A pendrive.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

Készítette: Schneider Péter Felkészítő-Tanár:Utassy Andrea Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola 1149 Budapest Egressy út 71.
Napjaink háttértárolói
Elektronikus háttértárak
A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Adattárolási technológiák
Memória.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
M AGNETO - OPTIKAI H ÁTTÉRTÁRAK Készítette: Dobos Rhea Szilvási Orsolya.
Napjaink háttértárolói
A számítógép felépítése
DISZKréten az adathordozókról
Készítette: Diczházi Attila
Mai számítógép perifériák
Háttértárak.
Informatikai eszközök
MP4 lejátszók.
A számítógép felépítése
12. Óra Háttértárak.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
A pendriveok az ezredforduló után kezdtek el megjelenni a kereskedelmi forgalomban. Két céget érdemes megemlíteni ezzel kapcsolatban:  TREK: adattároló.
Pendrive Készítette: Galyas Virág Informatikus könyvtáros szak
Háttértárak: Pendrive, GD-Rom
Számítógép memória jellemzői
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Számítógépes Alapismeretek – I. Beadandó Dolgozat Bóta Balázs (BOBSAAI.ELTE) ELTE-IK (2010)
Amit az adathordozókról tudni kell
Mai számítógép perifériák
Háttértárak Informatika tananyag.
Napjaink háttértárai Blázsovics Martin Soós Gábor
Major Márk, Liska József Erősáramú Szakközépiskola, Jászberény
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
A memóriák típusai, jellemzői
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
A számítógép teljesítménye
Hardver ismeretek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A billentyűzet és a pendrive.
Mágneses tárolók.
A számítógép felépítése
Háttértárak.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Mai számítógépes perifériák
FAT (File Allocation Table)
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
Perifériák: Monitor Nyomtató Billentyűzet Egér Hálózati kártya Háttértárak: FDD HDD CD/DVD.
Perifériák és jellemzőik
Háttértárak csoportosítása
Készítette: Diczházi Attila. Mágneses Winchester Floppy Optikai CD DVD Egyéb Pendrive Memóriakártyák.
Pendrive (anyag gyűjtés)
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Napjaink háttértárolói
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
A háttértároló olyan számítógépes hardverelem, amely nagy mennyiségű adatot tud tárolni és azokat a számítógép kikapcsolása után is megőriz Mert a számítógép.
Korszerű háttértárolók Név: Borovicza Péter Felkészítő tanár:PeadDr. Spek Krisztina Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Be-/Kimeneti perifériák (háttértárak)
Háttértárak.
Napjaink háttértárai Blázsovics Martin Soós Gábor
Tároló perifériák.
Előadás másolata:

A pendrive

Története A pendrive kifejlesztésének elsőségét több cég is fenntartja. A Trek nevű cég kezdte először forgalmazni a 2000-es év elején, viszont nem írja le pontosan ezt az eszközt, inkább egy szélesebb adattároló családdal foglalkozik Az izraeli M-Systems cég 1999. október 12-én regisztrált egy honlapot, mellyel a pendrive-megoldásuk reklámozását célozták. Termékük 2001-ben IDEA díjat nyert. Az IBM foglalkozott termékük terjesztésével, de csak 2000. december 15-től lehetett vásárolni tőlük. Forrás: www.wikipedia.hu

Az USB kulcs sokkal egyszerűbbé, kényelmesebbé és biztonságosabbá tette az adatok szállítását. http://prohardver.hu/teszt/ket_tucat_pendrive_tesztje Képek : http://images.google.hu/

Felépítése A pendrive egy parányi nyomtatott áramkört tartalmaz, a ráerősített fémcsatlakozóval, általában egy műanyag tokba téve A tokozása a felhasználói igényektől függően változatos: van por‑ és cseppálló kivitele, kiemelten ütésálló kivitele is. Forrás: www.wikipedia.hu

Egy általános pendrive belső részei 1. USB-csatlakozó 2. USB-vezérlőmodul 3. Ellenőrző pontok 4. Flash-chip 5. Kvarc-oszcillátor 6. LED 7. Írásvédelmi kapcsoló 8. Egy második memóriachip helye Forrás: www.wikipedia.hu

A csatlakozója a személyi számítógépeken elterjedt „A típusú” USB csatlakozó Önálló áramforrásuk csak akkor van, ha egyéb szolgáltatással is rendelkeznek, például adatmennyiség-kijelzés vagy MP3-zenelejátszás, diktafon funkció. http://prohardver.hu/teszt/ket_tucat_pendrive_tesztje Képek : http://images.google.hu/

Pár eszköz, ahol alkalmazzuk ezt a technológiát Autórádióknál Mp3, Mp4 lejátszóknál, zsebrádióknál Forrás: www.google.hu Diktafonoknál

Fájlrendszere A pendrive-ok általánosan FAT vagy FAT32 fájlrendszerrel vannak előformázva, azonban NTFS-sel vagy más fájlrendszerrel is formázhatók. A merevlemezekhez hasonlóan futtathatók rajta hibajavító, adat-helyreállító programok. A töredezettségmentesítés viszont nem lehetséges. (Mivel a flash memória „random elérésű” tárolással dolgozik, így az adatok sorrendiségének nincs jelentősége.) Forrás: www.wikipedia.hu

Kapacitás, sebesség A pendrive-okból is sokféle van. Ez nem csak az alakjukra, tárolókapacitásukra, hanem sebességükre is vonatkozik. Nem mindegy, hogy a gigabájtos nagyságrendű adatot pár perc vagy fél óra alatt másoljuk-e fel. A mai világban 512Mb-tól 256Gb-ig kaphatóak pendrive-ok http://prohardver.hu/teszt/ket_tucat_pendrive_tesztje Képek : http://images.google.hu/

Előnyei és hátrányai Előnyei: Hátránya: Nem pusztítja el őket a környezet mágneses tere, nem karcolódik az adathordozó rétegük, szinte elpusztíthatatlanok. Kis helyen elférnek Nagy mennyiségű adattárolás (Akár 256GB) Jelszóval védhető az adat Hátránya: Kis méretük miatt, könnyen elveszíthetjük http://prohardver.hu/teszt/ket_tucat_pendrive_tesztje Képek : http://images.google.hu/