CÉLOK ÉS ÜZENETEK. „Erdővel, fával a holnapért” 2 A projekt Projekt címe: „Erdővel-fával a holnapért” Időtartama: 2009. december – 2010. november Partnerek:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Támogató Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében „Képzés, foglalkoztatás szakembereknek” tárgyú felhívás.
Advertisements

Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
MIRŐL IS LESZ SZÓ? Bemutatok egy olyan l e h e t ő s é g e t, amely
TTK 2008 akkreditációs tájékoztató Jedlik Oktatási Stúdió.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
„Az ifjúság társadalmi integrációjának segítése a Szekszárdi Kistérségben” TÁMOP-5.2.5/B-10/
Rendezvényszervezés az állatkertekben Zoopedagógiai Konferencia Szeged, március 27.
Egész életen át tartó tanulás „Egész életen át tartó tanulás” ■ Az „Egész életen át tartó tanulás” COMENIUS 2011 pályázat nyertese iskolánk COMENIUS 2011.
Comenius Legyünk környezetbarát európai polgárok! 1Pápa
„Ez a projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg
Mobilitás pályázatok Leonardo da Vinci
Az iskolai szociálismunka
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Széchenyi István Gimnázium Nyitott nap negyedikeseknek november 27.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével a Nemzeti.
Tájékoztató TÁMOP-projektünk nyitórendezvényére Kalocsa, november 7. (Katona István ház) A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményére épülő,
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
Szolnoki Evangélikus Gyülekezetért Alapítvány 5000 Szolnok, Verseghy park ,
Pácsonyi Imre tankerületi igazgató
„ A kompetencia-alapú pedagógusképzés programjainak disszeminációja a Nyugat-Dunántúlon ” HEFOP /0 8 / /1.0 A projekt eredményei.
A programokra vonatkozó általános szervezési ajánlások.
Disszeminációs Konferencia „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV
„ TEszedd ” ( 2011) „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság Budapest dr. Rácz.
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Esélyegyenlőségen alapuló tehetség- felismerés, tehetséggondozás egy innovatív Észak-Pest megyei gimnáziumban (TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR) Az Európai Unió.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
1 „Komplexen funkcionáló Zala megyei tehetségeket segítő program” Projektnyitó konferencia szeptember 23. Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
1. 2 A jövő fiatal vállalkozója 2008 A Dreher Sörgyárak Zrt. pályázata a vállalkozó szellemű és kreatív diákok számára „Valósítsd meg álmaid vállalkozását!”
Zöldszemlélet minden napra avagy a Térségi Hulladék- Gazdálkodási Kft
Kapcsoldától az Én Belső Szín Házam tematikus projektig és szakmai konferenciáig.
Az adminisztráció hegyének meghódítása Akkreditált képzések adminisztrációjának támogatása Moodle-ban Az adminisztráció hegyének meghódítása Akkreditált.
Évzáró értekezlet 2006 Minőségbiztosítás Önértékelés 2006 mérés.
Migrációról iskolásoknak Iskolai projekt
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Egészséglelkesek az iskolákban Az egészségfejlesztés helyzete az általános iskolákban.

