JOGELLENESEN KÜLFÖLDRE VITT GYEREKEK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyermekvédelmi tanácskozás
Advertisements

Veszprém április 20. Előadó: dr. Purda Zsuzsánna
 Csjt. nem határozza meg  Fogalma a történelem folyamán módosult  A jogirodalom alapján:  Szövetség - szerződés?  Férfi.
A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
Gyermekvédelem a védőnői munkában
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
Családi jog I Szeibert Orsolya.
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
A Magyarországon született, kísérő nélküli kiskorúak
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
A kapcsolattartás szabályozása
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
A kapcsolattartás útvesztőiben
A mai magyar gyermekvédelmi rendszer
Igazságügyi pszichológia
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
Mire kell figyelni a reklámokban a gyermekek védelmében?
Az erdők megelőző tűzvédelme Magyarországon (aktualitások, tervek)
Családok átmeneti otthona a Józsefvárosban
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Szociális regiszter publikus felület használata
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A research project funded by the Framework 7 Research programme of the European Union A gyermekvédelmi gondoskodásban élők továbbtanulását, felsőoktatásban.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Speciális gyermekvédelem
NOTES.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
GRASSROOTS Gyermekvédelem
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A bizalmi vagyonkezelés családjogi vonatkozásai szeibert VI
Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlődése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Debrecen, november 16.
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Kommunikáció gyerekekkel az igazságszolgáltatásban
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

JOGELLENESEN KÜLFÖLDRE VITT GYEREKEK Az interprofesszionális megközelítés fontossága a gyermekvédelmi munkában Dr Gyurkó Szilvia JOGELLENESEN KÜLFÖLDRE VITT GYEREKEK Ismerve a program fókuszát: interprofesszionális szociális munka, egy olyan gyermekvédelmi területet kerestem, ahol a legjobban bemutatható a szakmaközi együttműködés nehézségei, ill. A gyakorlati problémák. Gyakorlatilag a gyermekvédelemnek nincs is olyan területe, ahol ne lenne szükség más professziókkal való kooperációra. Ez nagyon jól látszik a gyermekvédelmi törvény struktúráján és az abban foglalt alapelveken is. A jelzőrendszer működése, a szakmai kooperáció (esetkonferencia, esetmegbeszélés) expressis verbis megjelennek ebben a joganyagban. Az együttműködés azonban számos problémával terhelt, hiszen a kompetenciahatárok tisztázatlansága és (részben) az ebből következő hatásköri, felelősségi ütközések, az eltérő hangsúlyok, az eltérő cselekvési tér mind-mind arra vezet, hogy a gyermekvédelem bizonyos helyzetekben nagyon együtt akar működni, de nehézségekbe ütközik, máskor viszont be akarják vonni (rángatni) ügyekbe, ahol nem látja a saját szerepét. Szerepzavar adódik ebből, a konkrét ügyek szintjén pedig az ellátatlanságtól a hibás intervenciókon át a túlkompenzált beavatkozásokig számos lehetőség előfordul.

Szakmaközi kooperáció A gyermekvédelmi munka egyik alaptétele – Gyermekvédelmi törvényben is lefektetett Kooperáció – és az együttműködés nehézségei - eltérő hangsúlyok, fókusz - nyelvhasználat - kompetenciák - szerepzavar - közelség / távolság Ellátatlanság intervenciós probl. “túlműködés”

Jogellenesen külföldre vitt / visszatartott gyermekek ügyei A gyermek elvitele / visszatartása akkor jogellenes, ha a gyermek szokásos tartózkodási helye szerinti ország joga szerinti, érvényben lévő gyermekelhelyezési (felügyeleti) döntés ellenében viszik el / tartják vissza a gyereket. Nem tud róla a másik szülő (vagy nem egyezett bele) + a gyermek elhelyezésének tartós szándékával viszik el a gyereket Hágai Konvenció / Brüsszel bis2 rendelet / Nemzetközi magánjog Child Focus – Kék Vonal kutatás (2009-2010) Prioritás a jelenlegi EU elnökségben / növekvő ügyszám / problematikus esetkezelés

Mehmed Karcsikától - Sebestyénig “Anya azt mondta, hogy kirándulni megyünk. Bepakoltam a katicás hátizsákomat, és felszálltunk a vonatra. Aztán amikor felébredtem, már Budapesten voltunk. El sem tudtam búcsúzni a barátaimtól.” “Gyakorlatilag visszalopták a gyereket...” “Úgy félt, szorongott, hogy teljesen szétharapdálta a száját. Véres volt körbe, egészen.” “Szeretem a spagettit. De a paprikást is. Kint jobb, melegebb volt. Jó lenne visszamenni.” “Én nem akarok rosszat mondani senkire. Szeretem a szüleimet.”

Előzmények – az elvitel okai Vegyes házasság – külföldre költözés Gyökértelenség, idegen környezet / külső kapcsolatok hiánya Megromlott párkapcsolat / együttélési nehézségek / válás(i) szándék Bántalmazás, erőszak Kapcsolattartási problémák “Én neveltem, én szoptattam az én kicsikémet. Nem értem miért akarja valaki idegen megmondani, hogy hova mehetek vele. Természetes, hogy ő oda jön, ahova én is megyek.”

Profilalkotás – a tipikus “elkövető” Az anya (88%) 31-45 év közötti Nem rendelkezik rendszeres jövedelemmel (háztartásbeli, GYES-GYED, munkanélküli) (40%) Magyar állampolgár Családi kapcsolatai megmaradtak az anyaországban A jogellenesen elvitt gyerek 6 éven aluli (75%) – tipikusan 1 gyermek érintett az elvitellel

Különböző megközelítési lehetőségek Nemzetközi magánjog: főszabály a visszavitel (kérdés, ki dönt az ügyben? Melyik ország bírósága?) Polgári jog: gyermekelhelyezés, szülői felügyeleti jog, kapcsolattartás Büntetőjog: kiskorú veszélyeztetése (kapcsolattartás akadályozása), kiskorú elhelyezésének megváltoztatása Közigazgatási jog: útlevél kiadása, határátlépés, költözés gyermekkel, munkavállalás külföldön, a bírósági ítélet végrehajtásának segítése Konzuli jog (amikor nincs más út vagy ha segítség kell) Gyermekvédelem: ?

A gyermekvédelem “szerep-lehetőségei”: A megelőzésben (kockázati tényezők ismerete + felismerése – a szülő(k) tájékoztatása a lehetőségekről, következményekről) Kockázati tényezők mérséklése (abúzus, erőszak, kapcsolattartási probléma, életvezetési nehézségek, családi krízis) – segítségnyújtás, tájékoztatás, intervenció. A gyermek érdekeinek képviselete! Jogellenes gyermekelvitel esetén a gyermek érdekeinek védelme DE versengő érdekek: jog a mindkét szülővel való kapcsolattartásra – jog az egészséges és háborítatlan fejlődéshez + védelem a veszélyeztető helyzetektől Együttműködés a hatóságokkal (környezettanulmány), a szülők támogatása a gyermek érdekében (kapcsolattartás rendezése, mediáció, stb.) Közreműködés a bírósági határozat végrehajtásában

Miért “nehéz” egy jogellenes gyermekelviteli ügy a gyermekvédelem számára? Alacsony ügyszám (évente 40-50) De bárhol / bármikor előfordulhat A gyermek érdeke összefonódik a szülő érdekével (nehezen szétválasztható) A jogi szabályozás nagyon szigorú, kevés kivétel van a visszavitel- elv alól, a mérlegelés lehetősége csekély (gyakran születik “igazságtalan” döntés) A szakmaközi együttműködés szabályai nem rögzítettek. Hiányzó protokollok, a Központi Hatóság nem szakmai irányító szervezet. A gyermekvédelem szempontjai egyedülállóak az érintett szakmák között (nem értik a “best interest of the child” elvét)

Segítése lehetőségek Információ (kék-vonal.hu, Központi Hatóság) Tudásközpont létrehozása Esettanulmányok készítése- esetmegbeszélések tartása Protokoll a szakmaközi együttműködésre Protokoll a “gyermekbarát eljárásra”