Somlyódyné Pfeil Edit egyetemi docens, résztéma vezető „Az állami szerepek átalakulása és azok hatása a területi szerkezetre” című A2 résztéma bemutatása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
MTA Regionális Kutatások Központja A HATALOM TÉRBELI MEGOSZTÁSÁNAK DILEMMÁI Regionális reform-forgatókönyvek Pálné Kovács Ilona, MTA Regionális Kutatások.
MTA Regionális Kutatások Központja A hálózati együttműködés lehetséges szervezeti és jogi keretei a Pozsonyi agglomerációban Somlyódyné Pfeil Edit „Közszolgáltatás-fejlesztési.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola I. alprogram: Társadalmi.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény június 24.
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
MTA Regionális Kutatások Központja Urban-regime Pécsett Pálné Kovács Ilona PTE BTK, MTA RKK.
RTM kínálatának alakítása
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MTA Regionális Kutatások Központja Az államhatárok hatása a városok fejlődésére a Kárpát-medencében Hardi Tamás tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
EURÓPAI ÚNIÓS TRENDEK ÉS A MAGYAR VÁROSHÁLÓZAT FEJLŐDÉSE Dr. Faragó László MRTT IV. vándorgyűlés Szeged, 2006.
MTA Regionális Kutatások Központja A kooperáció intézményesítésének kérdései a városi térségekben Az MRTT VI. Vándorgyűlése Gödöllő, december 11–12.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
A megyei jogú városok, mint innovációs potenciál hordozók
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Európai térszerkezet változásai 2. rész
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Integrált területi beruházás és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI C.2 Urban development, territorial.
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
Nyugat-dunántúli Régió
HAS Centre for Regional Studies AZ MTA REGIONÁLIS KUTATÁSOK KÖZPONTJÁNAK JÖVŐKÉPE 2010−2015 HORVÁTH GYULA ______________________________________________.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
Partnerség és hálózatok – elmélet és gyakorlat Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
Régió, megye, járás (kistérség): múlt- jelen- jövő Pálné Kovács Ilona MTA KRTK, Regionális Kutatások Intézete Pécs,
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Önkormányzatiság Romániában – helyzetkép és jövőkép Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke INNOVA KONFERENCIA Szabadka
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
E 5. Együttműködések a humán szolgáltatásokban
Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás szeptember Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Európai Uniós ismeretek
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Előadás másolata:

Somlyódyné Pfeil Edit egyetemi docens, résztéma vezető „Az állami szerepek átalakulása és azok hatása a területi szerkezetre” című A2 résztéma bemutatása a Duna menti ipari városok fejlődési irányai c. konferencián Győr, október 16. Az állam szerepének változása és annak összefüggései a városfejlesztéssel A Győri Járműipari Körzet, mint a térségi fejlesztés új iránya és eszköze TÁMOP A-11/1/KONV

Alapkutatási irány Kutatási kérdésünk: Győri járműipari körzet, mint határon átnyúló nagyvárosi tér mely feltételek mellett lesz sikeresen kormányozható→ a sikeres fejlesztési modell lehetséges forgatókönyveinek a felvázolása Tételezzük: –a gazdasági fejlődés kulcsszereplői a városok, melyek esetében a versenyképesség elérésének egyik meghatározó metodikája a kooperáció, továbbá az általa megtestesített új típusú (governance) kormányzás. –a közigazgatási határok és a szektorok (köz-, magán- és civil szféra) közötti határok jelentősége csökken, illetve átjárhatóvá válnak és a tér funkcionális régióként értelmeződik. Kutatási célunk: a Győri járműipari körzetnek mint fejlesztési modellnek a közigazgatási-kormányzási-szervezeti oldalról történő megalapozása. Dátum: A2 résztéma: Az állami szerepek átalakulása és azok hatása a területi szerkezetre Somlyódyné Pfeil Edit

A globalizáció kihívásaira térszerkezetük átalakításával válaszoló államok reformlépéseinek és céljainak elemzése (pl. Lengyelország, Franciaország) Mintaszerűen kiválasztott európai államok agglomerációs politikájának, illetve várospolitikájának értékelése (Anglia, Hollandia, Svájc) Nagyvárosi térségek igazgatási modelljeinek és államhatáron belüli és államhatáron átnyúló kormányzási struktúráinak elemzése A tervezés mint szabályozási és kormányzási eszköz jelentősége a városrégiók vonatkozásában Győr és térsége együttműködési kapcsolatainak helyzete és jövője A Centrope régió mint határon átnyúló többpólusú metropolisz térség jelentősége a GYIK szempontjából. Kutatói team: kutatók, doktoranduszok, hallgatók, más egyetemek oktatói, vállalkozások. Dátum: Vizsgálati tematika Somlyódyné Pfeil Edit

Az alapprobléma a városrégió fragmentáltsága → a nagyvárosi térség területén elhelyezkedő helyi és területi kormányzatok adminisztratív határai eltérnek a funkcionális határoktól, a népesség és a gazdaság természetes mozgáspályáitól Konfliktusok és versenyhelyzet keletkezik a lokális szereplők között Áthidalására, feloldására a legalkalmasabb eszköz az együttműködés, ami közösen definiált célok szolgálatában hosszabb vagy rövidebb távon létrehozza a városrégió egységét A lokális szereplők regionális, illetve nemzetközi léptékű cselekvési teret hoznak létre → kifejezetten a kormányzási képesség minősége a tét → közvetlenül a globális gazdaságban való szerepvállalást tesz lehetővé. Dátum: Intézményesítési szükséglet mint a várostérségi problematika megoldása? Somlyódyné Pfeil Edit