Projektmenedzsment Mesterkurzus 1.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Külkapcsolataink, pályázataink: I. Comenius II. Erste – ACES III. Testvériskola.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Szén-dioxid Nyomozók. energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
A tanév rendje 2014/2015-ös tanév
PROJEKT-TERV Youth 2 Youth Innovációs Verseny Keretében Megvalósítandó Közösségi Készítette: Harmati Katalin, Lázi Alexandra, Perge Gábor /Sorsfordítók.
Szakmai beszámoló TÁMOP B-13/ Partnerség és hálózatosodás „Az iskola közös ügyünk” „Ki tud többet Szorgalmatosról?”
Szén-dioxid nyomozók: energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
2013/14.. A megvalósítás éve számokban  11 partnerintézmény  összesen 330 óra  iskolánként 3x10 óra  kísérletek 4 természettudományos tárgyból  40.
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. A programsorozatra szeretettel.
EGY PÁLYÁZAT HÁZIGAZDÁJA KÖSZÖNTŐ ÉS ÉRTÉKELŐ. Szakmai területek: Képzések,pályázatokÉrtékmegőrzés Közösségsegítő Ifjúsági közművelődés Civil szervezetek.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
ÁLLATI HETEK HÁROM HETET MEGHALADÓ PROJEKT. A TÉMA: Állatok és állatvédelem A TÉMA: Állatok és állatvédelem.
Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete Verein für Ungarische Pädagogen und Pädagoginnen in Österreich Kaposvár 2016.
Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és.
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Back to Nature Egy kísérleti, természet-közeli, innovatív pedagógia kifejlesztése általános iskolák számára.
AZ IKSZ 50 ÓRÁJÁNAK INTÉZMÉNYI SZINTŰ TERVEZÉSE
Helyi védett értékek bemutatása a
Tét - TANULÓI ÉLETÚT TÁMOGATÁSA AZ ÓVODÁTÓL A FELSŐOKTATÁSIG a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében Hujber Tamásné kovács Gabriella Kaposvári Klebelsberg.
FRAGMENTS of NATURE / TERMÉSZETI TÖREDÉKEK
Tájékoztató a csillagfény tanodáról toborzó Győr, Széchenyi Egyetem február 07. efop
Előadás másolata:

CÉLOK ÉS ÜZENETEK

„Erdővel, fával a holnapért” 2 A projekt Projekt címe: „Erdővel-fával a holnapért” Időtartama: december – november Partnerek: –Nyugat-Magyarországi Egyetem, EVGI –Fertő-Hanság Nemzeti Park –Körös-Maros Nemzeti Park –DALERD Zrt. Erdészeti Tájékoztatási Központ –Soproni Erdőkért Környezetkultúra Alapítvány –Oktatási intézmények

„Erdővel, fával a holnapért” 3 Célok Cél: –az erdei környezet és a faalapú termékek használatának népszerűsítése –szemléletformálás és ismeretátadás a kapcsolódó, hétköznapjainkban előforduló témakörökben Célcsoportok: –óvodások –általános iskola alsó tagozatos diákok –általános iskola felső tagozatos diákok –középiskolás diákok Minden korcsoportban kiemeltek a fogyatékkal élő és a hátrányos helyzetű csoportok

„Erdővel, fával a holnapért” 4 Tevékenységek A projektet egy rendezvénysorozatként kell elképzelni. A NymE koordinálásával elkészülnek a rendezvények forgatókönyvei és pedagógiai programjai. A pedagógiai programok korosztályok szerint készülnek. A rendezvények (és a pedagógiai programok) célja, hogy a programban meghatározott üzeneteket közvetítsék. A rendezvényekhez a projekt biztosítja a szükséges eszközöket és kellékeket.

„Erdővel, fával a holnapért” 5 Rendezvények Egynapos rendezvények az intézményekben Szakkörök az intézményekben Verseny kiemelt helyszínen Pedagógus felkészítés kiemelt helyszínen

„Erdővel, fával a holnapért” 6 Pedagógus felkészítés Célja: 3 napos rendezvény, amelyen az intézmények delegált pedagógusai megismerkednek a rendezvények forgatókönyvével, a pedagógiai programokkal, és megkapják a szükséges háttérismereteket az érintett témakörökkel kapcsolatban Időtartama: 2 fél és egy egész nap Alkalmak:egyetlen alkalommal Időzítés:május - június Helyszín:FHNP (Sarród) vagy DALERD ETK (Gyula) Rendező:NymE-EVGI és partnerek Díj: a költségek a projektet terhelik

„Erdővel, fával a holnapért” 7 Egynapos program Célja: olyan rendezvény, amelyen az intézmény „egésze” részt vesz nagyszámú diákkal, és játékos programokon keresztül ismerkednek meg az üzenetekkel. Időtartama: 3-4 óra Alkalmak:egyetlen alkalommal Időzítés:szeptember első-második hete Helyszín:intézmények saját helyszínei Rendező:az intézményenként felkészített pedagógusok főszervezésével Igazolás: részvétel igazolása a résztvevők aláírásával

