Tanuláselméleti megközelítés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk. Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk. Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy ő k is éppolyan.
Advertisements

Miből tanítsak? A taneszköz-választás kérdései a 6-10 évesek nyelvoktatásában Kuti Zsuzsa Oktatási Minisztérium.
A gyermekek nyelvelsajátítása
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
Néhány fontos terület a Kreatív Ipar fejlődéséhez
Csoport munka.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
A mondat.
Miért érdemes sok kultúrában kutatni a Williams szindrómát?
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Szociális beszéd, egocentrikus beszéd, belső beszéd
A megismerésről másként – konstruktivista pedagógia
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Tanulás és tanítás a kulturális evolúció rendszerében
Tanulási elméletek, modellek elveinek alkalmazása az oktatásban
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
A kétnyelvűség kialakulása és fejlődése
A tanulók társas helyzete az iskolában
A második nyelv elsajátítás elméletei 2.
A munka világával kapcsolatos tudás
MTA-DE-PTE-SZTE Elméleti Nyelvészeti Kutatócsoport Szegedi Munkacsoport 2007–2011 Bibok Károly, Maleczki Márta, Nagy Katalin, Németh T. Enikő, Vecsey Zoltán.
Behaviorizmus (előzmények)
Szociális tanuláselmélet
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
A jelnyelvi fejlődés kezdeti szakaszai siket és halló gyerekeknél
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Terézvárosi Nevelési Tanácsadó és Pedagógiai Szakszolgálat
Kultúra és Szocializáció
A fejlesztő értékelés.
A konstruktivista pedagógia alapjai
Az emberi tanulás.
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
Dajkanyelv - Az anyai beszédmagatartás néhány aspektusa
Óvodáskorú gyermekek szóaktiválásának funkcionális vizsgálata
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Személyiségelméletek
A nyelv, mint jelrendszer
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
TÁMOP /1 TÁMOP nyitó szakmai konferencia TÁMOP /1TÁMO Halmozott fogyatékos, súlyos látássérült gyermekek komplex kommunikáció fejlesztése.
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
A „diszes” problémák korai jelei
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
A művészeti nevelés hozzájárulása az oktatási– nevelési folyamat interdiszciplináris jellegéhez az elemi osztályokban.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A dajkanyelv önzetlenségének kérdése
Behaviorizmus Szociális tanuláselméletek
Eszterházy Károly Főiskola, Eger Neveléstudományi Doktori Iskola Médiainformatika intézet Komenczi Bertalan Oktatás- és Kommunikációtechnológia.
Kognitív fejlődés 2. Piaget 1.
A generatív nyelvelmélet
Szociálpszichológia 2. Illés Anikó. A kommunikáció folyamata Feladó Üzenet Vevő Csatorna Kód Kontextus.
Képes Érzelmi Intelligencia Teszt a éves korosztály számára
3 éves gyermekek szűrése, ellátása
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
A nyelvi tudatosság fejlesztése Meixner Iskola, Szakmai nap
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
A nyelv és beszéd fejlődése
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Tanuláselméleti megközelítés A nyelv fejlődése megegyezik más viselkedésformák fejlődésével Ugyanazon tanulási törvények vonatkoznak a nyelvelsajátításra is, mint más viselkedésformákra: 1., klasszikus kondicionálás: A szó jelentésének megismerése a szóval párosuló tapasztalatokból ered Magyarázat a nyelv megértésének elsajátítására, azonban a nyelvi produkcióra nem. 2., operáns kondicionálás: Véletlenszerű hangok kibocsátása (pl. gagyogás, a beszélt nyelv kezdeti elemei)  a környezet általi megerősítés fokozatos formálódás, finomodás Pl. „ma””maci”, „ku””kutya”

utánzás A környezet által beszélt nyelv elsajátítását teszi lehetővé. Magyarázat az egyes szavak elsajátítására, azonban az ismert szavakból történő új mondat alkotására és a grammatika szabályaihoz való alkalmazkodásra nem. Speidel és Nelson (1989): kezdetben teljes szavak utánzása  pl. „lovak” majd nyelvtani morfémáké  több autó=„autók” több ló=„lók” végül a szabály alkalmazásának elsajátítása Bandura (1977, 1986) „absztrakt modellálás” az általános nyelvtani alapelvek elvonatkoztatása a hallott mondatból, és alkalmazása az alkotott mondatnál

Nativista megközelítés Olyan mondatokat is képez a gyermek, amelyeket még sohasem hallott Szükséges a környezet megfigyelése és utánzása, de nem elegendő N. Chomsky: a nyelv megértésének és létrehozásának képessége velünk született a gyermek egy „nyelvelsajátító készülékkel” (LAD) rendelkezik, amely felismeri a minden nyelvet megalapozó univerzális szabályokat. A LAD érése során alakul ki végül majd az egyén felnőttekre jellemző nyelvhasználata A nyelvi univerzálékat e nézet szerint az emberi faj története , s nem a nyelvet elsajátító személy egyéni tapasztalatai határozzák meg. A tapasztalat szzerepe : melyik nyelvet ismeri meg és sajátítja el?

