – értékünk a gyermek!.
E-learning és a multimédia
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
E-learning alapú távoktatásos képzés
E-learninges tananyagfejlesztés módszerei a felsőoktatásban
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
KOMPETENCIA ALAPÚ MODULÁRIS KÉPZÉS
Hátrányos helyzetűek reintegrációja.
REGIONÁLIS SZAKKÉPZÉSI FÓRUM
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak E lektronikus tanulás 4. konferencia.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 1. konferencia.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Fodorné Tóth Krisztina PTE Regionális Távoktatási Központ Multimédia az oktatásban 2009.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A Tanácsadók Virtuális Közösségének
Előadás másolata:

E-learning kompetenciák a mérnöktanár képzés számára Referátum dr. Létray Zoltán Egyetemi docens Tanszékvezető MTT

Az előadás tartalma: A kompetencia alapú képzésről E-learning kompetenciák mérnöktanároknak

Mi a kompetencia? A szakképzett tanulótól (dolgozótól) elvárt • ismeretek, • képességek és • attitűdök összessége, mely által képes lesz a szakmai feladatok eredményes elvégzésére. (attitűd: viselkedés, hozzáállás, magatartás).

A kompetencia fogalma (1)*: „Alkalmasság, ügyesség” „A társadalmi munkamegosztásban egyes emberek illetékességet, jogosultságot, hatáskört kapnak döntések meghozatalára, vagy éppen végrehajtására.” „Egy-egy szakterületen – például az autószerelő, az asztalos, a közgazdász, vagy éppen a pedagógus esetében - az adott szakma képviselőjének hozzáértéséről, alkalmasságáról van szó.” *Tóth László: Kompetencia alapú oktatás, Oktatói segédlet, NYME-PSZK

A kompetencia fogalma (2)*: A KOMPETENCIA ÉRTELMEZÉSE A FUNKCIONÁLIS SZEMÉLYISÉGMODELL ALAPJÁN: A kompetencia valamely funkció teljesítésére való alkalmasságot jelent. Ez az alkalmasság döntések meghozatalában és a döntések kivitelezésében, végrehajtásában nyilvánul meg. A döntés meghozatalának feltétele a motiváltság, a kivitelezésé a képesség. Tóth László: Kompetencia alapú oktatás, Oktatói segédlet, NYME-PSZK

A kompetencia alapú képzés jellemzői I. • Pontosan meghatározottak és egyértelműen megfogalmazottak a célok, a kompetenciák. • A képzés kimenet-szabályozott. • Elvárások, amellyel a tanulói teljesítményt értékelik. • Individualizált módon ad lehetőséget minden tanulónak mindegyik kompetencia elsajátítására. • Épít a tanulók aktivitására, motiváltságára és az önálló ismeretszerzésre. GjDzsozi, ERAK

A kompetencia alapú képzés jellemzői II. • A tanár tanulásmenedzserré és forrás-személlyé válik. • A teljesítmény mérése figyelembe veszi a tanuló ismereteit és attitűdjét. • A képzés nagy súlyt helyez a szakmai gyakorlatokra. • A képzési program gondosan előre tervezett és szisztematikus. • A képzés során a tanulók saját ütemük szerint haladhatnak. • A képzés alatt mindvégig érvényesül a gyakori visszajelzés (feedback). • Az elméleti ismeretekből annyit szükséges elsajátítani, amennyi a kompetenciák elsajátításához szükséges. • Az oktatás moduláris. • A kompetenciákból teljesítményszint-mérővizsgát tesznek. GjDzsozi, ERAK

Nem akkreditálták

E-learning kompetenciák a mérnöktanár képzés számára Leendő mérnöktanáraink számára ma már elengedhetetlen, hogy rendelkezzenek speciális, a legújabb IKT által technikailag biztosított e-learning kompetenciákkal is: e-learning általános módszertani kompetenciái, a tananyagtervezési, -digitalizálási és tanulásirányítási (adminisztratív, tutori, mentori) kompetenciák.

Tutori kompetenciák Kutatási feladat: az e-learning rendszerekben az egyik legfontosabb szerepet vállaló e-tutorok oktatási profiljának és szükséges kompetenciájának feltárása. A “tutor” és “mentor”: „A mentorálást a „e-tanári” fejlődés utolsó fokozataként határozhatjuk meg, amely a tutorálással kezdődik, és a felkészítéssel folytatódik. a gyakorlat végén a tutor mentorrá válik, felkészülve arra, hogy ha a diák kéri, akkor az irányítást és a visszacsatolást is biztosíthassa.” Hubal és Guinn (2001)

Mérnöktanár hallgatóink jövője Az oktatásnak már nem az a célja, hogy biztonságos és tartós foglalkoztatásra készítse fel hallgatóinkat. A hatalmas technológiai változások, a globális piac és az „új” iskolák olyan munkavállalókat követelnek, akik széles körű kompetenciákkal rendelkeznek: különböző területeken képesek megoldani a probléma helyzeteket, rugalmasak, jól kommunikálnak és képesek egész életükön keresztül tanulni.

Az e-tutor kompetenciái Az online oktatáshoz sajátos kompetenciák szükségesek: Online programok esetében a virtuális osztály interaktivitása létfontosságúvá válik. Az e-tutornak sokkal körültekintőbben kell figyelnie, mivel fizikailag nem látja a hallgatókat, vagy nincs napi szintű kapcsolat közöttük. Az e-tutor sokkal szélesebb körű szerepekkel és funkciókkal szembesül, mint a hagyományos keretekben oktató tanár. A tutor nem csak a téma szakembere, hanem ugyanakkor mentor, vezető, ösztönző, tanácsadó, felkészítő, adminisztrátor, értékelő és akár technikai támogató személy is. az e-tutor feladatai közé tartozik a tanulási közösség létrehozása, a viták elősegítése, a kulcs fontosságú helyzetekben való közbelépés, és az, hogy együtt tanul a diákokkal. a tutor feladata a pedagógiai, szociális és kommunikációs folyamatokra összpontosul.

Az e-tutor kihívásai a.) Hogyan jelenítheti meg a kurzust és miként segíti elő a tanulást és az otthonosságot a virtuális tanulási környezetben? b.) Hogyan segítheti a tanulási közösség fejlődését? c.) milyen oktatásra van szüksége, és hogyan fejleszthetők ki e-kompetenciái?

„Gyakorlóterep” „Elektronikus tanulás” - MA tantárgy ” Az e-learning az információs és kommunikációs technológiák (IKT) által biztosított „hyper-térben” a tanítási-tanulási módszerek új dimenzióit nyitja meg. Az interaktivitás kerül a középpontba, ami szabadabb, rugalmasabb, elosztottabb tanulásirányítást jelent, és megteremti a csoportmunka on-line ill. mobil lehetőségét. A hallgatók közvetlenül találkoznak e-learning kompetenciájuk kialakításához szükséges módszer- és eszközrendszerrel. Fő cél: megfelelő pozitív attitűd kialakítása a folyamatosan változó virtuális tér új elemeinek befogadásával és aktív alkalmazásával kapcsolatban.

KÖSZÖNJÜK MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! letray@sze.hu 2010.03.31. Referátum