„Erdővel, fával a holnapért” 8 Szakkör Célja: rendezvények, amelyeken kis létszámú csoport (5-20 fő) foglalkozik egy-egy üzenettel (témakörrel) Időtartama: 45 perc/alkalom Alkalmak: heti 2 alkalom, összesen 9 foglalkozás Időzítés: szeptember közepétől október végéig Helyszín: intézmények saját helyszínei Rendező: az intézményenként felkészített pedagógusok Igazolás: részvétel igazolása a résztvevők aláírásával (1 fő legalább 6 alkalommal jelen kell legyen)

„Erdővel, fával a holnapért” 9 Verseny Célja: rendezvénysorozat lezárása, amelyen intézményenként 2 diák és egy kísérő vesz részt Időtartama: 3-4 óra Alkalmak:egyetlen alkalom Időzítés: november Helyszín:FHNP (Sarród) vagy DALERD ETK (Gyula) Rendező:NymE-EVGI és partnerek Díj: a költségek a projektet terhelik

„Erdővel, fával a holnapért” 10 Korcsoportok - rendezvények Pedagógus felkészítés Egynapos rendezvény SzakkörVerseny Óvodások Általános iskola alsó tagozat Általános iskola felső tagozat Középiskola

„Erdővel, fával a holnapért” 11 Kellékek Tájékoztató kiadványok: korcsoportonként Oktató film: 60 perces film a pedagógia program képi támogatása érdekében Honlap: minden elkészült anyag közzététele Rendezvénysarok: kis helyet foglal, kartonpapírból készül, feladata a plakátfelület képzés és a kiadványok elhelyezése Plakátok: 9 db plakát, amelyek heti cserélődéssel más- más témára irányítják a figyelmet,

„Erdővel, fával a holnapért” 12 Kötelezettségek Rövid kérdőíves felmérés korcsoportonként Rendezvények megszervezése saját helyszínen és saját kollégákkal a rendelkezésre bocsátott kellékekkel Jelenléti ívek aláírásokkal vagy pedagógusi igazolás megjelölve a lány, roma és fogyatékkal élők illetve SNI gyerekek arányát Fotó dokumentáció (nem minden rendezvény, csak ha lehetséges) Nyilatkozat a pedagógiai programok tanrendbe történő illesztéséről a lehetséges mértékig.

„Erdővel, fával a holnapért” 13 hatarjaro.hu

„Erdővel, fával a holnapért” 14 ÜZENETEK Az üzenetek megfogalmazásának szempontjai: –pályázatban meghatározott keretek –környezettudatos fogyasztói magatartás és (élet)szemlélet kialakítása –hétköznapokban gyakran előforduló kérdések –nagyon fontos alapvető kérdések –nem cél egy átfogó, TELJES kép közvetítése –nem cél szakismeretek átadása Megközelítés: –a gyerekek sokat hallottak már „öko” témákat –tudják, de teszik is?!

„Erdővel, fával a holnapért” 15 ÜZENETEK ÉpületTáplálkozás Mobilitás SzabadidőÁLTALÁNOS Társadalom és környezet A természetet behozhatjuk a városba, ha összefogunk a szűkebb közösségünkkel A helyben növő és helyben felhasznált fa helyben teremt munkahelyet A vadon termő (gyógy)növények, gombák, gyümölcsök, és egyéb étkek mint a méz, a természet ajándékai, amelyek tiszta környezetből származnak, és létrejöttük nem terheli a környezetet A természet és a természeti erőforrásokkal való gazdálkodás megismeréséhez támaszkodjon szakemberekre Az erdőben elszórt szemét nem csak látványnak csúnya, de mérgezi is a természeti környezetet Takarékosság, klímavédelem, megújuló energia- források A fa a legősibb és a legmodernebb alapanyag A településkörnyék i erdőkben kirándulni, fotózni környezetbarát és egészséges, valamint segíti a természet megismerését Az erdőtelepítés hozzájárul a Föld klimatikus egyensúlyához (CO 2 megkötés, helyi klíma kiegyenlítése) A természeti erőforrásokat egyszerre kell védeni és hasznosítani

„Erdővel, fával a holnapért” 16 A természetet behozhatjuk a városba (faültetés, téli madáretetés), ha összefogunk a szűkebb közösségünkkel (lakókörnyék, munkahely) –tarts növényeket és háziállatokat, amelyekről gondoskodni tudsz –gondoskodj a környezeted élővilágáról a növények ápolásával és az énekesmadarak téli etetésével, vegyél részt a társadalmi munkákban –ne etess olyan állatokat, amelyek elszaporodása nem kívánatos, és ne pazarold az ételt, mert a hulladék közé kerülve nem kívánt élőlények elszaporodását segíted vele

„Erdővel, fával a holnapért” 17 A helyben növő és helyben felhasznált fa helyben teremt munkahelyet (fűrész-, asztalos bútoripar, faház, faszén előállítás, karácsonyfa stb.) –helyben megtermett fa használatával kiválthatjuk más, távoli helyről érkező erőforrások használatát – a karácsonyfát ültetvényeken termesztik, amelyek kivágása nem károsítja a környezetet

„Erdővel, fával a holnapért” 18 A vadon élő állatok és a vadon termő (gyógy)növények, gombák, gyümölcsök, és egyéb étkek mint a méz, a természet ajándékai, amelyek tiszta környezetből származnak, és létrejöttük nem terheli a környezetet –egyél erdei gyümölcsöket, gyógynövényeket, gombákat és mézet! – a vadon termő étkeket mi magunk is gyűjthetjük, de azokat mindig be kell vizsgáltatni! –vásárolj a helyi termelőktől mézet, gyógynövényeket!

„Erdővel, fával a holnapért” 19 A természet és a természeti erőforrásokkal való gazdálkodás megismeréséhez támaszkodjon szakemberekre (túravezetők, erdészek, vadászati és természetvédelmi szakemberek stb.) –hallgasd meg a szakemberek véleményét! –a fontos témákról tájékozódj, és ismerd meg alaposan!

„Erdővel, fával a holnapért” 20 Az erdőben elszórt szemét nem csak látványnak csúnya, de mérgezi is a természeti környezetet –ne szemetelj sehol, akkor sem, ha erdőben vagy, és nincs a közelben hulladékgyűjtő! –még a lebomló hulladék is károsítja a környezetet azzal, hogy elcsúfítja azt

„Erdővel, fával a holnapért” 21 A fa a legősibb és a legmodernebb alapanyag. –A fa alkalmas a nagyobb energiaigényű és nem megújuló anyagok kiváltására (épületek, használati tárgyak, csomagoló anyagok), és használata a környezetre nézve kedvezőbb. –A tanúsított fatermékek ellenőrzött forrásokból származnak

„Erdővel, fával a holnapért” 22 A településkörnyéki erdőkben kirándulni (gyalog, biciklivel, lovon) fotózni környezetbarát és egészséges, valamint segíti a természet megismerését –A településünk körüli erdők sokféle szempontból hasznosak, de leginkább jókat lehet bennük kirándulni, nézelődni, sportolni –Az erdőben vigyázzunk magunkra és egymásra!

„Erdővel, fával a holnapért” 23 Az erdőtelepítés hozzájárul a Föld klimatikus egyensúlyához (CO2 megkötés, helyi klíma kiegyenlítése) –Minél több az erdő, és abban minél több a fa, annál több CO2 kötődik meg az erdőkben –Minél több faterméket használunk fel, annál nagyobb mennyiségű CO2-t tartunk lekötve, és amikor eltüzeljük, akkor is csak akkora mennyiségű CO2 kerül a levegőbe, amit a növény korábban onnan kötött meg, ezért többlet CO2 a fatermékek használatával nem terheli a légkört –Az erdők csökkentik a szelek erejét, tisztítják a levegőt, megkötik a talajt, és sokféleképpen javítanak környezetünk állapotán

„Erdővel, fával a holnapért” 24 A természeti erőforrásokat egyszerre lehet védeni és hasznosítani –az ember és a természeti környezet kölcsönösen hatnak egymásra –a megújítható természeti erőforrásokkal olyan mértékben szabad gazdálkodni, amely mellet azok megújulása biztosított –a természeti erőforrásokkal takarékoskodni kell

„Erdővel, fával a holnapért” 25 A PEDAGÓGUS FELKÉSZÍTÉSRŐL Jelenléti ív (2x) Adatlap Kérdőív elején Program-értékelő lapok Előadó-értékelő lapok Kérdőív végén Rendezvényszervezés megbeszélése Otthon elkészítendő feladat

26 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!