SZABADESÉS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyorsulás fogalma.
Advertisements

Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
II. Fejezet A testek mozgása
11. évfolyam Rezgések és hullámok
A tehetetlenség törvénye
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
Egyenletes körmozgás.
Környezeti és Műszaki Áramlástan I.
Az egyenes vonalú egyenletes mozgás
Mozgások I Newton - törvényei
Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása
EGYENLETES MOZGÁS.
I S A A C N E W T O N.
GÁZOS ELŐADÁS.
KINEMATIKAI FELADATOK
A test tömege.
Speciális erők, erőtörvények
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Newton mechanikája gravitációs elmélete
Newton törvényei.
EGYENLETESEN VÁLTOZÓ MOZGÁS
HŐTAN, más szóval TERMODINAMIKA
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
Gravitációs erő (tömegvonzás)
Mérnöki Fizika II előadás
Mérnöki Fizika II előadás
KINEMATIKAI FELADATOK
Egyenletesen változó mozgás
Összefoglalás Dinamika.
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Az erő.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
FIZIKA.
Egyenletesen változó mozgás
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
Issac Newton Gravitáció
Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk meg,
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Legfontosabb erő-fajták
Galileo Galilei élete és munkássága
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Egyenes vonalú mozgások
2. előadás.
Haladó mozgások Alapfogalmak:
Fizika összefoglaló Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebessége.
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
Munka, energia teljesítmény.
Amikor egy test helye, vagy helyzete egy vonatkoztatási rendszerben megváltozik, akkor ez a test ebben a vonatkoztatási rendszerben mozog. Körmozgás Összetett.
Függvénykapcsolatok szerepe a feladatmegoldások során Radnóti Katalin ELTE TTK.
Hely, idő, haladó mozgások (sebesség, gyorsulás) Térben és időben élünk. A tér és idő végtelen, nincs kezdete és vége. Minden tárgy, esemény, vagy jelenség.
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Mechanika Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Az erőhatás és az erő.
A felvilágosodás előfutárai
Készítette: -Pribék Barnabás -Gombi-Nagy Máté
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály
AZ ERŐ FAJTÁI.
Előadás másolata:

SZABADESÉS

MI LEGYEK? EJTŐERNYŐS? Hááááát!

Az ejtőernyősök nagy magasságban ugranak ki az őket szállító repülőgépből. Először ejtőernyő nélkül zuhannak a föld felé, majd az ejtőernyőt kinyitva ereszkednek tovább. Ekkor sebességük jelentősen csökken, és aránylag kis sebességgel érnek földet. Mi a jelenség oka? Mi jellemzi az ejtőernyősök mozgását az ejtőernyő kinyitása előtt és után?

Téma tárgyalása előtt A diákok egyik 4 fős csoportja feldolgozza Galileo Galilei életét (kb 3-5 perces előadás) Kísérlet előkészítése, majd előadása, elemzése az osztály előtt Kísérlet bemutatása (ejtőzsinórokkal vagy lejtővel, esetleg mindkettővel) A jól összeállított és jól kivitelezett órai előadásért, kísérletért tantárgyi ötös jár a csoport minden tagjának

Kísérlet leírása Egy körülbelül 2-2,5 m hosszú zsinegre kössünk egymástól egyenlő távolságra (pld 50 cm-re) kisméretű fémdarabokat, pld csavaranyákat. Egy másik zsinóron a nehezékeket a legalsó fémdarabtól mért távolsága a számok négyzetével legyen arányos (pld.1*15 cm; 4*15 cm>, 9*15 cm; 16*15 cm))

Ejtőzsinóros Kísérlet Először az egyes számú zsinórt ejtsük le. Emeljük fel a zsineg végét olyan magasra, hogy az első rákötött csavar éppen érintse a talajt, majd engedjük el a zsineg magasan tartott végét! Egyre gyorsuló ütemű koppanásokat hallunk. Vagyis a szabadon eső nehezékek az egyenlő hosszúságú utakat egyre rövidebb időtartamok alatt teszik meg. Ez igazolja, hogy a testek sebessége szabadesés közben növekszik, tehát a szabadesés gyorsuló mozgás. A második ejtőzsinórt emeljük fel a zsineg végét olyan magasra, hogy az első rákötött csavar éppen érintse a talajt, majd engedjük el a zsineg magasan tartott végét!, mely közelében egyre távolabb vannak felkötve rá a nehezékek. Ezt a zsinórt elengedve, egyenlő időközönként halljuk a koppanásokat. Azt tapasztaljuk tehát, hogy az egymást követő időegységek alatt a nehezékek által megtett út egyszer, négyszer, kilencszer, stb. akkora. Tehát a szabadon eső testek által megtett út az idő négyzetével arányos. s~t2

MEGHATÁROZÁS (ok) Ha a közegellenállás elhanyagolható, akkor a kezdősebesség nélkül leeső test mozgását szabadesésnek nevezzük. vagy Ha egy testre csak a Föld vonzóereje hat (az egyéb mozgást akadályozó hatások elhanyagolhatók), akkor a test mozgását szabadesésnek nevezzük

