Nyugat – Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Korfa, egészségi mutatók,…
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Az iskolai szociálismunka
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
Rehabilitáció és dementia
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Közegészség.
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
Egészség-műveltség = Health Literacy ☺
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
Humánkineziológia szak
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
Dr. Berzéky József április 15.
Alkoholizmus.
Primer prevenció = a betegség kialakulásának megakadályozása, a kiváltó tényezők és rizikófaktorok figyelemmel kísérése, csökkentése vagy felszámolása.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Fenntartás, karbantartás
Epi démosz: a nép körében.
Természeti erőforrások védelme
Egészségpolitika.
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Szervezetfejlesztési Program
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
Indikátorok a Magyar Egészségadattárban
Az OTH feladata közegészségügy (környezet- és település-, élelmezés- és táplálkozás-, munka-, sugáregészségügy és sugárbiológia, toxikológia), a járványügy.
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
6. tétel.
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
A megelőzés szintjei, formái és lehetőségei
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A BETEGSÉGMODELLEK KÉRDÉSEI, FAJTÁI
Egészség - betegség Dr. Kincses Gyula ESKI
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Ember és környezetének viszonya
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
NYME ACSJK Egészség-tudományi Laboratórium
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A betegellátás keretei és rendszere
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
A népegészségügyi kutatások szerepe az egészségfejlesztésben Dr. Horváth Edina PhD Dr. Molnár Regina PhD, Dr. habil. Paulik Edit PhD SZTE ÁOK Népegészségtani.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Polytraumatizáltak rehabilitációja
Célcsoportok a munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozók, foglalkozás egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók, a humán erőforrás gazdálkodás munkatársai,
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Mozgásszervi rehabilitáció
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Nyugat – Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Az epidemiológia fogalma, alapjai, epidemiológiai jelenségek mérése. Epidemiológiai adatbázisok. A nem fertőző betegségek epidemiológiája. (IV tétel) Ihász Ferenc PhD. Nyugat – Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar

Szűréssel vizsgálható preklinikai szakasz A SZŰRÉS HATÉKONYSÁGA Súlyosság Halál Klinikai szakasz Tünetek Szűréssel vizsgálható preklinikai szakasz * A folyamat javulása, gyógyulása megállítása rosszabbodása Biológiai kezdet 2017.04.04. Idő

A holisztikus egészségszemlélet figyelembe veszi az alábbi dimenziókat Egyéni dimenziók Fizikai egészség, a testi képességek Mentális egészség, a gondolkodási és döntéshozatali képesség Érzelmi egészség: tudatában van érzelmeinek és kifejezi Szociális egészség: a társadalomba való integrálódás Lelki egészség: a morális és vallási alapelvek számításba vétele Szexuális egészség: szexualitását megfelelően fejezi ki. DR STÁNITZ ÉVA 2017.04.04.

EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS „ Az egészségfejlesztés olyan folyamatot indít el, amely során minden ember egyre fokozottabb mértékben válik képessé saját erőforrásai hatékonyabb mozgósítására, s ezzel egészségi állapotát a lehető legmagasabb szintre emelheti” (Ottawa Charta: Az egészségfejlesztésért) 2017.04.04.

Népegészségügy A társadalom egészének szervezett tevékenysége, amelynek célja a lakosság egészségi állapotának javítása, az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése. A népegészségügy feladata a lakosság egészségi állapotának és az erre ható kockázati tényezőknek figyelemmel kísérése és elemzése 2017.04.04.

Népegészségügy A tevékenység körében meg kell határozni: Az egészség biológiai, természeti, társadalmi környezet feltételeit Az egészség megőrzés, betegség megelőzés hatékony, hozzáférhető, a lakosság által elfogadható módszereket Mindehhez szükséges intézményrendszer sajátosságait DR STÁNITZ ÉVA 2017.04.04.

Népegészségügy A lakosság egészségi állapotát befolyásoló kockázati tényezők körében : Az emberi szervezet kölcsönhatása az épített és a természeti környezettel Az emberi szervezettel érintkező közegek még nem ártalmas anyagi tartalmát meg kell határozni A károsító hatások mérséklésének módjait meg kell határozni munkavégzés és minden egyéb tevékenység során DR STÁNITZ ÉVA 2017.04.04.