Interakcionalista megközelítés A gyermek nyelvfejlődése és kognitív teljesítménye közötti kapcsolatot vizsgálja. Két fő irányzata van: 1., univerzális konstruktivizmus Piaget: a szimbolikus gondolkodás megjelenését tekinti a nyelvelsajátítás kezdetének (tárgyállandóság, mintha-játék, késleltetett utánzás megjelenése) Meltzoff és Gopnik Specifikusabb kapcsolatot keresnek a kognitív és a nyelvi teljesítmény között 18 hónapos kor:a szóhasználat változását a késleltetett utánzás jellegének változása követi. Míg előtte a valóságos életeseményekkel kapcsolatos, ún. szociális szavakat , utána a valóságos és lehetséges élmények közötti különbséget kifejezőeket használnak.

Interakcionalista-kulturális A grammatika elsajátítása az interakcionalista nézetek képviselői szerint: E. Bates: A nyelvtani szerkezetek ismerete a nyelvtan gyakorlati használatának „mellékterméke”. 2., kulturális szempontú interakcionalista megközelítés a gyermekre mint egy, már meglévő nyelvhasználó csoport tagjára tekint társas tevékenység- interakciós minták Brunner: e társas tevékenységek egy „nyelvelsajátítást elősegítő rendszert” (LASS) alkotnak, amely a nativista szemléletnél megjelenő LAD környezeti kiegészítése.

A nyelvelsajátítás alapvető alkotóelemei A nyelv biológiai előfeltételei 1., az emberi fajhoz tartozás Állati fajok: kommunikációjuk vokális elemeket is tartalmaz, ám ez nyelvnek nem tekinthető. Megtanítható-e valamely faj az emberekével megegyező kommunikációra? Főemlősök hangképző szerve: jelentősen különbözik az emberétől. Leghatékonyabb a vizuális/manuális kommunikáció tanítása volt. Nyelvszerű viselkedést idéztek elő,amely még mindig jelentősen különbözik az emberi nyelvtől-”nyelvcsíra”.

2., Biológiai hátterű fogyatékosságban szenvedő gyermekek Milyen hatással van a fogyatékosság a nyelvelsajátításra? Down-kór: középsúlyos/súlyos értelmi fogyatékosság korlátozott szókincs, egyszerű nyelvi szerkezet Összetett nyelvi szerkezetek megértése, pro- dukciója hiányzik, tehát ezekhez normális kog- nitív képességek szükségesek. A nyelv néhány vonatkozása független az általános kognitív képességektől. A hangtan, nyelvtan, jelentéstan, pragmatika összehangolt fejlődéséhez elengedhetetlen az ép biológiai háttér egy minimális szintje.

A nyelvi fejlődés környezete A nyelv teljes elsajátításának előfeltételei: - az emberi fajhoz tartozás - természetes emberi környezet Nyelvben szegény környezet: - nyelvi tapasztalat- interakció nélkül nem vezet a nyelv elsajátításához -interakciókban való részvétel – nyelvi környezet nélkül megkezdődik a nyelvi fejlődés, de a morfémák elsajátítá- sához nem elegendő.

Hogyan járul az interakció a nyelv elsajátításához? Tomasello: tárgyra történő utalás, amikor: -a gyermek épp a tárgyra figyel - amikor nem figyeli A megnevezését az első esetben hatékonyabban ta- nulja meg. Kategóriacímkék használata Új szó, ismerős helyzetben értelmezési lehetősége korlátozott elképzelés a jelentéséről, meglévő szókincsbe illesztés. Ez a jelenség a gyors megfeleltetés: Elsődleges jelentésismételt találkozás a szóval más kontextusban a jelentés kiszélesedik, megszilárdul. Fontos eleme a környezeti megerősítés.

Az oktatás szerepe Eltér az előzőektől közvetlen jutalmazást alkalmaz, szándékos. Tanítási stratégia a szókincs bővítésére (szándékos) „anyai beszéd” (nem szándékos beszédtanítás a célja) - a gyermekhez igazodó nyelvi környezet - „kibővítés”- a gyermek által mondottak ismétlése, bővítéssel. Nem bizonyítható, hogy az aktív tanítás különösebb előnyhöz juttatja a gyermeket a nyelvelsajátítás terén.