Nehézségi gyorsulás Mérések szerint a gravitációs gyorsulás a Föld felszínének különböző pontjain nem pontosan ugyanakkora. Értéke függ a Föld középpontjától mért távolságtól és a földrajzi helyzettől is. Pontos mérések szerint a nehézségi gyorsulás „normális” értéke 9, 80665 m/s2, de Budapesten ennél nagyobb, 9, 80850 m/s2 nagyságú. Az egyenlítő mentén: g = 9,78 m/s2 A Föld sarkain: g = 9,83 m/s2 Feladatokban többnyire elegendő egészre kerekített értékével ( g=10 m/s2) számolni. Jele: g Mértékegysége: m/s2

KIEGÉSZÍTŐ ANYAG majd később vesszük komolyan Más égitesteken a gravitációs gyorsulás értéke eltér a Földön mért értéktől A Marson 3,9 m/s2, a Holdon 1,6 m/s2, a Napon 274,6 m/s2 A gravitációs gyorsulást bármely égitesten az alábbi összefüggéssel számolhatjuk ki: g = γ ⋅ (m/r2), Tehát, ha az égitest tömege a Földének kétszerese, akkor ott a gravitációs gyorsulás is kétszer annyi lesz, ha az égitest sugara kétszerese a Földének, akkor a gravitációs gyorsulás negyede a földi értéknek.

SZERETETT KÉPLETEINK AVAGY I LOVE FIZIKA A szabadon eső test sebességét a v = g ∙ t elmozdulását a h=(g/2) ∙ t2 összefüggéssel számoljuk Amennyiben van függőleges irányú kezdősebessége a testnek, akkor a mozgást függőleges hajításnak nevezzük Ekkor a test sebességének, illetve elmozdulásának kiszámolására az előző anyagban leírtak szintén érvényesek. Azaz: v= v0+ g ∙ t s = v0∙ t+ (g/2) ∙ t2

Sebesség - idő grafikon Gyorsulás - idő grafikon A MOZGÁS GRAFIKKONJAI A mozgást három grafikonnal jellemezhetjük. Út - idő grafikon A mozgás út - idő grafikonja félparabola, mert az út és az idő között négyzetes összefüggés van. Ezt fejezi ki a négyzetes út-törvény: s = (g/2)∙t2 Sebesség - idő grafikon A mozgás sebesség - idő grafikonja egyenes, mert a sebesség és az idő között egyenes arányosság van. A függvény képének meredeksége kb. 10. A függvénygörbe alatti terület megadja a megtett utat. Gyorsulás - idő grafikon A mozgás gyorsulás - idő grafikonja a „t” tengellyel párhuzamos egyenes, mert a mozgás során a gyorsulás állandó. A függvénygörbe alatti terület megadja a sebességet.

Szabadesés út-idő grafikonja s = (g/2)∙t2

Szabadesés sebesség-idő grafikonja v=g ∙ t

Szabadesés gyorsulás-idő grafikonja g= ÁLLANDÓ

1971 – Hold – Apolló 15 David Scott a Holdon bebizonyítja Galileo Galilei állítását, miszerint a különböző tömegű testek azonos gyorsulással esnek. A légkör nélküli Holdon nem kell a levegő fékező hatásával számolnunk, így az tökéletes helyszín a szabadesés jelenségének a vizsgálatára. Scott egyik kezébe kalapácsot, másikba madártollat vett, majd azonos magasságból leejtette. A két tárgy ugyanakkor ért földet, vagyis „holdat”!!!

FELADATOK A példafeladatokat JPG file-ban találhatják meg a menüben. Házifeladat példák: -téma első óráját követően: Moór Á. Középiskolai Példatár: 92-95-ig -téma második óráját követően:Moór Á. Középiskolai Példatár: 96,103 Szorgalmi: -a téma kezdetét követő 3 hét alatt leadható a Moór Ágnes Középiskolai Példatár: 92-111-ig kidolgozva külön lapon, egy tantárgyi ötösért!!! Dolgozatban várhatóan 2-3 elméleti kérdés-meghatározás és 2-3 feladat-megoldás lesz. Dolgozat időpontja: órán kerül bejelentésre Dolgozatot követően, akik 1, 2, 3-as jegyet szereztek a dolgozatukra, 1 héten belül kötelezően leadják nekem a Moór Ágnes Középiskolai Példatár: 92-111-ig kidolgozva külön lapon! Már nem ötösért! Csak gyakorlásként!

ÉRDEKES LINKEK http://phet.colorado.edu/en/simulations/category/physics/motion (EZ UGYAN ANGOL NYELVŰ, de hát Önök jól tudnak angolul!) www.sdt.sulinet.hu http://www.szertar.com/ http://realika.educatio.hu/ http://metal.elte.hu/~phexp (kísérletek) Dr. Juhász András HA VALAKI VALAMILYEN ÉRDEKESET TALÁL A NETEN SZÓLJON NEKEM, HOGY BŐVÍTHESSÜK A LISTÁT!!!

FELHASZNÁLT IRODALOM Fizika 9-Maxim Kiadó Fizika 9- Dr. Halász Tibor-Mozaik Kiadó Fizika 9-Nemzeti Tankönyvkiadó www.sdt.sulinet.hu Ötösöm lesz fizikából-Gulyás János...-Műszaki Kiadó Fizika Középiskolásoknak - Dr. Siposs András-Korona Kiadó Fizika Mechanika - Dr. Zátonyi – Ifj. Zátonyi Fizika Szakközépiskolai Összefoglaló Feladatgyűjtemény http://metal.elte.hu/~phexp (kísérletek) Dr. Juhász András