Messzire tekintünk: A II. Nemzeti Fejlesztési Terv (2007–2013) Dr. Halm Tamás elnökhelyettes, Nemzeti Fejlesztési Hivatal.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
közötti uniós programozási időszak tervezése az egészségügy területén dr. Török Krisztina főigazgató.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési Főosztály
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
VERSENY MINDEN HATÁRON TÚL: NAGYVÁROSOK KREATÍV FEJLESZTÉSE LUKOVICH TAMÁS, PhD.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
Tegyük sikeressé Magyarországot! Célok és prioritások az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepcióból Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv Szaló Péter elnök NEMZETI FEJLESZTÉSI HIVATAL Október 11.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
A határtérség.
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

Messzire tekintünk: A II. Nemzeti Fejlesztési Terv (2007–2013) Dr. Halm Tamás elnökhelyettes, Nemzeti Fejlesztési Hivatal

A tervezés ütemei 2005 eleje: Fejlesztéspolitikai Koncepció 2005/I.: Hazai stratégiák koherens rendszerének kidolgozása – Európa Terv 2005/II.: Országos keretstratégia elkészítése, benyújtása az Európai Bizottságnak 2005 vége – 2006: operatív programok elkészítése, benyújtása az Európai Bizottságnak

Stratégiai célok, 2007– A gazdasági versenyképesség tartós növelése 2.A foglalkoztatás bővítése és a képzettség növelése 3.A népesség egészségi állapotának javítása 4.A társadalmi összetartozás erősítése 5.A fizikai elérhetőség és a virtuális hozzáférés javítása 6.A természeti erőforrások és környezeti értékek védelme és fenntartható hasznosítása

Horizontális követelmények A nők és férfiak esélyegyenlőségének érvényesítése A roma népesség helyzetének javítása A fogyatékkal élők esélyegyenlőségének biztosítása, a környezeti és kommunikációs akadálymentesítés A fenntarthatóság biztosítása, a környezeti szempontok érvényesítése A modern info-kommunikációs eszközök, számítógépek használatának elterjesztése A szubszidiaritás elvének, a területi szempontoknak az érvényesítése.

Az életszínvonal eléri a európai mediterrán országok átlagát, másfél ember keresete elég a méltó megélhetéshez egy négytagú család számára, minden háztartásban van a világhálóhoz kapcsolódó számítógép, az emberek megengedhetik maguknak, hogy elmenjenek nyaralni. ÉLETMINŐSÉG

Az emberek biztonságosan tervezhetik jövőjüket. A családokat gazdasági okok nem rettentik el gyermek vállalásától. A hónap vége egy lakáshitel törlesztésével sem jelent gondot a háztartások számára. Az öngondoskodás és az állami juttatások rendszere miatt nem megrázkódtatás a nyugdíjazás. Az emberek szögesdrót nélkül is biztonságban tudhatják értékeiket. BIZTONSÁG

A magyar városokat, falvakat az emberek otthonuknak érzik, mert megélhetésük és kényelmes életük biztosítottak. Bármelyik település lakói számára elérhető a megfelelő munkahely, általános iskola, orvos. A közutakon és a tömegközlekedés révén gyorsan és biztonságosan el lehet jutni a környező településekre. Csúcsforgalom idején vagy naplemente után is lehet sétálni bármelyik magyar település központjában. ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK

Több magyar tudományos központ nemzetközi vezető szerepet vív ki magának. Egyetemeink a jelentős külföldi érdeklődés nyomására angol nyelvű graduális és doktori programokat indítanak. Egyre többször emle- getik, hogy nemsokára lesz Magyarországon kutató Nobel-díjasunk. TUDMÁNYOS KÖZPONTOK

Európa Terv – stratégiai irányok, célok ● Befektetés a gazdaságba (11%) –Kreatív iparok (K+F) –Informatikai ipar Befektetés az emberbe (22%) –Egészség-„ipar” –Tudásipar Befektetés a környezetbe (33%) –Környezetvédelem –Közlekedés

Mire fordítsuk a pénzt? ‫ „Nem halljuk-e legalább szinte mindenki szájában a panaszt? Egynek az utak rosszak, másnak keres- kedés, vízi csatornák, vas utak kellenének; ennek a szegények s koldusok nagy száma terhes; annak a nyelv nem eléggé halad, az olvasók mennyisége csekély; megint mások az éjjeli világosítás híját kárhoztatják városinkban, nem különben a trottoárok és fedél­csatornák nem létét; ismét mások a tömlöcöket s foglok tartását gondolják hibásoknak s több eféle.”

Kiemelt ágazatok Informatika és távközlés Biotechnológia Energiaipar Üzleti és logisztikai szolgáltató központok Járműipar Turizmus Környezetipar Szórakoztatóipar

A magyar gazdaság versenyképességének tartós növelése Fejlesztési prioritások Kiemelt ágazatok fejlesztése Agrár szerkezetátalakítás, diverzifikáció Kis- és középvállalkozások fejlesztése A kutatás-fejlesztés, innováció ösztönzése A gazdaság anyag- és energia-igényességének csökkentése

A foglalkoztatás bővítése és a képzettség növelése Fejlesztési prioritások A munkaerőpiacra való belépés ösztönzése és segítése A munkavállalók és a szervezetek alkalmazkodóképességének javítása Az esélyegyenlőség érvényesítése és a hozzáférés feltételeinek javítása az oktatásban és a munkaerőpiacon Az oktatás és képzési rendszerek tartalmi és szervezeti fejlesztése, beleértve az iskolarendszereken kívüli képzéseket is Az IKT alkalmazások terjedését korlátozó motivációs és képzettségi szűk keresztmetszetek felszámolása

A népesség egészségi állapotának javítása 2/1 Fejlesztési prioritások A népegészségügyi szolgálat korszerűsítése Problémákra és társadalmi rétegekre célzott népegészségügyi programok Struktúraváltás a szükségletekhez igazodó, minőségi ellátást nyújtó, alkalmazkodni képes ellátórendszer kialakításához

A népesség egészségi állapotának javítása 2/2 Az egészségbiztosítás és a finanszírozás rendszernek a korszerű egészségügyi rendszerhez illeszkedő átalakítása Élet, egészség- és orvostudományok fejlesztése Korszerű egészség és egészségügyi ICT rendszer kialakítása Más szektorok egészségvédő tevékenységének erősítése

A társadalmi összetartozás erősítése 2/1 Fejlesztési prioritások A szociálpolitikai ellátórendszer modernizálása a munkára ösztönzés érdekében Elérhető és esélyteremtő közszolgáltatások biztosítása Célzott, integrált programok működtetése a gyermekszegénység csökkentése érdekében A szociális és foglalkoztatási, oktatási, egészségügyi, kulturális stb. együttműködések erősítése a szükségletek jobb kielégítése érdekében

Közösségfejlesztés Általános (egyéni és csoportos) készség- és képességfejlesztés A gyermekkori kulturálódás erősítése: oktatási és kulturális együttműködés Felnőttkori művelődés erősítése: tudás és kreativitás összekapcsolása A társadalmi összetartozás erősítése 2/2

A fizikai elérhetőség és a virtuális hozzáférés javítása 3/1 Fejlesztési prioritások Transz európai közlekedési folyosók (közút, vasút) teljes körű kiépítése A nemzetközi és hazai kereskedelmi-szállítási útvonalak mentén történő hálózat-, és létesítmény műszaki fejlesztése Régiók és kistérségek elérhetőségének javítása közlekedési hálózatok kiépítésével, fejlesztésével A tömegközlekedés fejlesztése

A fizikai elérhetőség és a virtuális hozzáférés javítása 3/2 Minőségi közlekedési rendszerek (e-közlekedés is) és eszközállomány fejlesztése Utak teherbíró képességének növelése Szélessávú hálózatok fejlesztése és IKT alkalmazásokhoz való hozzáférés támogatása Városrészek és térségek integrált rehabilitációja Lakhatási programok (szociális bérlakás, panel- rehabilitáció, hajléktalanság kezelése, telepfelszámolás)

A fizikai elérhetőség és a virtuális hozzáférés javítása 3/3 A közszolgáltatások (egészségügyi, oktatási, szociális, közkulturális) elérhetőségének és hatékonyságának javítása az építészeti és hálózatos infrastruktúrák fejlesztésével Az igazságszolgáltatás infrastruktúrájának fejlesztése A katasztrófavédelem fejlesztése Akadálymentesítés (környezeti és kommunikációs) a fogyatékossággal élők integrációjának megkönnyítése érdekében

Kreatív (K+F) iparok A kiépülő új európai kiválósági központok hálózatába tartozó hazai kiválósági központ létrehozása A vállalkozások és a kutatóhelyek közötti mobilitás támogatása, a külföldön dolgozó fiatal magyar kutatók hazatérésének és beilleszkedésének segítése Az audiovizuális szektor fejlesztése Szeged Biopolisz A jövő technopolisza: Miskolc Pécs, a ritmusváltó város Győr: regionális és innovációs szolgáltató központ

Informatikai és kommunikáció Potenciális húzó projektek Közháló e-közigazgatás Dinamikus és interaktív információs társadalmi tartalom- és szolgáltatásfejlesztés On-line közszolgáltatások

Tudásipar – emberi erőforrás Potenciális húzó projektek Intelligens Egyetem – e-CAMPUS Térségi szakképzési vizsgaközpontok létrehozása „Minőség és kiválóság projekt” – Támogatási és ösztöndíjprogram a felsőoktatásban Biztos kezdet (A gyerekek iskoláskor előtti fejlesztésének összehangolása)

Egészség Elektronikus TAJ és eü-i kártya Gyógyturizmus: szinergia és a gazdaság dinamizálása Magas szintű regionális klinikai központok (K2) létrehozása Biotechnológiai tudományos központ létrehozatala Multifunkcionális kistérségi közösségi központok Onkológiai centrumok egységes rendszere Regionális egészséginformációs központok Sürgősségi ellátás országos szervezetének fejlesztése Sport XXI: „Sporttal a közösségekért” Ifjúsági közösségi terek infrastrukturális fejlesztése – „Kell egy hely” program

Környezet Balatoni vízpart-rehabilitációs tanulmánytervek alapján tervezett zöldterületi parti sétányok megvalósítása Zöld energiaprojektek támogatása (pl. biomassza), megújuló energiák (szélerőművek, napkollektorok) A Tisza mente komplex interregionális, turisztikai célú vízi és kerékpáros feltételeinek fejlesztése Veszélyes árukat előállító, raktározó vállalatok biztonsági szintjének növelése Látogató-oktatóközpontok, ökoturisztikai fogadóhelyek létesítése, kialakítása A horgászkikötők fejlesztése a kiemelt üdülőkörzetek területén

Közlekedés Intelligens kártya alapú jegy- és bérletrendszer megvalósítása A Ferihegyi Repülőtér bővítése, valamint a fővárosi gyorsvasúti kapcsolatának kiépítése A logisztikai szolgáltató központok hálózatának fejlesztése Regionális közlekedési szövetségek létrehozatala (vasúti mellékvonalak, autóbusz vállalatok, iránytaxik stb. optimalizálása) Vasúti infrastruktúra- és járműállomány-rekonstrukció, környezetkímélő járműállomány kialakítása Agrárlogisztikai központok hálózatának kialakítása

A fejlesztéspolitika „külső” hatásai a hosszú távú, stratégiai szemlélet meghonosodása konszenzus kialakítása a fő értékeket, prioritásokat illetően fejlesztéspolitikai intézményrendszer kiépítése („Ordnungspolitik”) újfajta államigazgatási kultúra elterjesztése érdemi partnerségi intézményrendszer kiépítése és működtetése a közigazgatási rendszer intézményi és működési reformjához való hozzájárulás az elosztási rendszerek reformjának megalapozása

Hiszem, hogy működhet egy ország jól átgondoltan, jól szervezetten…

A valóság…

Puha száj – kemény száj…

Partnerség a tervezésben Magyarország hosszú távú fejlesztési koncepciója és az Európa Terv (2007–2013) konszenzus alapján – mind a nemzeti szabályozásnak, mind pedig az uniós gyakorlatnak megfelelően – a gazdasági, civil, és regionális partnerek véleménye és javaslatai alapján készüljön el. –A partnerség kiemelten fontos a tervezés és a lebonyolítás folyamán is. –Interaktív folyamat, szükséges a partnerek aktív, sőt proaktív részvétele is. Konszenzus kell, mert négy kormányzati ciklus fejlesztéseit határozzuk meg!

„A jövőt nem felfedezni – feltalálni kell!” Gábor Dénes Nobel-díjas fizikus