Népegészségügy Ki kell alakítani a megfigyelő, ellenőrző tevékenységet végző rendszereket, azok együttműködését. Az egészségkárosító hatásokról, a kockázat mérséklő módszerekről tájékoztatni, és felvilágosítani szükséges a lakosság legszélesebb körét, szociológiai paramétereiknek megfelelő módszertannal. 2017.04.04.

Népegészségügy A népegészségügyi tevékenység keretében: Rendszeresen elemezni kell a lakosság egészségi állapotát az azt befolyásoló kémiai, fizikai, biológiai, pszichikai, természeti és társadalmi tényezőket. A feltárt adatokkal jellemezni és értékelni kell az egészségkárosító hatások kockázatát, meg kell határozni a népegészségügyi feladatokat és ezek rangsorát 2017.04.04.

Népegészségügy Ki kell dolgozni a megelőzés és az egészségkárosító hatások csökkentésének módszereit. Mindezek érdekében egészségmegőrző programokat, gyógyító és rehabilitációs szolgáltatásokat kell megvalósítani. A szolgáltatások hatékonyságát értékelni kell. A lakosságot folyamatosan tájékoztatni kell, saját feladatairól és a népegészségügyi intézményrendszer megállapításairól, vizsgálatairól, tanácsairól. 2017.04.04.

Népegészségügy A népegészségügy fejezetei: Egészségfejlesztés Család- és nővédelmi gondozás Ifjúság-egészségügyi gondozás Sportegészségügyi gondozás Környezet- és település egészségügy Élelmezés- és táplálkozás egészségügy Sugáregészségügy Munkaegészségügy Járványügy 2017.04.04.

Népegészségügy Egészségfejlesztés: az egyén és a populáció általános egészségpotenciáljának megőrzésére, megerősítésére, növelésére irányuló törekvések, intézkedések. Az egészségfejlesztés és a betegségmegelőzés koncepciója különbözik, a gyakorlatban sok az átfedés, sőt fogalmi zavar.( egészség általános értelemben vett őrzése, javítása, vagy konkrét betegállapot elkerülés) 2017.04.04.

Népegészségügy Prevenció szintjei: Elsődleges= középpontjában az egészség általános védelme és támogatása áll. Célja az incidencia csökkentése, betegség bekövetkeztének elkerülése. Fizikális állapot, erőnlét javítása, a mentális stabilitás, fertőző betegségekkel szembeni védettség, és ellenállás fejlesztése, környezeti biztonság. 2017.04.04.

Népegészségügy Secunder: a betegség preklinikai szakaszához kapcsolódik. Korai felismerés, azonnali, egyéni állapottól függő kezelés indukálás, jó egészségi állapot visszaállítás. (szűrés) Tercier: elsősorban a gyógyító megelőző egészségügyi szolgáltatók körében zajló tevékenység. Sérülések, betegségek kapcsán a komplikációk, tartós károsodások, rokkantság kivédése, a gyógyulás időtartam csökkentése, a lehető legteljesebb funkcionális helyreállítás, vagyis a rehabilitáció. 2017.04.04.

Népegészségügy Primordiális prevenció: a kormányzati, társadalmi össztevékenység, ami a kockázati tényezők csökkentését szolgálja. Igen tágan értelmezhető. Prevenciós paradoxon: az értékelése a prevenciónak egyéni szinten nem mérhető. Nem derül ki a haszna egyedi esetekben. 2017.04.04.

Népegészségügy Egészséggel kapcsolatos állapotok és jelenségek: (kedvezően vagy kedvezőtlenül befolyásoló tényezők) Genetikai adottságok Biológiai állapot, környezet Természeti, társadalmi környezet Életmód Népegészségügyi/egészségügyi ellátó rendszer működése, elérhetősége, hozzáférés 2017.04.04.

Népegészségügy Vizsgáló módszerek: Statisztika Demográfia Epidemiológia Epidemiológia: Az egészséggel kapcsolatos jelenségek és a betegségek, vagy kóros állapotok előfordulását befolyásoló tényezők közötti kapcsolatokat vizsgáló tudomány. 2017.04.04.

Népegészségügy Jelenség gyakorisága= determinánsok =meghatározó tényezők = kockázati tényezők =rizikók Kvantitatív medicina A kapcsolatokat méri, számszerűsíti. Számszerűsítés: Pontbecslés( mi a kapcsolati mutató legvalószínűbb értéke) Intervallum becslés (mennyire pontos a számított kapcsolati mutató) 2017.04.04.

2017.04.04.

2017.04.04.

2017.04.04.

2017.04.04.