Az államok három fő csoportja: I.Az állam általános közigazgatási beosztásának vagy intézményi struktúrájának hozzáigazítása a nagyvárosi térségek igényeihez II.A városrégiók belső igazgatási struktúrájának átalakítása – új innovatív kormányzási módszer (governance) III.A kettő közötti átmenet: közjogi megoldások alkalmazása és felhatalmazás a többszintű kormányzásra (horizontális és vertikális kooperáció) → föderatív állam Dátum: A városrégiók problematikájára adott állami válaszok Somlyódyné Pfeil Edit

A nagyvárosi térségek intézményesítésének új érája az 1990-es évek elejétől napjainkig terjedő időszak → cél a funkcionális és versenyképes terek létrehozása Az európai integráció maga is erősítette a területi versenyt, ezért Európa nagyvárosi térségeiben a kormányzás növekvő mértékben a gazdaságfejlesztési politika (policy) mechanizmusaként aktiválódott. Célja: hozzájárulás a versenyképességhez (növekedéshez és foglalkoztatáshoz) Irányultsága: gazdasági célok, a külső tőkevonzó képesség erősítése Jellemzője: az innovativitás Normatív alapelvei átláthatóság, elszámoltathatóság, hatékonyság és gazdaságosság Szervezeti karaktere: politikai-gazdasági koordináció Dátum: A városrégiók kooperációjának új dimenziója Somlyódyné Pfeil Edit

A nagyvárosi régiók kormányzásában bekövetkezett átalakulások: összefoglalóan regionalizmus Strukturális adminisztratív reformok, decentralizációs tendenciák → a gazdaságfejlesztés elmélete feltételezi az állami döntési központok regionális szintű jelenlétét A szupranacionális és szubnacionális szint politikai- gazdasági felértékelődése: többszintű kormányzás Megváltozott az államnak a nagyvárosi központokhoz fűződő viszonya – partner és közvetítő (Brenner, 2004) Téveszme: az együttműködések spontán megszületnek → Az állam szervei útján közvetve vagy közvetlenül részt vesz a szervek létrehozásában. Dátum: A városrégiók kormányzásának tágabb összefüggései Somlyódyné Pfeil Edit

A kooperáció mint adott feladatok közösségi megoldása (Hesse, 2005 ) Somlyódyné Pfeil Edit Dátum:

A nagyvárosi térségek kormányzási modellje Úgy tételeződnek, mint a –tervezés –gazdaságfejlesztés –a politikaformálás –az állami térszervezés újjáformálódó terei → A városi kormányzás tereiként négy elem kombinációjával jellemezhetők: –Piac: partnerségi tárgyalás és megegyezés –Hierarchia: az állam szabályozó hatalmi eszközei –Hálózatok: együttműködés –Kiegyenlítés: hatékonysági és innovációs nyereséget eredményező állami újraelosztás (hierarchikus, kompetitív és kooperatív viszonyok) (Frey R. L. 2003). Somlyódyné Pfeil Edit Dátum:

A governance struktúrák révén a városrégió együttes cselekvési szintté válik – hatékonyabb fejlesztés/regionalizáció A regionális governance egyfajta részvételi kormányzás: Politikai-adminisztratív szereplők – világos kompetenciamegosztásban és strikt szervezeti formákban érdekeltek→ kooperációban autonómiaveszteség Gazdasági szereplők – haszonelvű szemlélet → az együttműködés mint problémakezelő folyamat Civil szektor – a „megbízó” szerepét tölti be → legitimál és identitásképző Regionális governance: „A területi alrendszerek önkormányzása” – Frey, Dátum: A nagyvárosi térségek kormányzási modellje Somlyódyné Pfeil Edit

A kutatási prekoncepció elemei: a tanulságok látszólag ambivalensek A térstruktúra átalakításának, a döntési kompetenciák szétterítésének van összefüggése a gazdasági versenyképességgel – a decentralizáció mint előfeltétel! A városrégió kapcsolatainak komplexitása horizontális és vertikális kooperációban kell, hogy kifejezésre jusson A városrégiót intézményesítő szervezetek kockázata a funkcionális korlátozottság, ha nincsenek felruházva kielégítő politikai és financiális hatalommal (Herrschel-Newman, 2003) A funkcionális városrégiónak tervezési kompetenciákkal való felruházása képezi a hatékony kormányzási eszközét →Nemzeti keretfeltételek támogathatják és blokkolhatják az együttműködést – a központi kormányzat birtokolja a szabályozó/kontroll eszkö zöket. Dátum: , A kooperatív állam – az állam nélkül nem megy? Somlyódyné Pfeil Edit

12 Köszönöm a megtisztelő figyelmet! TÁMOP A-11/1/KONV A Győri Járműipari Körzet, mint a térségi fejlesztés új iránya és eszköze Előadó Dátum: